»Biografije - Biografije bendova - Strani bendovi - Sting
»
  https://www.gitare.info/page.php?id=7011

Autor: , Dodano: 03-11-2007 17:33.
Gordon Sumner, poznatiji kao Sting, dobio je svoje umjetničko ime po crno-žutom prugastom džemperu u kojem je nastupao. Majka mu je bila klasično obrazovana pijanistica i od nje je naučio svirati klavir, no jazz i gitara su bile njegova prava ljubava. Sting je odrastao u Newcastleu, gdje je u početku radio kao učitelj, no ubrzo seli u London gdje počinje svirati kao profesionalni glazbenik. Uskoro ga je primjetio američki bubnjar Stewart Copeland, koji ga je uvjerio kako je rock glazba pravi put kojim treba krenuti. Tako su 1977. godine su njih dvojca zajedno s britanskim gitaristom Andyem Summersom oformili legendarne The Police.
Njihova popularnost počinje s rock-reggae pjesmom 'Roxanne'. Pjesma je napisana kao molba prostitutki, no zabranjena je od strane BBCa. Upravo zahvaljujući toj cenzuri, pjesma postaje hit. The Police su uskoro objavili i svoj prvi album pod nazivom 'Outlandos D'Amour', za izdavačku kuću A&M.
Albumi 'Regatta De Blanc', 'Zenyatta Mondatta' i 'Ghost in the Machine' objavljeni su nedugo zatim, s najmanje jednim velikim hitom na svakom albumu. 1983. godine izlazi album 'Synchronicity', na kojem se nalazi hit 'Every Breath You Take' s kojim su si The Police osigurali mjesto u pop povijesti. Nakon trijumfalne turneje, Sting odlučuje da je bend postigao sve što je mogao. Na vrhuncu popularnosti bend prestaje postojati.Stingova solo karijera nije ništa manje uspješna. Njegov prvi album 'Dream of the Blue Turtles' nastao je pod utjecajem jazza i prodan je u platinastoj nakladi. Na njemu su se našli hitovi 'If You Love Somebody Set Them Free', 'Love Is the Seventh Wave' i 'Fortress Around Your Heart'. Sting i njegov novi bend krenuli su na veliku turneju na kojoj nastaje dvostruku live album 'Bring on the Night', objavljen 1986. godine. Te godine se Sting ponovno sastaje sa grupom the Police, iz čega je nastala i nova verzija njihove pjesme 'Don't Stand So Close To Me'.
1987. Sting objavljuje novi album 'Nothing Like the Sun', s hitovima 'We'll Be Together' i 'They Dance Alone'. Te godine se aktivno uključujuje u asocijaciju Amnesty International, uz pomoč koje pokreće brojne kampanje za zaštitu okoliša, a posebno prašuma u Brazilu. Povodom te aktivnosti, 1988. godine izlazi posebna, španjolska verzija albuma 'Nothing like the Sun' (Nada Como el Sol).
Album 'Soul Cages' iz 1991. donosi hit 'All This Time', a album 'Ten Summoner's Tales' iz 1993. godine donosi hitove 'If I Ever Lose My Faith In You' i 'Fields of Gold'. Oba albuma osvajaju Grammy nagrade. Krajem te 1993. godine, Sting i njegovi kolege Rod Stewart i Bryan Adams, zajedno snimaju pjesmu 'All for Love' za film 'Tri Mušketira' i pjesma istovremeno postaje hit broj jedan. Godinu dana kasnije izlazi Stingov 'best off' album 'Fields of Gold: The Best of Sting'.
Na albumu 'Mercury Falling' iz 1996. godine, Sting nastavlja medidativno raspoloženje, na kojem tada 45-godišnji umjetnik razmišlja o starenju i o svojoj smrtnosti. Album 'Brand New Day', hvaljen od strane kritike, pojavljuje se 1999. Na albumu Sting spaja različite glazbene svjetove: alžirske i bossa nova utjecaje, funk, francuski rap, jazz i gospel i okružuje se glazbenicima kao što su Stevie Wonder, James Taylor, Branford Marsalis, Chris Botti i Cheb Mami.
