ZADNJE VIJESTI
ZADNJE NA FORUMU
 • *Blic pitanja*

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 23-09 21:51

  Odgovora: 4057

  Pogleda: 510422

 • Bass tablature za zabavne i narodne pjesme

  Komentirao: bassmuziker

  Datum: 23-09 17:34

  Odgovora: 0

  Pogleda: 18

 • Što ste slušali danas

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 22-09 20:34

  Odgovora: 251

  Pogleda: 10198

 • Line 6 POD GO - Mutant Filter

  Komentirao: pekki

  Datum: 22-09 17:46

  Odgovora: 2

  Pogleda: 38

 • Thomann povrat proizvoda

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 21-09 22:22

  Odgovora: 2

  Pogleda: 80

 • Koje gitare imate - 2020

  Komentirao: Strat04

  Datum: 21-09 18:41

  Odgovora: 182

  Pogleda: 10062

 • Pickupovi, drvo, konfiguracije, kombinacije i ostalo...

  Komentirao: brxa

  Datum: 21-09 10:03

  Odgovora: 716

  Pogleda: 66231

 • steve vai....

  Komentirao: porcupine1

  Datum: 20-09 21:46

  Odgovora: 123

  Pogleda: 24545

 • Overtureov kutak

  Komentirao: motörhead

  Datum: 20-09 14:55

  Odgovora: 21

  Pogleda: 1722

 • Kakvo pojačalo imate?

  Komentirao: dusansk

  Datum: 19-09 18:48

  Odgovora: 2867

  Pogleda: 632765

 • Line 6 POD GO - neformalni demo

  Komentirao: pekki

  Datum: 19-09 09:02

  Odgovora: 9

  Pogleda: 265

 • Wampler - Besplatni Efekti!

  Komentirao: pekki

  Datum: 16-09 18:48

  Odgovora: 0

  Pogleda: 48

 • Tonchi snimci

  Komentirao: pekki

  Datum: 16-09 11:56

  Odgovora: 12

  Pogleda: 367

 • Zundapp

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 15-09 14:13

  Odgovora: 78

  Pogleda: 3305

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 13-09 19:24

  Odgovora: 129

  Pogleda: 8335

 • Mod shop

  Komentirao: veselisvirac

  Datum: 13-09 10:26

  Odgovora: 5

  Pogleda: 130

 • Servis kod Dekyyy-a (Soundboost)

  Komentirao: Dekyyy

  Datum: 10-09 15:17

  Odgovora: 4

  Pogleda: 455

 • Zamjena pickup-a Zagreb

  Komentirao: dtisak000

  Datum: 10-09 12:52

  Odgovora: 0

  Pogleda: 100

 • QUEEN+PAUL RODGERS, Beograd, 29.10.2008.

