DRUGE RECENZIJE

Dean ML Noir XT

  • Autor: ELV1I2
  • Datum: 31-05-2007 18:56
  • Ispiši Stranicu


UVOD
Model gitare ML je kreirao Dean Zelinsky 1977. u cilju stvaranja gitare sa nevjerojatnim sustainom i odličnih tonskih karakteristika. Usljed čistih ali oštrih ivica, sa inovativnim dizajnom, možete biti sigurni da ćete s njom biti zamijećeni na sceni, kako ovdje tako i vani. Krasi je tijelo od američke lipe, crna mehanika (Floyd) i tzv. humbucker blade magneti. Ovaj model gitare je poznat i kao Dean ML Phantom. Činjenica je da iako je Dean pravio i ranije dobre gitare tek porastom ugleda Dimebaga i Pantere jača potražnja za ovom i sličnim gitarama.
OPIS
Tijelo gitare je oblikovano sa velika tri kraka, što daje jako dobru rezonanciju. Ako bi smo htjeli biti prosti, mogli bi smo reći da je to tijelo Gibson X-plorera sa V završetkom. Boja tijela je sjajno crna i usljed toga se teško održava (uvijek masni i znojni prsti) čistom ali nije nemoguće. Mehanika je mat crna. Vrat je spojen sa tijelom pomoću 4 vijka (tzv. bolt-on) i pločice sa logom D, pri čemu se na jednom vijku nalazi prednji klin (strap-holder) za opasač. Drugi klin opasača se nalazi ispod gornjeg roga tijela. Tijelo vrata je jasen, sa prstohvatom od ebanovine. Nema nikakvih oznaka (inlays) na 3., 5. itd. pragu. Ukupno 22 praga srednje veličine. Vrat je zaobljen, dimenzijama sličan Flying-V i iako nema finišprstohvata lako se svira i postiže brzina. Na početku prstohvata je utvrđivač sa 3 elementa (za po 2 žice) koje drži po jedan tzv. imbus vijak. Glava vrata, ukrašena Dean zaštitinim znakom, ima V oblik pa su mašinice marke Grover podijeljene u dva reda. Dovoljno su kvalitetne da gitara za vrijeme svirke ostaje "u štimu". Kada na to dodate utvrđivače, savršen štim je zagarantovan, bez obzira na temperament njenog vlasnika. Na suprotnom kraju vrata je most, bridge, izveden u obliku licencnog Floyd Rose sustava. To je double-locking mehanizam, vrlo precizno izveden omogućavajući tako da ljubitelji kojekakvih bravura mogu izvesti gotovo bilo što, pa i čuveni "diving". Za sve one koji nisu baš upoznati sa Floyd Rose sustavima bridgeova iskustvo mijenjanja žice može biti neugodno i vremenski zahtjevno. Uz to, žice na ovoj i sličnim gitarama se zbog Floyda ne postavljaju na konvencionalan način, već se moraju "pripremiti" ali o tome neki drugi put. Između mosta i vrata su dva magneta veličine provrta klasičnih humbuckera, ali nemaju odvojene kaleme nego površinu iz jedne cjeline preko kojih se protežu dvije "oštrice". Ove oštrice trebaju da osiguraju produženo djelovanje magnetnog polja na žicu i prilikom zavijanja žice (solo) što kod klasičnih magneta sa polovima nije slučaj. Rad magneta se kontrolira pomoću 3 tzv. fast potenciometra, 2 za volume i 1 za ton oba magneta. Izbor magneta se obavlja bešumnim 3-položajnim prekidačem na prednjem donjem kraku.
ELEKTRONIKA I ZVUK
Originalni magneti USA modela (pošto ima i koreanskih) imaju po dvije koso postavljene oštrice, dok na koreanskim nema, već liče na EMG, samo bez ikakvih oznaka. DC magneta je 10, tj. 11 kOma.
Lead magnet je svjetliji (treble) i nešto jačeg izlaza od ritam magneta. Zvuk je čist i nudi dosta mogućnosti izbora zvuka i efekata uz pomoć lic. Floyda. Ritam magnet je nešto obojenijeg, tamnijeg zvuka, ali i dalje postojan za solo dionice. Ima dovoljno snage da se pri upotrebi cjevnih pojačala može dobiti gotovo brutalan zvuk koji publiku drži na pristojnoj udaljenosti od zvučnih kutija. Tzv. power-akordi upravo ovdje dobijaju svoj smisao. Na istim pojačalima lead magnet je prodoran za uši i ako ste imalo vični Floydu izmamićete vrlo lako uzdahe okupljenih promatrača. Gitara na oba magneta čisto zvuči i na clean kanalu, sa vrlo malo Gain-a, pa se lako sviraju stvari tipa Stairway to... ali ovo je ipak HM gitara, koja izgledom poput X-plorera naprosto mami da se žešće svira. Dovoljno sustaina i zasićeno područje srednje visokih tonova čini ovu gitaru prikladnom za mnoge namjene. Magneti brzo i dobro reaguju na okidanje žica, kao i popularno "zasjecanje" trzalicom, pa nije nemoguće i manje iskusnim izvoditi kojekakve ludorije. Ipak, ovo nije gitara klase na kojima je Dimebag svirao pa ćete ponegdje ipak ostati malčice zakinuti za pokoji fazon. Naravno, cijena je u skladu sa time (a i pojačalo).
OSTALO
Ja koristim na ovoj gitari E.Ball Super Slinky 2223 žice ali se pokazalo da su one pogodnije za gitare koje imaju fiksni most jer se isuviše istežu usljed djelovanja Floyda, što se kasnije mora naknadno podešavati vijcima na Floydu za fini štim. Neki od modela D'Addario ili Gibson kompleta bi bilo bolje rješenje. Ako planirate ovu gitaru koristiti na svirkama uživo - ponesite još jednu gitaru, zamjena žica na Floydu je sve samo ne brza a publika nikog ne čeka. Gitaristi koji vole da "odmaraju" ruku na mostu neće biti baš oduševljeni kod prelaska na ovu i slične gitare jer tako utiču na štim. Dakle, sasvim drugi pristup se mora primjeniti. U cilju dobijanja Dimebag zvuka, ja sam magnete zamijenio sa Bill Lawrence L500 serijom i sada je to prava pila, koja i izgledom i zvukom plijeni oči promatrača.
Cijena koreanskog modela je 450EUR u zemljama EU, dok su u SAD ovi modeli oko 420USD (bez kovečga). Američki modeli se rjeđe pronalaze i cijena dostiže 600USD. Razlika u kvalitetu oba modela je - gotovo drastična. Ovo je model koji će vas za najmanje novca približiti modelu na kojem je nekad svirao čuveni Dimebag. Za bolje modele (replike spomenutog virtuoza) valja odvojiti preko 900EUR bez (povelikog) kovčega ali oni opet nisu Made in USA! Ah da, slanje gitare sa kovčegom iz SAD je 300-800USD. Dobra stvar je da je možete poručiti gitaru sa odvojenim vratom od tijela, što izuzetno smanjuje cijenu slanja na 85USD! Pa kako god želite.

» 0 komentara... Dodaj svoj!

Još nema komentara