»Recenzije - Recenzije Gitara - Epiphone Gothic Les Paul
»
  https://www.gitare.info/page.php?id=6341

Autor: , Dodano: 14-07-2007 17:15.
Epiphone Gothic Les PaulCiljana publika Epiphone Gothic Les Paul su gitaristi koji preferiraju žestoku glazbu kao Metal ili Hard Rock, međutim gitara može poslužiti za svaki tip glazbe za koje se inače koristi Les Paul. Gitara je skroz crna, ukjlučujući i mašinice. To možda neće leći nekim gitaristima "stare škole" koji su navikli na 3 boje Les Paula i žele takav imidž gitare, no ne treba se bojati crne gitare. Može se i na crnoj gitari svirati rock/blues. Fretboard je od palisandra, ali to je normalno za gitare i puno višeg cjenovnog ranga.

Zvuk gitare je odličan u svom cjenovnom rangu. Tijelo je napravljeno od mahagonija kao i svi Pauli, s time da ovaj karateristikama spada u rang "Studio" modela. Najveća zamjerka kod zvuka je to da pickupi mogu biti mutni i samim time zvuk pati. To se riješi s jednom investicijom od 1000 kuna -> kupovinom novih pickupa. Za gitariste koji bi htjeli sve, lai nemaju novaca dobra je vijest da pickupe ne moraju odmah kupiti, niti ih moraju kupiti odmah oba.

Gitara spada pod gitare nižeg cijenovnog razreda, ali zato kvalitetom odskače iz te konkurencije. Zašto? Zato što je napravljena u Aziji, a ne u SAD-u, a uz to je i Epiphone. Epiphone je podfirma velikog Gibsona (nešto kao Škola i Volkswagen) i rade vizualno identične modele koje radi i Gibson, odnosno rade po istim nacrtima. Međutim, kupovanjem Epiphonea gubite na kvaliteti materijala (mahagonij korišten kod epiphone-a nije iste kvalitete kao i kod Gibsona), gubite na završnoj obradi (Kao kada kupite bicikl. Čim ga dovedete kući, treba malo zategnuti šarafe i poštimati kočnice i amortizere, pa tako i kod gitare), gubite prestižno ime "Gibson", a ono "Hand made" ne postoji kod epiphone-a. No nema veze - I Gibson strojno radi gitare, a ono "hand made" se odnosti na nekakvu završnu obradu i na slaganje gitare.

Epiphone Gothic Les Paul možete nabaviti već za nekih 300tinjak dolara što stvarno nije puno za ovakvu gitaru. Ako namjeravate ozbiljnije svirati i koristiti ju na gažama ili u studiju, morate promjeniti pickupe sa nekim kvalitetnijima. Bit će dobri bilo koji (s time da su od neke firme i da koštaju minimum 300 kn svaki). Pitanje je kakav želite zvuk i koliko ste volji dati novaca. Dobra stvar kod pickupa je što ne morate odmah kupiti oba.

Dakle neki vintage pickup za country/blues. (Seymour Duncan Seth lover ili Pearly gates) AKo ste više žestoki metal tipa Pantera ili death metal, onda Dimebucker na bridge, a duncan distortion na neck.
Neka srednja varijanta za hard rock i blues bi bila Seymour Duncan "screamin demon" ili "JB" na bridge-u i "59" ili "Duncan custom" na necku.

DiMarzio također ima odlične pickupe. Pitajte na site-u za preporuku.

Ako svirate agresivnu glazbu koja ima spuštene štimove, proporuča se i kupovanje novih mašinica radi boljeg držanja štima. (1:18 ratio ili locking)


Sve u svemu za oko 3500kn (ako računamo zamjenu pickup-a i elektronike) možete dobiti gitaru koja zvukom i kvalitetom može konkurirati puno skupljim gitarama.

Na tržištu se može naći i model s kopijom Floyd Rose Tremola, međutim nema gitarista koji neće reći da jeftine kopije Floyd Rose-a treba izbjegavati u širokom luku (jer se raštimava), međutim imati les paula sa tremolom je san mnogih gitarista (jer je to stvarno rijetkost naći Les Paula sa Floydom). Tako da je ovo opet dvosjekli mač. S druge strane da se ugraditi i orginal floyd kada je već predviđen prostor za njega. To je isto jedna investicija.
S druge strane, ako svirate agresivnu glazbu sa spuštenim štimovima, postoji varijanta da zablokirate kopiju floyda i koristite njegov locking nut da vam drži štim. Topla preporuka.

Preuzeto sa: Gitare.Info