ZADNJE NA FORUMU
 • Što ste slušali danas

  Komentirao: nijebitno

  Datum: 27-11 14:31

  Odgovora: 497

  Pogleda: 29430

 • Semi hollow body

  Komentirao: Sava

  Datum: 27-11 09:32

  Odgovora: 24

  Pogleda: 1237

 • Zundapp

  Komentirao: Sava

  Datum: 27-11 09:27

  Odgovora: 176

  Pogleda: 10552

 • Kako upamtiti sto vise pjesama?

  Komentirao: bassmuziker

  Datum: 26-11 20:56

  Odgovora: 4

  Pogleda: 120

 • Slika dana

  Komentirao: pekki

  Datum: 26-11 20:44

  Odgovora: 170

  Pogleda: 9114

 • Yamaha Pacifica

  Komentirao: veselisvirac

  Datum: 25-11 10:42

  Odgovora: 80

  Pogleda: 10018

 • Free pluginovi!

  Komentirao: pekki

  Datum: 24-11 16:13

  Odgovora: 42

  Pogleda: 5948

 • Vrijeme razrade pojačala/zvučnika

  Komentirao: Sava

  Datum: 24-11 09:54

  Odgovora: 11

  Pogleda: 188

 • Testiranje pedala

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 23-11 22:44

  Odgovora: 12

  Pogleda: 1571

 • Pozdrav!

  Komentirao: veselisvirac

  Datum: 18-11 17:44

  Odgovora: 2

  Pogleda: 264

 • uni-vibe efekt (ostaje klasik?)

  Komentirao: pekki

  Datum: 18-11 16:26

  Odgovora: 0

  Pogleda: 80

 • svim na zemlji ritam/strumming

  Komentirao: pocetnik_2021

  Datum: 18-11 10:21

  Odgovora: 0

  Pogleda: 50

 • Overdrive pedale

  Komentirao: Sava

  Datum: 17-11 09:33

  Odgovora: 39

  Pogleda: 3847

 • hrvatska klon pedala vs japanska korporacija

  Komentirao: pekki

  Datum: 16-11 17:39

  Odgovora: 2

  Pogleda: 121

 • "Servis" gitare

  Komentirao: JozaHC

  Datum: 14-11 19:12

  Odgovora: 4

  Pogleda: 161

 • Nadogradnja Washburn Wi66 Pro

  Komentirao: Strat04

  Datum: 14-11 12:16

  Odgovora: 23

  Pogleda: 1429

 • Fender CS 51`NOcaster ili Fender Deluxe Drive Telecaster?

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 11-11 17:45

  Odgovora: 15

  Pogleda: 337

 • Gitara & planinarenje

  Komentirao: Strat04

  Datum: 11-11 16:58

  Odgovora: 4

  Pogleda: 419

 • big muff pi

  Komentirao: pekki

  Datum: 11-11 16:46

  Odgovora: 0

  Pogleda: 61

 • Reparacija stare akustične gitare

  Komentirao: nercibald

  Datum: 11-11 13:04

  Odgovora: 46

  Pogleda: 2925

 • Joyo BanTamP zoMBie 20w

  • Datum:   09-10-2020 13:08
  • Autor:   motörhead
  • Ispiši   Stranicu
  OPIS:

  Mini hibridno pojačalce snage 20W sa jednom lampom u pretpojačalu. Model "zoMBie" je jedno od šest pojačala iz serije Joyo BanTamp. Sva pojačala su više-manje istih specifikacija, ali svako ima različiti voicing kako bi pokušalo imitirati zvuk nekog poznatog pojačala. Jedino model BlueJay nema drive kanalm nego samo clean sa "normal" i "bright" switchem. Dva boldana slova u nazivu svakog modela označavaju zvuk pojačala kojem se nastoje zvukovno približiti:

  1. zoMBie - Mesa Boogie
  2. VIVo - (rimski brojevi) 5150
  3. JaCkMan - JCM
  4. MeteOR - Orange
  5. AtomiC - AC
  6. BlueJay - Blues Jr.