  • Datum:   04-11-2008 10:18
  • Autor:   Rudi
  • Ispiši   Stranicu

  Više od dva sata odlične svirke, poduži bis, impresivna tehnika zajedno su uobličili jednu nezaboravnu rock'n'roll večer .
  Uz grmljavinu i meteorsku kišu na video ekranu protegnutom u pozadini cijele, impozantne pozornice, članovi grupe su izašli na binu točno u 21:00 !!!sati (kako je i bilo najavljeno), a pozdravio ih je zaglušujući aplauz i urlik publike.
  Queen su odsvirali preko 20 pjesma . Među njima su bili najveći hitovi stare grupe predvođene karizmatičnim Fredijem Mercuryjem, ali i nove pjesme sa potpuno drugačijeg od prijašnjih albuma - albuma "Cosmos rocks", objavljenog u rujnu ove godine.
  "Moram reći, ovo je nevjerovatno. Nisam znao šta da očekujem od Beograda, jer se konačno upoznajemo, posle tolikih godina. Oprostićete jednom od članova, koji je bio spriječen da bude sa nama večeras", rekao je dirnuti Brian may, i zasvirao "Love of my life" koju je napisao pokojni Freddie.  Iako je bilo više nego jasno da niko, nikada, neće moći da uđe u "cipele" ili ekscentrične kostime Mecuryja, vokalne mogućnosti Paula Rodgersa ipak su na momente predstavljale, ne mogu baš reći, razočaranje već se osjetila razlika .Visoke dionice Fredijevog raspona, koje su davale poseban emotivni začin pjesmama Queen, nisu odjeknule u Areni - bivši pjevač Free i Bad Company to, jednostavno, ne može "izvući". Analogno tome, i Rodgers je isuviše veliko ime da bi bio tretiran kao rezervni igrač. Potpuno je vidljivo da korjeni ovog čoveka leže u bluesu, što je krupna razlika u odnosu na Fredija, na čijem su se žanrovskom polju - ako se ono uopće može definirati - uvijek isticala dva divovska stupa : rock i opera. Rodgersu se mora skinuti kapa iz još jednog razloga. Zadivljujuće je da tako veliki pevač nema ni trunke sujete, pošto mu ne smeta da se na momente dopunjuje sa Fredijevim glasom sa trake (maestralna izvedba najvećeg hita grupe Bohemian Rapsody).

  Zato, još jednom, ono čarobno „+“ između imena grupe i pjevača govori mnogo više nego što bi čovjek u prvi mah očekivao.
  Savršeno muziciranje benda prikrilo je sve nazovimo nedostatke, jer, „Rock The Cosmos“ je promotivna turneja, logični produžetak nedavno objavljenog „The Cosmos Rocks“ albuma, prvog studijskog ostvarenja grupe "Queen" i Paula Rodgersa
  Tehnički, to je šesnaesti album "Queena", ali budući da Rodgers nije zamjena za Freddie Mercuryja, djeluje mi korektnije smatrati ga debitantskom kreacijom nove kombinacije.  Pet pjesama sa aktuelnog izdanja našlo je mjesto u repertoaru, raspoređene su strateški, kako ih grandiozne stvari grupe "Queen" (ali i "Bad Company" i "Free") ne bi poklopile. I, kad smo već kod priče o „starom“ i „novom“ pjevaču: niko pod kapom nebeskom ne može stati sa mikrofonom i napraviti ono što je Freddie mogao. Paul Rodgers se ovdje izvrsno odupire protoku vremena i nevjerovatno je ubjedljiv kada je na svom terenu, u stvarima iz opusa "Free" i "Bad Company" (Seagull, Bad Company i All Right Now), ali i tamo gde pjesmama grupe "Queen" daje zanimljivu bluesy notu u interpretaciji.

