DRUGE RECENZIJE

B.C.Rich NT Beast

  • Autor: Montana
  • Datum: 07-01-2008 19:19
  • Ispiši Stranicu
B.C.Rich NT Beast


IZRADA:

Gitara ima zanimljivu konstrukciju. Prije nego što ću reći od kojih je vrsta drveta izrađena gitara, moram zastati na središnjem dijelu gitare. Naime, kompanija B.C.Rich je prije nekoliko godina počela proizvoditi gitare s karakteristikama zanimljive konstrukcije koja se zove Neck Through. Na ovoj gitari (i na nekim novijim gitarama) možete primijetiti da je središnji dio gitare napravljen od tvrdog javora, a strane fretboarda su građene od jedne jeftinije vrste mahagonija koja se zove nato. To omogućuje ovoj gitari topao i masan zvuk.
Tijelo gitare je izgrađeno od nato-a, s onyx (neka vrsta crne boje) finishom. Vrat gitare je napravljen od javora s onyx bojom. Fingerboard gitare mi se ne sviđa zato što ima umetke poput nekakvog dijamanta (nemojte pomisliti da su pravi), ali to je stvar nečijeg ukusa. Napravljen je od ebanovine što doprinosti "masnoći" zvuka. Headstock gitare je u stilu svake gitare iz Beast serije. Za izradu B.C.Richa NT Beasta nemam nikakvih zamjerki. Sve je na svome mjestu.


ZVUK:

Zvuk gitare je solidan. Naime, kompanija B.C.Rich je već prije počela proizvoditi svoje vlastite tvorničke humbucker pickupove koji se zovu BDSM (Broad Dynamic Sonnically Matched) pickups. Proizvodnjom vlastitih pickupova B.C.Rich kompanija je htjela istaknuti da su njihovi pickupovi solidni iako se rade u velikim količinama. I djelomično im je uspjelo. Takvi pickupovi daju solidan zvuk ove električne pile. No pronašao sam jednu zamjerku. Ova zamjerka nije ništa strašno, već po meni sitnica. Naime, kada pojačate glasnoću i ton ove gitare, zvuk počinje malo zujati. Ali s naglaskom na ovo `malo`. To je stvarno mala zamjerka na ovoj gitari, ništa strašno. Tako da se ne morate ništa brinuti, zvuk je inače solidan.
E sada, prije nego što pređem na hardware gitare, moram naglasiti da je ciljana publika ove gitare publika koja sluša metal i ova gitara se jako dobro ponaša u okvirima metala. Mada se može svirati i rock, rock `n` roll, dapače i blues. Zaključak ovoga je da gitara ima solidan zvuk s malo šumova na većoj glasnoći, ali moj opći dojam o zvuku ove gitare je za svaku pohvalu.


HARDWARE:

Što se toga tiče, dobro je odrađeno. Tremolo dopunjuje zvuk i mogućnosti gitare, dobro je učvrčen za tijelo gitare i žice vam se neče raštimavati kada ćete bendati zbog dobrog lockinga za žice. Mašinice su relativno dobro napravljene, neće vam se raštimavati žice.
Gitara ima 3 kontrole, a to su potenciometar za glasnoću, ton i 3-way kontroler za zvuk. Utor za kabel je ušerafljen na gitari tako da s tim nema problema. Metalni dijelovi su uvjerljivo napravljeni, što možete vidjeti po građi tremola. Nekada vam se može dogoditi da će vam se otkvačiti gitarski remen jer utor za remen nije baš dobro prišerafljen, no to se može vrlo lako popraviti.


ERGONOMIJA:

Gitara nije teška, baš naprotiv, lagana je. Gitara zbog svog tankog, ali čvstog i dobrog vrata odlično prijanja u ruci tako da nečete imati problema s debljinom vrata gitare jer to nekada zna biti jako nespretno. Ali nevjerojatno je kako je NT Beast nevjerojatno udobna gitara kada sjedite, a vidjeli ste kako je `špičasta`.
Ovo se ne tiče ergonomije, ali samo da kažem, ako namjeravate kupiti ovu gitaru, trebat će vam 600$ ili 3000 kuna ( 1 dolar vrijedi 4.975 kuna pa bi cijena bila mrvicu manja, no nećemo cjepidlačiti ).


ZAKLJUČAK:

Moj zaključak o ovoj gitari je da je ova gitara solidne kvalitete (od 1 do 5, ova gitara zaslužuje čistu solidnu četvorku).Definitivno nećete promašiti ako kupite ovu gitaru naspram cijene od 3000 kuna (zaslužuje svaku kunu). Eto, rekao sam vam sve o ovoj gitari pošto ju imam i skroz sam zadovoljan s njom.Baš mi je takva gitara trebala pošto sviram metal i rock. Ova gitara se ne zove uzalud Beast. Što se tiče ove recenzije, to bi bilo to od mene.

Sve vas pozdravljam...

» 16 komentara... Dodaj svoj!

machinehead kaže:

ovo je gitara koju bi rado volio isprobati

ali postoji jedan veliki problem
iako privlači izgledom, takve gitare je dosta teže za svirati zato što se ruka nema na što nasloniti pa je poželjno svirati stojećki

no, ako je Floyd dobar, ovo je prilično dobra investicija

16-01-2008 23:24

Crunch kaže:

Ne znam ak je to floyd ili nekaj licenciranog. Nije loša recenzija, možda da si se malo više osvrnul na sound, to je ipak najbitniji dio.

17-01-2008 07:35

Crunch kaže:

Jest Floyd, sad sam pogledal. A čuj, original Floyd je gotovo pa svaki jako dobar.

17-01-2008 09:20

Strat04 kaže:

Iskreno sumnjam u kvalitetu te gitare pošto joj samo Floyd Rose vrijedi kao pola gitare.

17-01-2008 09:48

montana kaže:

Crunch
Ne znam ak je to floyd ili nekaj licenciranog. Nije loša recenzija, možda da si se malo više osvrnul na sound, to je ipak najbitniji dio.Pa ja mislim da sam rekao sve o soundu gitare.Nisam više imao šta napisat.

17-01-2008 12:53

blaze kaže:

CITAT(Strat04)
Iskreno sumnjam u kvalitetu te gitare pošto joj samo Floyd Rose vrijedi kao pola gitare.

Iznenadio sam se da ima original Floyd i apsolutno se slažem sa Stratom04,čak mislim da vrijedi i više od pola gitare.

17-01-2008 18:51

Strat04 kaže:

Pa i vrijedi. Ajmo to obrazložiti ovako. Kod Double Locking Sistema u večini slučajeva nema velikih dodirnih površina između sistema i drveta tijela. Znači, sam "Floyd" već prilično guši prirodne vibracije i time unazađuje jednu vrlo bitnu stvar a to je Sustain. Da bi gitara dobivala na Sustaina prilazi se ili Vintage Tremolu ili Hard Tailu (ili jednostavno izgulite lak do drveta ispod svih dodirnih površina ali to baš i nije neko rješenje po pitanju estetike). U drugom slučaju dobivanja na Sustainu se prilazi većoj masi drveta tj. tijela.
kod ove gitare se radi o tzv. Nato drvetu koji je u biti vrlo jeftin i nekvalitetan mahagonij (znam šta pričam jel ga imam na akustari i to je sve samo ne rezonantno drvo). Dalje, "visoko kvalitetan javor" ??? Nema šanse. Vjerovatno javor je ali visoko kvalitetan ? Nema šanse.
Šta na kraju dobivamo za 3000 kn? Dobar Hardwer s kojim se ostatak gitare ne može nositi.
Samo dobri Pickupi bi došli oko 300 do 500kn (da ne spominjem skuplje pickupe) i do čega dođemo ???

kad se sad sve to uračuna opet dođemo do moje tvrdnje. Loša gitara.

Iskreno, nisam svirao na njoj niti imam namjeru ali po specifikacijama vidim šta je to. Ta gitara cilja na mlade metalce koji pate na takav bjesni izgled a pošto 90% svirke provedu na nabrijanim distorzijama (što bi se reklo, na nedefiniranim soundovima) neće ni primjetiti neprirodnost instrumenta.

Još bi se tu mogla nabaciti široka studija ali onda bi ispalo da ja pišem recenziju :dance3

18-01-2008 10:45

montana kaže:

ok, svako ima svoja mišljenja.

18-01-2008 22:58

Strat04 kaže:

Ja nisam izneo mišljenja nego stvarne činjenice.

19-01-2008 06:44

montana kaže:

Pa jesi li ti ikada svirao tu gitaru?

19-01-2008 12:09

thompsonovac kaže:

Slažem se sa stratom04, a ti Montana kakav je clean na gitari?

19-01-2008 20:13

Guitar360 kaže:

EDIT:
ISPRAVIO GUITAR360 ZBOG NEPROFESIONALNOSTI...

20-01-2008 03:04

Strat04 kaže:

montana
Pa jesi li ti ikada svirao tu gitaru?


Pažljivije čitaj.

20-01-2008 11:00

JSatriani kaže:

Ma ta gitara je jako loša...takav je bijesan izgled samo da se pridobe tinejđeri metalci, sve ostalo je škart.Zvuk je cvilež.

27-03-2008 02:28

Punker95 kaže:

nezz vise sta da mislim o ovoj gitari toliko losih komentara na tako pohvaljenu gitaru ( od autora)

17-07-2009 00:44

Metal_freak kaže:

ma ova gitara je odlicna namjeravam ju kupit a ako vas zanima sound evo vam stranice pa da malo cujete
http://www.youtube.com/watch?v=tNY_mpmsYoM

31-08-2009 15:36