»Recenzije - Recenzije Gitara - B.C.Rich NT Beast
»Recenzija i moje mišljenje
  https://www.gitare.info/page.php?id=7586

Autor: Montana, Dodano: 07-01-2008 19:19.
B.C.Rich NT Beast


IZRADA:

Gitara ima zanimljivu konstrukciju. Prije nego što ću reći od kojih je vrsta drveta izrađena gitara, moram zastati na središnjem dijelu gitare. Naime, kompanija B.C.Rich je prije nekoliko godina počela proizvoditi gitare s karakteristikama zanimljive konstrukcije koja se zove Neck Through. Na ovoj gitari (i na nekim novijim gitarama) možete primijetiti da je središnji dio gitare napravljen od tvrdog javora, a strane fretboarda su građene od jedne jeftinije vrste mahagonija koja se zove nato. To omogućuje ovoj gitari topao i masan zvuk.
Tijelo gitare je izgrađeno od nato-a, s onyx (neka vrsta crne boje) finishom. Vrat gitare je napravljen od javora s onyx bojom. Fingerboard gitare mi se ne sviđa zato što ima umetke poput nekakvog dijamanta (nemojte pomisliti da su pravi), ali to je stvar nečijeg ukusa. Napravljen je od ebanovine što doprinosti "masnoći" zvuka. Headstock gitare je u stilu svake gitare iz Beast serije. Za izradu B.C.Richa NT Beasta nemam nikakvih zamjerki. Sve je na svome mjestu.


ZVUK:

Zvuk gitare je solidan. Naime, kompanija B.C.Rich je već prije počela proizvoditi svoje vlastite tvorničke humbucker pickupove koji se zovu BDSM (Broad Dynamic Sonnically Matched) pickups. Proizvodnjom vlastitih pickupova B.C.Rich kompanija je htjela istaknuti da su njihovi pickupovi solidni iako se rade u velikim količinama. I djelomično im je uspjelo. Takvi pickupovi daju solidan zvuk ove električne pile. No pronašao sam jednu zamjerku. Ova zamjerka nije ništa strašno, već po meni sitnica. Naime, kada pojačate glasnoću i ton ove gitare, zvuk počinje malo zujati. Ali s naglaskom na ovo `malo`. To je stvarno mala zamjerka na ovoj gitari, ništa strašno. Tako da se ne morate ništa brinuti, zvuk je inače solidan.
E sada, prije nego što pređem na hardware gitare, moram naglasiti da je ciljana publika ove gitare publika koja sluša metal i ova gitara se jako dobro ponaša u okvirima metala. Mada se može svirati i rock, rock `n` roll, dapače i blues. Zaključak ovoga je da gitara ima solidan zvuk s malo šumova na većoj glasnoći, ali moj opći dojam o zvuku ove gitare je za svaku pohvalu.


HARDWARE:

Što se toga tiče, dobro je odrađeno. Tremolo dopunjuje zvuk i mogućnosti gitare, dobro je učvrčen za tijelo gitare i žice vam se neče raštimavati kada ćete bendati zbog dobrog lockinga za žice. Mašinice su relativno dobro napravljene, neće vam se raštimavati žice.
Gitara ima 3 kontrole, a to su potenciometar za glasnoću, ton i 3-way kontroler za zvuk. Utor za kabel je ušerafljen na gitari tako da s tim nema problema. Metalni dijelovi su uvjerljivo napravljeni, što možete vidjeti po građi tremola. Nekada vam se može dogoditi da će vam se otkvačiti gitarski remen jer utor za remen nije baš dobro prišerafljen, no to se može vrlo lako popraviti.


ERGONOMIJA:

Gitara nije teška, baš naprotiv, lagana je. Gitara zbog svog tankog, ali čvstog i dobrog vrata odlično prijanja u ruci tako da nečete imati problema s debljinom vrata gitare jer to nekada zna biti jako nespretno. Ali nevjerojatno je kako je NT Beast nevjerojatno udobna gitara kada sjedite, a vidjeli ste kako je `špičasta`.
Ovo se ne tiče ergonomije, ali samo da kažem, ako namjeravate kupiti ovu gitaru, trebat će vam 600$ ili 3000 kuna ( 1 dolar vrijedi 4.975 kuna pa bi cijena bila mrvicu manja, no nećemo cjepidlačiti ).


ZAKLJUČAK:

Moj zaključak o ovoj gitari je da je ova gitara solidne kvalitete (od 1 do 5, ova gitara zaslužuje čistu solidnu četvorku).Definitivno nećete promašiti ako kupite ovu gitaru naspram cijene od 3000 kuna (zaslužuje svaku kunu). Eto, rekao sam vam sve o ovoj gitari pošto ju imam i skroz sam zadovoljan s njom.Baš mi je takva gitara trebala pošto sviram metal i rock. Ova gitara se ne zove uzalud Beast. Što se tiče ove recenzije, to bi bilo to od mene.

Sve vas pozdravljam...

Preuzeto sa: Gitare.Info