ZADNJE VIJESTI
ZADNJE NA FORUMU
 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 10-08 03:06

  Odgovora: 117

  Pogleda: 7419

 • Koje gitare imate - 2020

  Komentirao: rope222

  Datum: 10-08 01:09

  Odgovora: 163

  Pogleda: 7987

 • Ti si mi u krvi - Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 08-08 23:46

  Odgovora: 6

  Pogleda: 165

 • Servis gitare

  Komentirao: motörhead

  Datum: 07-08 14:54

  Odgovora: 122

  Pogleda: 7919

 • Kronologija prošlih vremena

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 07-08 00:53

  Odgovora: 336

  Pogleda: 68963

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-08 20:48

  Odgovora: 1016

  Pogleda: 218682

 • Marshall in a box pedals

  Komentirao: dusansk

  Datum: 06-08 11:23

  Odgovora: 25

  Pogleda: 7255

 • HQ lessons/covers by Bluesmannus

  Komentirao: Bluesmannus

  Datum: 31-07 23:03

  Odgovora: 141

  Pogleda: 26163

 • Mala soba zabave

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 31-07 15:06

  Odgovora: 12

  Pogleda: 405

 • Baja - Maska

  Komentirao: Laki Ger

  Datum: 31-07 11:37

  Odgovora: 0

  Pogleda: 121

 • Pickupovi, drvo, konfiguracije, kombinacije i ostalo...

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 31-07 11:02

  Odgovora: 676

  Pogleda: 62481

 • PRS, Ernie Ball - mišljenja

  Komentirao: Ellashar

  Datum: 27-07 15:13

  Odgovora: 16

  Pogleda: 366

 • USB audio interface

  Komentirao: Ellashar

  Datum: 24-07 21:41

  Odgovora: 41

  Pogleda: 1416

 • Kablovi

  Komentirao: Strat04

  Datum: 22-07 09:04

  Odgovora: 95

  Pogleda: 32718

 • PorcupineONE - SNIMKE

  Komentirao: motörhead

  Datum: 20-07 10:12

  Odgovora: 68

  Pogleda: 5025

 • Trace Elliot Elf?

  Komentirao: Antena Man

  Datum: 19-07 02:52

  Odgovora: 0

  Pogleda: 191

 • Gitarist traži bend u Zargebu

  Komentirao: Trbi0502

  Datum: 19-07 00:31

  Odgovora: 0

  Pogleda: 193

 • Zaboravi Espanu

  Komentirao: Saša Jereb

  Datum: 16-07 14:18

  Odgovora: 0

  Pogleda: 167

 • Treble Bleed Mod

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 15-07 16:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 222

 • Tiho Orlić

  • Datum:   22-05-2007 22:14
  • Autor:   Guitar360
  • Ispiši   Stranicu


  Jedva smo uhvatili prezaposlenog Tihu Orlića da nam ustupi vrijeme za jedan inervju. Vrijeme smo maksimalno iskoristili, tako da je intervju velik, ali mnogo toga se reklo. Senzacionalizam ostavljamo žutom tisku, a nas iz Gitare.info zanima ono što je bitno.


  Gitare.info: Pozdrav Tiho!

  Pozdrav! He, he...

  Gitare.info: Iako ste Vi službeno basist, svirate i gitaru, pjevate i komponirate, te smo vas zbog toga odlučili itervjuirati. Dodatan razlog je i megakoncert na Maksimiru u sklopu turneje "Bilo jednom u Hrvatskoj".
  Možete li nam reći tko je do sada u potpunosti napunio Maksimirski stadion?


  U potpunosti jedino Dinamo-Hajduk! He, he...

  Gitare.info: Možete li nam reći koje sve instrumente znate svirati?
  Koje bolje, a koje "dovoljno za vlastite potrebe"?


  Najbolje sviram bass gitaru, sviram akustičnu gitaru, služim se električnom gitarom, završio sam nižu glazbenu za violinu, i to bi bilo to u kratkim crtama, s time da sam na zadnjem albumu od Marka Perkovića - Thompsona, "Bilo jednom u Hrvatskoj, odsvirao čak i jednu obou u pjesmi Diva Grabovčeva.

