ZADNJE NA FORUMU
 • Kakvo pojačalo imate?

  Komentirao: SteveP

  Datum: 21-03 18:16

  Odgovora: 2233

  Pogleda: 527980

 • Pickupovi, drvo, konfiguracije, kombinacije i ostalo...

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 21-03 10:50

  Odgovora: 405

  Pogleda: 39269

 • Ko voli nek izvoli (blues gitaristi s pokojim uletom jazza)

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 19-03 22:55

  Odgovora: 558

  Pogleda: 111666

 • Buđet mikrofon.

  Komentirao: Kensai

  Datum: 19-03 19:52

  Odgovora: 63

  Pogleda: 3567

 • Majke

  • Datum:   30-10-2007 19:54
  • Autor:   hrv
  • Ispiši   Stranicu


  Majke su vinkovačka rock grupa koja je djelovala od 1988. do 2000. godine te se ponovno okupila 2007..Glavni uzor Majkama bila je američka grupa Flamin' Groovies a snažan utjecaj na njih imali su također i MC 5, Steppenwolf, The Stooges te New York Dolls.

  1988. godine Majkama izlazi prva kazeta za etiketu Zdenka Franjića "Slušaj najglasnije". U trenutku izlaska kazete Majke su bile u sastavu: Bare (vokal), Korozija (bubnjevi), Kilmister (bas), Duspara (gitara) i Pokrovac (gitara). 1989. godine pojavljuju se njihove snimke na legendarnom LP-u "Bombardiranje New Yorka", na kojem su zastupljeni većinom neovisni vinkovački rock bandovi, u izdanju "Slušaj najglasnije" (1998. reizdanom u obliku CD-a za "Dancing Bear", sa bonus pjesmama). Odlaskom Marina Pokrovca u London grupa se raspada, no uskoro i ponovno okuplja nakon njegova povratka. Sljedećeg dana, dok je išao na probu, Marin Pokrovac pogiba sletivši autom u rijeku.

  Grupa odlučuje nastaviti s nastupima, te 1990. izdaje svoj prvi album "Razum i bezumlje" za neovisnu etiketu "Search & Enjoy" Aleksandra Dragaša i Ante Čikare. Album je snimljen u studiju Želimira Babogredca (svojevrsne vinkovačke glazbene legende), tekstove je napisao Bare, glazbu Duspara a produkciju i aranžmane potpisuju cjelokupne Majke. Uz Majke, Bare je u to vrijeme imao i svoj side-project, nazvan Hali Gali Halid (parodija na Halida Bešlića i Muslimovića), te je i objavio EP "VO-ZDRA" za Zdenka Franjića. No sudbina se, ne po prvi ni zadnji put, poigrala sa Majkama i nije im dopustila da svoj dotadašnji kultni klupski status (posebice u Hrvatskoj i Sloveniji) pretvore u masovnu popularnost. Dogodio se rat.

  U sastavu Bare, Zoran (Čalić), Željko (Korozija) i mali Jurica (Nižić) Majke 1993. snimaju svoj drugi album "Razdor" za T.R.I.P., podlabelu Croatia Recordsa, opet zahvaljujući Aleksandru Dragašu. Tekstove potpisuje Bare, glazbu Zoki, dok je produkcijski posao obavio Denyken. CD izdanje ovoga albuma obuhvaća i najveće hitove sa prvoga LP-a. Za prvu pjesmu s albuma "Krvarim od dosade" snimljen je i video spot.

  1994. godine grupa, uz neprestano koncertno nastupanje, snima svoj treći album "Milost", za izdavača "Heroinu Novu", u sastavu: Bare (vokal), Korozija (bubnjevi), Dujma (ritam gitara), Kilmister (bas gitara), Zoki (solo gitara). Tekstove potpisuje Bare, a većinu glazbe Zoki, uz Dujmu i dvije stare pjesme za koje su glazbu napisali Duspara i pokojni Marin Pokrovac. Snimljen je i video spot za pjesmu "Ja sam budućnost".

