ZADNJE NA FORUMU
 • Klasična gitara - izbor izmedju 3 modela

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 11-07 19:03

  Odgovora: 39

  Pogleda: 2762

 • Offline

  Komentirao: pekki

  Datum: 11-07 13:52

  Odgovora: 87

  Pogleda: 3859

 • Podešavanje intonacije

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 10-07 22:19

  Odgovora: 9

  Pogleda: 148

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 10-07 21:24

  Odgovora: 91

  Pogleda: 6349

 • USB audio interface

  Komentirao: Ivan Horvat

  Datum: 10-07 09:32

  Odgovora: 28

  Pogleda: 593

 • Mikrofonicna lampa

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 07-07 22:58

  Odgovora: 7

  Pogleda: 252

 • Crimson descendant artist (poslastica i ekskluziva)

  Komentirao: Strat04

  Datum: 07-07 20:40

  Odgovora: 2

  Pogleda: 103

 • Pitanja i prijedlozi o recenzijama....

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 07-07 12:21

  Odgovora: 9

  Pogleda: 194

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-07 17:17

  Odgovora: 1015

  Pogleda: 215841

 • Treble Bleed Mod

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 15:45

  Odgovora: 0

  Pogleda: 23

 • Podforum "Modifikacije i nadogradnje"

  Komentirao: motörhead

  Datum: 06-07 14:24

  Odgovora: 0

  Pogleda: 67

 • Fender strat MIM humbucker pickup odabir

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:47

  Odgovora: 3

  Pogleda: 95

 • Boss CE-5

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:11

  Odgovora: 3

  Pogleda: 70

 • Laney Linebacker 50 Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:58

  Odgovora: 0

  Pogleda: 34

 • Laboga Studio Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:51

  Odgovora: 2

  Pogleda: 57

 • Peavey V-Type NTB TR

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 09:38

  Odgovora: 1

  Pogleda: 51

 • Njen oprostaj - Ljuba Alicic - Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 04-07 22:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 73

 • ProCo RAT

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 04-07 16:50

  Odgovora: 4

  Pogleda: 75

 • Sedmorica Veličanstvenih"

  • Datum:   03-10-2008 15:35
  • Autor:   Rudi
  • Ispiši   Stranicu
  U doba kada je Yugo bio limuzina, kada su se „starke“ i „levisice“ nabavljale u Italiji, kada se bjesomučno štedilo da bi se kupila ploča (a ne „downloadao“ file i „spržio“ u kućnoj radinosti), kada smo kavu kupovali na točkice i benzu na bonove - u to doba kada su Jugoslaviji pripremali polako lijes i zabijali posljednje čavle u njega - rodio se Novi val. Generaciji 40 plus vjerojatno iskri u oku. Oni mlađi tek trebaju naučiti zašto je taj kraj 70-tih i početak 80-tih na njihove roditelje, tetke i stričeve ostavio tako veliki trag.Nove tendencije počele su s Azrom, Filmom, Haustorom, Zvijezdama, Idolima, Pankrtima i tako redom.U doba kada nisu postojali statusni simboli, tajkuni, sponzoruše i stilisti,kada nije bio muguć "extreme makeover" na "red carpetu" kreativnost je bila jedini spiritus movens. To je bila generacija glazbenika koja se usudila prkositi čak i komunizmu. Jugoslavenska rock scena tada se, bez lažnih epiteta, uspoređivala s onom londonskom. Na višesatnom koncertu "30 godina kasnije" u Tvornici nastupila su „imena“ koja su tih godina promovirala punk i novi val na ovim prostorima.
  Povijesno gledano tih godina stvari su se odvijale, možemo reći , ovim redom .Krajem 1977. u zagrebačkoj Galeriji SC-a u sklopu izložbe stripova Mirka Ilića nastupili su Pankrti i utjecali na razvoj nove domaće scene, objavivši prvi single 'Lublana je bulana/Lepi in prazni' 1978. Jasenko Houra i Davorin Bogović iz Prljavog kazališta 1978. su objavili prvi single "Televizori", a godinu kasnije prvi domaći punk album "Prljavo kazalište" u poznatom ovitku Mirka Ilića. Pankrti su "Dolgcajt" izdali početkom 1980. Jura Stublić, nakon odlaska iz Azre s Mladenom Juričićem-Maxom i Marinkom Pelajićem, osnovao je 1979. godine Film koji je objavio prvi single "Kad si mlad/Zajedno". Iste godine pojavio se i Haustor Darka Rundeka i Srđana Sachera, te Lačni Franz sa Zoranom Predinom, dok je beogradski Novi val predstavio Idole i Električni orgazam, koji su zajedno sa Šarlom akrobatom snimili legendarni "Paket aranžman" 1980. Sa Zvijezdma je priča tekla ovako: U Sisku je u okviru studentskog kazališta DASKA 1980. nastao bend koji je nazvan Daskabend u kojem su Željko Đeverlija-Gerro, Branko Kužnar-Žan, Branko Badanjak i Ivan Farkaš počeli nastupati i promovirati svoj materijal u lokalnom disko klubu gdje su izvodili ska/regge pod utjecajem londonske klupske scene. 1981. su nastupili na Subotičkom festivalu te izdali singl ploču Na placu/Moj susjed je gospodin. Počeli su s pregovorima oko izdavanja albuma. Istovremeno je u Zagrebu nastala grupa Patrola koja je izdala izvrstan album s hitom 'Ne pitaj za mene' gdje je Renato Metessi kao vokalista pokazivao da mu za osobni izričaj treba žešći način izražavanja od pop zvuka koji je imala Patrola. Glazbeni kritičar Ante Batinović odigrao je ključnu ulogu u nastajanju Zvijezda jer je, imajući kontakte s obje grupe, osjetio da bi spajanjem dvije različite skupine mogao nastati jedan novi originalni glazbeni izričaj na hrvatskoj, ali tada i široj jugoslavenskoj sceni. Povijesni sastanak kojemu je nazočio i Jasenko Houra (osnivač i autor Prljavog Kazališta), uz Antu Batinovića koji je doveo Renata Metessija, dogodio se u Sisku u studenom 1981. Nakon povijesnog dogovora, u kratkom roku dogovoreno je ime i bend je počeo s probama.Umjesto Ivana Farkaša u Zvijezde pozvan je Rajko Puclin iz Varaždina tako da je originalna postava Renato Metessi, Željko Đeverlija, Branko Badanjak, Branko Kužnar, Rajko Puclin uz vježbanje počela i s intenzivnim druženjem. Vikendima poslije proba u prostorijama kazališta DASKA u Sisku došljaci iz Varaždina i Zagreba spavali su i tulumarili u kući roditelja Gerre (Željka Đeverlije) gotovo svaki vikend. Stvarana je nova glazba puna energije, pilo se sve do čega se došlo, cure su uživale s dečkima, a nastale su i najljepše pjesme Zvijezda. Zvijezde su iz prijašnjih bendova i pojavnosti na rock sceni imale odličan vjetar u leđima i odmah su počeli s koncertima te postali prava klupska rock atrakcija.

