DRUGE RECENZIJE

Squier Affinity Telecaster

  • Autor:
  • Datum: 29-06-2020 12:57
  • Ispiši Stranicu
Hola...

Ajmo obraditi jedan jeftilen budući da je sada kod mene već nekih godinu dana (a i prije sam imao nekoliko primjera)...
Ušao sam u trgovinu čisto iz dosade da vidim što ima novog i pogodio me izgledom jedan bijeli Squier Affinity Telecaster... Baš me onako zainteresirao iako odavno znam sve o toj gitari... Uzeo ju čisto iz znatiželje u ruke i nakon pet minuta rekao gazdi da piše račun...

y vamos empezar...


IZRADA:

Riječ je o vjerovatno najjednostavnijoj gitari na svijetu i tu se ustvari i nema što puno za reći. Klasičan Telecaster i to je to.
Tijelo joha, vrat javor i fingerboard javor (vrat je iz dva djela tj. fingerboard je naljepljen), dva Single Coila (keramika), obični Tuneri, plastični nut... Znači, sve jeftino (naravno, ne govorimo o gitari od 1600€ nego o gitari od 1600kn). Da li sam našao negdje neki curak ? Jok... Finish je ukratko savršen kao i na svim ostalim Affinity telcima koje sam imao ili koje sam imao na setupu. Da li ima negdje neki blesavi zazor ? Jok... Da skratim vama muke u čitanju i sebi u pisanju Squier je u ovoj gitari ponudio fantastičnu izradu za te novce.
Vrat je fantastično odrađen i pragovi su postavljeni odlično a i sama obrada pragova je na začuđujuće dobrom nivou. Nekim čudom, na tako jeftinim gitarama obično samo otpile višak pa se veseli narode sa turpijama i šmirglom... Ovdje je to ok. Nije kao na USA Fenderu ali opet dovoljno dobro da ruka ne zapinje i da nema onog "rezanja" dlana karakterističnog za jeftine gitare.
E sada i mane... Kao i na svim jeftilenima tako je i na ovome klasična boljka elektronika... Potenciometri su pune veličine ali nekako truljavi... Isto je i sa Switchem. Sve to radi dobro i ne stvara probleme ali jednostavno mi ima prejeftin osjećaj tako da sam to odmah počupao van i stavio poštenu stvar. Pickupi također nisu neka sreća ali realno rade dovoljno dobro da se ne moraju mijenjati. Ja sam ih zamjenio čisto zato što sam imao Fenderove i to je to. Da nisam imao ne bi sigurno kupovao druge.

I jedna opaska... Superlative koristim u smislu cjenovnog ranga. Da ova gitara košta 5000kn onda bi bilo šamaranja....


ZVUK:

Ovo je tipičan Telecaster i samo ga google i YT maheri ne bi prepoznali... Bridge Pickup standardno dreči i krešti dok Neck mumla... Naravno, to ne mislim u nakaradnom kontekstu. Kao kod svih Telecastera može se dobiti užasno velik raspon zvuka pogotovo na svestranom pojačalu. Tko ne vjeruje neka proba... Telecaster se obično smatra nekom "country gitarom" što je po meni apsolutna glupost. Odvalite Gain na pojačalum uvucite srednje i eto metala samo takvog... Klasični rock sound ??? Naravno... Mekani , zaokruženi i pomalo mutnjikav Jazzy, pa naravno... Naravno, neće ta gitara grmiti kao neka beštija sa EMG ali će zbog svog karaktera itekako odraditi svoj posao pošto je Telecaster gitara koja se daleko najbolje probija u miksu benda. Njega jednostavno nema šanse da ne čujete.
Po meni je malo mana velike razlike u zvuku između neck i bridge pickupa ali ok, da nema toga ne bi bilo ni fantastične međupozicije koja je meni osobno najveći favorit na Telecasterima.

Najveći plus kod zvuka Telecastera je za mene baš ta univerzalnost i prodornost. Svirao sam Telecastere na svemu a trenutno na Peavey Banditu, Carvin V3m i Carvin Vintage 16... Na svim tim pojačalima zvuči fantastično. Jedina pojačala gdje mi je zvučao ogavno su bili Vox i pogotovo Marshall... E tu jednostavno previše dreči čim se malo izađe iz Clean područja. Možda se nekome sviđa ali meni je to apsolutno pogrešan izbor za uštekati Telecastera.

I jedna zanimljivost za Telecastere.... Jednom sam se našao u društvu nekoliko teških Telecaster fanova pa smo imali poštenu ergelu od nekih dvadesetak Telecastera. Tu je bilo svega, od Squiera, Fendera do Custom Shop gitara poput Crimson, Suhr, Tom Anderson (sve u toj Telecaster maniri)... Moj Affinity (gitara prije ove zadnje što sada imam) je bio daleko najtruljaviji primjerak i potpuno "stock"... Na kraju se ispostavilo da su najveće razlike u samoj izradi (izrada Tom Andersona je neporecivi vrh gitarske industrije) dok su razlike u zvuku relativno malene. Sve imaju taj karakter i manje više je samo pitanje da li je neka gitara zazvučala direktnije ili suptilnije (ne uzimam u obzir da su neke zujale a neke su imale noiselesse)... Na kraju smo zaključili jednu stvar... I najtruljaviji Telecaster zvuči kao Telecaster što se ne može reći za puno modela gitara na svijetu (eventualno Stratocaster ali i to samo kod Squiera a oni su ipak Fender obitelj tako da je bezveze i napominjati)...


ZAKLJUČAK:

Osobno sam ogromni fan Stratocastera i on je svemirski brod naspram Telecastera po mogučnostima kako izvorno tako i uz modifikacije ali... Telecaster je gitara koja mi ima poseban šarm upravo iz razloga što je to običan komad daske sa nešto malo željezarije i pickupima... To je gitara na kojoj morate shvatiti kako nešto dobiti a ne se oslanjati na kojekakve tremolo sisteme, humbuckere, lude Wiringe i slično (naravno, postoje Telecasteri sa svim tim opcijama ali govorim o izvornom Telecasteru). Upravo to mu daje poseban šarm.

Što se tiče konkretnog modela ja bi ga preporučio svakome upravo iz razloga što je jako jeftina gitara a budući da sam imao nekoliko komada i još tko zna koliko sam ih setupirao mogu reći da je svakako best buy u svom rangu cijene.

Do slijedeće recenzije....

» 0 komentara... Dodaj svoj!

Još nema komentara