DRUGE RECENZIJE

Vintage AV3H

  • Autor: Natko Velnić
  • Datum: 18-11-2013 17:40
  • Ispiši Stranicu
Često u životu se dogodi da tvrtka i njen glavni proizvod prate karakter i sudbinu svog idejnog kreatora, a nekada se, eto, potrefi i da je ta priča gotovo nevjerojatna. Postoje mnoge tvrtke i pojedinci koji su postigli nemoguće, poput hrabrih japanskih tvorničara koji su pomeli pod velikim američkim proizvođačima svojedobno, ali koliko puta ste čuli da se generičke kineske kopije jednog lanca trgovina glazbenom opremom spominju u istom dahu kao Epiphone i Squier?

Upravo to je napravio izvjesni John Hornby Skewes, čovjek koji o gitarama zna koliko i prosječni čitatelj Gitare.Info, o izradi gitara još i manje, ali zato zna što radi. S poslom je počeo još 1965. i od male obiteljske trgovine prešao na čitav lanac music shopova diljem Engleske. Nekada devedesetih se odlučio za vlastitu marku gitara, čija proizvodnja se brzo preselila na Daleki Istok, a nazvao ju je Vintage, kao opisno ime za vrlo vjerne vizualne kopije slavnih brandova, ponajprije Gibsona i Fendera. Posebno zanimljiv dio priče je priključivanje Trevora Wilkinson, čovjeka iza poznate marke dijelova za gitaru, ekipi i dizanje Vintage marke na određenu razinu kvalitete na kojoj su ozbiljno zaprijetile puno poznatijoj konkurenciji, kako prodajom, tako i samom kvalitetom. I, bez puno otezanja ili razmišljanja, zgrabio sam ono po čemu je upravo Epiphone, ključno ime u svijetu kopija Gibsona, najpoznatiji, jedinu stvar koju je svojedobno napravio bolje od matične firme.


Karakteristike i izrada

Ova gitara je oblikom slijepa kopija ES-335, a za one koji ne znaju, ES-335 je jako zanimljiv koncept koji datira iz 1958. i zapravo je hibrid gitara šupljeg i punog tijela. Sa tijelom osjetno manjim i tanjim od starih jazz šupljih električnih, ova gitara ima centralni blok (u kojem su pickupovi i most) od punog drveta, dok su „krila“ šuplja, sa violinskim otvorima i zloglasno nedostupnom elektronikom.

Tijelo i lijepljeni vrat su mahagonij, što je komplementarno prirodno tamnom i mutnom zvuku gitare o čemu će biti govora kasnije. Recimo samo da je ergonomija fantastična, ukoliko ste navikli na akustične gitare. Klasičnim sviračima električnih instrumenata će tijelo možda biti malo preširoko, a žice preodmaknute od standardnih medium pragova, no to je sve dio flavora gitare.

Vrat je odeblji, makar ne predebeo, nešto uži i prilično malog radijusa, vrlo poznat svim ljubiteljima Gibsona i njihovih derivata. Zapravo je na gitari sve vrlo vjerno kopirano, od prilično dobrih Wilkinson mašinica sa plastičnim tulipan kapicama, pa do dvodijelnog fiksnog tune-o-matic mosta istog proizvođača. Pickupovi su također Wilkinson, Alnico II PAFovi sa metalnim pokrovima, kontrolirani putem 3-way switcha i jednog para volume i tone. Posljedni pot je zanimljiv kocept, roll kontrola za splitanje pickupova, odnosno omogućuje kontroli hoće li pickupi biti humbuckeri, single ili bilo što između, čime se efektivno postiže uvjerljiv P90 ili mii humbucker zvuk, između ostalog. Cijela gitara, osim zadnjeg detalja, vrišti „klasika“, iako se pomnijom inspekcijom prepoznaju neki sitniji nedostaci i nema auru za koju se ljubitelji ovog tipa gitara kunu da sve vrhunske gitare imaju. Teško je usporediti to s Made in China instrumentom, ipak je ovo lakša kategorija.


Zvuk i svirljivost

Semi-hollow gitara je pokušaj približavanja osjećaju električne gitare, ali povremeni korisnik će brzo otkriti da se u neku ruku ponaša akustično. Zvuk bez pojačala je osjetno glasniji od normalne električne, iako ne poput prave akustične, tup i drvenast po prirodi, žice puno više zvone i nešto se teže kontroliraju, a nužno su i nešto odmaknutije, kako od pragova, tako i od samog tijela gitare, što pojačava prethodni dojam. Ukopčana u pojačalo, gitara je na clean zvuku odmah spremna za jazz.

Mračan, kremast i drvenast zvuk, podjednako prozračan i gust, ovisno o frekfencijama, je vrlo blag za uši, pogotovo na neck pickupu, gdje poprima gotovo suludu toplinu i masnoću. Laganijim distorziranjem prirodno vuče na blues, poprilično prljave i neobuzdane prirode. Zbog nedostatka vremena, a i gitarističkog znanja, se nisam upustio u eksperimente sa slideom, ali pretpostavljam da je za to gitara apsolutno savršena zbog svih navedenih karakteristika.

Pickupovi bi mogli biti malo jasniji, vrlo se lako zamute, pogotovo korištenjem potova i fali im onaj rubni karakter, nekako sve utapaju u pretjeranoj toplini, s premalo otvorenosti, ali tu se roll pot pokazuje iznimno djelotvornim i omogućuje postizanje zbilja zanimljivih tonova. Ovo je posebno izraženo s malo više distorzije, gdje gitara krene vibrirati poprilično i proizvodi ultra-masan stoner zvuk bez puno jasnoće, al s jednostavno rečeno – mudima, no počinje i mikrofonirati, što je neizbježna posljedica same konstrukcije. Moram s osobne strane priznazi da dugo nisam toliko guštao u gitari koja nije moj preferirani stil, vjerojatno djelomično i zbog vrata prilično nalik onom na klasičnom Les Paulu.


Dojam

Semi-hollow gitare su nešto što svaki gitarist drži do sebe mora imati u svojoj kolekciji, čisto zbog drugačijeg feela i primjene, te neizbježne profinjenosti zvuka koji ne nemoguće drugačije dobiti. Za sve one koji nemaju novaca za tako skupu stvarčicu (ES-335 je SKUPA gitara), a ne žele nešto modernije varijante poput vrlo dobrih Ibanez Artcorea, već kopiju prave stvari, a opet bez kockanja sa sumnjivim vrlo jeftinim kopijama, ostaju samo dva prava konkurenta – Epiphone i Vintage.

Dok je Epiphone siguran u svojoj vezi s Gibsonom, Vintage zapravo cijelo vrijeme radi bolji posao u repliciranju dojma, sa nekim jedinstvenim dodacima, pogotovo u izvrsnoj Icon seriji. No s vremenom se to počelo osjećati na cijeni. Za AV3H je potrebno odvojiti nemalih 5.200 kn (s tim da za keš ide sniženje), što je naizgled prevelik iznos, no kada se u obzir uzme da je Epiphone još bezobrazniji, a nudi manje, i nije čudno, kao ni da uz njih niti ne postoji gitara ovog klasičnog dizajna u srednjoj kategoriji. Bezobrazna kopija bezobrazne cijene kojoj je teško odoljeti. Da sam i to doživio…


Ocjene:

Izrada: 4/5
Vrijednost: 2.5/5
Zvuk: 4.5/5

Ukupni dojam 3.5/5

» 6 komentara... Dodaj svoj!

shipper18 kaže:

Zanima me cijena ove ljepotice

18-11-2013 18:46

XSARA kaže:

P uglavnom piše, 4.red odozdola:
Za AV3H je potrebno odvojiti nemalih 5.200 kn (s tim da za keš ide sniženje)....

18-11-2013 18:51

Spider1 kaže:

Srdačan pozdrav, dugo pratim događaje na ovoj stranici, ali se nisam javio. Razlog je što mi nakon ne znam 40-50 godina bavljenja glazbom nisu potrebne prepirke a ni korisne. Moramo svi priznati da glazba postaje ružnija ako se ljudi svađaju. Ovaj puta iznimno, osvrnuo bih se na tekst jer sam u životu imao posla sa desecima sličnih gitara pa i sa ove dvije komparirane. Ljubitelj sam blues-jazz gitara pa njima posvećujem nešto veću pažnju nego ostalima. Navedini Vintage po ničamu nije kopija 335 nego je samo sličan. Očito je da je konfiguracija potova drukčija, elektronika je drukčija, selektor je na drugom mjestu, jack je na drugom mjestu a u obliku je prva razlika što Vintage ima donji rog kraći a 335 jednak kao gornji, 335 ima svoju prepoznatljivu konturu topa, dok ovaj Vintage ima konturu kao da je napumpan. Kada čovjek uzme u ruku jednu pa drugu gitaru, odmah shvaća da to nije što se tiče osjećaja ni slično.
Hvala na razumijevanju što sam se javio, no mislim da je informiranost preduvjet za znanje pa samim time i potrebno je da informacija bude točna kako bi i znanje bilo ispravno.
Pozdrav

20-11-2013 13:08

Guitar360 kaže:

ES znači electro spanish ako se ne varam. To je ujedno i razlog zašto su na originalu sve kontrole na posve glupim mjestima.
U svakom slučaju ovo je ergonomičnija gitara, ali i dalje ju nikada ne bih kupio.

21-11-2013 15:49

gstaraz kaže:

probao sam ovu gitaru i mogu reči da je totalno smeče (ružno je reči, ali tako je na žalost) ...
kako je spider gore naveo, ovo nije ni fleka ES 335 i stvarno mogu reči da je to jedna od gorih semi hollow gitara koje sam držao u ruci.
Epiphone dot ju šiša za kilometre, a da ne spominjem kvalitetnije Japanske kopije 335.

Moj je savjet da se ne zaletite i stvarno dobro isprobate tu gitaru ako se baš na nju namjerite.
Radije bacite oko na Epiphone, Tokai, Cort i tu ekipu ako ste u potrazi za jeftinom ES 335

24-11-2013 01:38

Spider1 kaže:

Wilkinson je rekao i da je manja nego 335, znači slična je ali nikako slijepa kopija. Kako zvuči ovo je dosta dobra snimka a i dobra je usporedba sa sličnima, svakako će nekom poslužiti.
http://www.musicradar.com/tuition/guitars/round-up-4-great-value-semi-hollow-electric-guitars-253799/9

25-11-2013 01:19