DRUGE RECENZIJE

Gibson '84 Explorer Reissue

  • Autor: *SpeedMaster*
  • Datum: 21-02-2011 18:49
  • Ispiši Stranicu
Gibson '84 Explorer ReissueGibson Guitar Corporation:

Gibson Guitar Corporation je američka tvrtka iz američkog grada Nashville, koja se bavi izradom glazbenih instrumenata, a najpoznatija je po svojim gitarama. Tvrtka proizvodi gitare i pod drugim brandovima kao što su Epiphone, Kramer, Valley arts, Tobias, Steinberger, i Kalamazoo. Uz gitare, tvrtka prizvodi i klavire, brand Baldwin unit, zatim bubljeve Slingerland drums, i pojačala Trace Elliot amplifiers, kao i još neke potrošne materijale za glazbenike.


Povijest:

Orville Gibson rođen 1856.g. u gradu Chateaugay. Počeo je 1894.g. izrađivati mandoline u gradu Kalamazoo, u Michiganu. Mandoline koje je on proizvodio razlikovale su se od ostalih po obliku. Prijašnji modeli mandolina imali su ravan drveni pokrov, dno poput mjeha (kao kod lutnje) sačinjeno od više ravnih traka od drveta, dok su kod Gibsonovih mandolina pokrov i dno napravljeni od jednog ravnog komada drveta, a strane od komada zakrivljenog drveta. Prijašnji modeli su bili vrlo krhki i nestabilni, dok je novi model bio čvršći, davao bolji zvuk i lakše ga je bilo izraditi.
1898. g. Orville je patentirao svoj izum, a 1902.g. osnovao tvrtku "Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co, Ltd". 1920-ih i 1930-ih Gibsonova tvrtka zaslužna je za mnoge inovacije u dizajnu gitara, i ubrzo je postalo jedan od najvećih proizvođača gitara, a posebno je bio uspješan njihov model Gibson L5.
1936. g. predstavili su svoju prvu "električnu španjolsku" gitaru model Gibson ES-150, danas poznatu kao prvi komercijalno uspješni model električne gitare.
1950. g. nakon tržišnog uspjeha modela Fender Telecaster tvrtke Fender Musical Instruments Corporation, tvrtka Gibson je prešla na proizvodnju modela izrađenih od jednog komada drveta. Nakon što su dizajnirali svoju prvu takvu gitaru, tvrtka je potpisala sponzorski ugovor s glazbenikom Les Paulom, čije bi ime nosio novi model. Taj model, Gibson Les Paul standard je najpopularniji model tvrtke. U kasnim 1960-im tvrtku je kupila korporacija Norlin, nakon čega je kvaliteta proizvoda i uspjeh tvrtke lagano padao.
Između 1974. i 1984. g. tvrtka seli proizvodnju gitara iz Kalamazooa u Neshville, ne bi li povećala zaradu. 1986. g. posrnulu tvrtku kupuju Henry E. Juszkiewicz, David H. Berryman i Gary A. Zebrowski koji je ponovno čine uspješnom i profitabilnom.


Karakteristike:

Gitara je napravljena 2008. godine u SAD-u. Ima tanak vrat sa 22 polja i fretboard napravljen od ebanovine. Cijela gitara napravljena je od mahagonija. Ima aktivnu elektroniku, EMG 81 pickup na bridgu i EMG 60 na necku. Ima vrlo dobre Groverove mašinice. Uz gitaru dobivate Gibson USA kofer.


Zvuk:

Najviše sviram metal iz 80-ih. Koristim Marshall JCM-900 pojačalo i Zakk Wylde Overdrive i sa zvukom sam jako zadovoljan. Može se dobiti dobar blues sound na necku, a na bridgu distorziju sa puno sustaina i razarajučim pinch harmonicima. Kao što sam već prije spomenuo, gitara ima 2 humbuckera, EMG 60 na necku i EMG 81 na bridgu, volume pot za svaki, master volume i 3-way toggle switch. Ja sviram samo doma, u stanu, pa nemogu sve pojačati do maksimuma. Da nebi netko mislio da pišem recenziju pojačala, napomenuo bih da sam prije imao meksičkog fendera stratocastera. S njim nisam dobio toliko gaina i sustaina kao sa Gibsonom.


Action, fit i finish:

Gitara je bila postavljena vrlo dobro kad sam ju dobio. Ima sam manjih problema s poljima, ali sam ih promjenio. Jedina zamjerka na gitari je neka plastika ili štogod već na nutu, a volume pot neck pickupa izgleda kao da je otopljen na jednoj strani.


Pouzdanost i trajnost:

Hardware mi izgleda kao da će trajati dugo vremena. Jedini problem su straplocksi (gumbi za remen). Premali su, ali ako već kupujete ovako skupu gitaru najmanji problem će vam biti zamjeniti ih. Prije nego što sam ih zamjenio gitara mi je par puta pala s remena. Kasnije sam kupio Schallerove straplockse i pokazali su se odličnima. Finish također izgleda kao da će trajati dugo vremena.


Zaključak:

Kao što sam već prije napisao najviše sviram metal. Najdraži bend mi je Metallica, a ova gitara je kopija Hetfildove gitare. Gitara mi je super, jer daje masniji ton od fenderovog. Mogu ćak reći da sam se dosta približio Metallicinom tonu. Nadam se da ću jedog dana imati gotovo identičan ton. Gitara je kvalitetno napravljena i nemam nekih posebnih zamjeraka od onih koje sam gore napisao.


Ocjena: 9.7/10


P.S: zanemarite gramatičke pogreške, nikad nisam bio dobar iz hrvatskog :D
Možda je ovo jedna od najkraćih recenzija koje ste ikad pročitali, ali nadam se da će nekome biti korisna…


Do sljedečeg puta:


*SpeedMaster* :)

» 0 komentara... Dodaj svoj!

Još nema komentara