ZADNJE VIJESTI
ZADNJE NA FORUMU
 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 10-08 03:06

  Odgovora: 117

  Pogleda: 7393

 • Koje gitare imate - 2020

  Komentirao: rope222

  Datum: 10-08 01:09

  Odgovora: 163

  Pogleda: 7842

 • Ti si mi u krvi - Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 08-08 23:46

  Odgovora: 6

  Pogleda: 137

 • Servis gitare

  Komentirao: motörhead

  Datum: 07-08 14:54

  Odgovora: 122

  Pogleda: 7879

 • Kronologija prošlih vremena

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 07-08 00:53

  Odgovora: 336

  Pogleda: 68936

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-08 20:48

  Odgovora: 1016

  Pogleda: 218612

 • Marshall in a box pedals

  Komentirao: dusansk

  Datum: 06-08 11:23

  Odgovora: 25

  Pogleda: 7232

 • HQ lessons/covers by Bluesmannus

  Komentirao: Bluesmannus

  Datum: 31-07 23:03

  Odgovora: 141

  Pogleda: 26159

 • Mala soba zabave

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 31-07 15:06

  Odgovora: 12

  Pogleda: 390

 • Baja - Maska

  Komentirao: Laki Ger

  Datum: 31-07 11:37

  Odgovora: 0

  Pogleda: 109

 • Pickupovi, drvo, konfiguracije, kombinacije i ostalo...

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 31-07 11:02

  Odgovora: 676

  Pogleda: 62425

 • PRS, Ernie Ball - mišljenja

  Komentirao: Ellashar

  Datum: 27-07 15:13

  Odgovora: 16

  Pogleda: 364

 • USB audio interface

  Komentirao: Ellashar

  Datum: 24-07 21:41

  Odgovora: 41

  Pogleda: 1410

 • Kablovi

  Komentirao: Strat04

  Datum: 22-07 09:04

  Odgovora: 95

  Pogleda: 32706

 • PorcupineONE - SNIMKE

  Komentirao: motörhead

  Datum: 20-07 10:12

  Odgovora: 68

  Pogleda: 5010

 • Trace Elliot Elf?

  Komentirao: Antena Man

  Datum: 19-07 02:52

  Odgovora: 0

  Pogleda: 182

 • Gitarist traži bend u Zargebu

  Komentirao: Trbi0502

  Datum: 19-07 00:31

  Odgovora: 0

  Pogleda: 181

 • Zaboravi Espanu

  Komentirao: Saša Jereb

  Datum: 16-07 14:18

  Odgovora: 0

  Pogleda: 162

 • Treble Bleed Mod

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 15-07 16:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 221

 • Lačni Franc

  • Datum:   26-10-2007 19:42
  • Autor:   hrv
  • Ispiši   Stranicu


  Do osnivanja Lačnog Franza lipnja 1979. godine, pjevač Zoran Predin (rođen 16. lipnja 1958. godine u Mariboru) nije imao nikakvih iskustava u radu sa rock grupama. Kao gimnazijalac pisao je poeziju i na nagovor članova tadašnje mariborske grupe Rdeči dečki počeo je raditi tekstove za pjesme. Rezultatom je bio zadovoljan, pa im pjesme nije dao. Uz svoje tekstove počeo je da sklapa i muziku, ali bez nekih većih pretenzija. Lipnja 1979. godine slavio je rođendan na Pohorju i po dobrom običaju, malo se popilo a zatim i zapjevalo. U tom izdanju ga je čuo Oto Rimele, tadašnji gitarista grupe Zevs. Budući da im je nedostajao pjevač, pozvao je Predina na probu. Na toj nezvaničnoj audiciji predložili su mu da pjeva standarde “Feelings” i “Yesterday”, ali to nekako nije išlo. Predin im je ponudio svoje prve pjesme i postepeno su počeli formirati repertoar. Na Predinovo insistiranje, nazvali su se Lačni Franz (Gladni Franz) jer je u to vreme carovala disko muzika tipa Boney M, pa je pridev lačni značio da su gladni rock muzike. A na to ih je inspirirao lik Gladni Joe iz knjige “Kvaka 22”. Adekvatno rasprostranjenom imenu Joe, Franc je odabran kao najčešće ime u Štajerskoj. Ono z je promjenjeno iz zezanja, kako su sami objašnjavali.

  Odmah su krenuli sa vježbanjem, jer nisu željeli da izađu na koncert pridje nego što pripreme dvadesetak stvari. Pored Predina i Rimelea, koji je u to vreme pohađao II razred gimnazije, okosnicu grupe činili su bubnjar Andrej Pintarič, basista Zoran Stjepanovič i klavijaturista Mirko Kosi. Za razliku od njih, Predin je već bio oženjen i imao je sina, pa se izdržavao tako što je radio kao nastojnik u zgradi u kojoj su bili podstanari. Radio je i kao poštar, noćni čuvar, agent osiguravajućeg društva, prodavač ploča i sekretar u Omladinskom kulturnom centru. Aktivno je igrao košarku i dogurao do kadetskog reprezentativca Slovenije, ali ga je povreda odvojila od sporta.

  Prvi veći uspjeh postigli su na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine. kada su osvojili nagradu za interpretaciju. Ubrzo posle učešća na festivalu izašao im je debi album “Ikebana” koji su snimili za samo trideset šest sati. Bubnjeve na toj i slijedećoj ploči svirao je Damjan Likavec jer je Pintarič bio u vojsci. Ploča je precizno ocrtavala njihov specifičan stil, ali je iz nepoznatih razloga bila proglašena šundom. Predinovi crnohumorni i metaforama bogati tekstovi praćeni su prilično kompliciranom glazbenom slikom, tako da su u startu djelovali nekomunikativno. Uz sve to bili su otpjevani na slovenskom. Zato je Predin na koncertima uveo praksu dugih priča između pjesama u kojima je prevodio svoje tekstove i pričao anegdote. Sa debi ploče koju je producirao Boris Bele (Buldožer) izdvojile su se pjesme “Praslovan”, “Stari vojak” (u kojima je Zoran Stjepanovič svirao harmoniku), “Šankrok”, “Bitles” i “Bog nima telefona”. Krajem 1981. godine prestali su sa radom zbog odlaska većeg dela grupe u JNA, ali su prije toga snimili ploču “Adijo pamet”. Na njoj su ponovili formulu prethodne, ali ona zbog koncertnog odsustvovanja grupe nije prošla zapaženije. Ostala je zapamćena po pjesmama “Vaterpolist”, “Lent 1980.” (o siromašnoj četvrti Maribora u kojoj su živeli Romi) i “Miss Evrope”. Po glasanju kritike u magazinu “Džuboks” za 1981. godinu, kao grupa su zauzeli drugo mjesto (zajedno sa Ribljom čorbom), Predin je proglašen za najboljeg kompozitora i pjevača, a Oto Rimele je osvojio mesto drugog gitariste u zemlji. U isto vreme u Zagrebu su dobili nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za muzičku djelatnost.

  Slijedeći album “Ne mi dihat za ovratnik” donio je prvi hit, naslovnu pesmu. Ovog puta svoje ideje su sasvim jasno formulirali u studiju. Odabrali su komunikativniji stil i mirnije, blues orijentirane pjesme kao “Prosim, pazi da mi ne pohodiš podočnjakov”, “Prvi maj” i elegičnu “Lipa zelenela je”. Iste godine Predin je glumio u filmu “Rdeči bugi” Karpa Godine. Pred Novu 1984. godinu na koncertima u Mariboru i Ljubljani snimili su živi album “Slišiš, školjka poje ti” na kome se pojavila samo jedna nova pjesma “Naša Lidija je pri vojakih”. Potpisali su je kao grupa Top Zizi jer su imali običaj da maskirani dolaze na koncerte i predstavljaju se kao predgrupa pod tim imenom. “Lidija” je predstavljala folk orijentiranu, neformalnu zezalicu o tada aktualnim vojnikinjama i u Sloveniji im je donela veliku popularnost. Zahvaljujući toj pjesmi, počeli su da sviraju i po vrlo malim slovenskim mjestima. Prije toga su najčešće nastupali u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu u kome su posebno bili prihvaćeni od novoprimitivne publike. Po vezi autorskog prepoznavanja Predin je 1984. godine gostovao na debi albumu sarajevske grupe Kongres. Smislio je i otpevao refren za pjesme “Zarjavele trobente” i “Zabava”. Refren iz “Zarjavele trobente” upotrebio je u svojoj pesmi “Jutri bom pujsa razbil” koja se pojavila na slijedećem albumu “Slon med porcelanom”.

  Autorska stagnacija na toj ploči rezultirala je prvom velikom krizom, pa su bili na ivici raspada. Budući da su se kao kompozitori ravnopravno potpisivali Rimele, Predin i Stjepanovič, došlo je do dileme kojim putem treba krenuti. Rimele je odlučio da s njima napravi još samo jedan album, a zatim pređe u Laibach i posveti se slikarstvu. Poslednji zajednički album “Na svoji strani” donio im je 1986. godine najveće uspehe u dotadašnjoj karijeri. Stilski raznovrstan, uz diskretne puhače, ponudio je pjesme koje su postale njihovi koncertni favoriti: ”Naj ti poljub nariše ustnice”, “Ko si rdeče zvezde šivala”, “Čuvstveno stanje mlade krave” i “Na svoji strani”. Ujedno, to je prva studijska ploča koju su sami producirali. Na promotivnom koncertu u beogradskom SKC-u, na bini sa njima se pojavio Bora Đorđević koji je svirao usnu harmoniku u pesmi “Nasvidenje na plaži”. Đorđeviću je to ujedno bio prvi put da se popne na binu SKC-a. I zagrebačka grupa Animatori se zainteresirala za Predina, pa je on gostovao u pjesmi “Bijeg” sa njihove ploče “Dok ležim cijeli dan u sjeni” (Jugoton 1987.). Predin je pjevao i napisao dio teksta na slovenskom koji je otpevao lider Animatora Krešimir Blažević.

  Po odlasku Rimelea, novi gitarista Lačnih postao je Milan Prislan, prije toga član nepoznatog mariborskog sastava Grif. Albumom “Sirene tulijo” najavili su prelaz u muzički tok glavne struje, a Prislan se odmah predstavio i kao autor. Udarnu pjesmu “Zdravljica” (tradicional na tekst Franca Prešerna), otpjevali su zajedno Predin, Pero Lovšin (Pankrti), Vlado Kreslin (Martin Krpan), Jani Kovačič i glumac Boris Cavazza. Zbog neformalnog načina interpretacije pesme, ta obrada je u Sloveniji okarakterizirana kao nepodobna. Uprkos tome, slovenske učiteljice su sa zahvalnošću pričale Predinu kako djecu ne moraju više terati da uče tekst pjesme, jer ga uveliko znaju. Ploča sadrži još jedan koncertni adut, baladu “Čakaj me”. Početkom 1989. godine Zoran Predin i Arsen Dedić snimili su LP “Svjedoci priče” na kome su nove verzije njihovih pjesama. Ključni suradnik u studijskom radu bio je Mirko Vuksanović, klavijaturist Automobila. Dedić je napravio prepjev pjesme “Čakaj me”, a u njegovoj pjesmi “Domovina” pjevali su zajedno sa Borom Đorđevićem. Povodom te ploče organizirali su niz pjesničko-glazbenih večeri na kojima su ravnopravno nastupali Dedić, Predin i Đorđević. Rujna 1989. godine pored brojnih stranih grupa, Lačni Franz je nastupao na EBU rock festivalu u Novom Sadu gde su uz Bajagu i EKV predstavljali Jugoslaviju. Album “Tiha voda” snimili su sa novim članom, perkusionistom Ninom Mureškićem. Milan Prislan je komponirao pola ploče, a kao gost usnu harmoniku je svirao Vlado Kreslin. Prepjeve na omotu ploče napravio je Arsen Dedić. Ploča ih je predstavila rasvirane i ujednačene u udarnim pjesmama “Tiha voda (Vzami si čas)”, “Tam bi rad bil pokopan”, “Gremo v nebesa” i “Mirno morje Miki Maus”.

  Po objavljivanju ploče članovi grupe su se posvetili svojim redovnim zanimanjima, pomalo umorni od desetogodišnjeg zajedničkog rada. Komunikacija sa publikom bila je samo preko serije kompilacijskih izdanja. Predin se posvetio radu na primjenjenoj muzici, komponirao je muziku za filmove, TV serije i kazališne predstave. Dio tog materijala objedinio je na solo albumu “Gate na glavo” (Helidon 1992.) koji je ostvario sa, za tu priliku formiranom, grupom Los Malancanos. Poslije dileme da li da Lačni Franz nastavi dalje ili ne, odlučili su se za snimanje albuma simboličnog naziva “Zadnja večerja”. Kao muzika za naslovnu pesmu, iskorištena je himna bivšeg SSSR-a. U međuvremenu su ostali bez perkusioniste. Kao prateći vokali na ploči su pjevali mladi slovenski autor koji nastupa pod imenom Roberto Magnifico i Kole Moreti. U starom muzičkom maniru, ploča je donijela niz zrelih pesama: “Ambasadorji užitka”, “Vetar iz Kazablanke” a neke i sa direktnim političkim stavovima “Vedno iste face” i “Zanzibar”. Pjesma “Azra” i čitav album posvećeni su “starom duhu Sarajeva”. Krajem studenog 1994. godine snimili su tri koncerta u Mariboru i sa njih objavili dva živa albuma za vlastitu diskografsku kuću LF. Na tržištu se pojavila i video kaseta “Lačni Franz v živo”. Krajem travnja 1996. godine u Sarajevu su održali dva koncerta u sali Akademije scenskih umjetnosti. Budući da su članovi Lačnog Franza dugi niz godina u stalnom radnom odnosu u okviru svojih profesija, a muzikom se bave povremeno, dok je Predinova jedina vokacija muzika, sporazumno su odlučili da prestanu sa radom i grupa je zvanično ugašena 31. prosinca 1997. godine.

  Zoran Predin je nastavio istraživanje koje je na samostalnim albumima započeo. Izgradio je vrlo uspešnu solo karijeru, surađivao je sa sastavima Los Malancanos, Šukar i Mar Django Quartet. Orkestar adijo pamet osnovao je 2000. godine. Preostali članovi Lačnog Franza su 2000. godine nakratko obnovili rad grupe i sa novim pjevačem Boštjanom Velkavrhom objavili CD "V peni sprememb" ("U pjeni promena"). Sve ploče Lačnog Franza reizdane su u okviru devetostrukog box seta "Kaj bi mi brez nas" (Helidon 2001.).

  Diskografija:
  "Ikebana” (Helidon 1981.)
  “Adijo pamet” (Helidon 1982.)
  “Ne mi dihat za ovratnik” (Helidon 1983.)
  “Slišiš, školjka poje ti” (Helidon 1984. koncertni)
  “Slon med porcelanom” (Helidon 1984.)
  “Na svoji strani” (Helidon 1986.)
  “Sirene tulijo” (Helidon 1987.)
  “Tiha voda” (Helidon 1989.)
  “Kaj bi mi brez nas” (Helidon 1989. kompilacija)
  “Ilegalni pubertetniki” (Helidon 1991. kompilacija)
  “Zadnja večerja” (Helidon 1993.)
  “Nasvidenje na plaži” (Helidon 1995. kompilacija)
  “Lačni Franz v živo” (LF 1995. dva koncertna CD-a)
  "V peni sprememb" (LF 2001.)
  "Starši vaših radosti 25 let" (KUD Levi breg 200. kompilacija)

  Izvor:
  “Yu Rock Enciklopedija”, Petar Janjatović

  Slični tekstovi

  Pregledano 8250 puta
  Pregledano 9557 puta
  Pregledano 3156 puta
  Pregledano 5709 puta
  Pregledano 1718 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara