ZADNJE VIJESTI
ZADNJE NA FORUMU
 • Kronologija prošlih vremena

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 07-08 00:53

  Odgovora: 336

  Pogleda: 68886

 • Koje gitare imate - 2020

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 07-08 00:33

  Odgovora: 158

  Pogleda: 7516

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-08 20:48

  Odgovora: 1016

  Pogleda: 218520

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-08 20:38

  Odgovora: 114

  Pogleda: 7332

 • Marshall in a box pedals

  Komentirao: dusansk

  Datum: 06-08 11:23

  Odgovora: 25

  Pogleda: 7202

 • HQ lessons/covers by Bluesmannus

  Komentirao: Bluesmannus

  Datum: 31-07 23:03

  Odgovora: 141

  Pogleda: 26140

 • Mala soba zabave

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 31-07 15:06

  Odgovora: 12

  Pogleda: 371

 • Baja - Maska

  Komentirao: Laki Ger

  Datum: 31-07 11:37

  Odgovora: 0

  Pogleda: 89

 • Pickupovi, drvo, konfiguracije, kombinacije i ostalo...

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 31-07 11:02

  Odgovora: 676

  Pogleda: 62338

 • PRS, Ernie Ball - mišljenja

  Komentirao: Ellashar

  Datum: 27-07 15:13

  Odgovora: 16

  Pogleda: 348

 • USB audio interface

  Komentirao: Ellashar

  Datum: 24-07 21:41

  Odgovora: 41

  Pogleda: 1375

 • Kablovi

  Komentirao: Strat04

  Datum: 22-07 09:04

  Odgovora: 95

  Pogleda: 32666

 • PorcupineONE - SNIMKE

  Komentirao: motörhead

  Datum: 20-07 10:12

  Odgovora: 68

  Pogleda: 4995

 • Trace Elliot Elf?

  Komentirao: Antena Man

  Datum: 19-07 02:52

  Odgovora: 0

  Pogleda: 162

 • Gitarist traži bend u Zargebu

  Komentirao: Trbi0502

  Datum: 19-07 00:31

  Odgovora: 0

  Pogleda: 158

 • Zaboravi Espanu

  Komentirao: Saša Jereb

  Datum: 16-07 14:18

  Odgovora: 0

  Pogleda: 156

 • Treble Bleed Mod

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 15-07 16:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 210

 • Identifikacija gitare

  Komentirao: Gleeshoux

  Datum: 15-07 13:20

  Odgovora: 0

  Pogleda: 132

 • Hladno pivo - Zoki

  • Datum:   28-11-2007 15:45
  • Autor:   Kikapixie
  • Ispiši   Stranicu


  Bok Zoki !
  Počet ćemo s nekim osobnim pitanjima, a nastavit sa glazbenim.

  Na službenoj stranici benda piše da posjedujete motor ali da ga ne vozite. Zbog nedostatka vremena ili nekih loših iskustava?

  Imam staru Hondu 500 four k, uskoro joj je trideseta i malo stoji u garaži pa me ekipa zeza zbog toga, a i dobio sam sina prošle godine i manje se vozim…..ima dana.


  Tko vam je dao nadimak Rz Brzotrz? Razumljivo je zašto ali forma tog nadimka je komična pa moram pitati.


  Nemam pojma, mislim Mile….bio je onaj crtić…jedna verzija je At Strašnomlat, a druga ova…. Desna mi je ruka brža od lijeve….


  Koliko piva popijete tijekom dana?

  Nekada sam brojao, ali sada uglavnom u kasnijim satima…jednu, dve, tri…ponekad ne popijem ništa i po tjedan dana….ipak je tu sada i odgovornost prema familiji.


  Što vam je najneobičnije doletjelo na pozornicu za vrijeme koncerta?

  Tenisica, komad stakla, kamenčići, upaljači, grudnjak, gaće,….najneobičnije …neonska lampa koja me pogodila u lijevo jaje….

  Koja vam je najdraža svirka u životu?

  Stvarno je teško izdvojiti, ali ako moram onda prije Ramonesa 1994, zatim mali dom sportova, itd………

  Koliko puta tjedno idete u teretanu da ostanete u formi? Ili smatrate da je dovoljna tjelovježba «divljanje» na stageu?

