DRUGE RECENZIJE

Ibanez S420 WK

  • Autor: Mannnncho
  • Datum: 25-09-2011 15:38
  • Ispiši Stranicu
UVOD
Govorimo o Ibanezovoj gitari S420. Napisat ću specifikacije gitare i svoje mišljenje koje sam stekao o njoj. Na njoj sviram nekih 4-5 mjeseci, a inače je stara oko godinu i pol. Gitara je jaaako svestrana s obzirom na konfiguraciju H-H.

SPECIFIKACIJE
Neck Material: 3pc Maple
Neck Type: WIzard III
Body: Mahogany body
Frets: Jumbo frets
Fingerboard: Rosewood
Inlay: Off-set dot on 12th fret inlay
Bridge: ZR bridge w/ZPS2
NeckPU: INF1
BridgePU: INF2
HW Color: Cosmo black

IZRADA
Gitara je napravljena u Indoneziji. (šteta kaj nije u Japanu, al nema veze). Tijelo je sastavljeno kompletno od mahagonija, ali unatoč tome, gitara je teška svega nekakvih 3 kilograma. (Što je duplo manje nego neki RG). Meni to jako puno znači pošto sam mali. A mislim da nikome nije bas ugodno držati na ramenima 6-7 kilograma ne? Laka je zbog stanjenih rubova na kompletnome tijelu. Znači, recimo da je gitara ne mjestu pickupova debela nekih 4 cm, a na rubovima 1.5 cm...( Od prilike govorim sad). Ono što je isto zanimljivo na ovoj gitari je finish. Nije lakiran kao kod večine gitara, nego je mat crni. Ima na sebi kao reljef nekakav. (Evo na što mislim:

Vrat je zašarafljen na tijelo, ima 24 polja i točkice samo na 12 polju. Mašinice su Ibanezove čini mi se, ali unatoč tome dosta su precizne. A tu pomaže i locking nut, pa se sve to skupa da jako lijepo složit. Sa držanjem štima nikakvih problema nisam imal za sad. Dolazimo do briđa, meni najzanimljivije stvarčice na gitari. Ovdje se radi o ZR briđu (Zero Resistance-znači ima kuglaste ležaje umjesto onih pivota.) sa Zero Point Sistemom. ( Dodatni par opruga na poleđini gitare koji pomaže držati kontru i sve to skupa drži u savršenoj ravnoteži.) I da opet napomenem, kolko sam se god "trudio" da ga silujem, nisam uspio raštimati gitaru do one granice da se ne može svirat s njom učinkovito.

ELEKTRONIKA
Gitara je konfiguracije H-H. Magneti su Ibanezovi INF koji meni za sad zvuče solidno, i nemam nikakve zamjerke. Znači 5 way šalter, meni je za clean najdraža četvrta pozicija od gore. Jako podsjeća na strat clean. Za drajv, ili prva ili zadnja pozicija ovisno o potrebi. Međupozicije rijetko kad. Za volume pot se nema kaj previše reč. Tone pot. Heheeheh. Ponekad ga iz dosade odfrljim da je tup do kraja pa sviram "Da li znaš da te volim". heheh

ZVUK
Kao prednost ove gitare, može se navesti upravo njena svestranost. Zvuči stvarno super. I to sa mojim jadnim pojačalom. Da ne pričamo o tome kak bi bilo da se ušteka u nekakav JCM. Clean je jako topao. Na međupoziciji od bridge huma, dobije se čisti strat clean. Pošto mi u bendu sviramo pretežno zabavnu muziku tipa Mišo Kovač, Dražen zečić i slično, meni sjeda super. Bridge hambaker mi se isto sviđa, pogotovo na drajvu za neke solažice žešće. Za Bijelo Dugme, Prljavo kazalište, Thompson i slično: majka. Sad, neck hambaker isto dosta koristim u zabavnom stilu- nije za bacit. ;D Sigurno da nebi bilo bedasto ubacit nešto skuplje unutra i kupit neko pošteno pojačalo, ali za sad ništa. :-)

OSJEĆAJ
Kao što sam več naveo, gitara je lagana i stvarno nije nikakav problem držati ju po 4-5 sati stoječki. Vrat je tanak, ne lakiran, baš po ukusu mojih kratkih prstiju. Whammy ručica ide glatko, te ima dosta veliki raspon. Ponekad se zna desiti da ručicu nategnem prema gore pa onda žica kresne, ali ništa strašno. Čitao sam da je S serija znala imati problema s frett buzom. Kod ove to nije problem.

ZAKLJUČAK
Gitara nova košta oko 3700 kuna otprilike. I sad, da idem kupovati gitaru, opet bi kupio S seriju, ali seriju više. I to čisto iz nekog napredka. Tolko da ne kupujem istu. Naravno da bi u kolekciju dobro došao neki Strat i LP, ali recenzija glasi S420 pa prema tome... Znači gitara u srednjem rangu, sasvim solidna. Svetrana, raznolika, lijepa, zanimljiva i tak dalje. Ali, to je samo moje mišljenje, kao što sam več rekao. Hvala!

» 1 komentara... Dodaj svoj!

Strat04 kaže:

Mali tip oko neck humbuckera na toj gitari ( a i inače Ibanezima koji imaju INF Pickupe). Spoji u seriju kondenzator 0.047 i očistit će ti se ta muljaža (znači, odlemiš hot žicu od tog humbuckera, spojiš na jednu stranu kondenzatora a drugu stranu kondenzatora spojiš na Switch gdje je bila zalemljana hot žica od Pickupa). ;)

Sretno..

28-06-2020 12:38