DRUGE RECENZIJE

Epiphone Hummingbird Pro recenzija

  • Autor: alen896
  • Datum: 22-11-2014 14:58
  • Ispiši Stranicu


Nakon dosta pretraživanja po forumima, youtubeu i ostalim izvorima, konačno sam se odlučio kupiti ovu gitaru i sad evo nakon nekog vremena idem napisati i recenziju. Ovo mi je prvi put da pišem nešto ovako pa ako netko ima nekakve primjedbe molim da uzme u obzir, samo želim pomoći sa nekim informacijama ukoliko je netko zainteresiran za ovu gitaru.

Karakteristike i izrada
Mnogi ljudi su skeptični što se tiče Epiphonea zbog tog što se njihova bliskost sa velikim bratom Gibsonom u mnogo slučajeva odražava i na cijenu samog instrumenta. Po mom mišljenju to je točno, ali cijela priča ima i drugu stranu a to je kvaliteta izrade koja isto tako ne odstupa previše od Gibsona. Isprobao sam dosta epiphona i mogu samo reći da rade odlične gitare sa razmjerno dobrom kontrolom kvalitete izrade, komponenti i finisha.
Tako mogu reći i za Hummingbird gitaru da je izrađena prilično dobro, i zbilja se vidi da se vodila briga o tome da detalji budu uredni, da nema viška boje na mjestima i slično - moguće da sam ja samo imao sreću ali generalno (prema mom poznavanju Epiphona) možete očekivati zbilja uredno izrađen instrument.

Gornja ploča gitare je solid spruce (smreka) dok je ostatak tijela i vrat mahagonij, sa rosewood fretboardom (20 polja). Također ima već standardne kod epiphona Grover mašinice. Bitno naglasiti kod ove dreadnought gitare je što ima solid top, što u konačnici predstavlja značajnu razliku u zvuku koja bi trebala sa vremenom dozrijeti i poboljšati se, u usporedbi sa gitarama koje imaju laminated top. Također bitna komponenta ove gitare je elektronika (samo PRO model). Epiphone Shadow pickup sistem zvuči odlično iako je meni (subjektivno) još uvijek puno bolji zvuk kad se gitara svira na suho, model sa pickupima sam kupio isključivo zbog tog što je razlika u cijeni 200tinjak kuna tako da sam odlučio imati sve zajedno. Kontrole nisu ništ specijalno, bass, treble, mute itd. ali u svakom slučaju vrijedno tih novaca.
Da ne gnjavim previše sa detaljima koji se mogu naći na svim mogućim stranicama koji prodaju ovu gitaru to je otprilike to što se tiče specifikacija.

O pickguardu nemam što puno za reći - ili ga volite ili ne, kao i za cherry sunburst finish :) Na mnogim slikama vidjet ćete jarko crvenu boju na rubovima gitare, dok je moja gitara došla u malo svijetlijim tonovima, više kao nekakva narandžasto / crvena nijansa - malo više sličnija Dove modelu. Pitao sam u trgovini u čemu je stvar s tim razlikama u nijansi pa mi je prodavač objasnio da obični Hummingbird (ne PRO) ima takvu jarko crvenu boju, dok je PRO model malo svijetliji. Sad sve ovisi što se kome sviđa.

Zvuk i svirljivost
Kad sam ju u shopu prvi put isprobao, prvi dojam je bio savršen - zbilja ono što sam htio, pod trzalicom gitara zvuči odlično. Bogat zvuk sa dovoljno i visokih i niskih tonova upotpunjuje sve što sam do sada napisao o ovoj gitari. Mnogi pišu da je odlična za fingerpicking no meni ipak bolje zvuči na trzalicu, ili je stvar u mom sviranju ili je nešto drugo, ali po mom mišljenju ova gitara najviše dolazi do izražaja pri sviranju trzalicom (bilo akordi ili neke solo finese) :). Vrat je "brz", ugodan za držanje i dovoljno širok da se prsti ne naguravaju :)
U izvornom stanju u trgovini action mi i nije bio nešto pretjerano zadovoljavajuće nizak, ali imao sam sreću da mi je frajer u trgovini ponudio besplatan setup i izmjenu žica, tako da sam riješio i taj problem. Sad je action jako nizak (kako sam i htio) što meni znači ogromnu razliku u svirljivosti gitare. Bilo to nekakvo improviziranje ili hvatanje nekakvih divljih hvatova - sve to ide bez ikakvih problema ili napora prstiju. Najbolje joj leže akordi na višim poljima, a od nekih žanrova usudim se reći da joj najviše odgovara nekakav rock / blues, u mom slučaju najviše Zeppelini - i tu sam jako zadovoljan. Moja ocjena 9 / 10.

Dojam
Sigurno postoje mnogo bolje i svirljivije gitare, sa boljim zvukom itd., no za jednog prosječnog gitaristu cijena od 2500 kn (koliko sam ja platio) uopće nije previše obzirom na sve što uz Hummingbirda dobijete. Gitara je odlično izrađena, utegnuta, ne gubi štim, pouzdana je i ono što je najkarakterističnije za Hummingbirda - atraktivna je. Samo kad ju vidim na zidu sretan sam što sam ju kupio, a kamoli kad ju uzmem u ruke - tad je prava uživancija. Moja je preporuka da probate još EJ200 (ako ste više fan jumbo gitara) ili Dove modele, također su u tom cjenovnom rangu, ali u svakom slučaju nećete pogriješiti ni sa Hummingbirdom.

» 2 komentara... Dodaj svoj!

maxy1213 kaže:

Jeste li probali Epiphone PRO-1 Ultra Acoustic Electric??

15-01-2017 12:54

vavilen kaže:

Pozdrav,
možeš mi pliz reći gdje si je kupio (i ja sam jučer bacio oko na nju i action mi je isto mrvičak previsok, bilo bi super da mi ga odmah i poštimaju ako je badava).

Tnx

31-01-2017 20:02