  Trčim za klincem pa sam u formi, a ukoliko sviram desetak i više koncerata mjesečno ne treba mi ništa, ali ako su samo probe onda …hodanje, ponekad teretana…poslovi po kući i u vrtu.


  Razbijate li tremu, ako ona uopće postoji, konzumiranjem alkohola bilo koje vrste i količine prije svirke?

  Standardno popijem dvije-do tri pive (ali , ali zna se dogoditi i da nema vremena pa ne «razbijam» tremu, iako to više nije prava trema, recimo lagani adrenalin. Dobro, ponekad je i navala adrenalina.

  Član ste benda od 1987. Priča o ovom bandu počinje prije 20 godina kada ste se vi i Tedy, bivši basist, prvi put upoznali sa instrumentima u školi. Kako ste upoznali ostale članove?
  Subu sam upoznao kad se rodio pošto mi je mlađi buraz, Mile i ja smo se sreli na križanju Medpotokija i Karažnika tam kod raspela i skužili se brzo, Šokija smo našli prek Cindre, frenda iz Jagnjeđa, Stipu sam upoznao prilikom jedne naše svirke u Makarskoj 1995., a Dedu znam još od srednje škole pošto je živio u Stenjevcu u zgradi našeg bivšeg gitariste Stipe Anića (danas Falschpieler).

  «Šamar» je obrađivao aktivne društvene teme kao što su nasilje nad ženama, nad drugim etničkim skupinama, nad osobama drugih seksualnih opredjeljenja i sl. Na što ste se usredotočili na novom albumu? Obrade kojih tema ili društvenih problema?

  Mislim da smo se više okrenuli pojedincu i njegovom proživljavanju svakodnevnih situacija. Situacije koje se mogu dogoditi bilo kome od nas.

  Nema puno bendova na našoj estradnoj sceni koji žive od samog benda. Pošto je vaša popularnost odskočila, preživljavate li vi na takav način? Negdje sam pročitala da ste menadžerski tip. Znači li to da sa strane zarađujete ili je i ta uloga usko vezana uz bend?

  Moram odmah se ograditi od estradne scene, niti ja niti bilo tko iz benda nema veze s
  time. Naš način funkcioniranja odudara od bilo koga s te scene. Trenutno moja familija i ja živim od onoga što napravim s Hladnim pivom i ženine plaće . Više se ne bavim toliko tzv. managerstvom , to sada radi Tyson (dugogodišnji frend i suradnik). Nikad me nije zanimalo ništa drugo osim benda što se tiče tzv. managerstva.


  Svaki bend u svojim počecima gaji skrivenu nadu da će uspjeti. Samo ih malo i uspije. Ne znam jeste li ili ne kao bend napravljeni pod cijenu uspjeha ali zanima me kako je ukratko izgledao vaš put, jeste li bogovski morali zasukati rukave i da li mislite jeste li imali sreće i poštene ljude pri ruci kad je zatrebalo?

  Mi smo prije svega počeli svirati kao prijatelji i glazbeni fanatici. Smatrali smo da je glazba veća od života. U međuvremenu se pokazalo da u životu postoje i druge stvari, tako da smo uz glazbu naučili cijeniti i još ponešto. Pjesme, stav, puno dobrih ljudi, naporan rad, sreća i upornost. Sve je to sukus onoga što nas je učinilo to što jesmo. Niti jedan bend ne počinje samo da bi počeo.


  Mislite li da bi stekli više fanova u inozemstvu da krenete stvarati pjesme na njemačkom? (pošto je to Miletu gotovo materinji jezik)


  Ne vjerujem, to bi bilo onda prilično promišljeno, a naša je filozofija da se sve promišljene stvari kasnije pokažu kontraproduktivne. Morali bismo onda uzurpirati vlastiti identitet. (btw. Miletu njemački jest materinji jezik)


  Za pjesmu «Buba švabe» Mile je na Istočno od Gajnica izjavio da Hladno pivo još uvijek postoji samo da bi napravilo bolju pjesmu od Buba švaba. Ima li ta pjesma neko skriveno značenje ili je i zamišljena samo kao takva, jednostavna i otkačena, bez nekih dubokih misli?

  Volimo biti autoironični i zajebavati se sami sa sobom, koliko god mi ozbiljno shvaćali ono što radimo, bez dobre šale nema niti previše smisla živjeti. Mislim da smo jedan od rijetkih bendova koji mane ističe kao nešto normalno. Neki od naših nejvjernijih fanova nam ponekad zamjeraju taj «debilizam» u ponekim pjesmama, ali nam je zaista ponekad bitno valjati od smijeha. Mi smo grupa koja opisuje i oslikava život kakav on i jest. Tužan, veseo, naporan, jednostavan, kompliciran, vedar, tmuran …ne volimo isključivost.


  Što se spotova tiče, prvo ste izdali «Sreću» jer je ta pjesma drugačija. Kako to da niste krenuli s najvećim hitom za koji ste negdje rekli da je pjesma «Nije sve tako sivo»?

  Prilikom stvaranja i snimanja «Knjige žalbe» izgledalo je da bismo mogli izbaciti «Nije sve tako sivo» kao prvi singl, a onda smo skužili da smo mi Hladno pivo i da ne trebamo ići ziheraški. Sreća je pjesma koja opisuje nadanja i skepse jedne tranzicijske zemlje. Ima li idealnijeg primjera od Lijepe naše ?


  Sviranje u inozemstvu – iskustva? Da li tamo nailazite samo na neka underground okupljanja i kulturne razmjene ili i u inozemstvu imate svoje fanove?

  Imamo fanove, uglavnom unutar onoga što se zove underground scena. Zanimljivo je da smo ovdje mainstream, a vani underground. To je upravo ono što sam napisao u životu. Nepredvidiv je i time uzbudljiv.

  Održali ste koncert 20.4.2004. s početkom u 20:04h, a tako je bilo i sljedeće godine na datum 20.5.2005. s početkom koncerta u 20:05h. Tko je došao na ideju te igre s brojkama?
  To je rezultat dugogodišnjeg studioznog proučavanja položaja brojeva vezanih za velike rock grupe, mukotrpan rad našeg numerologa Josipa B. Otkako s njime surađujemo bolje nam je.

  Sprema li uskoro neko novo dvd izdanje, pošto u dvanaestom mjesecu namjeravate ponovo zapaliti Dom Sportova, ili za to ima vremena i neka bolja, nova lokacija?

  Vjerojatno slijedeće godine izlazi nešto, ne klasičan koncert, možda nekakva priča. Imamo planove i za promjenu i premještanje velikog koncerta prema zapadu.

  Priča o nastanku imena benda je koliko-toliko poznata ljudima koji vas slušaju ali mene zanima koja su imena još bila u igri?

  The psi, Ulični vuk, The Morones… jedno vrijeme smo razmisljali o promjeni imena. Cinilo bnam se da je Hladno pivo vise za terasa bend.

  Tko je u mladim danima najviše utjecao na vaš glazbeni izričaj? Sada, dvadeset godina poslije, jesu li se utjecaji promjenili?


  Od osnovne škole volim Marleya, Elvisa, Stonese, Beatlese, Zeppelin, Purple, Maidene, Motorhead, Hendrixa, ranu Čorbu, Azru, Pušenje, Orgazam, Creedence, Kennedys, Ramones, Pistols, Misfits, Clash….. ….danas uza sve to slušam gotovo sve što ima veze s gitarom…izdvojio bih SOAD, ali ima toga hrpa


  Za koji bendove, koji danas egzistiraju na našoj rock sceni, imate riječi hvale?

  Osim starosjedilaca, sviđa mi se Erotic Biljan….Grupa tvog života, Đubrivo, One piece puzzle……sigurno sam nekog zaboravio…godine…malo je nezahvalno nabrajati.
  Tko sve piše pjesme u Hladnom pivu? Da li je to uglavnom Mile ili još netko osim njega ima dara za pisanje?