  Gitare.info: Kada ste spomenuli violinu, da li možete nam detaljno ispričati svoju glazbenu povijest.

  Sa pet godina sam upisao glazbeni vrtić gdje sam proveo godinu dana i tamo sam naučio svirati ksilofon. Sa šest godina sam upisao nižu glazbenu školu, gdje sam izabran među 180 kandidata kao prvi na listi s najboljim sluhom i ritmom, tako da su me nekako mimo moje volje izabrali za violinu, za koju treba najbolji sluh pošto violina nema pragova. Prvi sat kada sam došao na violinu pitali su me koliko violina ima žica, na što sam ja odgovorio 5, što je naravno bilo netočno. (kroz smijeh)
  Unatoč grubom startu, ja sam "htio-ne htio" završio nižu glazbenu školu. Nisam bio radišan učenik. (kroz smijeh)
  Trebalo je vježbati sedam sati dnevno, a ja sam vježbao sat i pol, no unatoč tome sam bio drugi u svojoj klasi u legendarnoj glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Nakon toga sam stekao pravo na upis u srednju školu, međutim nisam htio dalje nastaviti jer sam shvatio da bi postao jedan "reproduktivac", a ne kreativac i odlučio sam se za Rock N' Roll.
  Nakon te odluke još sam malo gurao tu violinu u sklopu crkve i KUD Filip Dević, ali sam odlučio slijediti nešto drugo, a to je bila lopta.
  Odlučio sam biti nogometaš.
  To je bio jedan hir 91'. Učlanio sam se u Hajduk i plasirao se visoko na listi igrača zajedno sa kapetanom Hajduka Vlatkom Đolongom. Dolaskom na prve treninge nigdje nisam vidio nogometnu loptu, već samo rastezanje i shvatio sam da će mi tamo biti predosadno. Tako da sam se po drugi put konačno odlučio za Rock N' Roll. (kroz smijeh)
  I tada je došla srednja škola i u drugom razredu srednje škole sam ušao u jedan bend iz Solina s kojim sam radio obrade "Gunsa", "Metallice" i sličnih popularnih hard bendova. To nam je tada bilo najbolje, te smo se tu počeli razvijati i učiti neke kompliciranije stvari na instrumentima poput Dream Theatera. Unatoč tome, već naprednijem znanju i zadovoljstvu sviranja, ja sam vrlo brzo shvatio da svirke po garažama uopće nemaju smisla, koliko god sada to zvučalo čudno. Kao "svi su bendovi počeli iz garaže pa su postali slavni", međutim u devedesetim godinama to sjediti u garaži i čekati svjetski uspjeh nije imalo smisla. Trebalo je reagirati i zato sam s tim znanjem pokucao na vrata jednog poznatog splitskog gitarista Silvije Škare - Brace koji je poznat po virtuoznom sviranju gitare. Svirao je gitaru na prvom Gibonnijevom albumu "Sa mnom ili bez mene" na kojem su gitare bile jako metalski "nabrijane". Te gitare se dan danas smatraju jednim od najboljih snimljenih gitara u ovoj državi i to na albumu koji se danas Gibo srami uopće spomenuti. Sa Bracom sam odmah stupio u kontakt i s bendom Opsesija smo uspjeli snimiti jednu pjesmu domoljubnog karaktera koja je bila čisti brutalni heavy metal. Pjesma se zove "Ustat ćemo iz pepela" i mogu reći da smo se visoko plasirali na lokalnim radio postajama, čak i iznad popularnih domaćih "zvijezda" i "playback" ljepotica.
  Ja sam znao da ni taj dio karijere neće biti dugog daha, te da je to samo još jedna stepenica u glazbenom i kreativnom razvoju.
  Jednog dana smo snimali u studiju gdje je slučajno taj dan snimao i Thompson . Upoznali smo se i on me već sutradan zvao da pjevam prateće vokale na pjesmi koja se zove "Povratak Bogu" koja će godinama kasnije postati pjesma "Početak". Imajte na umu da je ovo još uvijek ratno doba. Nešto kasnije sam postao član benda kao bas gitarist, makar nikada prije nisam uzeo bass u ruke. Tako da sam počeo intenzivinije svirati bass gitaru po sluhu i za mjesec dana bio sam spreman za svirke. Prva svirka je bila pred nekoliko stotina ljudi u Gelsenkirchenu u Njemačkoj.
  Sve ostalo je povijest...

