DRUGE RECENZIJE

Najava Gibsonove powertune serije

  • Autor: Guitar360
  • Datum: 19-09-2007 20:25
  • Ispiši Stranicu

Novosti. Evolucija u gitarama. Stvar doduše nije nova, ali se napokon komercijalizira u neke normalnije okvire.

O čemu je riječ...

Pa ukratko - gitara se sama štima kada joj vi to naredite.
Nije to ništa novo. Posebni uređaji koji rade manje-više na istom principu su postojali i ranije. Postoji jedan uređaj za čiju se montažu treba izdubiti gitara i poprilično nagrditi naličje. Mora se instalirati novi bridge koji je 2-3 puta veći od normalnog bridgea, odnosno izgleda kao divovski floyd rose. I još negdje na naličju gitare se instalira kontrolna ploča sa 8 kontrola veličine upaljača. Tu gitaru morate ostavljati kod majstora i oni vam to za kojih 3-4 tisuće dolara namontiraju na gitaru i svar funkcionira. Međutim, nemaju svi 5 tisuća dolara za takvu gitaru, i žao im je «uništavati» dobru gitaru.
Ne toliko davno na tržište je došla firma «Tronical» koja je osmislila istu stvar samo sa minimalnim zahvatima na gitari. Navodno se cijela stvar može instalirati i maknuti s gitari, kao da je nikada nije ni bilo, bez ikakvih posljedica za gitaru. Taj uređaj košta 800 dolara.
U međuvremenu je došao Line6 sa raznim emulacijama zvukova i «digitalnom» tehnologijom. Fender je odgovorio VG Stratom, čiju recenziju imate na našoj stranici. Ta gitara se štima najnormalnije i ima normalne mašinice, ali ima emulira zvukove drugih štimova dok je ona u normalnom štimu. I ako se raštima od maltretiranja žica, onda morate štimati kao i na normalnim stratocasterima.Gibson nije mogao dugo ostati u mraku. Doduše, jesu izbacili «digitalnu gitaru», ali ovo je nešto posve drugačije od tog koncepta.
Dakle, ova gitara ima analogno štimanje. Stvar ima 3 komponente. Motoriće koji su nešto veći od standardnih mašinica (koje rade i kao normalne mašinice, ukoliko vam nestane baterija), bridge (odnosno sedlo, koji na principu piezza «lovi fekvenciju» žica) i kontrolera. Kontroler izgleda kao normalni volume potić, ima push/pull funckiju, samo što je pun žaruljica i svjetli na 5 različitih načina. Uglavnom ako je kontroler plav, onda ste naštimani.No gitara ipak ne radi sve sama. Da bi uspješno obavili preštimavanja, trebate izvući potić što uključuje mute funkciju. Onda okrenete kontroler na željeni štim i lagano pređete trzalicom preko svih žica. Ovisno o odabranom štimu, morate pričekati dok kontroler ne postane plav i onda samo vratite potić i naštimani ste.

Ako ste u normalnom štimu, a gitara vam se raštima, onda je potrebno oko 2 sekunde da se opet točno naštima. Ako imate neke komplicirane štimove onda je potrebno i 8 sekundi. To i nije putno s obzirom koliko vam treba da promjenite gitaru ili manualno preštimavate. Štimove uz osnovne možete namjestiti i sami.

Cijena još nije objavljena, ali zna se da je odabrana gitara biti Les Paul Standard serije.

» 9 komentara... Dodaj svoj!

kristijan_og kaže:

Ovo ce jos poskupit i tako skupe gibson gitare :D

21-09-2007 00:08

GoFgO kaže:

ja cu to ukrast nekom ! nezanima me :)

21-09-2007 02:03

Karleto kaže:

i da imam para nebi kupio jer previše nagrdi gitaru i onda je to tak ružno da ni najjadniji gitarist nebi diro gitaru

21-09-2007 11:21

ELV1I2 kaže:

Meni se nikad nisu posebno sviđale pjesme gdje treba gitari dobarno sj@bati standardni štim smo da bih odsvirao nešto u dužini od 5 minuta. Kasnije sam nabavio više gitara pa jedna uvijek može da bude out of std. tune ali opet... bez veze...to više vole moji mlađi ukućani.
Stvar se čini fun ali cijena nije baš mala... to valjda fino šljaka na ABR-1 i sličnim bridgeovima od Les Paul serije, šta je sa onima koji bi da imaju Floyd i slične đakonije?

21-09-2007 14:25

frunc kaže:

još če izumit i rukavicu koju navučeš naruku pa ruka sama svira ti samo biraš koju ćeš pismu

ma nepotrebno skroz
je da brzo naštima al nebi da je problem potrošit 30 sek na štimanje bez toga

21-09-2007 14:32

maniacx kaže:

JEBATE...to je sve sta iman rec

05-10-2007 02:04

Strat04 kaže:

Opet dolazimo do "konzervativnosti" gitarista.., sve što se novo nudi na tržištu mi to lijepo olajemo i popljujemo...
I ja sam jedan od "tih" kojima su tradicionalne stvari prihvatljivije.... :thumbsup:thrasher

NE sviđa mi se iz jednog prostog razloga što će se odjednom pojaviti generacija djece i odjednom "sve znati" na gitari. Mislim da će takve stvari jako utjecati na (ne)kvalitetu glazbe kao umjetnosti.
Glazba je po meni jednostavno način života a ako se ne znam brinuti o svom instrumentui sam a ne uz pomoć novotarija tu za mene taj "život" prestaje...

Ima svoje draži kad ju sami štimate, kotirate (mada se ne bi bunio za neki uređaj koji će sam nakotirati gitaru sa Floyd Rose sistemom) i općenito setupirate...
Eto, ja se malo raspisao...

09-12-2007 11:33

Glam Boogie kaže:

Ma da je love uzeo bi je, nakon dugo razmisljanja, u najgorem slucaju izvadim bateriju u rucno nastimavam, ako me nebi zapalila ta novotarija, najvise mi se kod serije 100Svidja zero fret, to je stvarno novost kod mnogih brandova, ali ovaj mozes i nastimavati po visini.
Meni je draza ova serija Gibsona 50,60,70mislim i futura. Jeftine, bez bindinga doduse ali imaju znacajke tih desetljeca i solidan izgled i zvuk.Nisu neki super modeli ali 50te recimo ima deblji vrat onako D profila i P-90, pa 60tanji vrat i paf-ova itd.

26-11-2015 00:13

Glam Boogie kaže:

P.S
Uf ovo je jos stariji model od modela 100 gdje nema pota za biranje stima vec sve radis na headstocku, imas puno laksi sistem, manji su servo motori, ovo je gotovo ko kod Robot serije.
Mislio sam kad sam vidio headstock onako na brzinu da su to modeli o kojima ja govorim, a ispala je igra polupanih loncica.
Nisam sve procitao, moja greska.
Jos samo dodatak, ovaj model stvarno ne bih ni razmatrao kao predmet kupnje. To je proba za model 100 i nista vise, a kosta.

26-11-2015 00:24