Sa željom da stvori nešto intimno i osobno, poput ljubavnog pisma ili pisma zahvale obožavateljima, Sting 2001. godine objavljuje album '... All This Time'. Album je sadržavao pjesme koje je Sting izvodio na turneji 2000.- 2001., ali na drugačiji način, uz nov i svjež dodir. Album je snimljen u Stingovoj kući u Tuscani u Italiji, gdje je također snimljen i album 'Brand New Day'. Tamo je bend vježbao 8 dana, kako bi 11. rujna 2001. nastupio uživo pred malobrojnom, izabranom publikom koju su činili prijatelji i obožavatelji. Na sam dan koncerta, upravo u trenutku kada se razmatrao popis pjesama i kada su kamere bile pripremljene za internet prijenos, stigle su tragične vijesti o napadu na World Trade Centar. Sting je u šoku shvatio da večer ne može proteći onako kako je planirano, no ipak je zajedno s bendom odlučio izaći pred 200 okupljenih ljudi. U znak poštovanja prema žrtvama napada, Sting je odlučio da će samo pjesma 'Fragile' biti emitirana u izravnom prijenosu, a cijeli koncert i album '... All This Time' posvetio je svim onima koji su izgubili svoje živote toga dana u New Yorku.
Od tog trenutka Sting je pokušavao odgonetnuti značenje toga bezumnog čina: 'Morao sam se zapitati o poziciji sebe kao autora', kaže Sting, 'O čemu ja pišem? Nisam posebno želio pisati o toj situaciji, ali kada pogledam pjesme koje sam napisao nakon toga, sigurno je da postoji veza. Nešto se događa u ljudskom duhu i svi smo s tim povezani, bili mi Amerikanci, Britanci ili dio Islamskog svijeta. Povezani smo s energijom u svijetu i moramo otkriti koja je to energija'.Album 'Sacered love'
Prema Stingovim riječima, energija je utjelovljena u naslovu njegovog novog albuma: 'Sacred love'. Njegove pjesme otkrivaju kako nedostatak ljubavi može dovesti to samozavaravanja, izdaje, iracionalnog straha i kataklizmičnog nasilja. U ljubavi je spas, kao što to znaju svi soul pjevači.
No pjevanje o ljubavi i nije neki umjetnički pomak, posebno ne za Stinga, koji je napisao neke od najljepših ljubavnih pjesama našeg vremena. Ljubav je odgovor, ali potrebno ju je spasiti od klišea, kako bi ona opet vladala u našim životima koji su joj izvrnuli smisao. Upravo to se nagovještava u prvoj pjesmi na albumu, pjesmi 'Inside'. ''Često mislim kako se riječi 'Volim te' pogrešno upotrebljavaju'', objasnio je Sting jednog poslijepodneva u Parizu, gdje je album i snimljen. ''Inside' je pjesma o nekome tko je povrijeđen u ljubavi, koji je u opsadi i skriva se od svijeta. Mislim da naše društvo podupire takvo stanje. Živimo u odvojenim zajednicama i plašimo se svijeta izvan njih. Ali oluja lupa na vrata i prije ili kasnije morati ćemo se suočiti s time'.
Album je snimljen za vrijeme priprema napada na Irak, što se najbolje može čuti u pjesmi 'This War'. Sličnom se temom bavi i pjesma 'Forget About the Future'. ''Smatrao sam, imajući u vidu događaje od 11. rujna, da je religija odgovorna i da ima dosta toga na svojoj savijesti. Tako sam se zapitao koja je moja religija? Odgovor je bio glazba, ljubav- romantična i senzualna. Obje su način kako doseći vječnost'.
Duet Stinga i Mary J. Blige u baladi 'Whenever I Say Your Name' također se bavi vezom između sexa, religije i glazbe. Balada 'The Book of My Life' je inspirirana Stingovom autobiografijom, a tako je nastala i pjesma 'Dead Man's Rope'. ''Ta pjesma govori o smrti. Dok sam ju pisao imao sam sliku čovjeka koji visi na užetu između raja i pakla. Visi nad 'bunarom sjećanja'.''
Pjesma 'Never Coming Home' je pak dramatično djelo o ženi na raskrižju, koja traži osobnu slobodu. Pjesma je napisana s tri stajališta: njezinog, njenog muža i pripovjedača.
Na albumu 'Sacred Love' ponovno sudjeluje Kipper i to na klavijaturama te kao programer. Među gostima su Mary J. Blige i Anoushka Shankar, te također dugogodišnji suradnici: gitarist Dominic Miller, klavijaturist Jason Rebello, trubač Chris Botti i bubnjar Manu Katche.
Album je Sting najavio pjesmom i porukom 'Send Your Love'.

Pripremila: Dubravka Jerković

Preuzeto sa: Gitare.Info