DRUGE RECENZIJE

Fender stratacoustic

  • Autor: Crunch
  • Datum: 12-07-2008 10:55
  • Ispiši Stranicu

Fender stratacoustic

Evo, zamolili su neki korisnici da neko recenzira elektroakustičnu, pa evo tog nekog. ;)

Imam ovu gitaricu doma. U novijoj liniji se zove acoustasonic. Ista stvar, malo je poboljšana novija linija. Ko što i ime kaže, ovo je pokušaj stvaranja akustičnog strata. Donekle uspio pokušaj, po mom mišljenju.Moja nije baš ko ova, bez pickguarda je i bez ovog vanjskog pickupa. Vrat je standard strat, blagi U oblik. Tijelo je gornji dio smreka, bočne strane i dno javor.

Izrada:


Kupio sam ovu gitaru kad se još nisam baš kužio u gitare, moram priznat. Nije da sam sad neki ekspert, al znam malo više neg onda. ;) Daklem; ova moja je Made in China. 666999. U prijevodu, zlo i naopako. Izrada, slaba. Lak mi je napukao na dva mjesta na gitari i izgleda jako ružno. Kao da je gitara sama pukla. Ne utječe na zvuk to niti u kom slučaju, al jako ružno izgleda. Onda, string tree na headstocku je podosta slab. Em je slab metal, em je slabo našrafljen. (Ovo em vam je međimurski izraz, ne mogu vam to prevesti). Treće, pragovi su mi se jako izlizali već. Dobro, istini za volju, puno sam svirao akorde na njoj, pratnju u biti, al ipak mislim da se ne bi smjeli toliko istrošiti. Plus kod izrade je to kaj je input jack sa strane gitare, di se kači remen. U biti, remen se kači na vanjski dio jacka. To je praktičnije nego kad je na donjoj strani a ujedno onda kabel kao zablokira remen, pa vam gotovo nikako ne može gitara ispast. Dopada mi se to rješenje. Dosta je teško vaditi pinove van za mijenjanje žica. Preporučam oprez i nikako kliješta.Ergonomija:


Eh, tu je već dobra. To joj je jača strana, definitivno. Tijelo je tanko (plitko), a ipak ima dosta dobru rezonanciju, tak i da bez struje fino zvuči. Stvarno fino i dosta je glasna ali, ali... Al se skuži da i nije namijenjena za sviranje bez struje. Može se svirati ali nije joj to primarna namjena. Dosta glasno, al prava akustara je pokriva. Vrat je tipični strat vrat, malo zaobljen, kao, blagi U oblik. Fino sjeda u ruku i nećete se izmoriti svirajući cijelu noć ak treba. Onako, malo deblji, meni super odgovara. Ima 19 polja, al za akustičnu je to dosta. Teško da budete svirali jako visoko s akustarom ali da se. Action je bio relativno nizak za akustičnu, al sam ga ostavio tako i fino mi paše. Čuo sam da se ne preporuča petlajt po actionu jer je mikrofon odmah ispod mosta, a dosta je osjetljiv. Pa sam ga ja ostavio kakav je i bio. Ne morate pritiskat žice jako, može se i tap odsvirati, legato tehnika, a može se čak i bendat, do pola tona. Ak imate malo jaču ruku, može se i ton. Ali postoji velka opasnost da pukne žica, meni je puknula par puta. Jednom sam probao staviti žice za električnu, onda se da bendati, al mi nije nekak sound baš sjeo onda. Ali i to je alternativa koja se da iskoristit.Zvuk:


E, tu ova bebica dolazi na svoje. Kolko god da kineska bila izrada, zvuk je pravi „američki". Stvarno, i puno bolji gitaristi od mene su govorili mi da je zvuk jako dobar. Kristalo je čist, to je prvo. Na kojoj god visini svirali, čut će se lijepo, čisto i resko van. Gitara na sebi ima potenciometre: za glasnoću, visoke, srednje i niske tonove, glasnoću i contour. Ovo znate sve za kaj služi, a contour je za za finije podešavanje zvuka. Al to su nijansice, ne očekujte da ćete puno dobit s tim contourom. Ne znam kako je na novim modelima, al na ovom nije baš nešto.Bas je odličan, ako ga nagarite dosta samo preko pola, bez frke pokrijete bas gitaru. Glasan, dubok jako. Isto tak i visoki tonovi a i srednji. Sound je jednostavno mrak. Baš čisti akustičan, zvonak, krasan. Jako dobro odrađeno. Sound je definitivno vrijedan imena Fender.
Zaključak:


Izrada nije baš nešto. Al moj je kineski, pa... Ne znam, možda su američki bolji. Vjerojatno jesu. Kad sam je kupio; pred kojih 7 godina, platio sam je malo manje od 3000 kn. Za te novce, sad znam, mogao sam i bolje proći. Al zvuk je definitivno mrak. Jako dobar. Možda čak i vrijedi te novce.
Za sve potencijalne kupce:

Ovo nije baš gitara za gaže. Osjetljiva je dosta. Nije to za navlačit sa sobom na svirke, možda eventualno na neke manje gažice u pristojnim mjestima. Ne znam, ako svirate akustičnu večer u nekom bircu, onda da. Al teglit je na neke veće gaže, ne bih preporučio, preosjetljiva je. Ali zato za studijske snimke dušu daje. Nije glomazna, lako je njome baratat, mekana za svirat, skoro ko električna, a lijep akustični sound. Plus, ne treba pojačavat glasnoću, jer ima jak signal, pa i tiha zvuči fenomenalno na snimci. Tak da nema nit feedbacka, što se zna desiti kod akustičnih radi rupe za rezonanciju.

Znači, za snimanje je fenomenalna. Ja sam snimio par stvari s njome, super zvuči. Mislim da bi tu na svoje mogli doć i gitaristi koji ne vole akustične, bilo radi oblika ili radi tog jer su tvrde za sviranje. Ova bebica je najbliže električnoj gitari što akustara može doć. Osim možda godina, pogotovo multiac serije al taj i košta, pa...

Nije možda najbolji izbor za akustičnu, ima boljih, al ak se palite na stratove, a trebate akustičnu... To je to.

» 12 komentara... Dodaj svoj!

new_guitar kaže:

ja pinove vadim žlicom.

13-07-2008 14:20

rudica kaže:

Lijepo napisano i prihvatljivo za širok auditorij.:thumbsup

18-07-2008 08:29

Crunch kaže:

Fala kolega. Pokušavam sve recenzije tak napravit, ono više po domaće, hehe.

19-07-2008 11:01

rimljan_ kaže:

imam takvu giratu ali američkog odličan je
nema šta sve pohvale gitara nije skupa al
dušu daje!!

23-07-2008 14:31

Paola kaže:

Super recenzija!

24-07-2008 12:49

blackmore5 kaže:

Samo me zanima.... jesi li pokušao vadit pinove kliještima?

07-10-2008 11:48

Crunch kaže:

DA, al to se ne radi. Sorry, tek sam sad vidio komentar... Ne kliještima. Strgal ga budeš. Ak ga nikak, al baš nikak nebreš van dobiti, onda MOŽDA kliješta ali s time da pin prvo obaviješ krpom i onda lagano, lagano ga vrtiš sim tam i lagano vučeš gore. Inače, za kojih 50-tak kuna moreš kupiti u music shopu baš izvlakač taj pinova. I ok je.

18-10-2008 01:18

blackmore5 kaže:

ma znam da se to tako ne radi..... samo me zanimalo..... između ostalog uspia sam ja i prstima izvadit te pinove........al sam se gadno namučia....

18-10-2008 17:01

blackmore5 kaže:

ps: dobra racenzija...

18-10-2008 17:01

The Mols kaže:

sve oke al gitara meni izgleda odurno iako sam obožavatelj stratocastera:thumbsup

19-11-2008 18:04

guitar_hero kaže:

gitara je bas fora jer ima oblik stratocastera a akusticna je

14-05-2009 07:24

shamillzor kaže:

imam gitaru godinu dana i do sada me je dobro sluzila....nema bas tipican akusticni zvug,ali posto je elektroakusticna amp to nadoknadjuje...

27-03-2011 22:05