  Zašto toliko o Zvijezdama, sigurno ste se zapitali??? Pa jednostavno zato jer nisu bili najavljeni na plakatu, a otvorili su večer i pokazali da su uz Električni orgazam najuigraniji bend danas. Energija koju su isporučili ovu večer se može usporediti sa onom davnih dana uloženom, zatim su uslijedili Jura Stublić i Film, Električni orgazam, Lačni Franz i Zoran Predin, Darko Rundek i Hakuna Matata, Vlada Divljan i Nevladina organizacija, Jasenko Houra i Davorin Bogović u pratnji Hakune, Pero Lovšin i Španski borci te Divljan i Hakuna, dok su na kraju svi zajedno otpjevali "Mi plešemo".Ne smijem zaboraviti posebno pomenuti i Vladu Divjana sa svojim bendom koji je vrhunski odradio svoj dio nastupa.
  Film i Jura ??? Hm,hm,hm… prate ga, po mome mišljenju, premladi dečki koji nemaju scensku energiju nego samo služe kao paravan Juri koji je izgleda malo previše popio tu večer pa je izvedba repertoara bila umanjena prilično zahvaljujući tom faktoru. Jasenko Houra je bio u sličnom stanju (čak mu je gitaru prije početka svirke „nakačio“ kurpulentni dečko koji brine o razglasu i opremi na stageu). Šteta.

  Koncert "Sedam veličanstvenih - 30 godina kasnije" osmislili??? su glazbeni kritičar Hrvoje Horvat i Darko Putak kao bivši urednik programa u kultnim zagrebačkim klubovima "Kulušić" i "Lapidarij". Osmislili je jedna uvjetno izrečena riječ jer je falio neki uvod u večer, pauze dok su se bendovi izmjenjivali bile su preduge popraćene muzikom sa razglasa u kojoj je dominirao repertoar Pankrta. Nedostajale su najave izvođača… Razglas je bio izvanredno „poštiman“ za Zvijezde i Vladu Divjana dok su ostali izvođači zvučali prilično nerazgovjetno – naročito vokalisti.
  Zvuk 80-ih došli su poslušati i mnogi „poznati“ poput Zorana Šprajca, Žanamari Lalić, Sanje Doležal, Mirjane Hrge, Siniše Škarice, Barbare Kolar...
  U svakom slučaju večer je bila za pamćenje i dala je naslutiti nešto… Od nekih nadam se možemo očekivati još puno dobre glazbe, dok se neki trebaju ipak ostaviti toga posla i vratiti se nečemu drugom da ih zapamtimo u onom svjetlu u kojem smo ih voljeli. Ne želim ih imenovati namjerno, ali znam koji ću CD ipak kupiti uskoro, nadam se…

  Slični tekstovi

  » 4 komentara... Dodaj svoj!

  GoFgO kaže:

  Thanks na zabavnom štivu :)

  A kako si anpisao da je bila vecer za pamcenje.. :) po cemu? Po svemu ovom losem kaj si napisao ? :D hehehe

  05-10-2008 07:58

  rudica kaže:

  Večer je bila za pamćenje po mnogo čemu, npr. pohvalno je da su se dečki okupili, a ja sam zapamtio nekima u kakvom su stanju izašli pred publiku i to neću zaboraviti - dakle - zapamtio sam...
  Pozdrav, :thumbsup

  06-10-2008 10:10

  Rock Guru kaže:

  Bravo,
  Konačno jedna prava muzička recenzija koncerta u stilu engleskih muzičkih kritičara koji se za razliku od naših domaćih razumiju u glazbu posebno onu o kojoj pišu.
  Nažalost ovo ne čitaju a mogli prilično naučiti.
  Očekujemo još ovakvih recenzija pogotovo o Zvijezdama.
  Pozdrav,
  Rock Guru: thrasher

  06-10-2008 16:30

  rudica kaže:

  Thx, welcome here anytime...

  07-10-2008 08:28