»Recenzije - Recenzije Gitara - Washburn D200ProE
»Električna gitara
  https://www.gitare.info/page.php?id=9686

Autor: Jibboom, Dodano: 21-12-2008 12:39.
[style=1]Ajde da malo popričamo o ovoj gitari (ili kako netko ovakve strojčiće zove - sjekiri). Riječ će biti o Washburnu D200, gitari koja je neka budget verzija popularnog ML modela, poznatijeg kao Dime model. Gitara izgleda ovako:

[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c376/minidalby/d200proe1.jpg[/IMG]

Specifikacije su slijedeće:
Body - solid wood
Vrat - vjerojatno isto pošto se u specifikacijama samo navodi da ima rosewood fingeroard
Pickupi - EMG 81 i 85
Mehanika - Grover mašinice i buzz feiten sistem štimanja, što ja osobno nisam skužio da ima jer kolega ima na Suhru buzz feiten i ničeg sličnog ovdje nema.
Fixed bridge


IZRADA:

Izrada je općenito vrlo solidna uz par iznimaka. Vrat je solidan, gitara je lagana s obzirom na to koliko je tijelo. Na sami finish nema nekih zamjerki. Ono što mi se nije svidlo je kao prvo - nut. Žice su neprirodno visoko na nutu tako da je malo čudan osjećaj primati akorde oko nuta. Zbog toga se žice nemogu ni previše spustiti, ali daleko od toga da su žice visoko. Žice također ne sjedaju skroz u nut jer je nut pod malim kutem (a kut headstocka je manji od kuta nuta i zbog toga u biti žice ne naliježu kako treba), tako da se gitara hoće raštimavati nakon par bendanja, što je za gitaru s fiksnim mostom NEDOPUSTIVO, pogotovo uz silno reklamiran Buzz feiten sistem i Grover mašinice. Malo paljivog rada turpijicom na nutu bi riješilo taj problem, ali tko ne zna što radi, bolje da se ne prima tog posla.
Druga zamjerka je u biti stvar navike. Pickup selektor mi je na neprirodnoj poziciji, na vrhu donjeg kraka, skoro izvan dosega pa je potrebno dobro protegnuti ruku da bi se promijenio pickup. Ali nekom tko je navikao na tu gitaru to nebi trebalo predstavljati problem.
Pozitivan je položaj trzanja jer je vrat, tj. područje sviranja pomaknuto prema lijevo zbog oblika gitare (isto kao i kod RR-a), gitara ne sjedi tolko udesno kao recimo JEM. Meni osobno je taj položaj trzanja više ulijevo odgovarao, skroz lako je bilo istrzavati brzo, a zbog kratke skale i 21 praga početak vrata nije previše lijevo tako da ne morate previše pružati lijevu ruku da bi dohvatili nut. Čudna ergonomija koja u nekim stvarima funkcionira izvrsno, dok u nekima ne tolko.
Potovi mi se nekako prelagano okreću, nema skoro nikakvog otpora, ima se dojam da povjetarac može okrenuti pot. Tri su pota, 2 volumena, i master tone.
Još jedna zamjerka je smještaj držača remena kod vrata. Smješten je na bočnu stranu gitare umjesto na stražnju stranu kao kod Dime modela. Zašto je to bitno? Zato jer gitara zbog specifičnog oblika ima tendenciju spuštanja vrata prema dole, težište joj je dosta ulijevo. Znači, gitaru treba dosta nakositi da bi se dobio idealan položaj za sviranje, a remen je tak koji smeta da se gitara previše digne zbog kuta kraka na kojem je smješten držač remena.
I zadnji minus je to što nema floyda, jer je šteta da gitara koja koketira sa Dime modelima nema najprepoznatljiviji Dimeov element.


ZVUK:

Sad dolazimo do onoga zbog čega se ovaj instrument vrijedi kupiti. Tajna je u pickupima. :rozi Pickupi su EMG 81 i 85, aktivni pupovi koje između ostalih koriste Zakk, Het, Kirk i još hrpa faca... Bridge pickup ima izvrsno odmjeren zvuk, svega ima kolko treba. Zvuk mu je lagano režeći, kao da ima malo OD-a gore. Dinamički su oba pickupa izvrsna, jako dobro reagiraju na jačinu trzanja. E sad, ako baš gazite po žicama onako muški, dobit ćete OD bez da lampe tjerate u saturiranje odfrljivanjem clean kanala. Output pickupa je vrlo vrlo jak! Vjerojatno se zbog toga javlja clipanje u samom preampu u gitari.
Neck pickup je tipičnog humbucker zvuka, nije režeći kao bridge već je čist i iznenađujuće topal. Ugodno sam bio iznenađen cleanom na svim pozicijama. Općenito zvuk nije širok kao JEM-ov, ali to nije ni potrebno jer ova gitara ni ne pokušava ići u tom smjeru.
Drive je posebna priča! Sa ovom gitarom zaboravite da ćete svirati bilo što osim metala ili hard rocka. Zahvaljujući ogromnom outputu čak i na OD pedali tipa tubescreamer dobit ćete skoro pa punokrvni drive! A od punokrvnog drivea skoro pa high gain. Moj Laney nije high gain pojačalo, njegov drive je klasični hard rock zvuk tipa ZZ top s malo više drivea. A sa ovom gitarom drive kanal zvuči kao da je boostan! Svatko tko ima lampaša će znati o čemu govorim. Moram dodati da na svakoj poziciji ima obilje harmonika! Idealno za Zakkove pincheve.


ZAKLJUČAK:

Ovo je gitara koja je predodređena za jedan stil muzike i nije gitara koja može pokriti širok spektar zvukova i stilova. Po zvuku je to punokrvna heavy metal axe! Šteta što izrada u nekim detaljima ne prati zvuk, ali onda bi vjerojatno cijena bila i nešto veća, jer skoro dvije trećine cijene gitare su pickupovi. Pickupovi su ujedno i ono što vjerojatno prodaje ovu gitaru, stavite na nju neke obične pasivce i vjerujem da ju nitko nebi kupio. Ako tražite gitaru za žešću svirku, onda je to to. Ako vam treba za više stilova, slobodno ju zaobiđite. Nema tu previše filozofije.[/style]

Preuzeto sa: Gitare.Info