  Godina 1996. definitivno je označila opću popularizaciju Majki i njihovo prerastanje u nacionalni rock'n'roll fenomen, iako godina prije toga nije to nimalo obećavala. Jer u 1995. godini Majke su doživjele još jedan raspad, pa je čak određeno vrijeme Bare nastupao s Kojotima kao svojim pratećim bendom. No najveća tragedija dogodila se na obiteljskom planu - smrt Baretove supruge (predoziranje). Bare je ipak odlučio preživjeti, ponajviše zahvaljujući brizi za svojeg sina Mirana, te je ponovno okupio Majke u manje-više starom izdanju: Bare (vokal), Zoki (gitara), Kilmister (bas), Kruno (gitara) i Čaka (bubnjevi). Album "Vrijeme je da se krene" sniman je u studiju ZeKaeM-a, pruducent je bio Denyken (producent "Razdora"), a izdala ga je izdavačka kuća Jabukaton iz Zagreba. Sve stvari su napisane u kombinaciji Bare (tekst) - Zoki (glazba), osim u jednoj stvari za koju je već prije glazbu napisao Duspara. Spotovi su snimljeni za tri stvari: "Mene ne zanima" (osvojen Porin za najbolji spot), "Odvedi me" i "A ti još plačeš".

  1997. godine Majke su naplatile svoj, već više nego desetogodišnji, boravak na hrvatskoj rock'n'roll sceni, i nakon bezbroj manjih i srednje velikih koncerata, te skupnih koncerata (svih pet Fiju Briju), održale veliki samostalni koncert u Domu športova pred nekoliko tisuća ljudi. Izdavačka kuća "Dancing Bear" reizdala im je prvi album, koji do tada nije bio dostupan na CD mediju, uz dodatak bonus pjesme "Nema načina" koju su Majke prije snimile za njihovu kompilaciju "The best of indie rock: Made in Croatia".
  Koncert održan 25. 4. 1997. u Domu sportova ovjekovječen je na CD-u, te se pojavio na tržištu za etiketu Jabukaton. Naziv mu je vrlo simboličan i pokazuje kako Bare i Majke najbolje funkcioniraju - "Život uživo". Na taj način upotpunjena je slika o Majkama, ali ni u kojem slučaju nije stavljena točka na i, jer su Majke još uvijek spremne dati nam puno čistokrvnog rock'n'rolla. Na dodjeli prve rock nagrade "Crni Mačak", u Čakovcu u ožujku 1998. godine Majke su osvojile dva "Crna Mačka" za najboljeg rock izvođača u 1997. godini i najbolji nastup uživo (nagrada publike). Za plesno-kazališnu predstavu "Rock + Roll" Emila Matešića i njegove plesne grupe "Stereo" Majke su napravile glazbu, te se kao promidžba predstave pojavio spot za pjesmu "Oprost", koju su Majke napravile.

  26.6.1998. godine izašao je novi album Majki pod nazivom "Put do srca sunca" (prvotno se trebao zvati "Bratstvo"). Sve tekstove napisao je Bare, a glazbu Zoki. Izdavač je Jabukaton. Na albumu je napravljen određeni glazbeni pomak (u nekim pjesmama uključeni su i puhači) uz sudjelovanje većeg broja gostiju (congas, pedal steel gitara, hammond itd.). A kao prva najava novog albuma, pojavio se spot za pjesmu "Daj mi". Nakon izdavanja albuma Majke su krenule na manju koncertnu turneju kako bi predstavile nove pjesme, a pojavio se je i novi spot - za pjesmu "Grešnik". Došlo je i do promjena u postavi grupe. Novi bubnjar umjesto Čake je postao Tomas. Na dodjeli rock nagrade "Crni Mačak", u Rijeci 28. veljače 1999. oblikovna skupina "Božesačuvaj", koja je oblikovala omot albuma "Put do srca sunca" osvojila je Crnog Mačka za najbolje oblikovan omot rock albuma izdanog u 1998. godini. Poslije Porina grupu je napustio gitarist Zoki. Za izbore 3.1. 2000. Bare se uključio u kampanju SDP-a i HSLS-a, te zajedno sa još nekolicinom rock grupa sudjelovao u projektu "Budi ponosan", koji je doživio vrhunac koncertom u Domu sportova 22. prosinca 1999. Na samom kraju 1999. Majke su izdale pjesmu "Budi ponosan" (u novoj verziji), povodom svoje petnaestgodišnjice postojanja.