  Gitare.info: Koji su vaši glazbeni uzori? Primjetili smo da na koncertima nosite znojnik sa slikom naslovnice novog albuma Iron Maidena. Svaka čast vam na tome.

  Uzori...
  Šteta što nema neka bolja riječ za to. Uzor nije dobra riječ, jer ispada da nekoga dopiraš u potpunosti. Ja bi primjerice prije rekao "naslanjači" ili nekakvu takvu tvorenicu. (kroz smijeh)
  No ajmo ih sada na zvati uzorima.
  U svakom slučaju to je Iron Maiden. To se već zna.
  Spomenuti znojnik nosim jer mi nekako dobro izgleda. S novog je albuma. Bio sam na koncertu trenutne turneje u Švicarskoj. Zanimljiva stvar je da na naslovnici novog Maidenovog albuma, maskota Iron Maidena "Eddie" u ruci drži baš Thompsona.
  Osim Iron Maidena u zadnje vrijeme tu je Nightwish, kao jedna neočekivano osvježenje na svjetskoj sceni. Dakle govoreći o hard rock/metalu, raspadom Guns 'N' Roses-a nestali su bendovi u svijetu. Postoje samo instant proizvodi. Grupe dođu i snime jedan album. Velike korporacije ih gurnu na scenu, oni postanu hit, pokupe novce i nestanu u roku od tri godine. Prateći svjetsku scenu, već sam sam poečo nekako gubiti nadu da će se stvoriti neki novi veliki bend koji bi napravio nešto novo, suvislo i smišljeno. Neki bend koji zvuči dobro i moćno. Bend koji poznaje osnove glazbe bez puno kompliciranja. Pojavio se Nightwish i nisam mogao vjerovati što čujem. Tu se nema što prigovoriti.
  Od produkcije, preko svirke, preko melodija do sola - sve odlično. S nestrpljenjem očekujem objavu nove pjevačice i novi album. Nadam se da će biti dobar iako Tarja Turunen više nije u bendu. Nema veze. Mislim da Tuomas ne može pogriješiti, ali vidjet ćemo, možda me i demantira.

  Gitare.info: Na koju ste svoju pjesmu ili glazbeno djelo najviše ponosni?

  Sigurno je tu Diva Grabovčeva kao jedna od stvari što sam htio uvijek napraviti, nekakvu simfoničnu pjesmu. To čak nema toliko veze s Nightwishem što bi netko mogao zaključiti. Sanjao sam o takvoj laganoj pjesmi koja bi imala enormnu količinu orkestracija, razrađene solaže i modulacije, samo se nikada nije našla neka takva pjesma da se to može od nje napraviti. Tu pjesmu smo radili u tri aranžmana i sve smo to izbrisali i bacili doslovno u smeće. I onda mi je palo na pamet da bi od te pjesme mogao napraviti ovo što sam napravio. Dakle da od jedne pjesme brzog tempa napravim sporiji laganiji tempo i napravim duga ispjevavanja u vokalima, orkestracije i razrade na gitarskim dionicama. Od toga se dobila jedna reprezentativna simfonična balada.

  Uz to bi izdvojio pjesmu Duh Ratnika koju mnogi uspoređuju s djelima Pink Floyda. Pjesma nema baš veze s Pink Floydom koliko možda sound Kex-ove gitare vuče na Gilmoura. Samo građenje pjesme je jedna sviračka katarza, pogotovo kada je svirate live.

  Za kraj možda Kletvu kralja Zvonimira koja je po meni, bez lažne skromnosti prvi pravi mainstream heavy metal izričaj ne samo u Hrvatskoj već i šire.


  Gitare.info: Proputovali ste pola svijeta. Gdje još niste bili?

  Još nismo posjetili Afriku, Južnu Ameriku i Japan.
  U Afriku najvjerojatnije idemo na ovoj turneji. U JAR-u ima oko 30 000 Hrvata koji su jednostavno koncertno zanemareni, a to treba popraviti.
  Pitanje je samo da li Johannesburg ili Pretoria.

  Za japan smo u pregovorima da odsviramo legendarni Budokan. To je poznata dvorana u Japanu u kojoj su svirali i Judas Priest i Ozzy Osbourne i Dream Theater i Kiss i Pearl Jam i Beatlesi.

  U Buenos Aires idemo sigurno, a za sjevernu ameriku planiramo nešto veliko.
  Kao ekskluziva za "Gitare.info", postoje dogovori za Madison Square Garden.


  Gitare.info: Da li porastom Metala i Hard Rocka, te kompliciranije i žešće svirke u vašoj glazbi primjećujete više gitarista i metalaca na vašim koncertima?

  Dapače. Neka lica se i ponavljaju. Sve više se događa da oni koji su prije govorili "Šta će ti taj Thompson?" sada stoje u prvim redovima sa šalovima, pokazujući heavy "rogove" s rukama ala Dio.


  Gitare.info: Da li Vam se događa da vam pristupaju glazbenici s kritikama na vaš rad?

  Svaki dan.


  Gitare.info: I kakve su kritike?

  Isključivo pozitivne.


  Gitare.info: Bilo jednom u Hrvatskoj ljudi već nazivaju legendarnim albumom. Kao konačno netko nešto radi u Hrvatskoj. Možete li nam reći koliko se dugo radio i u kojim studijima.

  Ljudi koji rade glazbu u Hrvatskoj su navikli da rade instant i loše. Zbog toga bilo je teško zadržati se s istom postavom u studiju. Promjenili smo hrpu studija i nekoliko tonaca koji su jednostavno odustali jer nisu navikli na ovakav napredan, naporan i rigorozan način rada.
  Kod ovog albuma se gotovo na svakoj pjesmi dogodilo da imamo usnimljen cijeli materijal, a onda dođemo drugi dan u studio i bacimo sve to u smeće i krenemo ispočetka. A nekada smo znali jednostavno ostaviti tu pjesmu neka se kuha dva mjeseca, pa se tek onda vratili na pjesmu kada su se dojmovi slegli i kada su pale neke nove ideje. Tako smo oko godinu dana mi stalno nešto snimali, brisali, bacali u smeće, nešto stavljali i mijenjali. Svi su tonci na kraju ispaljivali na živce s nama. Na kraju su nam govorili da nismo normalni, da nam taj album neće uopće uspjeti, da smo mi zabrijali u neki glupi Heavy Metal, na što sam se ja svim tim ljudima slatko nasmijao u facu i rekao im da su oni totalni kreteni i da će vidjeti na kraju kada album izađe. Uz svo to iskustvo koje svi ti ljudi imaju i godimama su po studiju, nisu uspjeli prepoznati ono što je super i ono što je na kraju publika kupila u desetinama tisuća primjeraka.


  Gitare.info: Koliko se dugo album radio ukupno?

  Ukupno, godinu i par mjeseci. Sad ne znam točno.


  Gitare.info: Da li ima ikakvih anegdota iz studija?

  Ima. Bili smo u Lici. To je bila jedna vikendaška epizoda. Otišli smo u Liku, na rijeku Gacku i tamo smo snimali kod našeg prijatelja Zdene Hršaka u jednom improviziranom studiju. Da bi se došlo do studija treba proći kroz vrt gdje se uzgajaju rajčice i kupus. U garaži ima improvizirani studio u kojem ima iznenađujuće dobre uređaje. Studio je stvarno toliko dobar da su neke stvari ostale na snimci iz te garaže. Dakle tamo smo završavali neke ideje koje su na kraju ostale kao masteri.


