DRUGE RECENZIJE

Framus Renegade Pro

  • Autor: Guy Gadbois
  • Datum: 22-01-2009 18:35
  • Ispiši Stranicu
Framus Renegade Pro
Evo recenzije gitare koju posjedujem već neko vrijeme, a kod je nas jako slabo poznata. Evo slike:

i tehnički podaci s neta:
• Bolt-in
• Left-handed version available*
• US Swamp Ash body
• Ovangkol neck
• Rosewood fingerboard
• Dot inlays
• Scale length: 25,5" (648 mm)
• 22 jumbo frets
• Plek Technology used for Guitar Set Up
• Original Seymour Duncan pickups: SH-1 (neck) and SH-4 (bridge) with covers
• Framus 3-way switch
• 1 x Push/pull volume control for humbucker splitting
• 1 x tone control
• Natural or Coloured Oil Finish
• Framus machine heads
• Framus 1-piece bridge (strings through body)
• Warwick security locks
• Chrome hardware
• Framus low friction nut
• Weight**: 3,4 kg
• Strings: Framus Nickel Plated Steel (.009" - .046")
• Included Framus "User Kit"
• Comes with "Premium Line Plus" RockBag®

Framus je poznato ime iz zlatnog doba rock`n`rolla, nakon toga je marka nestala vjerojatno pod pritiskom istočnjačke konkurencije. No prije nekoliko godina poznati proizvođač bass gitara Warwick izvukao je staro ime iz naftalina i upotrijebio ga za svoj odjel za proivodnju električnih gitara, Tako da ako vam neke karakteristike Framus gitara izgledaju poznato (uljni finishi, vratovi od ovangkola), vidjeli ste ih na Warwick basevima.


Gitara je kupljena u Euromusicu za 5300 kn (za gotovinu, s uračunatim popustom), u međuvremenu su cijene otišle gore tako da je sada 945 € na Thomman-u.
Gitara dolazi s Rockbag Premium soft caseom, alatom, Warwick sigurnosnim kopčama za remen, kutijom voska za voštenje drveta vrata, debelim uputstvom za upotrebu, ručno potpisanom potvrdom da je izvršen profi setup.

Kao što se vidi gitara je varijanta Telecastera s nekoliko razlika: pickupi koji su Seymour Duncan humbuckeri, spoj vrat tijelo je Framusov specijalitet Bolt in, i glava pod kutem kao kod Gibsona s 3+3 mašinice. Time je postignut pritisak na nut bez potrebe za string- tree-s, a najviše utjeće na sustain instrumenta. Na poleđini vrata je zadebljanje na spoju glava-vrat kako bi se ojačalo ovo lomljivo mjesto. Isto rješenje su imali stari Gibsoni, kasnije se odustalo od toga (zašto?!).

Finish je polakirani uljni za koji piše da ne treba održavanje, nije sjajan nego mat. Kod Framus-a samo Custom serije imaju sjajan (gloss) finish. Meni ne smeta, a navodno kod uljnog finisha i drvo bolje rezonira.

Tijelo je od swamp- ash-a (močvarni jasen), drveta koje ima posebno topli zvuk u srednjim i visokim frekvencijama, a onako čvrst (tight) i ne prenaglašen u basu. Osobno mi je dopada više od mahagonija koji je često bassasti i mutan ili recimo basswoda koji je omiljeno drvo za Superstrat gitare, a vrlo često zvuči tanko i piskavo. Swamp ash je drvo od kojega je Clarence Leo Fender radio svoje najbolje Telecastere. Tijelo je iz 2 komada drveta spojena u sredini. Spoj vrat- tijelo kao što sam već spomenuo je bolt in, to kod Framus-a znači 2 klašična šarafa sa zadnje strane i 2 s prednje koji se ne vide jer se nalaze ispod neck pickupa. Takav način spajanja je kombinacija bolt-on i set-in načina spajanja I po mom mišljenju posebno je stabilan i rezonantan jedino je teže skidanje vrata (koliko često se to radi u životnom vijeku instrumenta?)

Vrat je kombinacija vintage i modernog profila dakle pun, a opet ne kao baseball palica. Napravljen je od ovangkol-a, vrste afričkog drveta koje se koristi u izradi akustičnih gitara sa drškom od palisandera (rosewood). Ne znam da li još koji proizvođač koristi ovangkol za električne gitare, to sam prvo sreo kod Framusa. Sama tonska karakteristika mi se čini prilično neutralna, znači većinom dolaze do izražaja frekvencije swamp ash-a. Drvo je na dodir vrlo ugodno, a jumbo pragovi odlično obrađeni, bez oštrih bridova. Žice su 9-46, action savršen, nema fret buzza, a gitara je dobro čujna i na suho. Na mašinicama piše Framus, ne znam da li ih oni proizvode jer su iste kao Schaller. Uglavnom, nikakvim divljanem ne možete raštimati gitaru čemu vjerojatno pridonosi i nut od grafita i Framus fixed bridge sa žicama kroz tijelo. Dakle gitara nema nikakav tremolo, to je možda nekom nedostatak a meni se baš to vrlo dopalo, nema federa koji bi prigušivali vibracije i uništavali sustain. Također je prednost fiksog mosta da nema raštimanja kad usred svirke pukne žica, a federi povuku bridge dublje u tijelo i raštimaju gitaru, kao kod floating tremolo.

Sa stražnje strane nema nikakvih pretinaca. Prvoklasna MEC pasivna elektronika smještena je Ispod malog kromiranog poklopca s prednje strane. Potenciometri i 3-way switch pružaju taman otpor za ugodno rukovanje i djeluju da im je vijek trajanja jednak životnom vijeku instrumenta što je kod današnje hiperprodukcije rijetkost.
Gitara se fino čuje i na suho, čistog i punog zvuka, sa puno sustaina. te karakteristike ima i preko pojačala. Za potrebe testa koristio sam Carvin Vintage 16, dakle lampaš sa 2x EL84 izlazne lampe znači otprilike Vox karakter zvuka. Od pedala koristio sam Tubescremer za boostanje prirodnog crunch zvuka pojačala I Marshall Guv`nor plus za lead i više high gain zvukove.

Što se tiće pickupova, od Duncanove kombinacije ´59 neck-a, JB bridgea meni bolje nema. Iste koristim godinama i na drugim gitarama. Neck i neck- bridge humbucker kombinacija boost-ana Tubescreamerom je korisna za sola tipa Gary Moore, ili smooth solo ton Slasha s time da je zvuk ovdje sa puno detalja. Bridge je agresivan i "grize" sa puno midlova, odličan za rock riffanje (Marshall crunch) dakle sa odvrnutim gainom pojačala instant AC DC, a sa rezanim trebleom na ton potenciometru ZZ Top zvuk. Na cleanu humbuckeri su primnjenjivi za jazz zvuk tipa George Benson dok su za country I finger pickng “premasni”, ali to je i inaće nedostatak humbuckera za clean zvukove.

Zato na volume potu postoji push- pull za splitanje (razdvajanje namota) pickupova kad oni rade kao single-ovi što ovu gitaru pretvara telecaster, znači odlično za clean country i bluesy I funky zvukove, ali I za rockabilly I rock`n`roll. Neck pick splitan ima tipičan drvenast bluesy ton tipičan za Tele I Strat na toj poziciji. Kombinacija oba splitana pickupa je onako međuton (mnogi ga zovu out-of phase, mada on to nije), odličan za Dire Straitse.

Bridge u splitu ima tone tele twang-a, zamislite James Burton zvuk, ili igranjem s potovima funky. Napominjem jedino da kod splitanja pickupova pada output i javlja se brujanje singla, znači autentično. Ljubitelj single- coil zvuka praktično mogu svirati splitane pickupove I praktično imati Telecaster u rukama, a kad imaju potrebu za masnijim solo zvukom na driveu stisnu prekidač na volume potu I to je to, podebljaju se midlovi I jačina zvuka. Sam sklop ima treble- bleed circuit znači da smanjivanjem volumena ne gubite visoke tonove kako je to već uobičajeno na električnim gitarama već samo smanjujete glasnoću.

