ZADNJE NA FORUMU
 • Snimke pojacala - oldskul

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 16-02 00:14

  Odgovora: 9

  Pogleda: 319

 • Koje gitare imate - 2018

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 16-02 00:09

  Odgovora: 212

  Pogleda: 12171

 • Relax don do it...

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 15-02 23:52

  Odgovora: 4434

  Pogleda: 639712

 • Ko voli nek izvoli (blues gitaristi s pokojim uletom jazza)

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 15-02 14:38

  Odgovora: 548

  Pogleda: 110717

 • Block Out

  • Datum:   10-01-2009 20:25
  • Autor:   Destroyer
  • Ispiši   Stranicu

  Grupu su krajem 1990. godine na Likovnoj akademiji, pod nazivom "Ad hoc" osnovali pevac Milutin Jovancic Mita, basista Trle (ex Siluete), gitarista Danilo, bubnjar Deki i gitarista Laki. Pošto je u Makedoniji postojala grupa sa identicnim nazivom, ubrzo joj menjaju ime u Block Out, po ideji tadašnjeg gitariste Danila, koji se još u to vreme bavio programiranjem, a grupa je naziv dobila po, u to vreme, popularnoj igrici "Block Out". U slengu engleskog jezika pojam "block out" se odnosi na poslednji trenutak pred gubitak svesti, što se kao tumacenje dopalo clanovima benda.

  Polovinom 1991. Laki je otišao u Holandiju, a novi gitarista postaje Nikola Vranjkovic. Nikola je pre dolaska u grupu cetiri godine živeo u Moskvi gde je svirao sa raznim sastavima, medu kojima i grupom "Besiders" koju cine iskusni ruski muzicari, dok je pevac bio Miša Veselinski, student elektrotehnike iz Makedonije. Po povratku 1990. godine Vranjkovic je radio kao studijski muzicar, svirao je jednu turneju sa grupom "Ruž" a u isto vreme su on i Vojislav Vijatov nastupali sa Satanom Panonskim.

  Sa pocetkom rata u ex Jugoslaviji clanovi benda odlaze u London gde nastupaju u klubovima Stick Of Rock i Robby's na Finsburi parku i u Univerzitetskom centru. Tu su kao najupecatljivija grupa dobili mogucnost za snimanje singla koji zbog njihovog povratka u Beograd nikada nije realizovan. Na koncertima su izvodili svoj materijal na engleskom jeziku.

  Po povratku, sredinom 1992. godine, nastavljaju rad u sastavu: Mita, Nikola, Trle, a pridružuje im se bubnjar Miljko Radonjic. Godine 1993. objavljuju kasetu na kojoj su se našli živi snimci sa koncerata na Akademiji 1991. i iz KST-a 1992. godine ("Live KST, Akademija", Take It Or Leave It, 1993.). Sledece, 1994. godine, objavljuju svoj prvi studijski album pod nazivom "Crno, belo i srebrno" (ITMM, 1994.) i promovišu ga na dan izdavanja prvim samostalnim koncertom u SKC-u. Kao gost na toj ploci gitaru je svirao Aleksandar Balac.

  Pocetkom 1996. godine revoltirani jadnom kulturnom situacijom, snimaju oporu pesmu "Leto na Adi" koja se nije pojavila na njihovom sledecem izdanju "Godina sirotinjske zabave" (Metropolis, 1996.) objavljenom novembra 1996. godine, jer od obilja materijala nije bilo mesta. Taj CD donosi pesme nastale u prethodnih šest godina a sam album za temu ima, kako tvrde clanovi benda, kraj socijalizma. Producent je bio Aleksandar Radosavljevic, a kao gosti su se pored ostalih pojavili Danilo Pavicevic (gitara), Miša Savic (klavijature) i Nebojša Zulfikarpašic (gitara). Od drugog albuma bas u grupi svira Balac, a klavijature Dragoljub Markovic Blek koji je u isto vreme i u grupi "Ništa ali logopedi". Album "Crno, belo i srebrno" biva proglašen za najbolji album 1996. godine po mišljenju Skupštine grada.

