»Recenzije - Recenzije Albuma - Guns N Roses-Chinese Democracy
»
  https://www.gitare.info/page.php?id=9668

Autor: Ficom, Dodano: 13-12-2008 20:33.
W. Axl Rose, vjerojatno glavni lik u cijeloj priči, i «novi» Gunsi konačno su izdali dugoočekivani album, Chinese Democracy, i to nakon dugih 14 godina rada na njemu....Rezultati....prosječan, slušliv album koji bi mogao bit bolji. Čovjek bi očekivao više budući da je album pripreman 14 godina no ne želim sad želim cjepidlačiti.
Preslušavajući ovaj album našao sam dosta zamjerkica. Pjesme uglavnom zvuće dobro, no neke su me šokirale poput Better koja je po meni jedna od najboljih na albumu, ali ima glupi početak. Nakon toga Street of dreams na kojoj Axl zvući kao da je pobro batine, a zativ vršti, ili bi bilo bolje reči krešti, kao da ga netko kolje. No ajmo redom kao što je to napravio Guitar 360 u Death Magnetic recenziji.

1. Chinese Democracy
Naslovna pjesma. Počinje tiho. Zatim se mogu čuti ljudski glasovi, nešto kasnije se tiho uključuju bubnjevi. Nakon minute se uključuje gitara i svira riff. I na kraju se ukljućuje Axl uz nešto poput vriska. Pjesma nije loša, jedino mi riff ne paše, zvući ko loši AC/DC.

2. Shackler`s Revenge
Ništa posebno. Prvo što mi je palo na pamet kad je pjesma krenula bio je uvodni rff Ride the Lightning od Metallice, koji zvući slično kao uvodni riff u ovoj pjesmi, ali kad sam poslušo Ride zaključio sam da sličnost postoji, ali da to nije ni najmanje bitno. Ostatak pjesme je priča za sebe. Prvu strofu pjeva Axl, normalno, uz neki prateći vokal koji zvući koma. Refren je užasan. Na kraju ide kao neki bridge, Axl se dere ko da ga kolju bivši fanovi. Opet refren. Na kraju pjema crkne uz onaj uvodni riff. Pjesma je mogla, to jest, trebala bit bolja.

3. Better
Loš uvod. Nakon uvoda kreće riff i Axl istovremeno počinje pjevati. U ovoj pjesmi riff konačno zvući kak treba. Axl se ne dere za vrijeme strofe na čemu sam mu jako zahvalan. Refren je OK. Opet ide strofa koja mi se sviđa.....ali onda opet ona užasna tema iz uvoda. Opet refren. Nakon toga nekakva lažna solaža i bridge na kojem se Axl dere i ćak zvući dobro. Nakon toga slijedi prava solaža. Opet strofa i kraj uz odvratnu temu s početka. Samo da nema te odvratne teme s početka, sve bi bilo lijepo.

4. Street of Dreams
Klavir na početku. Nakon tridesetak sekundi Axl počne pjevati, točnije jaukati kao da ga je neko potegnuo nogom u međunožje. Pjesma mi je koma. Neda mi se to slušat. Ne mogu doćekati da završi. Na posljetku završi uz Axlovo jaukanja

5. If the World
Zanimljiv uvod. Ali....Tada počne netko pjevat. Prvo mislim da je ovo geška, vokal zvući previše ženskasto. Ali tada počne malo više vrištati te shvatim da je to ipak Axl.....šteta. Pjesma je jednolična, dosadna, nije vrijedna slušanja. Ćak ne može poslužit ni kao uspavanka zbog Axlovog deranja koje para uši. Užas.

6. There was a time
Pjesma nije loša. Axl dobro pjeva na početku. Ali na sredini pjesme Axl se počne teliti i pokvari ugođaj pjesme. Nakon toga slijedi solaža koja malčice popravi stvar. Nakon solaže slijedi Axlovo prenemaganje i pjesma završi.

7. Catcher in the rye
Kad je pjesma počela, nešto nije valjalo. Klavijature i gitara na početku, Strofa je OK, jedino me Axlovo pjevanje živcira.Solaža popravlja stvar. Nakon polovice pjesme Axl počne opet pjevati. Ovoga puta zvući dobro, ne znam zašto ali bolje je nego na početku. Ćak mi je žao što je pjesma završila. Mogli su malo više poradit na početku pjesme. Sve u svemu pjesma nije loša.

8. Scraped
Uvod je užasan, zvući kao da se par kretena napilo i sad urlaju bez veze. Kad se uključe instrumenti, pjesma počne zvučat dobro. Samo imam primjedbu na glupave prateče vokale. Inaće pjesma je dobra. Ćak i Axlovo deranja ima smisla. Jedna od boljih pjesama. Vrijedna je ponovnog slušanja.

9. Riad n` Bedouins
Zanimljiv uvod. Riff mi se sviđa. Axlovo pjevanje nije loše, jedino me malo razočarao pred kraj. Pjesma konačno zvući kak spada. Skoro pa savršeno.

10. Sorry
Pjesma je pomalo jednolično zbog bubnjeva, ali nije loša. Axl pjeva skoro pa savršeno, ćak i kad «siluje» svoj glas. U ovoj pjesmi se sve uklapa. Solaža zvući jako dobro. Ovu pjesmu mogu stavit kao svoj favorit na albumu uz Riad n` bedoins. Ćak Vidi se da su si dali truda.

11. I.R.S.
Nakon tri bolje pjesme ponadao sam se da će sve do kraja zvučat dobro, ali ova pjesma ne zvući dobro. Jednostavno to nije to. Opet je solaža bolji dio pjesme samo što je dosta kratka. Axlovo pjevanje umara. Ova pjesma nije ništa posebno.

12. Madagascar
Stvar se opet popravlja. Pjesma nije dosadna iako je lagana. Jako mi se sviđa. Na polovici pjesme počinje solažica. U pozadini se čuju glasovi. Pjesma je močna. Kao da im na ovom albumu lakše pjesme dobro zvuče.

13. This I Love
Lagana pjesma. Klavir i gudači u prvom planu. Pomalo dosadno. Axl bi mogao to malo bolje pjevati. Solaža opet zvući dobro. Pred kraj solaže ukljuće se bubnjevi. I onda Axl još malo pjeva i pjesma lagano završi. Pjesma bi trebala bit malo živahnija, ali nije loše.

14. Prostitute
Šećer na kraju. Ova pjesma mi se stvarno sviđa i popravlja cjelokupni dojam albuma. Svi su savršeno usklađeni. Axl pjeva sjajno. Pjesma dugo završava. Solaže kotovo da nema. Odlična pjesma.


Istina je da se ovaj album pripremao dugih 14 godina i da su za to vrijeme mnoge pjesme iscurile u javnost, ali krajnji rezultat je dobar iako ima i užasnih uradaka. No tko radi taj i griješi. Mislim da je ovim albumom Axl dokazao da ne treba Slasha da bi solaže dobro zvučale. Ali ipak jedino što mi još smeta uz par užasnih pjesama je činjenica da ipak to nije onaj isti bend koji je izdao Appetite.

I još mi oprostite za greške. Ovo mi je prva recenzija pa imajte milosti =). Sve što sam napisao je moje mišljenje i ne mislim vrijeđat tuđe.

Preuzeto sa: Gitare.Info