  U proljeće 2000. Bare je najavio raspuštanje Majki i pokretanje samostalne karijere, a oproštajni koncert Majki održan je 8. rujna na Šalati u sklopu koncertnog događaja "Zagreb gori". Nastup na "Bike October Festu" 30. rujna, jesenskom nastavku već tradicionalnog "Biker Days" okupljanja u Puli bio je zapravo zadnji nastup Majki, no on je bio odrađivanje ranije ugovorene obveze.
  24. veljače 2001. Goran Bare objavljuje album "Izgubljen i nađen" snimljen sa pratećim bednom "Plaćenici" (Kruno Levačić na bubnjevima, Dubravko Vorih na basu, Marko Križan na klavijaturama i harmonici, Alen Kraljić na gitari, Davor Rodik na steel gitari, Rista Ibrić na violoni i mandolini). Dvije godine kasnije objavljuje album "7", također snimljen sa "Plaćenicima".

  Krajem 2006. Bare izdaje 3. solo album, album u kojeg je uložio svoje srce, a tako ga je i nazvao. Promocija tog albuma ostat će zapamćena po otkazivanju Baretove suradnje sa "Plaćenicima".

  U veljači 2007. službeno je potvrđen povratak Majki. Majke već 9.3. održavaju fenomenalan koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture, i to u sastavu: Bare kao vokal, Kilmister na basu, Zoran Čalić na jednoj gitari, Kruno na drugoj te novi bubnjar i stari lauferovac Alan Tibljaš.


  Iako ima ponavljanja što se tiče dosta podataka u dodatku bih još ipak stavio i ovaj Baretov opis skinut sa njihovih stranica (http://www.myspace.com/rockmajke):

