ZADNJE NA FORUMU
 • Whitesnake

  Komentirao: motörhead

  Datum: 19-08 22:36

  Odgovora: 43

  Pogleda: 10643

 • Peavey Fury P-bass

  Komentirao: Mladenko

  Datum: 19-08 14:03

  Odgovora: 0

  Pogleda: 20

 • Pickupovi, drvo, konfiguracije, kombinacije i ostalo...

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 18-08 16:28

  Odgovora: 620

  Pogleda: 47474

 • Pomoc. Promjena tonaliteta

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 18-08 16:22

  Odgovora: 9

  Pogleda: 1314

 • ZZ Top

  • Datum:   15-04-2007 21:24
  • Autor:   svizac
  • Ispiši   Stranicu
  ZZ TOP-Puna šaka brade


  UVOD:
  Ni Karl Marx, ni Hemingway, ni Brad Pitt nisu uspjeli svoje brade učiniti planetarno poznatima na način na koji su to učinili Billy Gibbons i Dusty Hill. Billyju i Dustyju treba dodati još bubnjara Frank Bearda da bi dobili jednu od najkompaktnijih ekipa u povijesti rock'n'rolla.  Trojica veselih neobičnog izgleda, vječito nasmijani, sa ogromnim šeširima i kaubojskim čizmama od početka svoje karijere do danas ostali su sinonim čistokrvnog teksaškog bluesa i rocka. Godina 1970. se računa za početak zajedničkog muziciranja.Samo ime smišljeno je godinu dana ranije, a objašnjenja o tome "kako&zašto baš ZZ TOP" zabavljaju ih iz intervjua u intervju. Poznati su i po video spotovima sa dva zaštitna znaka grupe: Sjajnim crvenim automobilom i rasnim američkim ljepoticama. Ni jedan njihov album nije prodan u tiražu manjem od 1 000 000 primjeraka. Svoj teksaški image uspješno su promovirali pružajući klasičnu western zabavu na svojim koncertima. Sva trojica vršnjaci, već kao 23-godišnjaci postali su milijunaši i planetarne zvijezde.
  Oni su: Billy Gibbons, Dusty Hill i Frank Beard, ili skraćeno ZZ Top.

  MALO O NASTANKU:

  Nakon raspada grupa The Moving Sidewalks i American Blues, Gibbons je 1969.g. objavio audiciju za bubnjara i basistu za southern-boogie rock band ZZ Top. Dusty Hill je odmah primljen, a Beard nakon što je prvi bubnjar Billy Etheridge otišao. Naredne godine izdaju svoj prvi album “ZZ Top’s First Album” i izbacuju singl “Shakin’ Your Tree”, koji doživljava komercijalni neuspjeh. Međutim, album je naišao na veoma pozitivne kritike kod ostalih muzičara, tako da su brzo uslijedili pozivi za gostovanja na turnejama velikih zvijezda, između ostalih Janis Joplin, Ten Years Affair, Jimi Hendrix, itd.
  Nastupali su po čitavom Texasu, Luizijani i Misisipiju, gdje su ubrzo stekli veliki broj poklonika, što doprinosi sve boljoj prodaji njihovog novog albuma “Rio Grande Mud”.
  Treći album “Tres Hombres” koji je izašao 1973. već od njih pravi planterane zvijezde. Ploča je odmah dospjela na 8. mjesto US Top LP’s, za tri tjedna je postala zlatna, a pjesma “La Grande” postaje jedna od himni hipi-generacije.

  SLJED DOGAĐANJA:

