»Recenzije - Recenzije Gitara - Gibson X-plorer '76 reissue 2006
»Gitara koju ne možete ispustiti iz ruku
  https://www.gitare.info/page.php?id=5611

Autor: ELV1I2, Dodano: 31-05-2007 13:42.


POVIJEST
Gibson Explorer, ili, kako se još sada naziva X-plorer, je jedna od prvih gitara kod koje je Gibson primjenio za to vrijeme vrlo nekonvencionalan oblik tijela gitare. Prvi model je nastao davne 1958. godine i ponešto se razlikovao od današnjih verzija. Nažalost, novi model nije prihvaćen kod tadašnjih muzičara naviklih na Fender tijela i zaobljene linije Les Paul modela, tako da je proizvodnja prestala 1959. Rane 80-te godine obilježava heavy metal pravac, hard rock i slični pravci i dizajneri u Gibsonu odlučuju da 1975. probaju novu sreću sa nešto dotjeranijim izgledom. Tako nastaje popularni model '76. kojeg kopira nekoliko drugih proizvođača, među kojima Jackson (Kelly model), ESP, Dean, Kramer, Hamer, Yamaha itd.
MODELI
Gibson je nakon dobijenih tužbi protiv imitatora napravio par serija na varijaciju Explorera pa su nastali slijedeći modeli, koji su manje-više našli put do srca svojih vlasnika:
- Explorer Studio
- Explorer 90
- Explorer Gothic
- Explorer 76 reissue
- Explorer Pro
- X-plorer New century
Modeli 90 i Studio imaju nešto manje tijelo u odnosu na originalni oblik, dok se ostali modeli međusobno razlikuju prema elektronici (magneti), mašinicama (Gibson, Grover, različiti modeli) a neke verzije su imale Kahler bridge.
OPIS
Ja imam X-plorer '76 reissue 2006. Proizvodio se u dvije boje: crna (ebanovina) i bijela, ali postoje i modeli prirodnog drveta i trule višnje. Crni modeli imaju zaobljene, prilično uske vratove od mahagonija, dok je tijelo prstohvata od palisandera, odnosno ebanovina kod bijelih modela sa točkama. Vrat ima 21 prag i završava sa karakterističnim oblikom hokejaške palice. Tijelo gitare je od mahagonija. Elektroniku čine dva pasivna dvokalemska otvorena magneta, čuveni "keramici" 496R kao ritam i 500T kao lead. Prekidač je nečujni (bez klik) sa 3 položaja. Zvuk se kontrolira sa 3 potenciometra, 2 za volumen i 1 za ton. Ulaz za džek je bočno, sa zadnje strane. Mašinice su Grover i dobro drže štim. Držači remena su postavljeni u takav položaj tako da gitara nema tendenciju naginjanja dok je ne držite.
ZVUK
Da se razumijemo, gitara je zahvaljujući obliku i magnetima kao stvorena za metal i slične pravce. Žestoki 500T magnet će vas izvući u bilo kojoj neprilici kod solo dionica zahvaljujući dobro izbalansiranom odnosu snage i boje tona. Magnetu 500T se može još jedino suprotstaviti DirtyFingers iz Gibson game magneta ali to je stvar ukusa. 496R je nešto slabijeg izlaza i tople boje zvuka. Postojeća elektronika daje mogućnost sviranja svega od džeza do panka i metala, iako je po meni primarna namjena nešto žešća svirka. Zvuk je na clean kanalu postojan, pun i melodičan, što nije baš karakteristika svih moćnih magneta. Sa povećanjem Gain kontrole na pojačalu keramici pokazuju svu svoju snagu i na lampašima tipa Marshall, Mesa, Randall, Engl ili Peavey prostor "oru" prostor oko sebe, dajući dovoljno postojanosti zvuka gitaristi za sve moguće bravure, osim razumljivo "diving"-a. Rijetko kad ćete zatrebati neku pedalu sa distorzijom, što opet zavisi od pojačala i stila koji želite njegovati. Ja konkretno koristim Marshall Valvestate VS40 "za po kući", Marshall JCM800 i JCM900 gdje to prilike dozvoljavaju.
UTISAK
Zahvaljujući ugodnom vratu veoma se lako svira a tijelo gitare odgovara i onima koji sjede dok vježbaju. Kao i sve od Gibsona, i ovo je veoma uspio model koji će vas uz normalnu upotrebu služiti godinama. Gitara dolazi u pravokutnom, kvalitetnom koferu, primjetno većem od onih za Les Paul modele da vam pomogne u njezi gitare. Cijena se kreće 1100-1250EUR, zavisno od boje u zemljama EU.

Preuzeto sa: Gitare.Info