ZADNJE NA FORUMU
 • Klasična gitara - izbor izmedju 3 modela

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 11-07 19:03

  Odgovora: 39

  Pogleda: 2779

 • Offline

  Komentirao: pekki

  Datum: 11-07 13:52

  Odgovora: 87

  Pogleda: 3868

 • Podešavanje intonacije

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 10-07 22:19

  Odgovora: 9

  Pogleda: 151

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 10-07 21:24

  Odgovora: 91

  Pogleda: 6367

 • USB audio interface

  Komentirao: Ivan Horvat

  Datum: 10-07 09:32

  Odgovora: 28

  Pogleda: 601

 • Mikrofonicna lampa

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 07-07 22:58

  Odgovora: 7

  Pogleda: 257

 • Crimson descendant artist (poslastica i ekskluziva)

  Komentirao: Strat04

  Datum: 07-07 20:40

  Odgovora: 2

  Pogleda: 104

 • Pitanja i prijedlozi o recenzijama....

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 07-07 12:21

  Odgovora: 9

  Pogleda: 195

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-07 17:17

  Odgovora: 1015

  Pogleda: 215942

 • Treble Bleed Mod

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 15:45

  Odgovora: 0

  Pogleda: 23

 • Podforum "Modifikacije i nadogradnje"

  Komentirao: motörhead

  Datum: 06-07 14:24

  Odgovora: 0

  Pogleda: 70

 • Fender strat MIM humbucker pickup odabir

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:47

  Odgovora: 3

  Pogleda: 97

 • Boss CE-5

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:11

  Odgovora: 3

  Pogleda: 70

 • Laney Linebacker 50 Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:58

  Odgovora: 0

  Pogleda: 37

 • Laboga Studio Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:51

  Odgovora: 2

  Pogleda: 57

 • Peavey V-Type NTB TR

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 09:38

  Odgovora: 1

  Pogleda: 52

 • Njen oprostaj - Ljuba Alicic - Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 04-07 22:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 73

 • ProCo RAT

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 04-07 16:50

  Odgovora: 4

  Pogleda: 76

 • Ibanez Jemini

  • Datum:   07-12-2008 13:14
  • Autor:   Jibboom
  • Ispiši   Stranicu
  Evo na zamolbu kolege Strat04, odlučio sam napisati recenziju ove pedale. Tko ne zna, pedala izgleda ovako:  Dakle, radi se o najnovijoj Vaijevoj signature pedali prekrasnog "psihodeličnog" izgleda.

  Link na Vai-jev site

  http://www.vai.com/index_jemini.html

  Link na site proizvođača

  http://www.ibanez.co.jp/world/country/frame_slovenia.html

  Možete ju kupiti u Novim glazbalima

  http://www.novaglazbala.hr/HOME.htm

  Cijena je 1452 kn.


  Kontrole:

  Drive - količina gaina
  Tone - boja tona
  Level - glasnoća efekta
  Bright/Save - jačine kojom svijetle diode oko potova (korisno ako se koristi baterija)


  Izrada:

  Kućište pedale je metalno, tj. aluminijsko. Ili kako Vai kaže - bulletproof. Switchevi su poveći, ispod desnog je pretinac za bateriju, a ispod desnog pretinac za rezervnu bateriju, ako svirate na baterije, što ja osobno ne bih preporučio jer pedala nema standardne LED diode za označavanje aktivnosti kanala, nego je oko potova prozirni krug koji svijetli crveno ili zeleno, ovisno o kanalu kojeg koristite, što će vrlo brzo isisati sok iz baterije.
  Imate i save switch koji je u biti prigušivač (dimmer) rasvjete koji pomaže da se produlji radni vijek baterije. U bright modu (bright se odnosi isključivo na osvjetljenje i nema veze sa bojom tona pedale!) pedala troši 49 mA, dok u Save modu troši 23 mA, što je značajna ušteda. Dok ju ne koristite, izvucite kabel iz ulaza jer se također produljuje vijek baterije. Usporedbe radi, poznati gutač baterija, Ibanezov Weeping Demon troši 35 mA. Da bi vam bilo jasnije o čemu govorim, upaljena pedala izgleda ovako:

  RED channel (distortion)  GREEN channel (overdrive/booster)  Oba kanala ne mogu biti korištena istodobno. Možete iz bypassa upaliti bilo koji kanal, a paljenjem drugog kanala ovaj prethodno upaljen se gasi. Kao što se vidi, na switchevima je gumirana podloga koja sprečava da vam noga otkliže sa switcha, i na svakoj podlozi je Vai-jev sig.
  Ulazi i izlazi su standardni - IN i OUT, dakle nema nikakvih pomoćnih izlaza sa simulacijama kabineta, kontrole su baš onako "Old school", vrlo jednostavne i intuitivne za korištenje.