  Vokalni solista najčešće je i frontmen grupe, ali ako bi mene pitali, uloga prvog čovjeka u ovoj podjeli pripada Brianu Mayu. Ne samo zato što i pojavom i svirkom izaziva najveće oduševljenje publike, već zato što je očigledna pokretačka sila, Veliki Majstor i komandant parade.Središnjica nastupa mjesto je za muzičke i scenske egzibicije, pa i Rodger Taylor ima prostora za svoju solo točku. Koncept je zanimljiv, jer će je započeti samo sa bas-bubnjem i kontračinelom, a potom se pred njim, dio po dio, kompletira nova baterija i dionica, jasno, postaje sve kompleksnija i bogatija. Sound je savršen, jedina mala zamjerka je ta što se u sredini koncerta video screen zaledio na par minuta. Što sâm, što zajedno sa ostatkom velike trojke iz postave, Taylor će se prihvatiti i vokalnih zadataka u pjesmama I’m In Love With My Car i Say It’s Not True.  Bina i vizuelni efekti bili su nevjerovatno osmišljeni – pokretne rampe – nosači osvjetljenja ovješeni sa krovne konstrukcije Arene , a vrhunac je bila velika disco-kugla, koja je tisućama malih "zvijezda" obasjala mrak Arene (ništa čudno kada se uzme u obzir pogled na službeni parking arene sa 13 šlepera koji su vukli 37 tona opreme).
  Cijela masa sve vrijeme je bila u sjajnom zanosu, a bilo je jasno da bi obožavatelji jednog od najuticajnijih bendova svih vremena bili skoro isto toliko zadovoljni i da im je pušten samo snimak nekog od Fredijevih nastupa.
  Posle dva sata svirke, Queen su se vratili sa četiri energične pesme, kako rastanak od Beograda ne bi bio obojen sjetom. Cijeli koncert trajao je dva sata i dvadeset minuta.
  Po početku predstave u devet mogli ste navijati satove, a i po dužini svirke shvatiti tko su prave legende, ne tek šampioni. („We / they / are the Champions“)
  Kraljevski koncert po pravoj recepturi : "Queen" baza sa "Free" i "Bad Company" intervencijama, začinjena prvoklasnim muzičkim i solo umijećem, atraktivno upakirano i prvoklasno za prezentirati u arenema i na stadionima.  Dobre su mi riječi iz jedne njihove pjesme :
  „...Inside my heart is breaking, my makeup may be flaking, but my smile still stays on...“
  Set lista:
  „Intro“
  "Hammer to Fall"
  "Tie Your Mother Down"
  "Fat Bottomed Girls"
  "Another One Bites the Dust"
  "I Want It All"
  "I Want To Break Free"
  "C-lebrity"
  "Surf's Up... School's Out"
  "Seagull"
  "Love of My Life"
  "39"
  "I'm In Love With My Car"
  "A Kind of Magic"
  "Say It's Not True"
  „Bad Company“
  "We Believe"
  "Bijou"
  "Radio Ga Ga"
  "Crazy Little Thing Called Love"
  "Show Must Go On"
  "Bohemian Rhapsody"

