ZADNJE NA FORUMU
 • Klasična gitara - izbor izmedju 3 modela

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 11-07 19:03

  Odgovora: 39

  Pogleda: 2766

 • Offline

  Komentirao: pekki

  Datum: 11-07 13:52

  Odgovora: 87

  Pogleda: 3866

 • Podešavanje intonacije

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 10-07 22:19

  Odgovora: 9

  Pogleda: 149

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 10-07 21:24

  Odgovora: 91

  Pogleda: 6359

 • USB audio interface

  Komentirao: Ivan Horvat

  Datum: 10-07 09:32

  Odgovora: 28

  Pogleda: 595

 • Mikrofonicna lampa

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 07-07 22:58

  Odgovora: 7

  Pogleda: 254

 • Crimson descendant artist (poslastica i ekskluziva)

  Komentirao: Strat04

  Datum: 07-07 20:40

  Odgovora: 2

  Pogleda: 103

 • Pitanja i prijedlozi o recenzijama....

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 07-07 12:21

  Odgovora: 9

  Pogleda: 195

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-07 17:17

  Odgovora: 1015

  Pogleda: 215896

 • Treble Bleed Mod

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 15:45

  Odgovora: 0

  Pogleda: 23

 • Podforum "Modifikacije i nadogradnje"

  Komentirao: motörhead

  Datum: 06-07 14:24

  Odgovora: 0

  Pogleda: 69

 • Fender strat MIM humbucker pickup odabir

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:47

  Odgovora: 3

  Pogleda: 96

 • Boss CE-5

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:11

  Odgovora: 3

  Pogleda: 70

 • Laney Linebacker 50 Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:58

  Odgovora: 0

  Pogleda: 34

 • Laboga Studio Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:51

  Odgovora: 2

  Pogleda: 57

 • Peavey V-Type NTB TR

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 09:38

  Odgovora: 1

  Pogleda: 52

 • Njen oprostaj - Ljuba Alicic - Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 04-07 22:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 73

 • ProCo RAT

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 04-07 16:50

  Odgovora: 4

  Pogleda: 75

 • Hal's All Star Guitar Festival - Rijeka 2010

  • Datum:   02-11-2010 00:35
  • Autor:   XSARA
  • Ispiši   Stranicu
  Dugo se čekalo na informacije o početku i programu ovogodišnjeg Hal's All Star Guitar Festival-a...rekao bih, do zadnjeg časa,a to, u ovakva vremena, nije slutilo baš na dobro.No, tim je veće bilo zadovoljstvo dočekati službene podatke-tko,koliko i kada će nastupiti.
  Ovogodišnji je Festival održan samo jednu večer, obrazloženje je očekivano-nedostatak novca, sponzora...Pa dobro, važno je da se održalo.
  Evo kako je to (meni)izgledalo u HKD-u u Rijeci,uvečer 29.10.2010.

  Muriel Anderson

  Zamislite da vam se u snovima pojavi dobra vila....tako se na video-zidu ukazala Muriel Anderson-kao dobra vila,krhka i prozračna.Hal je, očito u nemogućnosti da na festival fizički ove godine dovede Muriel, uspio barem na ovaj način, video linkom,da nam približu njenu izvedbu.
  Muriel Anderson je jedna od najboljih američkih i svjetskih fingerstyle gitaristica.
  Otvarajući večer, nije mogla a da ne spomene prijateljstvo sa Halom i podsjeti se na ugodne trenutke boravka u našem kraju.
  I onda je zasvirala.
  Bluegrass.Glazba je to koja je,očito,u njenim korijenima.Gotovo kao da čujete banjo iz njene gitare.Ali, kakvo je to sviranje:desna joj ruka neprimjetno prebire žice,sitno, kao da ih ne želi ozlijediti,a opet virtuozno,precizno,zapanjujuće.
  Lijeva je ruka školski primjer: položaj njenih prstiju je kao nacrtan na vratu.Pravo je zadovoljstvo pratiti ovakvo sviranje i nadati se da ćemo je ipak na jednom od idućih festivala imati priliku uživo gledati i slušati.