  Godine 1998. grupa objavljuje svoj treci po redu studijski album pod nazivom "San koji srecan sanjaš sam" (Metropolis, 1998.) U meduvremenu grupa je autorski sasvim sazrela, tako da nove pesme donose sasvim osoben i upecatljiv zvuk po kojem je grupa Block Out vec postala prepoznatljiva. Ovaj album je snimljen u vec standardnoj postavi Mita, Nikola, Balac, Blek, Miljko a broj gostiju na snimanju se povecava. Album daje prilicno depresivnu sliku stvarnosti, koji se kroz tekstove Nikole Vranjkovica pretvaraju u uverljivu predstavu naših života, pa zato koncerti Block Out-a postaju priša za sebe, dogadaji nesvojstveni tadašnjim koncertnim tendencijama. "San koji srecan sanjaš sam" po mišljenju mnogih kriticara biva proglašen najboljim albumom godine, ali i medu nekoliko znacajnijih albuma tokom poslednje decenije 20. veka. U meduvremenu na prepoznatljivost rada grupe Block Out uticu i spotovi za pesme, ciji je autor Mita.

  Novi, dvostruki koncertni album naslovljen "Izmedu dva zla" (Metropolis, 2001.) izlazi februara 2001. godine. Donosi snimke koncerta u SKC-u 11. septembra 1999. godine a na kasetnom, trostrukom, izdanju se kao bonus pojavljuju i koncertni snimci iz KST-a, Niša i Zrenjanina. U isto vreme izdavacka kuca Metropolis objavljuje i reizdanje prvog albuma "Crno, belo i srebrno" koji kao bonus pesmu sadrži "Leto na Adi", snimljenu još 1996. godine.

  Iste godine, 2001., Nikola Vranjkovic sopstvenim snagama izdaje prvu knjigu pesama pod nazivom "Zaovdeilizaponeti" koja sadrzi sve pesme koje je napisao za Block Out ali i ostale svoje pesme, od kojih neke u poslednje vreme dobijaju i koncertno uoblicenje u vidu novih pesama koje se još uvek zvanicno nisu nasle na novom albumu grupe koji se vec duže vreme ocekuje. Uz knjigu, Nikola objavljuje i prateci CD, kao muzicku podlogu zbirke pesama, na kojoj je sam odpevao neke pesme uz izvodacku pomoc clanova grupe. CD Nikole Vranjkovica "Zaovdeilizaponeti" donosi smireniji, akusticarski zvuk, ali sa ništa manje depresije i melanholije nego na prethodnom poslednjem izdanju grupe.

  Posle nekoliko koncerata održanih krajem 2002. godine, na kojima je bend uveliko svirao nekoliko novih pesama, u prvoj polovini 2003. prave koncertnu pauzu, tokom februara 2003. ulaze u studio "Akademija Free Zone" i pocinju rad na novom albumu. Tokom snimanja zamenjuju dosadašnjeg klavijaturistu Dragoljuba Markovica a bendu se kao novi klavijaturista i gitarista prikljucuje Dejan Hasecic (Speed Limit, Slaves), sa indicijama da možda postane i stalni clan grupe. Do ovog trenutka, iako je rad na novom albumu odmakao, termin njegovog pojavljivanja još uvek nije poznat.

  Osim što su clanovi benda, Mita je slikar, ali se kao i Balac bavi televizijom i videom. Miljka zanimaju Hi Fi instrumenti, a Nikola je studijski muzicar, producent, tonski snimatelj i ribolovac.

  Slični tekstovi

  Pregledano 14020 puta
  Pregledano 7677 puta
  Fit
  Pregledano 4942 puta
  Pregledano 6900 puta
  Pregledano 6756 puta

  » 1 komentara... Dodaj svoj!

  markovich kaže:

  05-08-2009 23:53