  Zvuk:

  Da pređemo na ono najbitnije - kako stvarčica zvuči. Nakon prvotnog oduševljenja izgledom (pogotovo u mraku izgleda vrlo efektno!) uslijedilo je još veće oduševljenje zvukom! Pedala je isprobana na clean kanalu pojačala sa slijedećim postavkama: bas na 12 sati, middle na 13, a treble na 14 sati, bright switch isključen. Kao booster je isprobavana na drive kanalu sa postavkama: gain na malo ispod 7 (oko 14 sati), volume na 10 sati (što je vrlo glasno na tom Laneyju), bas na 10 sati, middle na pol 14, treble na 11.
  Idemo s lijeva na desno, prvo Green channel, overdrive channel. Mada nisam za to naišao nikakvu potvrdu na stranicama proizvođača, Green channel je u biti famozni Ibanezov Tubescreamer, TS9. Pedala je isprobavana na dva pojačala, na Englovoj Ritchie Blackmore glavi i 4x12 boxu koji je bio (nažalost) još uvijek u vlasništvu Novih Glazbala i kojeg nisam previše odfrljivao i na mom Laneyju LC30II na kojem sam si dao oduška.
  OD kanal zvuči jednostavno prekrasno! Zvuk je debel, definiran i sa tone potom na 12 sati ima svega točno onoliko koliko treba! Dakle, ne trebate se igrati sa potovima jako dugo da dobijete zvuk kakav želite. Na humovima ima čak i dovoljno harmonika za pinch harmonike (uz upotrebu kompresora možete na vrlo malom gainu svirati čak i neke žešće dionice). Kada se koriste middle single i unutarnja zavojnica nekog huma (na HSH gitari, dakle pozicije 2 i 4 na pickup switchu) kroz OD se vrlo jasno razumije ona kristalna boja zvuka, a da istovremeno ne zvuči stalkasto niti rižasto. Output je vrlo jak, negdje na 10 sati je nivo efekta jednak signalu na bypassu.
  Na svim pozicijama pickup selectora se vrlo jasno i definirano čuje na kojem pickupu se svira, pedala reagira izvanredno na volume pot na gitari. Sa gainom do kraja na OD kanalu dobijate dosta sustaina i dosta žestok OD, a da se ne gubi definiranost zvuka. Dakle, pedala ni u jednom trenutku nije muljava i ne gubi karakter! Dakle, overdrive je bogat tonom, debel i vrlo definiran.
  Ako ju koristite kao booster treba malo prilagoditi tone pot, tj. treba ga dodati malo jer inače boostani drive kanal zvuči malo muljavo. Mislim da je područje od 12 do 14 sati ono koje se može iskoristiti. Ali to ionako ovisi više-manje o pojačalu. Ako koristite postavke na drive kanalu sa manje middlea ili vam je karakter drivea takav, vjerojatno će trebati dodati još tone pota u zvuk.

  A sada RED channel... Ovo je distortion kanal na pedali i tu stvarčici narastu ogromna muda! Zvuk je režeći, zrnat, ali ne staklast niti rižast. Zrnat na uhu vrlo ugodan način! Recimo sa gainom skoro do kraja zvuči vrlo slično Metallicinom zvuku na Death Magneticu, na taj način je režeći. Vai kaže grainy... Tone pot mi je na oko 11 sati i u toj poziciji zvuk ima stvarno dosta basa, sa dodavanjem tone pota se ne gubi puno basova, a istovremeno se sa smanjivanjem ne gube visoki, tako da pretpostavljam da tone pot vrši korekcije negdje u middle području spektra.
  Skoro u svakom području hoda pota imate upotrebljiv drive, ako koristite samo bridge pickup, možete tone pot postaviti vrlo nisko i imate debeli zvuk sa malo midlova. Ako koristite sve pickupove, trebalo bi zvuk tražiti u rasponu od 10 do 14 sati na tone potu, ovisno o postavkama clean kanala na vašem pojačalu.
  Zvuk je bogat harmonicima, definiran i sa gainom do kraja, što je vrlo pozitivno s obzirom da RED kanal zvuči, usudio bih se reći, vrlo slično Mesinom driveu! Dakle možete odfrljiti gain do kraja bez bojazni da će se zvuk raspasti, on ostaje tvrd i definiran. Ako je netko koristio recimo Rocktronov Silver Dragon, onda zna kako se zvuk raspada ako se doda previše gaina na Slayer kanalu. Pri PM-u (palm mutingu, ne mjestu odakle smo svi izašli) je dosta izražen bas, zvuk ima udarac čak i na višim žicama (žice E1, H i G). Vrlo pogodna riječ je PUNCHY. Dok štopate žice, zvuk nestaje istog trena, kao da ima noise gate, znači nema muljanja, šumova i sličnog.
  Opet, sa gainom do kraja pedala ima vrlo malo šuma u usporedbi sa recimo Seymour Duncanovom pedalom SFX-08 power grid koja ima ogromnu količinu šuma kad je gain pojačan, a i sama količina gaina je veća nego kod navedene SD pedale. Ovo navodim da imate neku osnovu za usporedbu, ako je netko probavao ovu SD pedalu. Na manjim postavkama gaina (oko 12 sati) RED kanal zvuči kao malo jači OD, a na 3 sata zvuči otprilike kao RAT, kolko se sjećam iz svog kratkog susreta sa RAT-om. Od oko pol 4 pa do kraja zvuk postaje high gain. Dakle, raspon upotrebljivog zvuka je ŠIROOOOK!


  Zaključak:

  Bili vi ljubitelji signature opreme ili ne, ova pedala je stvarno izvanredan komad opreme! Ono što me oduševljava je to što se može dobiti upotrebljiv zvuk u cijelom rasponu potova, dakle nije da morate pogoditi sweet spot i da onda imate usko područje oko spota u kojem možete svirati. Ovisno o vašim željama, imate zvuk od prekrasnog overdrivea do skoro pa high gain pedale (u usporedbi sa gore navedenom Seymour Duncanovom pedalom koju SD definira kao high gain, Jemini je definitivno high gain pedala na višim postavkama gaina!). Riječi koje se provlače kroz cijeli spektar tona pedale su bogato tonom, debelo, definirano, razumljivo, punchy...
  Moj zaključak je - vrijedi svake lipe! U jednoj pedali imate overdrive, drive i high gain drive. Odaberite tri pedale koje vas zadovoljavaju na tim poljima i izračunajte kolko bi vas koštalo da kupujete tri odvojene pedale... Računica je jasna! Ibanez je napravio vrlo dobar posao s ovom pedalicom!

  Do iduće recenzije, pozdrav!
  Jibboom

  Slični tekstovi

  Pregledano 7638 puta
  Pregledano 2868 puta
  Pregledano 6525 puta
  Pregledano 12032 puta
  Pregledano 9538 puta

  » 14 komentara... Dodaj svoj!

  LiTTle_shad0w kaže:

  svaka cast na reci... ;)

  07-12-2008 16:19

  MusicOnly kaže:

  recenzija je prva liga.. :thumbsup

  sad čekamo drugu :)

  07-12-2008 16:35

  Strat04 kaže:

  Odlično... Ali, postoji jedan veliki problem kod ove recenzije... Dođe mi sad da ju i ja kupim... :dance3

  07-12-2008 16:48

  AdriAn kaže:

  Meni je predobra reklama kad on demonstrira tu pedalu. Presmiješna je! Ko fol svira sa svojim klonom XD

  07-12-2008 16:52

  machinehead kaže:

  07-12-2008 17:22

  MusicOnly kaže:

  Screw you!
  You wish!

  07-12-2008 17:45

  new_guitar kaže:

  ajme stvarno dođe mi da ju sad kupim. eh da je para....

  07-12-2008 18:44

  Jibboom kaže:

  Nemojte se previše oslanjat na Vaijev filmić. Prvo, on OD kanal koristi kao booster drive kanalu Legacyja, tako da nemate pravi dojam kako on zvuči na clean kanalu. A dok koristi crveni kanal, ima brdo delaya i mislim chorusa pa se opet izgubi pravi zvuk.

  07-12-2008 18:50

  Strat04 kaže:

  Upravo sam to i ja pomislio kad sam prvi puta gledao taj filmić. Mislim, malo je blesavo prezentirati neki komad opreme sa brdom opreme između pojačal i gitare. Tu bi trebalo biti samo prezentirani komad i amen.
  Uf, taman se nešto skupilo pa bi sad moglo vrlo lako iskliznuti mada mi stvarno ne treba više pedala...
  Slatke muke...

  07-12-2008 20:30

  Jibboom kaže:

  Vrlo lako prodaš koju drugu pedalu... Ja sam se riješio TS-a i Keeleya. Garantiram ti da nećeš zažalit. Ako ideš na moj kraj koji puta, navrati pa probaj pedalu.

  07-12-2008 20:42

  Souled_Out kaže:

  Super recenzija Jibboom... Lijepa i opširna:thumbsup

  20-12-2008 16:19

  bane-mraka kaže:

  Nisam ni znao za ovu recenziju.Ja imam jemini i odlicna je ko god zeli da je kupi ima moju podrsku

  03-10-2009 08:33

  Ookie kaže:

  Svaka cast ya recenziju.... Sad kad sam video da ima kod vas da se kupi, ne moram da idem u Nemacku...

  Beda, kod nas u Bg-u malo koja prodavnica ima dobre efekte, a ako ti oni uvoze, uzmu ti debelu proviziju :) nisam znao da je ima kod vas, :) eto super vesti i razloga da skoknem do vas :)

  imam jedno pitanje, pa ako mozete da mi odgovorite, da li ima kod vas i ova pedala?
  Deep Trip Hellbender Fuzz
  http://www.youtube.com/watch?v=lVy11oxzEJs

  Jemini I Hellbender trazim i ne treba mi nis vise XD pored EMG magneta ovo bi mi zvucalo vr'

  Puno pozdrava :)

  04-12-2009 23:57

  troolex kaže:

  ftgvhftfgft

  19-08-2010 12:24