  Balen Lopez de Munain

  Balen Lopez de Munain španjolski je-baskijski-profesor gitare, koji predaje gitaru u Veroni(Italia).
  Njegov stil sviranja je nenametljiv, potpuno klasičan.To je gitarista koji svoje poruke prenosi bez puno glamoura i bez dodvoravanja publici;njegova je glazba točna,dorađena,sa mjerom.
  Osnovu njegove glazbe čine obrade tradicionalne baskijske glazbe,koja je,po njegovim riječima, uglavnom sjetnih,tužnijih tonova.
  Gitara ,kako kaže,nije baskijski tradicionalni insrument.Nama je ta baskijska glazba slabo poznata-u kompozicijama se tek ponegdje začuje koji udaljeni element španjolske glazbe,ponekad zvuk Mediterana, malo,savim malo fada.
  Sva njegova komunikacija sa publikom(na talijanskom) uvijek je usmjerena na to da naglasi svoje korijene, svoju domovinu-Baskiju,
  a to je sigurno i najveća vrijednost njegovog muziciranja-nastaviti ono što su nam preci ostavili u naslijeđe, kako sam kaže.
  Počeo je izvedbom koju je sam nazvao"Freedango",pjesmom izraženog ,dubokog basa(čini mi se da je šesta žica bila spuštena na D, Ddrop tuning),da bi kroz nekoliko obrada baskijskih narodnih pjesama i jedne uspavanke izvedbu završio jednim Fandangom.

  Eddie Martin

  Eddie Martin, britanski blues gitarist,pjevač,svira usnu harmoniku, zabavljač...suprotnost prethodnom izvođaču,Balen Lopezu.
  Slušajući njegove izvedbe, nameće se stara konstatacija:blues, ta toliko jednostavna(da li??)glazba,ta toliko prepoznatljiva 12-tica,za koju pomisliš da si već sve čuo-ta glazba ima stvarni tisuću lica.
  Jednostavni motivi, prepoznatljive fraze-a opet, kad to Eddie izvodi,uvijek je iznova svježe,snažno,duhovito i izazovno.
  Eddie svira resonator gitaru metalnog tijela.Ti se instrumenti najčešće štimaju u otvoreni G-štim(open G tuning) i poznati su po tome da se ne raštimavaju baš lako.Bez obzira na to, Eddie je nekoliko puta preštimavao gitaru,prilagođavajući je raznim pjesmama.
  No, možda i više od samog sviranja gitare, pažnju privlači i njegovo sviranje usne harmonike i pjevanje.
  Njegov je glas DOBRO prilagođen bluesu i na trenutke, da ga ne gledaš, pomislio bi da pjeva neki tamnoputi blueser sa američke Delte.
  Gotovo da sam zaboravio-onaj kofer na podu pred njim,pa to je njegova ritam sekcija, njegov bas bubanj-on je kompletan one-man band.
  Jednu je pjesmu izveo samo na usnoj harmonici-kaže, to je njmu odmor od gitare-"everybody loves hollydays".
  Izazvao je oduševljenje u publici i nakon završetka,publika ga je jakim aplauzom pozvala na bis.
  Eddie se odužio jednom simpatičnom i duhovitom, ali vrhunskom izvedbom pod nazivom "Dont Do It".

