»Recenzije - Recenzija Opreme - Recenzija Pojačala - Ibanez TSA5TVR
»
  https://www.gitare.info/page.php?id=26152

Autor: Strat04, Dodano: 14-07-2020 12:15.
Evo jedna sitna recenzija malog pojačala. Riječ je o novom modelu "Tube Screamer" pojačala od Ibaneza.
Ibanez inače dosta dugo proizvodi pojačala ali su sva ostala totalno nezamjećena (po mom mišljenju i zasluženo). Ova Tube Screamer serija je, ako se ne varam, i jedina lampaška serija. Cijenom je negdje oko 400€ za Combo verziju koju ću i opisati. Da li opravdava ili ne ???

Vamos a ver...

IZRADA:

Izgledom ovo pojačalo osvaja sa svojom simpatičnošću i vjerovanto se ni jedna žena ne bi bunila da stoji u kući... Pojačalo je rađeno u Kini (ništa negativno), malih je dimenzija , "pogon" su jedna 6V6 i jedna ecc83 i ima 8" zvučnik (navodno Jensen). Znači, ništa posebno a ja bi tu opleo prvu packu zbog tako malog zvučnika jer mi to već govori da se radi o igrački...
Od kontrola imamo manje više standardno s tim da ne postoji zasebna Gain kontrola za Clean kanal (puć, opet packa jer kod pojačala od 5W koliko je ovo bi to itekako dobro došlo) i imamo nedostatak middle pota što je po meni uvijek grijeh. Pored toga imamo standardne kontrole za Tube Screamer i Reverb.
Iza imamo izlaz za zvučnik ali ne i za dodatni box što je uvijek dobrodošla stvar (opet packa), Line Out , izlaz za Footswitch i izlaz za slušalice (potonji opet pokazuje da je riječ o neouzbiljnom pojačalu)..... Uglavnom, sve što se vidi na prvu pokazuje da nije riječ o ozbiljnom pojačalu pa ćemo ga dalje promatrati u tom smjeru...

ZVUK:

Davnih dana sam imao ideju napraviti čisto pojačalo sa Reverbom na bazi Fender Bassmana sa dvije 6L6 i u njega umjesto kanala utrpati Tube Screamer, MI Audio Crunch Box i ProCo RAT... To bi mi dalo manje više sve što mi treba u životu... Ibanez me je prije nekoliko godina izgleda čuo pa su napravili djelomišno nešto slično. Stari model se nije baš mogao pohvaliti s nečim i pao je vrlo brzo u zaborav.

Kod ovog novog koliko čujem zvuk i dalje ostaje isti. Clean je neki beživotan, suh i jednodimenzionalan. Problem je i taj mali zvučnik pa se bas potenciometar mora dobro natiskati a Treble smanjiti da pojačalo koliko toliko ne bi kreštilo. Meni osobno to govori samo da to pojačalo ne može poslužiti ni za probe a pogotovo ne za nešto drugo. Vidio sam razne recenzije gdje pišu da je za ovo ili ono odličan ali ja kažem da nije... To je jednostavno igračka i tu priča završava.

Paljenjem Tube Screamera stvar se malo poboljšava jer pojačalo dobije na dinamici koliko toliko ali ni to nije neka sreća. Opet mogu okriviti zvučnik ali njegovom promjenom bi samo dobro nabili trošak s kojim je opet upitno što bi napravili. Zvučno je taj TS kao i svaki. Ispucane srednje frekvencije, klasičan Over Drive sound i to je to. Tko voli tako nešto a hoće imati neko malo pojačalce za igranje nije loša opcija ali ja bi ipak za te novce posegnuo za nekim pametnijim tranzistorcem ili ako baš hoću lampaša male snage za Laney LC15r ili VC15.

ZAKLJUČAK

Već sama veličina recenzije može uputiti na to da se o ovom pojačalu nema što puno reći. Ja sam utvrdio da postoje samo dvije vrste ljudi koji će ga hvaliti... Prva vrsta su oni kojima je Ibanez platio da ga hvale a druga vrsta je ona koja je nasjela i dala te novce pa sada moraju nekako opravdati svoju lošu kupovinu. Iskreno, ja za ovo pojačalo ne bi dao ni 1500kn jer za te novce mogu naći znatno kvalitetnijeg tranzistorca.

Ibanez... Prestanite raditi estetiku kao na gitarama nego se vratite kvaliteti a pojačala prepustite onima koji ih znaju napraviti...

Hasta la próxima reseña ...


Strat04

Preuzeto sa: Gitare.Info