DRUGE RECENZIJE

Jimmy Page Signatura Gibson Les Paul

  • Autor: ELV1I2
  • Datum: 01-06-2007 01:01
  • Ispiši Stranicu


Prije nego što se odlučite silne novce, dovoljne za kupovinu jednog solidnog auta, dati za signaturu Jimmy Pagea iz legendarnog Led Zeppelina, Gibson Les Paul gitare, da vas upoznam sa specifikacijom kakva je to gitara.
Prije svega, postoje 4 verzije njegove signature i vjerovatno želite znati koja je to verzija i da li je autentična.
Tokom 1995. godine Gibson firma je pokrenula saradnju sa Jimmyjem u cilju ponovne proizvodnje (re-issue) modela koji je isti kao onaj na kojem je on svirao. Proizvodnja je trajala u periodu 1995-99. Gitara je model Les Paul, sa jednim "rogom" (single cutaway) sa donje strane, kao što je to uobičajeno za ove modele. Materijal tijela je mahagoni, "upakovan" u tzv. AA-oblikovani sendvič od javora (maple top). Vrat ima 22 praga, oivičen sa ukrasnom lajsnom a rukohvat je izrađen od palisandrovine (rosewood), sa sedefnim trapezoidnim oznakama, glava vrata je crna, sa pozlatom na mehanizmima za zatezanje žica. Most je tipa Tune-O-Matic bridge/stop tailpiece, sa krem pickguardom (trouglasti štitnik/ukras na tijelu gitare ispod magneta), na kojem je ugraviran i pozlaćen natpis Jimmy Page. Prekidač je 3-polni, 2 volume i 2 tone potenciometra, pri čemu su potenciometri tipa "push&pull" i imaju ulogu mikroprekidača kojima se magneti mogu fazno uključivati, serijski ili paralelno, kao i u klasičnom humbacking stilu. Finiš tijela gitare ima boju "svijetlog meda" (light honeyburst). Magneti su standardna 2 humbackera (HB) sa 4 žičana izvoda svaki, modeli 496R (ritam) i 500T (lead), koji daju jako moćan i obojen ton. Dunlop je napravio magnete u svom Custom Shop-u za nekih 300 USD ali ako bi ste imali namjeru uštedjeti nešto para, možete instalirati Alnico II Pro HB, jer su oni nešto bliži specijalno rađenim magnetima koje je Page koristio. Cijena za takve Jimmy Page modele se kreću od 4000USD za gitaru u perfektnom stanju (mint) do nekih 2100USD za gitaru u jako dobrom stanju ili 1495USD za gitaru u dobrom stanju. Originalna prouzvođačka cijena je bila negdje oko 6300USD.
Gitara dolazi u tvrdom kovčegu, sa smaragdno-zelenom postavom i plaštom sa oznakom Jimmy Page na sebi. Krajem 1995. godine Jimmy nije bio zadovoljan izrađenom gitarom i tužio je Gibson da obustavi proizvodnju. Pričalo se da je samo prvih 421 primjeraka napravljeno sa specifičnim profilom vrata kakav je Jimmy htio a da je kasnije Gibson sam promijenio profil vrata u standardni oblik i finišu gitare dao nešto crveniji ton, što se može vidjeti na modelima od 1995. i kasnije. Gibson je poricao optužbe i tvrdio da su vratovi isti a da je razlika u boji tijela nastala zbog toga što se finiš gitare radi ručno. Što se tiče ostalih detalja prvih 500 primjeraka je imalo Grover mehanizme za zatezanje žica - "čivije" ili mašinice (kao Dean). Kasnije su dugmad čivija oblika "zrna graha" (ili bubrežasti, ako vam je tako lakše) zamijenjeni sa onim oblika čaške tulipana. Negdje se mogu pronaći navodi Gibsona u kojima se kaže da su prvobitne mašinice Grover zamijenjene sa onim Kluson tipa ali to je uslijedilo kasnije, nakon ove modifikacije. Tek su kasniji modeli imali Kluson. Visina pragova je smanjena na 0.038 inča a locking-nut je postavljen na bridge prema zahtjev Jimmy Pagea. Time je izglađen nesporazum i proizvodnja je nastavljena. Ove gitare nisu Custom Shop modeli, prije bi se moglo reći da su to standardni produkcioni modeli, koji zvuče jako dobro ali ne toliko, ukoliko niste Jimmy glavom i bradom.
Često se postavlja pitanje porijekla gitare J.Pagea. Da li je to gitara koju je 1958. ili 1959. Page dobio od Joe Walsha? To je teško utvrditi ali zato postoji ova priča: izvjesni Roger Griffin je otišao u Gibson's West Coast Shop 1991. i osobno izradio Les Paul za Pagea, poznatu kao replika od #1 (bile su dakle replike #1 i #2). Ova gitara je postala prototip za Jimmy Page Les Paul signaturu one koja je realizovana 1990. Za model iz 1991. je navedeno da je to model '58. Ipak, Griffin je to porekao i izjavio da je to model '59., jer model '58. "...nije tako ukrašen kao '59". Pored toga je rekao da su magneti ugrađeni u repliku Gibson classic zebra HB a da su svi modeli koji imaju sa magnetima 496R & 500T pogrešna interpretacija signature. Debata se dalje nastavlja. Ovo potonje mi se čini vjerojatnim.
Godine 2004. Gibson napušta sve prethodne projekte. Oni posuđuju Pageov original i proizvode pilot seriju od svega 26 primjeraka. Ove gitare su bile vjerne historijske reprodukcije, počevši od elektronike koju je Page koristio pa sve do žica. Custom Shop je gitare poslao Tomu Marphyju, koji ih je "postarao" i dodao čak određena mala oštećenja i ogrebotine kao na Pageovoj gitari. Pageov original mu je prodao Joe Walsh (James Gang, Eagles) a originalne Kluson mašinice su uklonjene i zamijenjene sa Grover. Rupe od prethodnih Kluson čivija nisu odgovarale ali ih je Tom Murphy postavio jednako kao na Pageovoj gitari. Gitare su potom poslate Pageu kući, gdje ih je on isprobavao, numerisao i - potpisao. Page je zadržao samo broj 1, tako da je teoretski moguće nabaviti jednu od preostalih 25. Ove gitare imaju tijelo sa površinom od rezbarenog javora, pozadi puni mahagoni, vrat iz jednog dijela i dvostruki "burst" finiš, uključujući elipsast profil vrata i jedan "push&pull" potenciometar. Takođe dolaze sa COA (certifikat o autentičnosti) potpisan od strane Pagea a prikazuje viola kofer koji je Page koristio u Dazed And Confused. Proizvodna cijena je 23,669USD! Sada se cijena može pronaći u opsegu od 18,500USD za gitaru u izvrsnom stanju, 8000USD za gitaru u jako dobrom stanju i 4000USD za gitare u dobrom stanju. Nedavno sam vidio jedan od ovih modela prodan za nevjerovatnih (za naše prilike) 25,000USD u Australiji!
Ovo ipak nije gitara koju bi ste sigurno htjeli da nabavite i da svirate aktivno na njoj, više je da se nabavi i da je gledate, razmišljajući kako ste jedan od 25 Bogom danih ljudi koji imaju privilegiju (i para) da je imaju.
Nijedan od Custom Shop modela ne dolazi sa ugraviranim logoom Jimmy Page na pickguardu. U koferu se nalazi crvena postava umjesto smaragdno zelene kao kod Gibson USA kofera.
Drugo izdanje Custop Shopa je identično prvom osim što je proizvedeno 150 primjeraka i nijedna nije poslata Pageu, iako je "postaravanje" gitara ponovo izvršio Tom Murphy. Njihova cijena se kreće od 11,000USD za primjerke u izvrsnom stanju, 6250USD za jako dobre i oko 4000USD za dobre primjerke. proizvodna cijena je 16,556USD.
Treće izdanje Custom Shopa je isto kao prvo ali nijedna nije poslata Pageu na reviziju niti je Tom Murphy vršio njihovo postaravanje. One su Custom autentične verzije i proizvođene su od 2004. na ovamo. Cijena im se kreće od 6150USD, preko 2750USD do 1500USD, zavisno od stanja gitare. Proizvodna cijena im je 9401USD.
Ako vas buni ono "gitara u izvrstnom stanju (mint) to znači da na njoj nikad nije svirano, pragovi ne pokazuju ni trunka tragova trošenja. Ipak, većina gitara je u 90% od tog stanja (gdje ćeš imati tako nešto a ponekad ne svirati na njoj )
Gibson serijski brojevi na originalnim modelima su numerisani kako slijedi: uzmimo npr. broj 92425417: 9 = 9 decenija XX vijeka, 242 = 242. dan u godini, 5 = godina decenije a 417 = 417-ta gitara po redu u proizvodnji. Proizvedene su u Nashivelleu i označavanje se odnosi na sve instrumente označene tog dana u toj tvornici. Custom Shop modeli koje je Page svirao su numerisani 1-25 rukom Pagea lično. Drugo izdanje Custom Shopa su numerisane brojevima koje je započinju sa: Page a onda slijedi serijski broj. Ostali Custom Shop modeli su numerisani tako da oznaka počinje sa slovima JPP.
Ukoliko vam sve navedeno nije dovoljno i želite pecizniju procjenu cijene gitare sa Page signaturom, dobro bi bilo da nabavite knjigu "Blue Book of Electric Guitar" autora Zacharya i S.P. Fjestada.
Skupo, zar ne? Ukoliko bi smo prestali da plaćamo tvorcima traženu cijenu i opala njihova potražnja, desio bi se neminovan pad cijena. Zapamtite da se sva elektronika koja dolazi u Page Custom može dobiti od Custom Shopa za oko 3500USD. I to novo! U stvari, možete kupiti Les Paul GT, koji dolazi sa klasičnim '50 oblikom vrata, Grover mašinicama, TonePros mostom i tail pieceom, Neutrik ulazom za "džek" kabla i dvostrukim truss-rod coverom za ekstra ugađanje vrata, push&pull potenciometre za coil-split vezivanje 490R & 498T HB, novo za nekih 2500USD. Onda bi ste mogli evenetualno nabaviti Seymour Duncan Custom Shop Jimmy Page special HB za nekih 300USD i instalirati ih za nekih 50KM kod lokalnog stručnjaka. Magnete 490R & 498T možete prodati na eBay za nekih 150USD i refundirati se malo. Takva poboljšana gitara će vas koštati oko 2700USD! Pored toga, imaćete Page zvuk za nekih 1000-4000USD manje nego da ste kupili odmah takvu. Uz ovakvu gitaru ide u posebne žice: Gibson Jimmy Page signature .009-.046.
Jeste li još uvijek zainteresovani da baš na takvoj gitari svirate "Stairway to heaven"? Ne? I mislio sam tako. Usput rečeno, Page je navedenu pjesmu snimio u studiju na Fender Telecasteru, ali mi nije poznat model (godište i ostalo uz to).