  "...Ovu malu biografiju pišem u prvom licu, jer drugacije ne znam i ne mogu. Nadam se da mi nitko nece zamjeriti na tome... "Majke" smo osnovali Nedjeljko Ivkovic-Kilmister (bas) i ja, Goran Bare-Bare (vokal) u proljece 1984. u Vinkovcima. Pridružili su nam se Ivica Duspara (gitara), Željko Mikulic-Korozija (bubanj) i Marin Pokrovac (solo gitara). Nismo imali nekih ambicija u smislu "rock kao posao", a pogotovo ne snimanja LP ploce (iako smo o tome svi sanjali) jer smo se pomirili s cinjenicom da dolazimo iz provincije, a i glazba koju smo svirali se dosta razlikovala od tadašnjeg mainstreama. No ljudi do cijeg nam je mišljenja stalo su nam stalno govorili kako je to dobro, a demo snimak koji smo snimili za svoje potrebe se poceo tu i tamo slušati. Tako je pjesma "Iz sve snage" završila na "Demo X" zagrebackog radija 101 (mislim da ju je puštao Dubravko Jagatic). Poceli smo svirati po zagrebackim i beogradskim klubovima. Poslije jedne takve svirke u zagrebackom Lapidariju upoznali smo i Zdenka Franjica, zacetnika nezavisne izdavacke scene koji nam je predložio izdavanje i distribuiranje audio kazete za svoju tek osnovanu etiketu "Slušaj najglasnije". Skupili smo novce i za dva dana snimili 14 pjesama za naš tzv. nulti album. Kritike su bile ohrabrujuce, a i na svirke je pocelo dolaziti više ljudi. I kad smo mislili da je sve super, gitarista Marin Pokrovac i još dva naša draga prijatelja Pavle Pap-Papo i Goran Matoševic -Bratanac pogibaju u automobilskoj nesreci vracajuci se s jedne naše probe. Taj dogadaj nas je zaledio na neko vrijeme. Medutim, riješili smo da nastavimo dalje. I nastavili smo, svirki je bilo sve više. Narocito je bio važan nastup na ljubljanskom festivalu novih rock snaga "Novi Rock" (to je bio jako cijenjen rock festival u tadašnjoj Jugoslaviji). Poslije pobjede na toj svirci dogadanja oko nas su poceli pratiti tadašnji mainstream pop-rock magazini, a i rock kritika uopce. 1990. za izdavaca "Search and Enjoy" Aleksandra Dragaša i Ante Cikare izdajemo svoj prvi LP nazivom "Razum i bezumlje". Kritike su bile od vrlo dobro do odlicno (u nekim anketama i album godine), no ono što je najvažnije stvorila se publika, jako vjerna publika koja nas je pratila ma gdje god pošli i došli. Medutim naš napredak zaustavlja rat. Bavljenje glazbom dok se oko vas dogada krvoprolice se cinilo neumjesnim i smiješnim, tu se originalna postava Majki zauvijek raspada. Bilo je to gadno vrijeme, odjednom je sve nestalo. Ostao je samo heroin. Probleme s heroinom sam vukao od osnutka grupe ali uvijek je tu bio bend koji mi je davao neki smisao i spašavao me da ne potonem u totalno beznade. 1992. iako totalno ovisan i sluden ja, Bare, bubnjar Korozija i tada osamnaestogodišnji Zoran Calic na gitari pokrecemo "nove" Majke i pred kraj iste godine izdajemo svoj drugi LP i CD nazivom "Razdor", a za izdavaca imamo T.R.I.P. (danas Croatia Records). Album je kod publike prošao odlicno, a podržali su ga i rock kriticari vrlo dobrim kritikama. Nama je bilo bitno da sviramo i svirali smo - i to puno. 1994. u proljece izlazi nam album "Milost", ovaj put samo CD i kaseta jer je vinil izašao iz upotrebe. Ovaj album smo snimili za etiketu "Heroina" (danas CBS). Tada prvi put u karijeri snimamo video spot. Iako su video spotovi vec 15 godina bili neminovnost, mi smo se tek tad za to odlucili. Vjerojatno jer nam to nije bilo potrebno, a i nismo bili neki veliki ljubitelji video spotova. Bilo kako bilo, pjesma za koju smo snimili video spot "Ja sam buducnost" postaje naše prvo obracanje široj publici i naš prvi mali hit. U ljeto 1994. se razilazimo na godinu dana, a bubnjar Korozija zauvijek odlazi u Ameriku. Ponovno se skupljamo u ljeto 1995. grupi se pridružuje tada osamnaestogodišnji Kruno Domacinovic na gitari koji se savršeno uklopio sa Zokijem, a umjesto Korozije za bubnjeve sjeda Caka. Bilo je super, dobili smo svježi novi zvuk, isto uzbudljiv i mocan kao i onaj koji su stvarali Duspara i Pokrovac u 80-ima. Pocele su svirke te suradnja s ljudima iz tek osnovanog "Jabukatona", no kao i uvijek do tada, kad nam krene dogodi se nešto loše. Meni krajem godine umire supruga Mirjana. Taj dogadaj me zamrznuo i razmišljao sam da odem i ja. Medutim, nekoliko pogleda prekrasnog djeteta, tada jednogodišnjeg sina Mirana te nekoliko savjeta moje majke mi daju snagu da se vratim. Nastavili smo u proljece 1996. i odlazimo u studio snimati album. Ali nevolje ne prestaju. Usred snimanja albuma Kilmisteru umire otac Ðuro. Mi ostali nastavljamo snimanje, a nakon nekog vremena vraca se i Kilmister (kako mu je bilo samo on zna). Pocetkom ljeta iste godine izlazi album "Vrijeme je da se krene". CD izlazi popracen odlicnim spotom "Mene ne zanima" (režija Gonzo). Publika je album docekala odlicno i kriticari, do cijeg nam je mišljenja stalo, su album pohvalili odlicnim kritikama. Sviralo se sve više tako da su u "Jabukatonu" odlucili izdati live album naziva "Život, uživo". Album je snimljen u Zagrebu, mala dvorana Doma sportova. I tako sve do proljeca 1998. kad odlazimo u Ljubljanu snimati album "Put do srca sunca". Na promo turneji moje psiho-fizicko stanje se jako pogoršalo. Zaredali su se ekscesi. Poslije jednog takvog, u proljece 1999. iz grupe odlazi gitarista i koautor Zoki. Nakon smirivanja situacije i mog odlaska na lijecenje od ovisnosti o teškim drogama i alkoholu, odlucujemo nastaviti dalje. Na Zoranovo mjesto dolazi Berislav Blaževic-Bero (hamond orgulje), clan tadašnjeg Parnog valjka, a na mjesto bubnjara Cake koji je takoder otišao dolazi Tomas (ex Anestezija, Divlje jagode). Svirali smo u tom sastavu od svibnja 1999. do rujna 2000., tada smo napravili svoj zadnji koncert (festival "Zagreb gori"). Poslije toga ja sam odlucio izdati solo album i izdao sam ih 3, prva 2 dosta uspješna. Zoran Calic je svirao s nekim slovenskim rock grupama da bi se na kraju, oko 2004., ustalio s Kilmisterom i Alenom Marinom (ex Kojoti) u sastavu Elektrobuda. 2006. su izdali jedan album. Pred sam kraj 2006. Zoran i ja se ponovno igrom slucaja srecemo i nakon par susreta odlucujemo ponovno zasvirati. Kilmister i Kruno se rado odazivaju na naš poziv i eto, Majke su ponovno tu. Ponovno smo tu, ne da bi odsvirali par koncerata, ponovno smo tu da sviramo rock n' roll glazbu. Do kada, to nitko ne zna ali nije ni važno. Važna je rock muzika i sva magija koju stvara.

  Goran Bare, 19.2.2007.


  Diskografija

  Albumi

  1988 Demo kazeta

  1990 Razum i bezumlje

  1993 Razdor

  1994 Milost

  1996 Vrijeme je da se krene

  1997 Život uživo

  1998 Put do srca sunca

  Singl

  1999. Budi ponosan

  Ostala „pojavljivanja“
  RAZLIČITI IZVOĐAČI: BOMBARDIRANJE NEW YORKA (LP "Slušaj najglasnije 1989, CD "Dancing Bear" 1998)
  1. IZ SVE SNAGE
  2. ZBUNJEN I OŠAMUĆEN
  3. NOVI DANI
  4. SVE JE U REDU (samo na CD)
  snimljeno 06. i 08. 06. 1987. u studiju "Rockoko", Vinkovci
  RAZLIČITI IZVOĐAČI: THE BEST OF INDIE ROCK: MADE IN CROATIA (CD "Dancing Bear")
  1. NEMA NAČINA
  RAZLIČITI IZVOĐAČI: FIJU BRIJU 3 (CD "Jabukaton")
  1. JA SAM BUDUĆNOST (LIVE)
  RAZLIČITI IZVOĐAČI: THE BEST OF T.R.I.P. (CD "T.R.I.P./Croatia Records")
  1. KRVARIM OD DOSADE
  RAZLIČITI IZVOĐAČI: 100% ROCK'N'ROLL (CD "Croatia Records")
  1. DOBRO SE OSJEĆAM
  OPROST - (PJESMA RAĐENA ZA GLAZBENO-PLESNU PREDSTAVU EMILA MATEŠIĆA "ROCK + ROLL" (TV spot i spot u PC Chipu 06/98)
  RAZLIČITI IZVOĐAČI: CRNI MAČAK - PRVA DVA (CD "Jabukaton" 1999)
  1. DAJ MI
  2. VRIJEME JE DA SE KRENE
  RAZLIČITI IZVOĐAČI: TREĆE LJETO S NOMADOM (CD)
  1. BUDI PONOSAN (1999. single verzija)

  Naravno, evo glazbe:

  Vrijeme je da se krene

  Mene ne zanima

  Budi ponosan

  A ti još plačeš

  Hajde da se drogiramo


  Stranice grupe:
  http://www.myspace.com/rockmajke

  Izvor:
  stranica http://www.myspace.com/rockmajke
  Wikipedija
  Youtube

  Slični tekstovi

  Pregledano 7203 puta
  Pregledano 7280 puta
  Pregledano 17317 puta
  Pregledano 2825 puta
  Pregledano 6369 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara