»Recenzije - Recenzije Gitara - Gibson Reverse flying V
»Najnoviji model renomirane firme za kolekcionare
  https://www.gitare.info/page.php?id=6431

Autor: ELV1I2, Dodano: 12-08-2007 22:49.
Lako bi se moglo reći da je Gibson ovim modelom izbacio na tržište potpuni unikat električne gitare u izuzetno dugoj listi dosadašnjih modela - Reverse Flying V.
Ovaj model je nastao na konceptu Gibson Flying V iz 1958. godine. Od uzora se razlikuje po obrnutim krakovima za 180 stupnjeva, a umjesto klasičnog strelastog vrata (arrowhead) ima peghead (glava vrata) u retro stilu tih modela, čime neodoljivo podsjeća na peg head sadašnjih Dean gitara.

Boja tijela gitare je trans-amber, što gitari daje još uočljiviji look. Ostala obilježja gitare su: V-sedlo sa očicama (rupicama) za provlačenje žica (takođe na jeftinijim modelima Dean-a viđeno), tune-o-matic bridge, green key mašinice, jedan pot zo kontrolu volumena, dual topless '57 Classic humbuckeri sa poniklovanim polovima.

Sav hardver je "pozlata". Tijelo gitare je urađeno od punog mahagonija, kao i vrat, koji ima zaobljeni profil po ugledu na stil iz 1950. i dužine 24 3/4". Prstohvat vrata je od rosewooda, sa 22 praga medium veličine i točkama na 3., 5. ... poljima. Nikakvih posebnih obilježja na 12. polju i slično. Za izbor magneta brine se klasični noiseless prekidač sa 3 položaja, klasika.
O tonskim karakteristikama nije bilo riječi, samo se zna da je gitara izrađena u ograničenoj količini od samo 400 primjeraka, pa ako ste pri parama i želite ovo čudovište na svom zidu sobe ili studija - samo naprijed. Cijena još nije objavljena, ali će vjerovatno biti u rangu jeftinijih Les Paul modela (do 1400 USD).
Da mi je još vidjeti na što joj liči kovčeg, eh.Preuzeto sa: Gitare.Info