  Bis:
  "Cosmos Rockin"
  "Alright Now"
  "We Will Rock You"
  "We Are The Champions"
  „Good Save The Queen“ (recording)  Dodatak br. 1 Interview sa Brianom Mayom, B92 net. (razgovarao Nemanja Kostić)
  Kada si se počeo baviti muzikom? Pročitao sam da si svirao ukulele sa 7 godina.
  Da, moj otac me je naučio da sviram ukulele, mali čudni instrument koji liči na bendžo. Naučio sam neke akorde i onda sam svirao sa njim. I onda sam tražio gitaru za sedmi rođendan i roditelji su uspeli da mi nabave, i tako je sve počelo.
  A kako si odlučio da se vratiš na fakultet da bi postao doktor nauke?
  To je bio nezavršeni posao u mom životu. Četiri godine sam radio na tome i morao sam da napustim studije jer je bilo vreme za mene da pravim muziku. Ali uvek sam imao u glavi da ću morati da se vratim da završim ono što sam započeo. I bilo je sjajno. Jako sam zadovoljan celom tom godinom jer sam bio fokusiran na to i ništa drugo nisam radio. Kad sam položio usmeni ispit, bio sam jako zadovoljan jer je lepo imati takvu kvalifikaciju, da doktoriraš nešto.
  Da li je dobijanje ove diplome nekako uticalo na tvoj život?
  Pa, da ---- jer je otvorilo dosta vrata. Sada sam i član astronomskog društva i radimo na novim eksperimentima, posebno na onim koje sam pominjao u svom doktoratu, a to je utvrđivanje dinamike i formacije interplanetarne prašine. A to je postalo jako zanimljivo u poslednje vreme jer se ta zvjezdana prašina u poslednje vrijeme pronalazi i oko drugih planeta. To je jako zanimljivo područje i jako sam uzbuđen što to radim u životu i što upoznajem nove prijatelje u tom društvu naučnika i to me jako stimulira.
  Sigurno si čuo za „Super Collider“ koji prave u Švicarskoj i Francuskoj i za scenario da ta naprava može uništiti planetu. Šta možeš da kažeš na to, kao doktor astronomije?
  Pa pokvarila se tako da ne moramo da brinemo o tome u ovom trenutku jer mislim da je jako mala šansa da se tako nešto dogodi.
  Jedan asteroid je nazvan tvojim imenom i to jeste velika čast. Kako se osjećaš povodom toga?
  Jako sam počastvovan i baš mi je prijalo. Univerzitet „St Patrick Moore“ je poslao moje ime na odobravanje. I to je velika stvar jer te tako prihvataju u naučnom društvu. Jako sam ponosan.
  Prebacićemo se na muziku. Da li imaš "Queen" album na koji si posebno ponosan?
  Mislim da bih rekao da je to „Made In Heaven“. Počeli smo da radimo taj album ni sa čim i završili smo ga bombastično. I to je pravi "Queen" album. Ima taj duh koji pokušavamo da pošaljemo do fanova i na tom albumu pokazujemo šta nam je Fredi ostavio. To je jako dobar materijal sačinjen od ljubavi. Umetnost pravljenja je bila da se zamislite kako smo svi bili u studiju i da smo se zabavljali kao i svi normalni ljudi. Jako sam ponosan na tu ploču.
  Da li postoji još neizdatog materijala sastava "Queen"?
  Uvek postoje neki delovi pesama u arhivama, ali ništa na šta bih se vratio u ovom trenutku. Želim da napredujemo. Nemamo baš puno vremena da razmišljamo o budućnosti, sadašnjosti, ali i prošlosti. Sretan sam jer sada sviramo, čak i ovaj novi materijal. Teško je naći vremena i vratiti se, a mislim i da nije pametno raditi to u ovom trenutku.
  Radili ste sa "Foo Fighters" za soundtrack filma „Mission: Impossible“. Da li imate neku noviju rock i pop grupu koju volite da slušate ovih dana?
  Mislim da su mi "Foo Fighters" omiljeni. I Rodgers i ja obožavamo te dečke. Imaju nevjerovatnu energiju i strast koju ne možete naći danas u svetu. Definitivo su nam "Foo Fighters" omiljeni.
  Publika ovde je vrlo zainteresirana za vaš show sa Paulom Rodgersom. Kako se osjećate dok putujete sa njim i svirate pesme sastava Queen?
  Do sada smo se već i navikli jer je ovo treća turneja koju smo uradili zajednički, a sada imamo i neki novi materijal koji ćemo podijeliti i to daje neku novu dimenziju, a manje nostalgije i čini nas veoma živim i radujemo se zbog budućnosti a čini mi se i da je kemija između nas jako dobra.  Za sam kraj, zamolio bih te da poručiš nešto fanovima. Ima dosta tvrdoglavih fanova koji ne žele doći zbog Rodgersa. Objasni im zašto je važno da čuju nove "Queen".
  Imate tvrdoglave fanove? Njih i ne moramo da vidimo. Ako oni misle da ne treba ništa da radimo jer Freddie više nije tu, to je samo njihovo mišljenje. Mene interesiraju samo ljudi koji žele čuti našu svirku. A ljudi koji nas slušaju nam daju život i daju nam budućnost. I jako se radujem što ćemo videti sve naše fanove tu i to po prvi put. Super je što dolazimo u Srbiju premijerno i jako smo uzbuđeni zbog toga. Osećamo se kao i starih dana. Razumijete? Ovo je relativno mlada grupa, ova formacija – "Queen" i Paul Rodgers, i mislim da imamo dosta ponuditi. Znam da ljudi dolaze da bi čuli hitove, znam da žele uzbudljiv i moćan show sa jakim svjetlima i dobrim zvukom ali znam i da žele neku vrstu intimne svirke – da znaju da mi znamo gdje smo i da mislimo o njima i da želimo da komuniciramo sa njima. I zato je show jako zabavan i radujemo mu se. Beograd, prvi put ikada.  Dodatak br. 2 Kako je to izgledalo u Zagrebu 06.02.1979. ????

  Bio sam te davne godine na koncertu u Zagrebu. Imao sam nepunih 16 godina i dan danas pamtim to kao najbolji koncert do sada viđen.
  Originalna postava grupe Queen je u to vrijeme bila na turneji promovirajući tada izašli album „Jazz“. Snimka sa zagrebačkog koncerta na žalost ne postoji, međutim atmosferu i izvedbu dijela repertoara moguće je poslušati na ploči uživo snimljenoj na toj turneji ; album „Live Killers“. Moram napomenuti da su odradili izvrstan show ( tada su svirali bez pratećih muzičara ) i to je bilo vrijeme kada su Queen na svojim pločama obavezno štampali napomenu da je sve napravljeno bez korištenja sintisajzera.
  Uglavnom, mogu reći da sam izuzetno sretan što sam pratio tu grupu kroz dane moga života i da bi bez njih moj muzički ukus bio potpuno drugačiji. Pogotovo mi je drago da su još uvijek u stanju odsvirati „We Will Rock You“ i da to nimalo ne zvuči neistinito.
  They do and they will ...Ima još nešto, moja ženica Vanja je otišla sa mnom na koncert pomalo skeptično gledajući na sve to, međutim iako žene obično imaju pravo; ovaj put ???...!!!


  ******************************************************
  Dodatak 05.2009.
  Novi DVD !!!
  Queen DVD : Live In Ukraine - Music DVD - Queen DVD : Live In Ukraine

  DVD Description:

  When it comes to taking on logic-defying challenges, Queen have never fought shy: think Hyde Park, Latin America, Live Aid. All these years later, Queen are still living adventurously. Just weeks ahead of the start of the band's 2008 Queen + Paul Rodgers' 'The Cosmos Rocks' tour the band were approached to help Ukraine's AntiAids Foundation reach out to the youth of the country with the message 'Don't Let Aids Ruin Your Life'. Already well preparedfor a tour opening with two nights at Moscow's SCO arena, it would mean some drastic rethinking. The venue on offer was Kharkov, Ukraine's, historic Freedom Square, a place so big that during World War II it was used to land planes. Despite the seeming impossibility of it, Queen + Paul Rodgers made it to Freedom Square for the night of September 12th 2008. Over 350,000 Ukrainians came to see them play and more than 10million homes watched the show live on television.

  1. One Vision
  2. Tie Your Mother Down
  3. Show Must Go On
  4. Fat Bottomed Girls
  5. Another One Bites The Dust
  6. Hammer To Fall
  7. I Want It All
  8. I Want To Break Free
  9. Seagull
  10. Love Of My Life
  11. '39
  12. I�m In Love With My Car
  13. Say It's Not True
  14. Shooting Star
  15. Bad Company
  16. Guitar Solo
  17. Bijou
  18. Last Horizon
  19. Crazy Little Thing Called Love
  20. C-lebrity
  21. Feel Like Making Love
  22. Bohemian Rhapsody
  23. Cosmos Rockin'
  24. All Right Now
  25. We Will Rock You
  26. We Are The Champions
  27. God Save The Queen

  Queen DVD : Live In Ukraine - Music DVD - Queen DVD : Live In Ukraine

  Slični tekstovi

  » 8 komentara... Dodaj svoj!

  MusicOnly kaže:

  Izvrsna recenzija Rudi kao i uvijek :thumbsup

  04-11-2008 12:16

  marin kaže:

  svaka čast...

  04-11-2008 22:10

  GoFgO kaže:

  :thumbsup

  17-11-2008 03:30

  GoFgO kaže:

  a i jebeno mu majca stoji :)

  17-11-2008 16:13

  marin kaže:

  vježbo čo'ek :D

  17-11-2008 16:27

  Destroyer kaže:

  :thumbsup

  17-12-2008 20:50

  Danijel-Mali Od Palube kaže:

  gdje je bilo to u ZG 1979

  01-03-2009 22:14

  rudica kaže:

  Dom Sportova u Daničićevoj !!! Scena k'o na ploči "Live Killers", mix pult Mercedesov kamion ufuran u rikverc na sredinu dvorane i rastvoren...

  02-03-2009 11:49