»Biografije - Ostale Biografije - JUGOTON - CROATIA RECORDS
»Priča o postanku
  https://www.gitare.info/page.php?id=7035

Autor: Rudi, Dodano: 07-11-2007 15:30.


Jugoton je prva diskografska kompanija u Jugoslaviji, osnovana 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu, umjesto nacionaliziranog Elektrotona.
Prva ploča koju je Jugoton iste te 1947. godine proizveo - dakle, s kataloškim brojem J-1001 - bila je singlica "Ti tvoji zubići" / "Jedan mali brodić", dvije dalmatinske tradicionalne pjesme u izvedbi Zagreb Male Quinteta.
Već prve godine Jugoton proizvodi 33.000 gramofonskih ploča iz šelaka.
Godine 1956. u proizvodnju ulaze nove ploče – od vinila, s mikrobrazdama i dugosvirajućeg sadržaja (25 centimetarski LP). Prvi su programi bili ploče s narodnim muzičkim sadržajem, a prva solistička ploča zabavne muzike bio je naslov "Pjeva vam Ivo Robić", objavljen sredinom te 1956. godine .Krajem 1957. godine pojavile su se i singlice, manje gramofonske ploče na 45 okretaja u minuti, te EP (singlice sa 33 okretaja i više prostora za duže pjesme). Rezultiralo je to da sljedeće godine u Jugotonu proizvodnja bude cijelih 500.000 !!! gramofonskih ploča. No, 1958. je interesantna zbog jedne tehnološke novosti koja je oduševila poklonike muzike - proizvedena je, odnosno objavljena prva ploča sa stereo zvukom! Bio je to naslov "Tam kjer murke cveto" kvinteta Arsenik.
Jugoton je i dalje jedina gramofonska kompanija u Jugoslaviji, a naredna je beogradski PGP RTB, osnovan krajem 1959. godine.

Kada je 1960. godine pobrojano 1.450.000 Jugotonovih ploča na tržištu, uz podatak da je RIZ proizveo vise od 100.000 gramofona, te je godine u Dubravi položen kamen temeljac za nove proizvodne pogone Jugotona (i danas na istoj lokaciji).
Zanimljivo je da se sve do tada kapacitet Jugotona, zbog neiskorištenosti, dopunjavao proizvodnjom galanterije i kozmetičke ambalaže i da je puni naziv tvrtke do 1961. godine glasio "Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa".
Ulazak u nova moderna postrojenja dogodio se 23. listopada 1963. godine i proizvodnja je tada vec bila 10 miliona raznih gramofonskih ploča godišnje.
Jugoton je prvi imao i licencne ugovore za inozemna izdanja, a potpisao ih je s RCA Victoria, njemackom tvrtkom Polydor i britanskom Decca, pa je vec krajem pedesetih i u ranim šezdesetim godinama prošlog stoljeća Jugoton na ovim prostorima distribuirao relativno aktuelna svjetska izdanja pionira rock and rolla, kao sto su Little Tony i Elvis Presley.
Prvi domaći rock album !!!(LP) u Jugoslaviji, "Naši dani" Grupe 220, objavljen je pod etiketom Jugotona. Bilo je to u studenom 1968. godine, ali produkcija domaćih rock albuma nije odmah uzela maha, nego tek od početka sedamdesetih, kada su debi albume za Jugoton objavili Drago Mlinarec kao solista (1971), YU grupa (1972) i Time (1972). Album potonjih najprije je tiskan u 500 kopija, jer se još nije vjerovalo u komercijalnu isplativost domaćeg rocka, koja zapravo i jest eksplodirala s Bijelim dugmetom i njihovim prvim albumom (Jugoton, 1974).
Generalno, najtiražniji 'Jugotonovi' ekskluzivci bili su izvođaci narodne muzike, a medju njima najviše Slavko Perović (poznat kao izvođač meksičkih pjesama-prepjeva) i Meho Puzić, sarajevski pjevač sevdaha (preminuo 25.06.2007. godine). Do pojave LP ploča, prosječni tiraži njihovih singlica iznosili su izmedju 400 i 500 tisuća prodanih primjeraka.
Nažalost, danas je - zbog nekadašnjeg nepotpunog načina evidentiranja - nemoguće utvrditi precizne pojedinačne i zbirne tiraže Jugotonovih izdanja i jedina izvjesna činjenica je: za vrijeme postojanja 'Jugotona', do 1991. godine, najprodavaniji solista bio je Mišo Kovač, a najprodavaniji sastav Novi fosili. Prema nepotvrđenim podacima, Novi fosili su prodali ukupno oko 3,5 miliona nosača zvuka.
Među rekordnim prodajama za koje postoje pouzdani podaci jest prodaja albuma "Bio sam naivan" Danijela Popovića, koji je u 1983. godini prodan u tiražu od 717.166 kopija, a singlica "Džuli" s tog albuma prodana je u 80.883 primjerka. (danas su to nezamislivi tiraži obzirom na tehniku “prženja” CD-a i piratsku industriju).Godine 1991., nakon osamostaljenja Hrvatske, Jugoton mijenja ime u Croatia Records.
Prvo izdanje koje je krajem kolovoza 1991. godine objavljeno bez logotipa tada vec bivšeg Jugotona, zapravo, nije imalo nikakvu oznaku, a riječ je o pjesmi Tomislava Ivčića "Stop the War in Croatia". Početkom listopada iste godine objavljeno je i prvo izdanje pod znakom Croatia Recordsa - dakle, kataloški broj CR 0001 - album "Moja domovina" u izvedbi raznih izvođača (Hrvoje Hegedušić, Vladimir Kočiš Zec, Magazin i dr.).
Novo ime nije bila jedina promjena. Važnija jest činjenica da je Croatia Records privatizirana, a medju suvlasnicima je jedno vrijeme bio i Đorđe Novković, kompozitor koji je vjerovatno apsolutno najtiražnije ime među svim ekskluzivcima ove diskografske kuće, jer je on kao autor pjesama potpisivao najprodavanije albume Miše Kovača, zatim Srebrnih krila, Pro Arti, Nede Ukraden, Severine i drugih visokotiražnih izvođača.
Godine 2007., uz 60-godišnjicu rada, Jugotona odnosno Croatia Recordsa, ova diskografska kompanija je dobila nagradu 'Porin za životno djelo' za ukupan razvoj muzičke i diskografske industrije.
U fonoteci današnje izdavačke kuće Croatia Records pohranjeno je više od 70.000 muzičkih snimaka, na skoro 14.000 artefakata (long play ploča, single ploča, audio kaseta i compact diskova), s pjesmama autora i izvođača iz svih zemalja bivše Jugoslavije.Impresivan je popis izvođača koji su objavljivali na etiketi Jugoton / Croatia Records:
Aerodrom, Alen Islamović, Alen Vitasović, Anica Zubović, Animatori, Arsen Dedić, Atomsko sklonište, Azra,
Bare & plaćenici, Bijelo dugme, Boa, Boško Petrović, Boris Babarović & Crveni Koralji, Boris Novković, Buco i Srdjan,
Cod, Colonia, Crvena jabuka,
Daleka obala, Dado Topić, Dalibor Brun, Daniel, Darko Domijan, Davor Radolfi, Deen, Denis i Denis, Dino Dvornik, Dino Merlin, Divas, Divlje jagode, Dorian Gray, Doris Dragović, Drago Diklić, Drago Mlinarec, Drugi način, Duško Lokin, Dubrovački trubaduri,
Đani Maršan, Đavoli, Đelo Jusić, Đordje Balašević, Đorđe Novković, Đorđi Peruzović
Električni orgazam, ET,
Film, Frano Lasić
Gabi Novak, General Woo, Goran Karan, Grupa 220, Grupa Mi,
Hard Time, Hari Mata Hari, Haustor, Hladno pivo, Hrvoje Hegedušić
Ibrica Jusic,Idoli, Indexi, Ivana Banfić, Ivica Šerfezi, Ivica Percl, Ivo Amulić Ivo Pogorelić Ivo Robić
Jasna Zlokić, Josipa Lisac,
Kemal Monteno, Krunoslav Kićo Slabinac,
Laboratorija zvuka, Laufer, Leb i sol,
Magazin, Maja Blagdan, Majke, Massimo, Matt Collins, Meri Cetinić, Metak, Mišo Kovač, Miki Jevremović More,
Neda Ukraden, Neki to vole vruće, Neno Belan, Nina Badrić Novi fosili,
Oliver Dragojević Oliver Mandić
Parni valjak, Partibrejkers, Pekinška patka, Petar Grašo, Plava trava zaborava, Plavi orkestar, Prljavo kazalište, Pro arte, Psihomodo pop,
Regata, Riblja čorba,
Septembar, Severina, Srebrna krila, Stijene,
Šajeta, Šarlo akrobata,
TBF, Tajči, Teška industrija, Tereza Kesovija, Thompson, Tihomir Pop Asanović, Time, Toma Bebić Tomislav Ivčić Tony Cetinski, Tutti Frutti,
U škripcu, Urban & 4,
Valentino, Vanna, Vice Vukov, Vještice, Vlado Kalember,
Xenia,
YU grupa,
Zabranjeno pušenje, Zana, Zdenka Kovačićek, Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković, Zorica Konđa, Zrinko Tutić,
Željko Bebek...
... samo je jedan dio, manji od polovine, izvođača u katalogu Jugotona / Croatia Recordsa.

Preuzeto sa: Gitare.Info