»Recenzije - Recenzije Gitara - Schecter Hellraiser C-1 FR (DIAMOND SERIJA)
»
  https://www.gitare.info/page.php?id=9674

Autor: KingV, Dodano: 14-12-2008 11:30.
Evo ljudi pošto ima puno upita na PM za ovu gitaru sam sebi sam rekao «zar nebi bilo bolje da napišem recenziju».Link na službenu stranicu:

http://www.schecterguitars.com/index.asp

Prije nego što krenem moram napomenuti da gitara dolazi iz tvornice iz Južne Koreje, ali je rađena za američko tržište (naručena iz gitarskog centra iz L.A.-a), razlika između gitara za američko tržište i europsko je ta što je na gitari za europsko tržište set EMG pickupa u kombinaciji 81 na bridgeu i 85 na necku, dok je na potonjem 81TW (splitani) na bridgeu i 89 (također splitani) na necku (razlika uoćena uspoređivajući specifikacije modela iz Rainbow music shopa i Gitarskog Centra pri kupnji gitare datuma 24.04.2008.).


FINISH


Krenuvši od samog finisha gitare moram reći da sam se ugodno iznenadio kvalitetom finisha koji može posramiti neke puno skuplje Prestige modele Ibanez i skuplje serije Jackson gitara (ne degradirajući pristojnu kvalitetu dotičnih). Uz dojmljivu boju tamne trešnje (ovoj tamnoći dosta pridonosi mahagonij) tu je i prekrasan binding boje «Petrovog uha-školjka» (za one koji ne znaju što je binding, to je obrub tijela gitare) koji uz prekrasnu boju gitare daje vizualan dojam da uistinu držite ozbiljni stroj u rukama.


KONSTRUKCIJA I BALANS

Kao što je već gore navedeno gitara je izrađena u potpunosti od mahagonija (vrat i tijelo gitare) set-in konstrukcije koja pridonosi količini sustainea (kojeg u ovoj gitari ima stvarno u izobilju). Sam vrat je C oblika (prelakiran) što znači da je debeli «gibsonolik», ali ujedino i vrlo brz, ergonomičan i jako fino leži u ruci. Fingerboard vrata je rađen od rosewooda i ukrašen je «Gothic Cross Inlayevima» koji gitari daju malu crtu kiča koji nije napadan i solidno izgleda. Balans gitare je izvrsno pogođen (što je čest slučaj u superstrat oblicima, ujedno sam izgled podsjeća na SA seriju Ibaneza.), gitara je ugodna za svirati bilo da je sviramo sjedećki ili uspravno. Svirajući na kožnom remenu (a svi znamo koje su muke svirati loše izbalansirane gitare sa kožnim remenom) nisam primjetio ikakvo odstupanje kuta vrata pri sviranju, dakle vrat uvijek stoji pod kutem od 45 stupnjeva što omogućava ugodno sviranje i dobru dostupnost visokim poljima na vratu gitare. Sama težina gitare nije prevelika.


HARDWARE

Pickupi

Što se tiče hardware-a na potonjoj gitari, on je jako kvalitetan i dobar. Krenuvši od pickupova tu su EMG aktivni pickupovi u setu 81TW na bridgeu i 89 na necku koji izvrsno rade svoj posao. Oba pickupa se daju splitati što uz three way switch daje pregršt kombinacija soundova što ovu gitaru čini višenamjenskom. Sam EMG 81TW kada ne radi u splitanom modu daje «običan» zvuk 81-ce sa karakterističnim bassom, dok se splitanjem taj bass drastično sreže i dobijete zvonki treble zvuk. Kod 89-ke stvar je drukčija u nesplitanom modu 89-ka daje topli bassoviti zvuk single coila uz dodatak da nema šuma ( zvuk približan stratocasteru, dakako ne potpuno isti), splitanjem 89-ke postiže se isti efekt kao kod 81-ce reže se bass i dobije se nekakav zvuk koji je mom uhu najbliži Telecasteru, ali uz manji udio middle frekvencije.

Mašinice


Šta tu reći na gitari se nalaze mašinice poznatog proizvođača kvalitetnih mašinica po imenu Grover koje uz double lock tremolo sistem (popularno zvani Floyd Rose) izvrsno rade svoj posao, baš prije par dana sam se pokušavao sjetiti kada sam zadnji put štimao gitaru (a svira se intenzivno).

Floyd rose

Dakle na gitari se nalazi originalni Floyd Rose sistem tremola. Prva konstatacija pri uporabi ovoga floyda (makar sam se već sretao puno puta s njime) je bila «gle pa ovo djeluje čvrsto kao kamen, za razliku od moje stare JS serije Jacksona» dakle samim uzimanjem floyda u ruke dobivate dojam pouzdanosti (i vjerovali ili ne to doista utječe na svirku, jer nije isto svirati sa floydom i paziti da ne raštimate gitaru ili nedaj bože da vam ostane u ruci i svirati bez brige znajući da bezbrižno možete šorati po squealovima) i samim time užitak je još veći. Kod floyda jedina «primjedba» koju bih naveo je što se ručica šarafi (bojazan da se navoji ne izližu od učestale upotrebe), dakle po meni bi bolje konstrukcijsko riješenje bilo da se ručica može utaknuti (kao kod Ibanez tremolo sistema). Sve u svemu floyd je jedna od najboljih komponenata na gitari.

ZAKLJUČAK

Dakle kao zaključak bih rekao da je ovo ozbiljan stroj koji će služiti još mnogo godina i s kojim se niti jedan ozbiljan gitarista nebi posramio izaći na stage ili u otići u studio snimati ozbiljan materijal. Krenuvši od cijene od 5000 kn (toliko sam ja platio gitaru u Gitarskom centru, u Rainbowu je 5755kn) dobijete Diamond seriju renomiranog proizvođača gitara Schecter koja je vrh vrhova u ponudi tog proizvođača (naravno ne ubrajajući Američke custom modele). Naime usudio bih se reći da je ova gitara definitivno best buy jer za relativno male novce ( kažem relativno jer ipak živimo u Republici Hrvatskoj) dobivate stroj kod kojeg je svaka stavka na visokom nivou i koji nadmašuje puno skuplje i razvikanije gitare, počevši od vrste drva, načina konstrukcije i izrade, finisha, kvalitete hardwarea i sounda. Sami sound sa ovim pickupima je jako dobar (kod lošijih pojačala clean je mrvicu sterilan zbog pickupa, ali prikočavši se u kvalitetno pojačalo tipa Fender HotRod ili kvalitetan multiefekt clean je izvrstan i izgubi se velika doza sterilnosti), još jedna prednost je kome ne paše EMG može birati i opciju sa Seymoure Duncan pickupima.

A sada brzo uzeti maminu i tatinu karticu i u shopping :)

Preuzeto sa: Gitare.Info