Prilično svestrana paleta zvukova I uz malo vještine kad se upozna instrument da se izvući stvarno svašta. Moje mišljenje da Framus svojim zvukovima može u studiju (ai live, mada tada to nije toliko bitno) može zamijeniti barem 3 različite gitare. Jedino gdje možda malo kaska su heavy metal zvukovi sa uvučenim midlovima gdje je ova gitara za moj ukus previše detaljna. Ali složit ćete se, niti ne izgleda ko metal gitara tako da Framus ovdje sigurno nije ciljao na tu vrstu gitarista. Da, napomena manje vještim gitaristima, ovdje se čuje svaka greška (karakteristika Seymour Duncan JB-a, a sad još na swamp ash-u), vjerojatno ćete biti puno zadovoljnije nabrijanim DiMarzio pickupima, no to nije zamjerka samom instrumentu.

Sama izrada je bez zamjerke, nema oštrih rubova pragova, dead spotova, greški u lakiranju.

Da zaključimo, gitara je toćno ono što sam tražio, njemačka izrada (znači ne Kina ili Koreja), super zvuk i svirljivost, tako da kad poslije nje uhvatim Ibaneza (S540) samo mi nešto nedostaje. Jedino izgled možda nije za šminkere . Uglavnom super sam zadovoljan, prije kupnje sam isprobao puno gitara i po mojim kriterijima ovo je bilo najbolje u toj klasi cijena. Za sličnu cijenu kod drugih poznatih marki dobivate tipičan instrument današnje hiperprodukcije, izrađen u krajevima svijeta gdje je radna snaga jeftina (a vjerojatno ni znaju za što se koristi dio proizvoda koji proizvode). Ovdje se radi o nečem mnogo finijem.

Ako ste gitarista koji preferira vintage zvukove, a kod instrumenta mu je važniji ton i svirljivost od sjajnog izgleda, od srca preporučam ovaj instrument. On ima toliko skrivenih vrijednosti da ste svakim njegovim sviranjem sve zadovoljniji i zadovoljniji.

» 17 komentara... Dodaj svoj!

Crunch kaže:

Svaka čast, odlična recenzija.

22-01-2009 19:09

LiTTle_shad0w kaže:

stvarno odlicna recenzija... :thumbsup

22-01-2009 19:58

vai_031 kaže:

Bravo za ovo :)

Hel bi mogao napravit recenziju za Framus Morigan Pro?? Ta me gitara jako zanima

22-01-2009 20:08

Strat04 kaže:

Jedna od najboljih recenzija na portalu.
Svaka čast prijatelju. :thumbsup

22-01-2009 20:20

13. kaže:

super recenzija!

i lijepa gitara naizgled, baš bi volio čuti kako zvuči

23-01-2009 00:08

čiča kaže:

Najbolja recenzija koju sam imao prilike pročitati ovdje. svaka čast.

23-01-2009 00:16

Guy Gadbois kaže:

Hvala na pohvalama i pozitivnim reakcijama! Pozdrav!

23-01-2009 11:11

marin kaže:

moćno, detaljno, konkretno ! bravo!

23-01-2009 12:29

Andrea kaže:

Sjajna recenzija! :thumbsup

23-01-2009 12:51

Marko_bosnia kaže:

Ajde snimi nam malo zvuka cini mi se odlicna gitara ovako nesto i ja trazim za sebe...

27-01-2009 21:36

DorYzzz kaže:

zaaakoon...vjerujem da ima i *eben zvuk xD..i da fkt, al fkttt geeenijalna recenzija=)..nice =P

28-01-2009 15:06

angus_strat09 kaže:

ta i framus diablo pro su mi super

recenzija je super

28-01-2009 21:02

filip1015 kaže:

Pohvala na jako dobroj recenziji. Gitara je super

01-02-2009 23:43

Luk@. kaže:

ah ja bi ovo :D

02-02-2009 16:17

guitar_hero kaže:

ima oblik nekako kao telecaster

14-05-2009 07:39

Punker95 kaže:

Slazem se gutiar_hero.Meni je bas mocna onako crna s vidljivosti drva prava rock n roll gitara!recenzija 5.0

16-07-2009 16:46

mmarenjak kaže:

sefe imamja jednu framusovu gitaru..al sad koji je model nemam pojma..dosta je stra oblik stratokastera..imam neku slicicu....pa pogledaj i komentiraj ako mozes..

15-11-2009 18:53