»Recenzije - recenzije ostalo - Recenzija knjige "Lice Rock'n'Rolla"
»Biografija Keith Richardsa
  https://www.gitare.info/page.php?id=7454

Autor: Rudi, Dodano: 27-12-2007 13:33.


Knjiga “Lice Rock'n'rolla - Biografija” autora Victora Bockrisa, u izdanju Šareni Dućan d.o.o.
Prijevod : gitaristica Bambi Molestersa i The Strange-Lada Furlan Zaborac

Možda ova recenzija nije uobičajena na ovoj web stranici, ali mogu Vam reći da na našim prostorima caruju kritike i recenzije tipa “copy-paste” što u ovom slučaju nije istina, doduše na Vama koji sada upravo ovo čitate ostaje da se uvjerite. Kako ? Pa, toplo Vam preporučam da nabavite knjigu i krenete od prve do zadnje stranice i bez obzira volite li Rolling Stonese ili ne; siguran sam da ćete poslije biti uvjerenja da je ono što su napravili u svjetskoj muzici vrlo značajna stvar.
Knjigu je napisao u originalu Victor Bockris, ugledni novinar i art/rock biograf koji je već u svom opusu predstavio i biografije osoba kao što su npr. Andy Warhol, Lou Reed, Patti Smith, Velvet Underground... U ovoj knjizi prezentira životni put od dječačkih dana pa sve do danas legendarnog gitariste Rolling Stonesa – Keith Richardsa.
Opisano je tu niz detalja iz Keithovog života, dan kada je upoznao Mick Jaggera, kako su privolili “ritam mašinu” Charlie Watsa da pristupi njihovom bendu...vrlo detaljno je opisano stvaranje nezaboravnih pjesama ( “Satisfaction” je nastala u par sekundi u dubokoj noći u jednoj hotelskoj sobi ), probijanje na američko tržište, život na turnejama. Kaže se da je Jagger bio slika, a Keith duša i srce Rolling Stonesa. On je, ovo je fenomenalna usporedba, “...najelegantnije potrošeno ljudsko lice na svijetu...”
Ovo je u svjetskim mjerilima gledano, definitivna biografija Keitha Richardsa, kojeg su također zvali : Biskup Rock'n'Rolla, Riffmeister General, grof Ziggenpuss, Obergruppen-Fuhrer, Živi riff, Vampirski aristokrat, jer on kad uđe u sobu – za njim ulazi Rock'n'Roll.
Knjiga je napisana na taj način što je autor prikupljao godinama informacije iz knjiga, novinskih članaka, razgovora sa Keithom, posjetio je njegove kolege, ovisnike (to su mu još uvijek kolege isto), dillere, menađere, kopao je po policijskim arhivama i sl.
Meni je osobno drag prvi dio knjige koji opisuje inficiranje Keith Richardsa rock'n'rollom, njegov siromašni život u početku karijere i mogu reći da sam saznao jako puno i sve mi je sada jasno da su Rolling Stonesi danas ono što jesu, što sam se i osobno uvjerio na njihovu koncertu u Beogradu ove godine. Recenziju o koncertu ekskluzivno možete pročitati na ovom site-u.
Jedina zamjerka knjizi je meki uvez omota. Zaslužuje bolju opremu.
Zahvalio bih se prijateljima Tamari i Vangelisu koji su me ovim djelom razveselili na godišnjicu braka moje Vanje i mene.
Jedan Keithov citat za kraj : “ Svirao sam s Muddyjem Watersom šest mjeseci prije nego što je umro, i frajer je bio jednako vitalan kao u svojoj mladosti. I nastavio je svirati do dana kad je umro. Za mene je to najvažnija stvar. Radit ću ovo dok ne krepam.”
Keith, ja ti vjerujem, a vi ???

Preuzeto sa: Gitare.Info