» 8 komentara... Dodaj svoj!

Kanaziras kaže:

brate, penzija, to vrijeme je prošlo, danas 15-godišnjaci bolje sviraju od Page-a i te ekipe (čast iznimkama koje su se poboljšavale kako je vrijeme prolazilo), tako i ova gitara....iako je nisam svirao (baš ovu), pre precjenjeno, ja bih dao max 1000 kuna za ovo :P

31-12-2007 19:46

Zlobnik kaže:

99% tih 15-godisnjaka nije u stanju,mozda nikad i nece biti, skladati pjesmu priblizno dobru kao sto je to JP mogao

29-04-2008 14:52

JimmyPage kaže:

Nadam se jednog ljepog dana da ću imat ovu ljepoticu....

02-08-2008 15:30

Mustafa Curic kaže:

Mi smrtnici samo mozemo sanjati ovakvu gitaru....na nasim prostorima jedino Zele Lipovaca ima ovako nesto

08-10-2008 17:51

SheriffJimmy kaže:

i Stefanovski

08-10-2008 19:43

johnny_LZ kaže:

pre svog prvog posta na stranici Gitare.info da vas sve pozdravim i zazelim stranici sve najbolje....

ja bih dao sve za njegovu gitaru.... jimmy page & steve vai.. moji omiljeni gitaristi....

@ Kanazaris

...ne zelim da te uvredim, ali mene bi bilo sramota reci nesh tako za Jimmy Page-a, ili, bilo kog drugog gitaristu.....

p.s. svaka cast, forumasu Zlobnik na postu

19-10-2008 12:40

doom kaže:

Zakon gitara. Imao sam nevjerovatnu sreću u americi probat upravo izdanje ove skroz desne na slici i prezakon je. Nažalosst bila mi je ipak previsoka za moj cjenovni rang :cray

15-01-2009 17:55

guitar_hero kaže:

odlicna gitaraa,ali mi je bolji oblik strata

13-05-2009 13:27