  Bad Company, Joe Cocker i ZZ Top nastupaju na Texas Memorial stadionu u Austinu pred 80 000 ljudi, uz do tada neviđene ovacije jednom domaćem bendu. Od tada postaju jedinstvena koncertna atrakcija, izvođači koji svaki put publici prirede novo iznenađenje, bez obzira koliko to koštalo. Ta njihova neobazrivost prema troškovima izluđivala je menadžere turneja. Pravi primjer je “ZZ Top’s Worldwide Texas Tour” koja je uključivala nastupe na 100 najvećih američkih stadiona, kao i njihove prve koncerte u Europi, Japanu i Australiji. Zajedno sa ogromnom binom transport je uključivao još 75 tona tereta, plus živog bizona, tri goveda za rodeo i nekoliko zmija zvečarki. Troškovi su naglo rasli i ubrzo prešli 10 milijuna dolara, uprkos otkazivanju europskog dijela turneje.
  Nakon završetka turneje i objavljivanja petog albuma “Tehas” ( Tejas ) kako se na španjolskom zove Texas, odlučuju se za dvogodišnji odmor koji provode na različitim mjestima; Beard posjećuje Karipske otoke, kupuje jahtu i malo krstari oko svijeta, Hill jedri po Tihom oceanu, a Gibbons putuje od Europe do Madagaskara, da bi se na kraju skrasio na Tibetu gdje se pridružuje budistima.
  Na početku svog odmora i Gibbons i Hill se prestaju brijati, tako da prilikom povratka na scenu, 1979.g. već imaju prilično duge brade, za razliku od Bearda koji je uvijek bio obrijan. Ove brade su u narednim godinama postale sastavni dio imagea grupe ZZ Top.
  Na scenu su se vraili sa novim albumom “Deguello”, koji je izdan pod markicom Warner Bros Recordsa, i na kojem su proširili svoje kreativne sposobnosti i umjetnički izraz. Sljedeća inovacija bilo je dodavanje sintisajzera njihovom tradicionalnom teksaškom bugi-rok stilu. To se pokazalo kao pun pogodak, jer slijedeći album “Eliminator” dospijeva na 9. mjesto američke liste LP-a, a na njoj se zadržao čak 183 tjedna. Istovremeno im se desio i uspjeh u Velikoj Britaniji. Dospjeli su na 3. mjesto UK liste albuma, na kojoj su se zadržali također dosta dugo – 135 tjedna.
  Specijalno za MTV snimljena su i čuvena tri spota u režiji Tim Newmana i to za pjesme “Gimme All Your Lovin’”, “Sharp Dressed Man” i “Legs”. Sam naziv albuma “Eliminator” potječe od imena čuvenog Fordovog modela iz 1933.g. koji je glavni dio spotova.
  19.studenog 1983. usljedilo je prvo zvanično priznanje za ovaj uspješni projekt – Billboard im je dodijelio nagradu za najbolji video spot grupe, za pjesmu “Gimme All Your Lovin’”, a 18.rujna 1984. na MTV Video Music Awards dobijaju nagrade za najbolji video benda ( “Legs” ) i najbolju režiju ( “Sharp Dressed Man” ).

  Naredni album “Afterburner” nedugo nakon izlaska dospio je do 4. pozicije top US i do 2. pozicije Top UK, a onda je uslijedila i zvanična potvrda da im je ploča dvostruko platinasta. Potom se odlučuju na najveću i najdužu turneju do tada, koja je počela 3.prosinca 1985. u Kanadi, a završila 23.listopada 1986. na Wembley stadionu sa četiri potpuno rasprodata koncerta. Na kraju 1986. ZZ Top je porglašen za njavećeg izvođača u toj godini sa ukupno zarađenih 26 590 345 $ u 134 nastupa.
  Iste godine, proglašeni su herojima države Texas, unaprijeđeni su u admirale teksaške mornarice, kao i zamjenicima šerifa u oblastima Hall, Dallas, Ector i Bell.  Mnogo je zanimljvih detalja vezanih za ove vatrene Teksašane. Npr. 4.svibnja 1991. guverner države Texas Ann Richards proglasila je zvanični “ZZ Top dan”, kao ‘priznanje grupi koja je snagu ritma teksaškog bugija prenijela širokim masama širom svijeta’.
  Malo poslije toga komapnija “Mitsubishi Motor Sales” morala im je isplatiti 115 milijuna $ odštete zbog neovlaštenog korištenja pjesme “La Grange” u svojim reklamama, a u lipnju 1993. dobili su novih 15 milijuna za nastup na obilježavanju 90. godišnjice komapnije Harley Davidson. Novih 30 milijuna dobili su 1995. na osnovu tužbe protiv firme Sterdyne Corporation koja je proizvela 100$ vrijedan madrac punjen želeom nazvanim ZZ Toper.

  Slični tekstovi

  Pregledano 2905 puta
  Pregledano 2451 puta
  U2
  Pregledano 2880 puta
  Pregledano 1740 puta
  Pregledano 1770 puta

  » 4 komentara... Dodaj svoj!

  Fenrir kaže:

  :new_russian ma zakon !!!:thrasher

  14-02-2009 15:41

  ludopace kaže:

  najbolja grupa !!!

  svih vremena :D

  09-03-2009 16:50

  anakonda kaže:

  Super su, Sharp dressed man mi se mnogo sviđa kao i ostale pesme :rockon

  21-06-2009 17:36

  .zmiJa. kaže:

  stare bradonje..:D odlićni...:D

  17-08-2010 17:57