  Gitare.info: U kakvim ste odnosima s ostatkom benda? Kakv je osjećaj dijeliti ritam sekciju s "velikanom iz sjene" poput Damira Šomena?

  Tu su dvije istine. Jedna istina je da je to stvarno super kada ti je na bini iza leđa jedan tip poput Damira Šomena koji svira kao neki kompjuter, kao mašina za bubnjem. Pretočan je! (kroz smijeh) I tako tjera mene da ja budem još kompaktniji i da svirka bude što egzaktnija. Prije nisam svirao toliko točno jer smo svirali na jedan "fluid", na jedan "feeling" , no sada radi kompliciranosti ritmova moramo biti izrazito precizni, kao u studiju. To je jako teško i djeluje na psihu. Više se umaram i psihički i fizički.

  Druga istina je malo drugačija. Da se razumijemo nije to ništa negativno.
  Te legende iz benda surađuju s mnogim izvođačima u Hrvatskoj. Sviraju od Studija 10, preko festivala, Porina, HRT-a i još mnogim manifestacijama i tako se u njihovim rukama i u tom njihovom habitusu sviranja udomaćilo mainstream sviranje. Ne mainstream u smislu stila, nego u smislu intenziteta sviranja. Nisu ni žestoki ni blagi. Negdje su u sredini. To nikda nisam podržavao. Nekako mi se uvijek činilo da moraš biti ili jedno ili drugo. Tako da sam ih ja malo počeo natjeravati na jedan žešći pristup svirci. Sada to već zvuči kako bi ja htio, međutim to može ići još žešće, što će se s vremenom i dogoditi. Ja bih volio da to bude još žešće i još krvavije uživo nego na albumu.  Gitare.info: Možete li nam nešto reći o vašoj suradnji s Tomislavom Mandarićem. Kako je došlo do toga? Iako dijeli binu s Kex-om ima u potpunosti drugačiji stil i brzo se kristalizira kao jedan od ponajboljih gitarista u Hrvatskoj.

  Tomislav "Kralj" Mandarić je slučajno došao u moj bend. Tražio sam ljude za bend i pitao sam jednog člana svog benda da li zna ikoga tko bi mogao i htio imati zadaću gitarista u mom bendu. I inzistirao sam da to bude netko tko je mlad, jer mladi ljudi više grizu i puni su entuzijazma. Ja bi tom gitaristu malo pokazao neke osnove glazbe i malo ih spustio na zemlju. Već imam svoj iskušani način pokazivanja mladim glazbenicima da glazba nije ono što su oni nekako prije mislili da je. Međutim to kod Tome nije bilo potrebno jer je već posjedovao pravo znanje i imao svoju viziju, tako da je bio jedno ugodno iznenađenje. Izuzetno je kreativan i njegov doprinos albumu je velik. Tomo se doduše jedno vrijeme nije mogao složiti s načinom rada u ovoj državi gdje mi živimo, a to je nekakva zabrana da ne možeš nešto do kraja, nego te uvijek koči nekakv element koji te ne bi smio kočiti. Takav element te u primjerice u Americi ne koči. Dakle dok ne zaradiš neke kredite kod publike ti ne smiješ zaorati po gitari kako ti hoćeš. Borio se malo sam sa sobom na tom startu, međutim sada je zaradio kredite i došao na svoje. Ušteka se na bini i svira ono što misli da se treba svirati na način na koji se treba svirati. Sada je najsretniji.

  Gitare.info: Koji su planovi za bližu budućnost, a koji za dalju?

  U bližoj budućnosti planiramo uspješno odraditi turneju i da Maksimir prođe po planu. Da ta produkcija funkcionira.
  U daljoj budućnosti planiram svoj solo album. Taj album neće biti na tragu ovoga što radim s Thompsonom i to upravo zbog ovih stvari što sam spomenuo kada smo pričali o Tomi. Moram izdati još jedan album zbog one publike koja je zavolila onaj prvi album. Ne smijem ih "izdati" albumom koji bi ja u ovom trenutku htio napraviti. To ne znači da ja neću napraviti dobar album, nego da je to još jedan korak prema onome što ću ja raditi u konačnici. Još jedan prijelazni period mora postojati. Drugi album će biti sličan prvom albumu, možda čak malo i mekši, ali to ne znači da na njemu neće biti svirke. Bit će dobra svirka. Bit će tu i gitara i basa i bubnjeva i svega i to sve live.

  Gitare.info: Čime se bavite pored glazbe?

  Pratim sve informativne emisije. Zanima me politika, povijest, čitanje, sport i filmovi. Pratim sve društeno politička zbivanja ukoliko taj dan nemam ništa za raditi. Tu je i internet, ali najčešće sviruckam i komponiram uz gitaru.

  Gitare.info: Sada malo najzanimljivijih pitanja za korisnike ove stranice, a to je vaša oprema. Što imate i što vam je u planu?

  Trenutno imam pet bass gitara. Dva basa od tih pet ne koristim na koncertima. Jednog imam u stanu, a jednog u prostoriji gdje imamo probe.
  U toj prostoriji za probe imam jednu kopiju BC Richa, čisto informativno, da isprobam neke nove ideje.
  U stanu imam Dean Z Bass. Imam ga već nekoliko godina i on je odradio dosta snimaka na Thompsonovom albumu. On je trenutno umirovljen.

  Tri basa koja su u funkciji su naredna:
  Moj Precision bass. Ima moj logo na glavi. To je modificirani Squier bass. Ima vam jedna poslovica koja kaže: "Od 100 Squiera jedan je dobar". Onda postoji još jedna, a ta glasi "Od 10 Precisiona jedan je dobar". Ne moram vam ni reći da sam za snimanje ovog albuma eksperimentirao s mnogo bass gitara, ali mi niti jedna nije davala ono što sam htio, a baš ovaj precision je.
  S ovim sam htio reći da vam orginal ne jamči pravu funkcionalnost. Ja sam naišao na nekog super Squiera. Zanimalo me to tijelo koje se ponašalo jako dobro i jednostavno sam ga kupio i iščupao sve iz njega. Umjesto postojećeg nabavio sam jedan vrhunski hardware. Dakle to je PJ bass. Ima tri magneta. Imam Seymour Duncan SPB3 Quarter Poundere i na bridgeu jedan Seymour Duncan SJB2 Hot pickup.
  Uz to sam još naručio i Leo Quann Bad Ass2 vrhunski bridge.
  Jako mi se svidjela boja tona i bas je jako dobar. Njega sam preštimao, odnosno stavio sam petožičani set i maknuo G žicu (najtanju) Taj bass koristim na nekoliko pjesama na Thomposonovom koncertu koje zahtjevaju H žicu.

  Drugi bass koji se koristi live je Dean Dime Razorback NT bass. Najnovije što je izašlo u čast pokojnom gitaristu Dimebagu Darellu. Što reči o tom basu?
  To je nešto što uopće nisam vjerovao da postoji. Čak i legendarni tehničari poput Nenada Zubaka I Žarka Febeka - Febe su rekli: "Što je ovo?"
  Takav sound još nisu čuli. To je aktivni bas sa 2 soapbar pickupa. Ima 24 praga. Ogroman je - preko metar i trideset. Nema kofera za njega. Sustain je dug. Baš je napravljen za heavy, ali ja ga koristim i u pjesmama laganijeg tempa jer ima neke blende koje mi odgovaraju. Pjesma "Neka ni'ko ne dira u moj mali dio svemira" zahtjeva nekakav funky/thrash zvuk i treba neka drugačija boja bassa biti, i tu se Dime pokazao odličnim.
  U pjesmi Vjetar s Dinare ga isto koristim. To je jedan lagana pjesma, ali mi treba jer ima 24 praga, za razliku od Precisiona koji ima 20. Imam solo na basu na toj pjesmi i sviram neke arpeggio-e na basu pa mi trebaju radi one E oktave.

  Treći bas je jedan na kojeg sam ponosan. To je Fender Steve Harris Precision Bass.
  Kupio sam ga preko eBay-a. Međutim malo sam ga odlučio srediti i staviti zrcalni pickguard, jer je u orginalu došao s vinsko crvenim. Blijedo plave je boje, međutim radim dogovore da ga vratim u pravu boju, a to je Lake Placid Blue s kojom Harris inače nastupa. Tako kad već imam orginal, da imam isti kao i Harris.

  Od bas gitara me više ništa ne interesira. Ne ide bolje od ovoga.

  Od pojačala koristim EBS Fafner. To je idealno pojačalo i jedno od najboljih pojačala na svijetu pošto je spojilo karakteristike Ampega i Trace Elliota. Dakle Fafner glava od 600W plus 2 kutije. Jedna od četiri 10-ke i jedna kutija s jednom 15-icom.

  Koristim stage štimer Korg DT10, koji je vrhunski štimer za stage jer radi kao mute pedala i kao štimer.
  Pošto imam više gitara, koristim wireless sisteme. Imam najnovije Sennheiser G2 wireless sistem s kojim sam prezadovoljan.

  Imam kući jednu akustičnu gitaru za skladanje. To je Ibanez. Ne znam točno koji model, ali je od nekog egzotičnog drveta.


  Gitare.info: Kako je na turneji?

  Na ovoj turneji meni je odlično. Taj sound je toliko dobar da gubim kontakt s publikom. Zvuči čudno, ali tako je. Maksimalno sam koncentriran na svirku, tako da se i ja zabavljam sa svirkom, ali na drugačiji način nego pubilika.

  Gitare.info: Imate oslikani autobus...

  Da. To je prvi put u Hrvatskoj da netko ima svoj Autobus. I to je baš naš autobus. Nije ono "iznajmi pa vrati". Imaš jedan backstage gdje god hoćeš i nitko te ne "pila" nakon koncerta. Ne volim kada me netko zapitkuje stvari nakon što sam odsvirao koncert, tako da je bus savršeno mjesto za odmoriti se nakon koncerta.

  Gitare.info: I za kraj neke pojedinosti o megakoncertu u Maksimiru.
  Što znalca sounda, bine, lighta, heavy svirke i općenito glazbe može privući na vaš koncert, bez obzira da li je fan ili nije? Možda čak i stranca?


  Već je bilo stranaca na našim koncertima. Bilo je Njemaca i Amrikanaca. Sada ti moram ispričati jednu anegdotu iz Toronta iz legendarnog kluba Roxy. Kada na carini u Kanadi kažete da ste glazbenik, pa vas carinik pita gdje svirate, a vi odgovarate Roxy, on odmah vraća putovnicu i kaže "Dobrodošli".
  Tjedan dana prije nas, na istom razglasu tu je svirao Judas Priest. U klubu sam razlgas vrijdi oko 2 mil. Eura. Mi smo tu odvirali, a neki tehničari Amerikanci koji su bili i na koncertu od Judasa, rekli su da nismo zvučali ništa lošije od Judasa. Ne govorim o svirci, već o soundu. Makar glazba je glazba. Kada bi sada preveo tekstove od Rob Halforda na Hrvatski zvučali bi u najmanju ruku smiješno. Budući da ti Amerikanci nisu razumjeli Hrvatski oni su to gledali kao normalan Heavy.

  A na naš koncert bi znalac mogao doći vidjeti produkciju. Ako nas uopće ne voli svjedno bi trebao doći pogledati, jer ovo nije floskula i podmetanje kao što 98% naših kretena podmeće, nego je to stvarno dosad najveća bina. Govorim o Hrvatskim izvođačima. Ja točne gabarite ne znam, jer je to teško izračunati pošto postoje neki veliki krakovi koji ulaze u publiku. Sama skela u pozadini je velika 40x15 m, što je visina dobre četverokatnice. Ide u polukrug i nosi tu veliku tonažu.
  Inače u dvoranskom dijelu naše turneje imamo binu koja na sebi ima scenografiju srednjovjekovnog dvorca sa raznoraznim printovima i Dungeons and Dragons pričom. Ta bina izgleda malo kada govorimo o stadionskim proporcijama. Tako da smo se odlučili za jednu moderniju varijantu. Zamislite kako bi izgledao dvorac da se ide raditi u 21 stoljeću. Cijelu scenografiju će ustvari raditi kombinacija lighta i željeza.
  Imamo 2 megaWatta samo lighta. 250 kutija za ozvučivanje plus delay toranj. Aktivne kutije itd.
  Uključio se HRT sa svojom najnovijom opremom koju treba isprobati na našem koncertu. To je stvarno jedan spektakl i ovim putem pozivam sve da nam se pridruže u tom koncertu.

  Gitare.info: Tiho hvala Vam na ovom detaljnom intervjuu.

  Nema na čemu. Hvala vama.

  TIHIN MYSPACE:
  http://myspace.com/tihoorlic


  Slični tekstovi

  Pregledano 31221 puta
  Pregledano 14841 puta
  Pregledano 9489 puta
  Pregledano 7301 puta
  Pregledano 15487 puta

  » 15 komentara... Dodaj svoj!

  markopula kaže:

  Tiho zasluzujes sve pohvale sto se tice glazbe!!! Nadam se da cete citav band(thompson band)napraviti veliki spektakl na stadionu Maksimir 16.06.!!! P.S. Pozuri i sa svojim novim albumom jer ga nestrpljivo iscekujemo!!! Pozdrav iz PULE...

  04-06-2007 15:17

  thompsonovac kaže:

  Tiho legendo, da mi je maznut tvoju gitaru! haha

  12-07-2007 11:34

  thompsonovac kaže:

  E da, on je jedini gitarist u hrvatskoj koji je svirao i na Maksimiru i na Poljudu!

  12-07-2007 15:38

  pigbrother kaže:

  Tiho Orlić je po meni najbolji bassista u hrvatskoj! :dirol

  19-07-2007 23:51

  ST kaže:

  zele ne seri......

  20-07-2007 18:25

  pigbrother kaže:

  :threaten

  20-07-2007 20:13

  page912 kaže:


  E da, on je jedini gitarist u hrvatskoj koji je svirao i na Maksimiru i na Poljudu!

  inaće nije gitarist nego bassista

  10-09-2007 11:36

  rudica kaže:

  Dobro svira bass, međutim komentari o kvaliteti Tompsonovih pjesama su malo prenapuhani. Scenografija je živi kič , gdje mi to vidimo "mačeve", "dvorce"? Zvučali smo Amerima kao i Judas Priest. Svašta !!! Šteta da sa Tompsonovim bendom gubi dane, ali lova je lova. Od nje se živi.
  I ja volim blues, rock , pa sam godinama svirao po moru i po svadbama . Bez ljutnje !!!!:thumbsup

  10-09-2007 12:07

  thompsonica kaže:

  :headbang Tiho je predobar bassista, i stvarno super pjeva... Nadam se da će uskoro snimiti drugi album. A što se tiće Thompsona, on mi je najdraži i najbolji pjevač. I to što on i Tiho surađuju je odlično. Thompson i band su jedan nepobijedivi tim, koji će još jako dugo osvajati ljude svojim pjesmama diljem svijeta! Samo naprijed dečki!:guitarist

  08-11-2007 12:33

  yngwie junior kaže:

  Tiho je definitivno najbolji basista u HRV.

  14-11-2007 12:52

  Iron_boy kaže:

  Ma Tiho je najbolji basist u Hrvatskoj,ali bolji je i od puno njih u svijetu¨!!!!!!!!!!!!!

  07-10-2008 12:48

  thompsonovac kaže:

  sada svira na bass distorziji thompsonove koncerte, pa tko to jiš radi u nas na estradi, ima bass kao marco hietala samo s 5 žica

  08-10-2008 01:19

  GuitarsEma kaže:

  Tip je zakon...:rozi

  08-10-2008 10:37

  GuitarsEma kaže:

  thompsonica,slazem se s tobom...:thumbsup

  20-12-2008 20:27

  Tommyb kaže:

  a sta dobar je:rock:rock

  15-02-2009 22:03