  Pjesme kao pisanu formu piše Mile, nekada smo i mi ostali znali participirati u tome, više smo se prebacili na glazbu u zadnje vrijeme, zato nam i ide.

  Da li kad pogledate riječi neke pjesme koju ste stvorili prije 10 godina, pomislite: «ajme koji mi je tada bio»?


  Ne, ljudi se mijenjaju, sve je pisano sa razlogom. Tada i sada.

  Jeste li oprezni tj imate li kontrolu nad činjenicom da ste se komercijalizirali?

  Oprezni smo, i to mnogo više nego što izgleda. Iskreno, da smo se prepustili svemu što nam se dogadjalo posljednjih godina nekontrolirano mogli bismo staviti ključ u bravu. Prvi bih ja bio nezadovoljan. Ovako, radi se o kanalu koji smo sami prokopali. Nikada nismo radili ustupke kod stvaranja albuma. To je nit vodilja ovog benda. Par ljudi u prostoriji mračnoj, daleko od svih. Kasnije kad album izađe je sve ionako kod svih isto, što god se pričalo o tome. Svatko radi u skladu s trenutnim mogućnostima i vlastitim stavovima.


  "Pobjeda" je predstavljala prekretnicu u radu benda, a jedan od razloga je taj što na ovom albumu Hladno pivo dodavanjem trube i klavijatura po prvi puta ulazi u nove zvučne vode i, po mišljenju mnogih, zauvijek se oprašta sa svojom punk prošlošću te postaje dio mainstreama. Stil vam je sada prepoznatljiviji, raznolikiji i bogatiji, aranžmani sve raskošniji, to nije više onaj punk s kojim ste počeli... Da li ikad poželite opet se vratiti u te vode, svoje korijene?

  U jebo te, pa nisam znao da truba znači mainstream, mislim da se mnogi jazzeri iz opskurnih i siromašnih crnačkih četvrti ne bi složili. Uglavnom, nismo tada razmišljali o tome. Iskreno, mislim da je ipak da smo mi doveli punk u mainstream, a ne mainstream u punk. Nikad prošlost, uvijek sadašnjost i budućnost.

  Imate li neki ritual prije ili poslije koncerta?

  Uhvatimo se za ruke i kažemo OOOOOOOOAAA!!! Obavezno pišanje i sranje da se spusti adrenalinski teret….a i nije zgodno kad te na bini uhvati…

  Dosta je teško svima ugoditi repertoarom pjesama na koncertima jer bi stari fanovi htijeli starije pjesme, a novi novije. Kako se onda dogovarate za pjesme koje ćete pjevati?


  Kad ne možeš ugoditi svima, ugodi sebi, to je deviza. Osobno mislim da je ta podjela na stare i nove fanove pretjerana….netko je to lupio jednom i sad se svi drže toga kao pijan plota. Glasamo unutar benda za set listu.

  S kojim albumom se najviše ponosite?

  Sa svima.

  Da li vas je netko razbio jer ste se "tak oblačili"?

  Naravno da je, njih je bilo pet, šest šupaka, a ja sam bio sam i nisam uspio pobjeći. Nije im se svidjela moja kožna jakna. Možda su bili vegeterijanci, u svakom slučaju, bili su kukavice.

  Čije je pjesma Studentska?

  Koliko se sjećam, nastala je dok sam, tamo neke '96., išao na posao, vidio sam naslovnicu Ferala i tamo je bila nekakva zajebancija na temu studentske «angažiranosti», našao sam se s Miletom koji je imao nešto slično….Refren je Hadžin.

  Tko je Radio na baušteli od ekipe HP-a?
  Mile je radio, naravno.

  Zašto ste obradili Casha i čija je to ideja?
  Ukoliko misliš na Will the circle…ne sjećam se volimo country…tu sam pjesmu svirao još u osnovnjaku.


  Jeste li zadovoljni vašom biografijom «Trening za umiranje» Aleksandra Dragaša? Da li vas je prikazao u dobrom svijetlu?

  Prikazao nas je u predobrom svjetlu, nama je bilo malo glupo da izlazi biografija, ali uvjerio nas je da je to super i da smo mi fenomen, hahahaha….uglavnom, sviđa mi se pošto je to prikaz funkcioniranja jednog upornog benda i grupe prijatelja…..

  Hocete li napraviti baladu od "bila je"?


  Nećemo, to ionako nije naša pjesma…..

  U već navedenoj biografiji o albumu "G.A.D". bend nema visoko mišljenje i smatra ga svojim najslabijim albumom (zbog loše snimke i produkcije), za razliku od Dragaša koji više puta naglašava u knjizi kako je to "možda i najbolji hrvatski rock album na temu '90-ih". Kako to?

  Volim reći da je to najbolje prodavana loše snimljena ploča ikada…..G.A.D. je nama odličan album, ali razočarani smo što je tada naše neiskustvo i nedostatak stava prouzročilo odlazak u neadekvatan studio sa neadekvatnim snimateljem. Definitivno je to hrabar album za ondašnje autokratsko i pljačkaško ozračje.

  Nakon brojnih osvojenih priznanja - koje vam je najznačajnije do sada?


  Nagrada HHO-a za promicanje ljudskih prava, bez sumnje.

  Dobili ste Porina i za «Džinovski», vaš prvi album. Mnogo bendova u počecima još uvijek traži sebe i onda prvi albumi nemaju veze sa kasnijima. Da li su vam nagrade i priznanja bili poticaj da radite još bolje albume i još bolje pjesme, pošto s godinama i iskustvom možete postati samo bolji?

  Nagrade su usputna stvar koje ne bi trebala utjecati na rad benda, pogotovo ne utječu na naš rad. A sad, postati bolji, neki kažu da smo sad gori, stvar je gledišta .

  Nakon teškog i dugačkog puta Hladno Pivci su se etablirali u hrvatskoj rock eliti. Pošto ste svirali ispred različitih publika, moram vas za kraj pitati koja je publika najbolja?=)

  Najbolja je publika koje ima na koncertu.

  Eto, to bi bilo to :)

  Slični tekstovi

  Pregledano 9504 puta
  Pregledano 16308 puta
  Pregledano 17538 puta
  Pregledano 7300 puta
  Pregledano 11857 puta

  » 11 komentara... Dodaj svoj!

  GoFgO kaže:

  Eto, ovaj put je proslo bez tehnickih pitanja al ajde...oprostit ce te nam :p tj nasoj novinarki "Kikapixie"

  28-11-2007 15:50

  speed king kaže:

  Šećer na kraju mi je kad se zadnje pitanje postavi o opremi muzićara pa bih osobno molio da se to obavezno uvede u svaki intervju ako ne tražim previše. :-)

  30-11-2007 20:51

  KiKaPiXiE kaže:

  jao GoFgo majchicu ti tvoju... naime ja nisam kvalificirana da bi znala postaviti tehnicka pitanja pa svoj dio uvijek obavim, a deckima ostavim da ubace par tehnickih pitanja... No vidim da to nisu napravili pa ce te oprostiti to njima...:p

  06-12-2007 16:20

  GoFgO kaže:

  Ma nekenjaj, mogla si se potrudit i ukrast iz prijasnjih intervjua :D :D

  13-12-2007 19:10

  Repa kaže:

  Heh.... Niste mu postavili pitanje kolko put mu je žica pukla na koncertu!:declare

  24-03-2008 21:38

  styp007 kaže:

  još da se on zove zky bilo bi super.....inace svaka cast...
  ako mos nabavi intervju od mile....
  to bi bilo super...
  gbooooooo

  19-05-2008 16:32

  styp007 kaže:

  mislim zoky...
  hh

  19-05-2008 16:34

  Zoki 4-ever kaže:

  :thrasher:thrasher:thrasher:thrasher:thrasherZokiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Legendo

  04-07-2008 13:48

  Zoki 4-ever kaže:

  Moze mi iko nabavit tonove za gitaru od pjesme nije sve tako sivo:rozi:drinks:thrasher:guitarist

  04-07-2008 13:55

  Zoki 4-ever kaže:

  ako moze neka mi posalje na ozzy666@net.hr

  04-07-2008 13:56

  guitar_hero kaže:

  haha livo jaje

  06-06-2009 10:52