»Recenzije - Recenzije Albuma - Govt Mule album Dose
»Recenzija albuma dose od Gov't mule
  https://www.gitare.info/page.php?id=20394

Autor: Glam Boogie, Dodano: 17-02-2012 21:13.
Govt Mule – Dose

Album Dose Warren Haynesovog Govt Mule tria je skračena iako če se činiti nekima preduga, recenzija, jer mora se opisati i tijek nekih pjesama , da bi se dobio ukupni dojam genijalnosti i talenta gore navedenog gitariste.

Toliko stilova, zvukova, promjena ritma, a sve u službi skladnih rock pjesama.. Mislim da je najbolji pokazatelj događanja na albumu pjesama Torazine ,druga po redu, koja slijedi nakon Blind man, koja me je podsjetila i to frapantno, na iznenađenje koje sam doživio slušajuči prvi put, prvi album King Crimsona i njihov 21st Century schizoid man i „filtrirani“ glas dernjave Greg Lakea.

Dakle druga pjesma i naslovom Thorazine shuffle(što je jedan iz redova lijekova za smirenje)i zvukovno smiruje prvotni šok, odlična rock pjesma ne baš sklona za stavljanje u bilo koji rang,baš shuffle što i u naslovu piše.

Waren Haynes se u ovom albumu ne bavi raznim stilovima da bi zadivio svjim gitarskim umiječem,več da slušatelju pruži užitak u slušanju svih stilova rocka ili jaza, bluesa. Rekao bih da je to multi rock album, gdje možemo čuti gotovo pop baladu kao što je Towering fool s uvijek ubačenim izvanrednim solo dodacima, U pjesmi Gona face izvanredna predigra basa i bubnja nas uvodi u distorzirani riff, i sjecka vas na komadiče,i onda ubacuje i solo od kojeg se podiže kosa na zatiljku, ne boji se primjene bilo kojeg efekta, ako je svrha napraviti dobar rock komad, koristi ih koliko god može i kad može ili kad treba, bolje rečeno.Od jednog Haynesa kojeg sam pratio u Allmanima, najmanje bi očekivao ovakve zvukovne izlete.

Zatim opet Birth of the mule, instrumental koji zbunjuje, načas je to čisti jazz, pa rock s jaz bas dionicom u pozadini, solo, slide, pa hard rif i , i kad čekate eksplozoju opet smirujči ton basa i lagani jazz. Onda imamo klasični delta blues s John the revelator uz ritam i promukli glas dolazi slide,banjo i svi drugi pripadajuči instrumenti ali ipak je glas taj koji pjesmu drži onako kako treba, bluzerski na stari način, rekao bih crnački glas nekog roba s joga Amerike. Čisto rockerski,opet ne znam u koju bi ga kategoriju ubacio Larger then life pa zatim akustični onako pomalo John Mc Laughlinovski, Raven black night, odlična tehnika pozadina s kongama, ma kao da Trilok Gurtu iz McLaughlin Tria sjedi iza njega a na kraju mi se učinilo da sam čuo i zvuk jako sličan sitaru. I na kraju I Shall return southrock, country rock pjesma koja efektno završava ovaj izvanredni album.Neke pjesme sam možda i izostavio ali sve u namjeri da nekako,a u ovom slučaju je to dosta teško, predstavim Warena Haynesa kao gitaristu,skladatelja i lidera Govt Mule.

Odličan band koji više snima live albume i koji se na stageu osječa najbolje.Ne libe se svirati ni Stonese, ali na svoj način , niti druge velike bandove, ne boje se stilova, ne bježe od glazbe, ma kojoj ona vrsti pripadala. Zato vam preporučam da ako imate priliku poslušati neki njihov album to svakako učinite, jer svatko od vas bez obzira na muzičko opredjeljenje, će nači nešto za sebe, sigurno. Mislio sam do nedavno da će sa starim rockerima, bluesmanima i ostalim dinosaurima otiči i dobar rock, ovaj gitarist a i ovaj album posebno, su me razuvjerili u tom mišljenju i pokazali da treba tržiti i nači nove nade rocka bilo koje kategorije,ajme što ne volim to kategoriziranje rocka ali izgleda da je to ponekad neizbježno.

Eto toliko od mene.Nadam se, budući da je ovo prva recenzija da me nečete sasjeckati na pre sitne komadiće.

Toliko za ovaj put.Do čitanja.

Preuzeto sa: Gitare.Info