  Pojačalo je veoma malih gabarita 16x11x14 centimetara, i veoma lagano, prema specifikacijama 1.2 kg. Osobno, u ruci imam osjećaj da nema više od pola kilograma, ali kad tako kažu specifikacije... Izgledom više podsjeća na nekakvu igračku.
  SPECIFIKACIJE:

  - 1x 12AX7 lampa u pretpojačalu
  - pojačalo snage tranđa
  - snaga pojačala 20w
  - FX loop
  - izlaz za zvučnik min 8 Ohm
  - prekidač za clean/drive kanal
  - gain, tone i volume potovi
  - Bluetooth sa vanjskom antenom i prekidačem
  - priključak za napajanje 18V-2A (dolazi skupa sa pojačalom)
  - izlaz za slušalice sa simulacijom kabineta

  ZVUK:

  Pojačalo je prvenstveno namijenjeno high gain zvuku i metalu. Naravno, može se koristiti i za rock/hard rock za one koji kao i ja vole trpati puno gaina gdje god treba i ne treba, ali tu je možda bolje pogledati neki od ostalih modela iz ove serije pojačala. Drive je po mom mišljenju zasićen na dobar način, relativno "prirodan", dozvoljava i pretjerivanje sa gainom. Međutim nije za sviranje na malom gainu jer tada kvaliteta zvuka opada i pojačalo gubi dah, sustaina nestaje i više nema onog lijepog "odziva" gitare pod prstima. Kada kažem "realtivno" prirodan, mislim na usporedbu sa zvukom nekog "odraslog" high-gain lampaša. Koliko god Joyo marketing ili ekipa po netu pokušavali uvjeriti potencijalne kupce da je ovo zvuk Mesinog high gaina u malom pakiranju, to naravno nije istina. Ne može jedna lampa u pretpojačalu zamijeniti pravog high-gain lampaša. Pojačalo za nekog metalca zvuči ok za vježbanje u sobi, i bez daljnjeg postoji velika razlika u zvuku između Zombie-a i nekog drugog digitalnog modeling pojačala iste snage i slične cijene. Međutim, ne treba se previše zanositi i padati na marketing.

  Prije kupovine, tražio sam po internetu usporedbe ovog i sličnih pojačala (Peavey Pirahna 6505 Mini, Orange Micro Terror…) i na temelju raznih Jutub snimki, odlučio sam se za Joyo Zombie. Iako sve te snimke treba uzeti sa zadrškom, jer tko zna kroz kakvu naknadnu obradu zvuka prođu, Zombie mi je davao najviše "thumpa" i "džndže" uz najmanju količinu "osica zatvorenih u konzervi sardine". Nema tu govora o nekom "toplom i prštavom" overdriveu i sličnim stvarima, nego samo o nabrijanom turpijanju, što metal u svojoj osnovi i jeste.

  Međutim, smatram da uz gain pot, sami tone pot na pojačalu nije dovoljan za dobiti ono najbolje od zvuka, nego da bi uz pojačalo trebalo obavezno koristiti EQ pedalu. Ja je stavim u FX loop za oblikovati zvuk umjesto kao boost u input, ali svatko po svom ukusu. Naravno, može i OD ili EQ pedala u input da još malo "učvrsti" i upotpuni zvuk, što dobro dođe kod glasnijeg sviranja. Na žalost trenutno imam samo Line6 OD pedalu upitne kvalitete zvuka, sa 3 različita voicinga, pa smatram da samo pokvari zvuk pojačala. Možda sa nekom boljom pedalom bi se dobili zanimljivi rezultati. Svakako dobro dođe i noise gate pedala, u mom slučaju Boss NS-2 spojen metodom "4 kabela". Koristim aktivne Seymour Duncan pickupe, pa sve zvuči lijepo nabrijano, bez brujanja i zujanja... mašala.. .
  Kada se gain pot na pojačalu nastavi okretati preko 3/4, ne bude neke prevelike razlike u zvuku.

  Clean zvuk na ovom pojačalu je po mom mišljenju prilično sterilan i "plitak", i ne znam čemu bi uopće služio. Kažu neki da je dobar za pedale pošto je neutralan, međutim ja smatram da nije dobar za ništa. Uz to je prevelika je razlika u glasnoći između cleana i drivea na istom gainu. Pošto pojačalo ima samo jedan volume pot i nema opciju fooswitcha za prebacivanje kanala, meni je taj clean u biti skoro neiskoristiv tokom sviranja. Clean ionako koristim samo u rijetkim situacijama na početku neke stvari kako bi se naglasila high-gain razbijačina koje uslijedi nakon nekoliko uvodnih taktova .
  Na netu postoje uputstva korisnika kako veoma lako dodati footswitch na ovo pojačalo. Dovoljna je jedna rupa u kučištu, jedan ženski jack i 5 minuta lemljenja. Da nije toliko velika razlika u glasnoći, to bi i napravio, ali ovako za mene nema prevelikog smisla.

  Pojačalo doma koristim na box-u od Peavey Bandita sa Blue Marvel zvučnikom 12" 100W. Nekoliko puta sam ga koristio u garaži na različitim boxovima koje bi tamo zatekao, ali kako se radilo o maloj garaži i drugačijoj akustici, ne znam kako bi ih usporedio. Naravno, najljepše ga je spojiti na nekakav 4x12", međutim kada se nakon toga na isti box spoji prava lampaška zvjerka, tada se najbolje shvati da je ovo ipak malo hibridno pojačalce. Daleko od toga da zvuči loše, ali ne treba očekivati da može parirati nekom ozbiljnom lampaškom pojačalu. Za moj ukus ne može parirati ni boljem i jačem tranzistocu kao Peavey Bandit, bez obzira radilo se o maloj ili velikoj glasnoći.
  Za razliku od prave hi-gain Mese iz koje izlaze demoni kroz box kada se odvrne, iz Zombie-a izlazi samo glasan zvuk. Nema tu onog "thumpa" koji na tren zamijeni mjesta lijevom i desnom bubregu, ili one zle "džndže". Njegova namjena je vježbanje doma ili u malim prostorima, i sa time se treba pomiriti. Distorzija je za moj ukus u tim okvirima sasvim prihvatljiva za sviranje metala. Ima "papra", bez da bode uši na neugodan ili plitak način.

  Što se tiče glasnoće, kažu ljudi po netu kako je nevjerojatno glasan za 20 watti snage i da njim mogu svirati uz bubnjara, sa čime se ne bi složio. Pojačalo je namijenjeno 99% za metal, a u metalu uz dobrog bubnjara treba 50W lampe. Možda je neko od ostalih pojačala ove serije dovoljno za svirku uz bubnjara i drugačiju vrstu glazbe, ali 20W hibrida za metal nikako nije dovoljno bez mikrofona i razglasa. Ako jeste, to je znak da treba hitno promijenit bubnjara i prestati se sramotiti ispred djece
  Za kućne uvjete je 20W naravno puno više nego ikome treba...osim ako se ne preziva Todorić pa živi u dvorcu... ali eto, za svaki slučaj isprobao sam u sobi svirati sa volume potom odvrnutim do kraja ...to sam u biti trebao napraviti davno prije, jer više nemam problema sa susjedima pošto me sada svi izbjegavaju i više ne pozdravljaju (opet mašala)

  Pojačalo sam koristio kod snimanja gitare, na način da bi u FX loop ubacio pedalu za snimanje TC Electronic WireTap. Pošto ne volim čačkati po PC-u i softwareu za snimanje, na ovaj način bi iskoristio tu lampu i njen drive u pretpojačalu da bi dobio malo ljepši zvuk. Zatim bi snimku iz pedale prebacio na PC i provukao kroz neki cabinet simulator. Naravno, kasnije bi sve to poništio svojim čačkanjem po EQ i neznanjem u obradi zvuka kako bi snimku uklopio u zvuk backtracka ili orginalne pjesme, ali valjda ću vremenom naučiti...  OSTALO:

  Pojačalo se razlikuje od ostalih sličnih pojačala zato jer ima ugrađeni Bluetooth 4.0 modul i malu antenicu. "Plavi zub" služi tome da bi "hipsteri" na pojačalo mogli spojiti smartphone, laptop, tablet ili neki drugi uređaj kako bi se moglo vježbati uz nekog omiljenog izvođača. Međutim, po mom mišljenju to ima smisla isključivo ako se na pojačalo spoje slušalice ili muzička linija. Ukoliko se sluša preko boxa sa gitarskim zvučnikom, muzika zvuči loše jer gitarski zvučnik nije namijenjen slušanju glazbe i još kao mono. Ista situacija je i na svim drugim gitarskim pojačalima na kojima sam to pokušao. Takvo nešto ima smisla tek preko slušalica ili linije. Izlaz za slušalice dolazi sa nekakvom simulacijom kabineta i proizvođač navodi da se može koristiti za snimanje, međutim po mom mišljenju to ne valja. Zvuk gitare je preko slušalica umjetan i loš. Možda bi se dalo izvući nešto uz dovoljno znanja oko obrade zvuka, ali ja to nisam u stanju. Ipak, za vježbanje je zvuk mp3-ce preko bluetootha plus zvuk gitare u slušalicama iskoristiv. Gitara se uklopi u zvuk glazbe, pa ne dolazi toliko do izražaja loša simulacija. Međutim, taj zvuk nema veze sa zvukom koji se dobije kada se svira na gitarskom zvučniku, pa je opet šteta....

  Ono što je odlično je da pojačalo ima FX loop, jer koristiti njegov drive a nemati mogućnost spojiti delay ili neki drugi efekt nakon pretpojačala bi bila velika šteta.

  Kučište je metalno, ima malu praktičnu ručku i izgleda više manje ok. Prekidači za paljenje pojačala, Bluetootha i odabir kanala su stvarno sitni, pa će vrijeme pokazati njihovu kvalitetu.  ZAKLJUČAK:

  Pojačalo sam u Euro-unit web shopu svojevremeno platio 890 kn, kod Thomanna je 1160. Polovna budu po oglasnicima za nekih 700-njak kn. Cijena stvarno nije velika, a pojačalo je praktično i neloše ukoliko se uzme u obzir njegova veličina, namjena i ne nasjedne na marketing. Ukoliko se već posjeduje nekakav box, mislim da je to ok kupovina, ali ići ciljano kupovati i box uz ovo pojačalo, mislim da nema smisla. Najveća prednost je prenosivost uz neloš zvuk za vježbanje i snimanje metalurgije...eventualno kao backup pojačalo u nuždi, ali samo uz razglas. Čak ima za kupiti i posebna zaštitna torba za transport. Cijeniti će ga samo metalci, dok za ostale je bolje pogledati neki od drugih modela.
  Nedavno je Joyo izbacio i 2. generaciju BanTamP pojačala (Zombie II, ViVo II....) koja imaju posebne kontrole za svaki kanal (gain, tone, volume) i dodatni footswitch, što je točno ono što ovom pojačalu nedostaje. Jedini je problem cijena, jer 2. generacija Zombie-a košta 1600 kn u Thomanna, a to je već prevelika cifra po mom mišljenju za igračku od 20W i jednu lampu. Kada im padne cijena i bude ih polovnih za 100-njak eura, 2. generacija će već biti dobra stvar za nabaviti.

  Slični tekstovi

  Pregledano 181 puta
  Pregledano 5056 puta
  Pregledano 360 puta
  Pregledano 186 puta
  Pregledano 8910 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara