DRUGE RECENZIJE

Epiphone Gothic Les Paul

  • Autor:
  • Datum: 14-07-2007 17:15
  • Ispiši Stranicu
Epiphone Gothic Les PaulCiljana publika Epiphone Gothic Les Paul su gitaristi koji preferiraju žestoku glazbu kao Metal ili Hard Rock, međutim gitara može poslužiti za svaki tip glazbe za koje se inače koristi Les Paul. Gitara je skroz crna, ukjlučujući i mašinice. To možda neće leći nekim gitaristima "stare škole" koji su navikli na 3 boje Les Paula i žele takav imidž gitare, no ne treba se bojati crne gitare. Može se i na crnoj gitari svirati rock/blues. Fretboard je od palisandra, ali to je normalno za gitare i puno višeg cjenovnog ranga.

Zvuk gitare je odličan u svom cjenovnom rangu. Tijelo je napravljeno od mahagonija kao i svi Pauli, s time da ovaj karateristikama spada u rang "Studio" modela. Najveća zamjerka kod zvuka je to da pickupi mogu biti mutni i samim time zvuk pati. To se riješi s jednom investicijom od 1000 kuna -> kupovinom novih pickupa. Za gitariste koji bi htjeli sve, lai nemaju novaca dobra je vijest da pickupe ne moraju odmah kupiti, niti ih moraju kupiti odmah oba.

Gitara spada pod gitare nižeg cijenovnog razreda, ali zato kvalitetom odskače iz te konkurencije. Zašto? Zato što je napravljena u Aziji, a ne u SAD-u, a uz to je i Epiphone. Epiphone je podfirma velikog Gibsona (nešto kao Škola i Volkswagen) i rade vizualno identične modele koje radi i Gibson, odnosno rade po istim nacrtima. Međutim, kupovanjem Epiphonea gubite na kvaliteti materijala (mahagonij korišten kod epiphone-a nije iste kvalitete kao i kod Gibsona), gubite na završnoj obradi (Kao kada kupite bicikl. Čim ga dovedete kući, treba malo zategnuti šarafe i poštimati kočnice i amortizere, pa tako i kod gitare), gubite prestižno ime "Gibson", a ono "Hand made" ne postoji kod epiphone-a. No nema veze - I Gibson strojno radi gitare, a ono "hand made" se odnosti na nekakvu završnu obradu i na slaganje gitare.

Epiphone Gothic Les Paul možete nabaviti već za nekih 300tinjak dolara što stvarno nije puno za ovakvu gitaru. Ako namjeravate ozbiljnije svirati i koristiti ju na gažama ili u studiju, morate promjeniti pickupe sa nekim kvalitetnijima. Bit će dobri bilo koji (s time da su od neke firme i da koštaju minimum 300 kn svaki). Pitanje je kakav želite zvuk i koliko ste volji dati novaca. Dobra stvar kod pickupa je što ne morate odmah kupiti oba.

Dakle neki vintage pickup za country/blues. (Seymour Duncan Seth lover ili Pearly gates) AKo ste više žestoki metal tipa Pantera ili death metal, onda Dimebucker na bridge, a duncan distortion na neck.
Neka srednja varijanta za hard rock i blues bi bila Seymour Duncan "screamin demon" ili "JB" na bridge-u i "59" ili "Duncan custom" na necku.

DiMarzio također ima odlične pickupe. Pitajte na site-u za preporuku.

Ako svirate agresivnu glazbu koja ima spuštene štimove, proporuča se i kupovanje novih mašinica radi boljeg držanja štima. (1:18 ratio ili locking)


Sve u svemu za oko 3500kn (ako računamo zamjenu pickup-a i elektronike) možete dobiti gitaru koja zvukom i kvalitetom može konkurirati puno skupljim gitarama.

Na tržištu se može naći i model s kopijom Floyd Rose Tremola, međutim nema gitarista koji neće reći da jeftine kopije Floyd Rose-a treba izbjegavati u širokom luku (jer se raštimava), međutim imati les paula sa tremolom je san mnogih gitarista (jer je to stvarno rijetkost naći Les Paula sa Floydom). Tako da je ovo opet dvosjekli mač. S druge strane da se ugraditi i orginal floyd kada je već predviđen prostor za njega. To je isto jedna investicija.
S druge strane, ako svirate agresivnu glazbu sa spuštenim štimovima, postoji varijanta da zablokirate kopiju floyda i koristite njegov locking nut da vam drži štim. Topla preporuka.

» 9 komentara... Dodaj svoj!

ELV1I2 kaže:

Ma meni Epi imaju ružan vrh vrata, da je bar "otvorena knjiga" ili luk...to su ipak jeftine kopije. To što su pod okriljem Gibson-a nije nikakva garancija kvalitete. Kad zbrojiš šta sve moraš da promijeniš d pristojno zvuči dobro se zamisliš, osim ako ne planiraš da se zbog nedostatka novca laganini opremaš i isto tako učiš svirati...

18-07-2007 11:15

sanjin kaže:

Epiphone rulz :)

02-09-2007 05:08

Strat04 kaže:

Po svom iskustvu mogu samo reći da uz sve navedene investicije ta gitara neće zvučati kao Gibson Les Paul. Jednostavno su Epiphoni danas vrlo loše gitare a polako preuzimaju skupu politiku Gibsona. Svaki Epiphona kojeg sam imao u ruci (ne mislim na one kvalitetnije) mi je ostavio dojam da će se gitara raspasti pri sviranju.

Žalosno ali istinito. Čak je Squier kvalitetnije napravljen (ne Afinity serije, mislim na Standard i Deluxe serije) a zvukovno je puno bliži pa čak i nekad isti svom "originalu".

09-12-2007 11:40

Acegrunt kaže:

gdi kupljeno, kolka je tocna cijena i ko je recenzent?

22-12-2007 15:01

montana kaže:

To i mene zanima

08-01-2008 02:14

Glam Boogie kaže:

:thumbsupJeah.Epiphone. Samo di ih kupiti. Ja bi The Dot imitacija ES - 335:thumbsup

02-10-2008 14:24

mate_beky kaže:

pa nije ga teško nabavit samo triaš nać neku veću trgovinu i zamolit lika da ti ga narući. ja u 12 misec dobivan sg-a.

02-10-2008 21:50

Pradeli kaže:

danas vidio SG Gothic, jako mi se svidio vrlo lijepo :D

16-11-2008 21:58

Joger kaže:

Probavao sam ovakvog Epiphona kod prijatelja i mogu reci da je pravo los izbor. On ga je platio oko 350EU u Sarajevu i mislim da je pola novca bacio. Gitara lose izrade, obicno parce drveta, zvuk jos gori. Ne isplati se mjenjat magnete i hardware kada za taj novac se moze uzeti nesto sasvim solidno. Gitara oko 350EU, novi magneti oko 100, pa civije zamjena i dotezanje svega ihhhh... :D I jos se sjecam da se ubrzo nakon kupovine zalio da je se vrat poceo odljepljivati i da je boja spadala. Poslije je prodao, i mislim da je imao srece, ja je ne bih ni djaba :D Sve u svemu po meni vrlo los izbor gitare!!!

06-09-2010 14:00