»Recenzije - Recenzije Gitara - Yamaha RGX 420s
»"test rabljenog"
  https://www.gitare.info/page.php?id=26136

Autor: Strat04, Dodano: 28-06-2020 11:51.
Evo jedna recenzija gitare koja me prati već dvadeset godina pa se može slobodno nazvati "test rabljenog". Riječ je o Yamahinoj izvedbi superstrat gitare a po mnogim karakteristikama vuče na Ibanezovu RG seriju. Meni je dugo vremena bila "glavna gitara" za svirke zbog velike svestranosti zahvaljujući savršenom Wiringu, Double Locking Tremolu i vrlo visokoj udobnosti.
Vamos empezar...


IZRADA:

Tijelo je od johe, vrat od javora i Fingerboard od palisandera što je moja najdraža moguća kombinacija kod gitara (ipak sam veliki fan Fendera) i to me je privuklo na kupovinu pošto sam htio nešto HH i sa Double Locking Tremolom.

Tijelo je klasično za superstrat gitare i dizajnom se jako oslanja na Ibanezovu RG seriju ali i podosta na Suhr Modern seriju. Izgledom je taman nekako na pola puta između tih gitara kao i ergonomijom.
Tremolo je neki njihov i nema nikakvu oznaku ali već dvadeset godina trpi moje divljanje bez anomalija tako da je garantirano ne dobar nego odličan. Velika zamjerka je na prihvat ručice tremola jer ima navoj što je po meni uvijek užas jer klatara dok se ne koristi a isto tako ne može biti ni toliko direktna. Na sreću, ima gornji prsten koji se može zategnuti ali tu opet dolazi do problema. Treba vam vilasti ključ tako da nema govora o praktičnosti... Yamaha, šamarčina zbog ovoga i to prava zidarska...
Vrat je za moj pojam savršenih dimenzija i ima ogromnu prednost nad RG Ibanezima jer je C shape a to mi jako paše. Tko voli D shape neka u startu odustane od ovakve gitare. Ima dovoljno veliki radijus da se može mitraljirati po gitari ali opet ne previše velik tako da se vrlo lako hvataju akordi. Pragovi su Jumbo i ja ih nisam uništio za sve ove godine ali ok, ja imam užasno svilenu lijevu ruku i nisam nikada rasturio pragove ni na jednoj gitari.
Jedan ogroman plus bi dao Locking nutu jer se može podešavati po visini. Ogroman ogroman plus. Inače, vrat ima neki vrlo blagi kut u odnosu na tijelo tako da se može namjestiti strahovito nizak action iznad 24. praga a da nema brenčanja. Ja sam uspio, uz svoju "tešku desnu ruku" spustiti na 1.2mm na 24 pragu bez zvocanja.... Tako nešto sam do sada vidio jedino na Paul Gilbert Ibanezu iz devedesetih.

Uglavnom, o izradi se nema što loše reći, sve je odlično.


ELEKTRONIKA / ZVUK:

Gitara je HH konfiguracije te ima Master Volume i Master Tone potove. Uz to ima i "direct switch" koji baca potove i switch u bypass i direktno spaja Bridge Humbucker na izlaz (ok stvar ako svirate na nafrljenom jednokanalcu pa trebate dodatni šus).
O samim Pickupima nisam nikada našao nikakav info osim onoga što piše u specifikacijama "ceramic humbucker"... Bezveze... Po mom iskustu, radi se o dosta jakim i oštrim Pickupima koji imaju poprilično flat EQ i kao takvi na večini pojačala rade dovoljno dobro. Ja sam prije par godina stavio DiMarzio Tone Zone i Air Norton ali iskreno, više iz obijesti nego iz realne potrebe. Naravno da radi znatno bolje sada ali i sa originalnim Pickupima sam bio dovoljno zadovoljan.
E sad malo i mane.... Čim se otvori poklopac elektronike vidi se da je sve nešto jeftino unutra... Prvo što bi opet zveknuo Yamahi šamarčinu su plastični multipole switch i mini potenciometri. Istina da mi za ovih dvadeset godina nije ništa riknulo (tu i tamo mi je znao zašuškati potenciometar ali nije ni čudo kad znam da je ta gitara odradila stotine svirki po zapušenih mjestima, prašnjavim livadama i slično ali to je kontakt sprej sve uredno vratio u savršenu funkciju) ali me jedna stvar izrazito smeta. Prostor za elektroniku je tako urezan da je nemoguće staviti standardni potenciometar tako da u slučaju zamjene ima samo dvije opcije... Ili kupiti opet neki mini pot ili glodalicu u ruke i riješiti stvar za sva vremena kako treba. Multipole je bolje ne prčkati puno sa lemilicom jer je u plastičnom kučištu a svi koji nešto rade oko gitara znaju što se tu događa kod lemljenja... Ukratko, za koji dolar više su to trebali napraviti kako treba.

Sam Wiring je po mom mišljenju savršenstvo za HH konfiguraciju gitare. 1,3 i 5 imaju standardne pozicije kao kod Les Paula npr. Ali, uz to imamo dvije užasno upotrebljive pozicije. Jedna je Neck pickup u paraleli a druga je splitani Humbuckeri zajedno. Fantastično... Dva odlična Sounda za pošteni Clean i tri standardno dobra za Drive. Ukratko, ima sve što treba i ništa što ne treba. Inače, to je jedina gitara koju sam ikada imao da joj nisam nešto čačkao po Wiringu jer jednostavno ne znam što bi mogao napraviti da bude bolje.


ZALJUČAK:

Ovu gitaru sviram kao što sam rekao već dvadeset godina i dugo mi je bila glavna gitara za svirke. Riječ je o jeftinoj gitari koju sam novu platio nešto malo manje od 5000kn. Za te novce sam dobio jako puno pogotovo kad sada gledam sa dobrim vremenskim odmakom. Iskreno, kupio sam ju jer je bila jeftina i ne bi ju žalio da se izgrebe i slično pa sam ju zato vukao po "sumnjivijim" koncertima rađe nego Fendere i neke druge znatno skuplje gitare koje sam onda imao. Na kraju je ispalo da je gitara nadmašila očekivanja i sve odradila izrazito dobro tako da je već dugi niz godina moj favorit za superstrat tip gitare. Nažalost, već iduća RGX serija (koja ima istu oznaku) je bila znatno lošija i ljudima se doslovno "raspadala" od tako žešćeg tlačenja u smislu da su im se pragovi abnormalno trošili, lak gulio, tremolo ishrđao... Moj dojam je da su ovu gitaru u Yamahi debelo podcjenili i strpali ju u niži cjenovni rang pa kad su sami sebe iznenadili koliko je dobro napravljena onda su se krenuli čupati i stvorili "novi" model koji je, usuđujem se reći, znatno lošiji za istu cijenu... Možda je bila i klasična "navlakuša" za buduće modele... Tko će ga znati... Yamaha je ogroooomna korporacija i sigurno imaju savršeno ekonomsku politiku.

Uglavnom, ove gitare se danas znaju naći i za 1500kn po oglasima i šteta ju je ne kupiti. Imao sam jednu ponudu prije dvije, tri godine da prodam svoju za 5000kn pa ju nisam prodao... Dovoljno za reći ili ???


Do iduće recenzije...

Preuzeto sa: Gitare.Info