  Damir Halilić Hal

  Nakon Eddie Martina ,dvije svoje nove kompozicije odsvirao je Hal.
  Po njegovim riječima, to su kompozicije koje priprema za novo izdanje pjesama koje bi bilo namijenjeno klasičnoj gitari, a temeljilo bi se na motivima naše narodne glazbe.
  Prva je izvedba bila vrlo zahtjevna, radi se o zaista virtuoznoj stvari.Možda mala zamjerka Halu da neke dijelove nije izbrusio do kraja, ali , to je i sam naglasio, rekavši da se još radi na pripremi materijala.
  Drugu je kompoziciju Hal nazvao Croatica.Lijepa je to pjesma za klasičnu gitaru,puna zvukova južnog Jadrana,Dalmacije.
  Podsjetila me na neke stare klapske izvedbe dalmatinskih pjesama,na klapu Dalmacija i vrijeme kad klapsko pjevanje i pjesme nisu podlegle komercijalizaciji.
  Zaslužen aplauz Halu, za izvedbu i trud u pripremi festivala.
  E,bila je tu i jedna zajednička izvedba Hala i Muriel Anderson na video linku.Izveli su skladbu Country Pie sa Halovog albuma Gemini.Muriel kao ritam gitaristica, Hal kao solista.Odlična,interesantna izvedba.

  Keith Thompson Band

  Keith Thompson Band nastupio je u sastavu Keith Thompson(gitara,vokal),Patsy Gamble(saxofon,prateći vokal),Neil Simpson(bas gitara) i Roy Adams (bubnjevi).Radi se o redom vrhunskim profesionalcima,glazbenicima koji su nastupali sa mnogim svjetski poznatim imenima Rock, blues i pop glazbe.Izvode uglavnom Rhythm&Blues, rock standarde i vlastite kompozicije.
  Keith Thompson je dobar gitarista i pjevač, koji se ne gura pretjerano u prvi plan, već gitaru stavlja ponajprije u funkciju cjeline.Zato su u pjesmama češće i jače bile zapažene solaže na saxofonu koje je odlično izvela Patsy.
  Bez obzira na to, ipak je Keith u pojedine solaže unio dosta elemenata po kojima se vidi da je potkovan gitarista-u solu Little Winga je tako bilo i tappinga, i shreda...
  Raznovrsnost su pokazali u jednoj izvedbi-jamu u kojem se čulo i standardnih riffova Creama, Deep Purple,Hendrixa....
  Spomenuta izvedba Hendrixova Little Winga je pokazala da se stavrno radi o glazbenicima koji znaju što rade-Keith ne robuje potrebi da po svaku cijenu kopira original-on u izvedbu unosi svoje elemente obrade,a to je posebno izraženo baš u solaži,
  u kojoj saxofon ponekad i dominira nad gitarom.Atmosfera se zagrijala, publika se razveselila,malo bučnije ,ali ne i prebučne glazbe, te je večeri svima dobro leglo.
  Na mene su svakako najveći utisak ostavili ritam sekcija-ležeran basista,koji svira sa toliko lakoće i gušta, te bubnjar-precizan, odmjeren, kompaktan.

  Za kraj....slatkiš

  Za sami kraj, kad je publika već ustajala iz stolica i krenula prema izlazu,uslijedilo je malo iznenađenje,mali kolačić: na video zidu opet se ukazala Muriel Anderson.
  Još je jednom sve pozdravila i ispratila obradom prelijepe pjesme Vincent(Starry Starry Night) Dona McLeana.

  I stvarno kraj...

  Damir Halilić Hal još je jednom, po šesti put, uspješno organizirao festival gitare.Ponovno je doveo jaka imena, te je uspio,u nimalo lakim okolnostima,učiniti da Rijeka i Hrvatska dobiju priliku osjetiti djelić svjetske i Europske gitarističke scene.
  O konceptu festivala može se razgovarati, ali Hal je ostao dosljedan ideji o raznovrsnosti gitarističkih stilova.
  Mislim da je to dobro, jer gitara,možda kao rijetko koji instrument ,daje gotovo neograničene mogućnosti izražavanja,bilo da se radi o raznovrsnosti zvuka-akustičnim ili električnim , bilo da se radi o raznovrsnosti stilova-folku,klasici,bluesu ili Rocku....

  Hal's All Star 2010 je završen.Čekam 2011.

  Slični tekstovi

  Pregledano 3613 puta
  Pregledano 6864 puta
  Pregledano 7002 puta
  Pregledano 7195 puta
  Pregledano 4270 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara