»Recenzije - Recenzije Gitara - Peavey V-Type NTB TR
»
  https://www.gitare.info/page.php?id=26155

Autor: Strat04, Dodano: 14-07-2020 12:21.
Evo malo sam isprobao ovu gitaru pa reko' da podjelim s Vama iskustvo.
Radi se o "superstrat" gitari koja je po mom mišljenju pokušaj pariranja Jacksonu, ESP-u i sličnim "metal gitarama". Dakle, radi se o Peavey V-Type NTB TR.
Inače o Peaveyu kao firmi se sve zna manje više i tu nema nekih tajni. Oduvijek su davali puno za malo novaca i to je u biti njihova filozofija.

Y vamos empezar...

IZRADA / ERGONOMIJA:

Kad sam ju prvi put uzeo u ruke začudio sam se što vrat ide kroz tijelo jel to baš i nije slučaj za ovaj cjenovni rang. U svakom slučaju je to pohvalno po pitanju zvuka pogotovo na gitari koja ima Double locking tremolo pošto takve gitare obično imaju nešto slabiji Sustain. Kod ove gitare to nije slučaj prvenstveno zbog tog načina konstrukcije a ni sam Tremolo nije za baciti.
Naizgled je gitara "super strat" oblika ali ima nešto čudnije konture. Nekome se sviđa nekome ne. Više stvar ukusa nego ergonomije koja je kod ove gitare jako dobra. Cijela gitara je "okružena" nekim sedefastim bindingom što ju čini pomalo kičastom ali opet.., stvar ukusa i ne utječe niti na svirljivost niti na zvuk.
Uglavnom, izrada je odlična a ni ergonomija ne zaostaje.
Još bi samo dodao da "Transparent Purple" finish krasno izgleda i lijepo upotpunjuje optiku gitare (skupa sa reverse Headstockom)

ZVUK:

Dva keramička Humbuckera daju jedan snažni Output ovoj gitari i dosta dobro odražavaju osobnost ove gitare. Jak, moćan i konkretan ton na Driveu nešto prljaviji na Cleanu. Kao što sam već napomenuo, gitara ima dovoljno Sustaina čemu sigurno pridonose i ovi Pickupi. Osobno bi ih promjenio i stavio neke "rokerskije" tipa Seymour Duncan da malo pridonesu svestranosti pošto je gitara prilično usko vezana zvukom za nešto žešće žanrove ali ok. Kome treba žešća gitara s ovom će biti potpuno zadovoljan.
Osobno mi se jako ne sviđa tropolna sklopka i to je Peaveyu jedan veliki minus. Zašto to kažem ? Zbog toga što se stavljanjem petopolne sklopke može dobiti više kombinacija prvenstveno da bi dobili ipak nešto bolji Clean. Komotno su mogli napraviti Wiring kao npr. na Yamahi RGX420s koja isto ima dva Humbuckera (prilično jaka) ali ima i odličan Clean zbog mogučnosti splitanja Humbuckera.
Da li je to ideja Peaveya ili su samo htjeli napraviti gitaru koja je strogo određena ne znam ali im tu dajem minus.
Vrat je vrlo ugodan i velikog radijusa što na neki način olakšava brzo sviranje a s druge strane opet i dovoljno "debel" da nemate onaj glupi osječaj čačkalice pod rukom.

HARDWARE:

Tu se Peavey opet iskazao u dobrom svjetlu. Licencirani Tremolo odlično radi svoj posao i ne raštimava gitaru čak ni nakon brutalnih iživljavanja. Jednostavno rečeno, nema zamjerke. I s ovom gitarom sam napravio test otključavanja Locking Nuta da bi vidjeo kakve su mašinice. Pokazale su se solidne ali ništa spektakularno. Uostalom, ova gitara ima Locking Nut i svatko pametan će ga koristiti.

ZAKLJUČAK:

Za gitaru srednje klase radi jako dobro i nisam našao ni jednu zamjerku osim slabe svestranosti ali s druge strane, takvu gitaru neće kupiti ni Jazzer ni Blueser tako da to i nije neki adut za pokopati gitaru. Prvenstvene odlike su joj svirljivost, konkretan zvuk pod Gainom, jak Sustain o odlična izrada.
Za ovu gitaru se ne bi moglo reći da je jeftina zamjena za neku drugu (npr. Jackson) jel ima svoju osobnost i prilično je "originalna" u svojoj domeni.
Čisto za usporedbu, kvalitetnije je napravljena od Ibaneza RG350 a košta tek nešto više (pogotovo za gotovinu).
Usput, za poklonike non tremolo gitara Peavey nudi isti ovaj model bez Double Locking sistema što im je jedan ogroman plus na tržištu.
Osobno mislim da je Hartley Peavey opet uspjeo u svojoj politici vođenja firme, "jeftino ne znači nekvalitetno"...

Svaka čast Peaveyu.I, kao i uvijek.., "do slijedeće recenzije..."

Strat04

Preuzeto sa: Gitare.Info