»Recenzije - Recenzija Opreme - Recenzija Pojačala - HARLEY BENTON GA5 HEAD
»Malo 5 W lampšako pojačalo
  https://www.gitare.info/page.php?id=17459

Autor: Shin0, Dodano: 30-08-2010 21:57.
UVOD
Ovo je priča o zapravo jednom malom lampašu koji je došao u moje ruke igrom slučaja, zbog čega bih trebao zahvaliti kolegi Mirku iz benda Wendy Darling, s kojima dijelimo svaki detalj o muzici i ostalim stvarima. Mirko je igrom slučaja na glazbenom forumu našao pojačalo, lampašku 5-watnu glavu sa 1x12 kabinetom, te zamjenio svoju gitaru za njega, učinivši meni uslugu. Nakon par dana sam isprobao pojačalo, iako sam bio skeptičan jer sam prvi puta čuo za Harley Benton, i nije baš bilo previše u glavi da bi to moglo biti dobro. Zapravo postoje jako dobri mali lampaši, ali mislim da svi kad čuju nekakvo strano, za mene potpuno novo ime, naravno da će više pristupiti subjektivno i skeptično reči da baš i nisu najsigurniji u to koliko je to zapravo dobro. Nakon dolaska sa svojim bivšim Ibanezom iz RG serije, probao sam malog lampaša, a kasnije je proban sa LP-om, a sada sviram na njemu sa stratom. Ovaj mali lampaš dolazi u COMBO obliku i u obliku HEADA, što je bitno napomenuti. Ono koliko sam ostao u transu i koliko me zadovoljio opisat ću u sljedećim crticama.

[URL=http://img401.imageshack.us/i/ga5h.jpg/][IMG]http://img401.imageshack.us/img401/7949/ga5h.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

SPECIFIKACIJE:
-Harley Benton GA5H guitar head - 5watt (class A)
-1 channel, 1x volume and 1x tone control
-1x 12AX7 and 1x EL84 tubes
-Dimensions WHD: 360 x 260 x 220 mm
-Weight: 10,5 kg

IZRADA:
Pojačalo je pravokutnog oblika, čvrsta šasija, vintage izgleda i krem boje. Na svakom uglu ima male jasutčiće na kojima pojačalo „stoji“ te vrlo čvrstu ručku za prijenos. Dva knoba koja su vintage izgleda, crveni okrugli switch za paljenje, te standardni input za jack. Sve se nalazi sa prednje strane heada, a ispod toga se nalazi crna pločica na kojoj piše Harley Benton. Sa zadnje strane su standardni izlazi za box sa 4,8 i 16 ohma, standardni utor za kabal za struju, te ima rešetkast otvor kroz kojeg se može vidjeti lampa i dio unutarnje konfiguracije i elektronike.

KONTROLE:
Pojačalo kao što sam rekao ima dva knoba: volumen i EQ vintage izgleda. Volumen naravno zna se čemu služi, dok EQ je specifičan. Ono što EQ zapravo određuje je ton, jer pomoču njega se da namjestiti čitav spektar tonova. Sa stratom je dovoljno EQ namjestiti na 13-14 sati, dok sa Les Paulom ga je bilo dovoljno na 10 sati jer les paul već po sebi ima dosta mastan zvuk, zbog mahagonija, ovako sa podešenim EQ preko 12 zapravo se dobiva totalno zamućen bass zvuk, i gitara zvuči mutno a tonovi se ne raspoznaju jasno. Naravno sve to varira od gitare do gitare, ali ono što je sigurno, sa stratom se bolje slaže. Volumen kada se odfrlji do kraja, ono sa cleana prelazi na blagi crunch, i naravno na gitari sa pickoupovima koji imaju jak output on je blago distorziran.

ZVUK:
Glavu sam isprobao na različitim boxovima. Isprobana je na 2x12, 1x12, 4x10, 4x12. Najbolje se slagao sa 2x12-ce jer sam izvukao baš onaj željeni sound. Sa 4x10 i 4x12 ne dobije se zapravo koliko se može dobiti na 2x12, jer nekako je u tom trenu pojačalo s obzirom na glasnoću bilo slabije, i više se isticao onaj clean sound nego crunchy sound koji je na 2x12 došao do izražja. Sa 1x12 je ono zvučalo ok, naravno dosta dobro za kućne svirke, i vježbu. Ono što je bitno, malac je preglasan i za kućnu svirku.

E sada CLEAN osund kod ovoga je pojačal jako topao. Isproban je na ibanezu RG320FM i na međupozicijama humova je ono zvučalo dosta funky, dok na neck humu podosta toplo. Sa Les Paulom ono dakako ima topao ton, naravno ne smije se pretjerivat sa EQ-om, i mislim da se da izvuč baš onaj blues ton. Sa stratom pak pojačalo se slaže najbolje. Na necku je sound topao, savršeno definiran, na middel pick upu savršen je za svirat ritam pratnju i akorde, dok na bridgu ima onaj sparky sound koji se može čuti u dosta jazz stvari za nekakav picking ili tako nešto. Clean sound je dakako potukao dosta lampaških pojačala koja sam čuo, a mogu reči da sam u trenu isprobavanja pored sebe imao glavo od voxa lampašku i glavu H&K-a, te da je clean bio mrvicu lošiji od H&K-a. E sada, ako se odfrlji volumen do kraja dobije se CRUNCH.

CRUNCH kod ovoga je dosta vintage, muljav sa LP-om, sa Ibanezom je dosta režao, dok sa Stratom on pak imao blagi crunchy ton za onako prljaviji Clapton style rock/blues. Harley Benton se izvrsno slaže sa pedalma, ja ga koristim u kombinaciji za bossovom trubo distrotionom pedalom, dok sam na njemu isprobao Fulltone OCD-a i Zack Wylde signature overdrive, maxonov booster, i cry baby wah. Kada se kroz njega overdrive pedalom protjera malo više distorzije, drive je jako topao. Mogu reč da se nekako dobije baš ono što tražim. Sa LP gitarama on dobije dosta onako zaokružen drive tone, kod soliranja sam uspio izvuč onaj a la Morello ton približan onome na solaži sa pjesme od Audioslavea „Doesn't remind me“, sa Ibanezom je ono imalo muda za pristojan rock/metal a la Pantera jer sam kroz određene pedale uspio izvuč i dosta riže, a opet za hard rock je bio pun pogodak, dok sa stratom se uspije postići fin rock sound a la Pearl Jam u kombinaciji sa dobrom drive pedalom, i sa stratom me zapravo najviše oduševio, pogotovo na neck poziciji za svirat ritam, dok onaj nekakav high pitch na bridgu za pincheve mi je bio odličan (tada je probavano na Wyldevoj signature i Turbo Distortionom). Dakle sa dobrom drive pedalom se da činiti čuda, a sound se može dobiti vrhunski, naravno, najviše onaj topao vintage sound zbog kojeg je nekako to pojačalo karakteristično, a opet tonovi se jasno čuju i definirani su.

Sa Harleyom se treba dakle dosta igrati, jer može zadovoljiti svačiji ukus, za clean da ne pričam, a sa dobrim pedalama kao što rekoh, sama čuda. Pomalo nekada predstavlja izazov za svakoga tko želi dobiti što hoće, ali bitno je da je ono dosta glasno i da je za probe odlično, meni zasad super služi, zadovoljan sam s njime i snimam u studiu sa njime i mislim da ću ga ostaviti i nemam ga nekakvu namjeru zasad prodavati, jer zbilja zadovoljava sve standarde koje si običan gitarist može poželjeti.

ZAVRŠNA RIJEČ
Ono što je H&K predstavio, Vox AC50 i Marshall JCM800, sve je to Harley Benton uspio uhvatiti i pokazati da je to zapravo jedno od onih pojačala koja vrijede, a koja opet i nisu toliko poznata, bar meni. S mnogim gitaristima koji su ga probali složili su se da šteta što nema veća glava, barem nekakvih 50-ak W, jer pojačalo ima jako topao sound, savršeno je za svirat svaki žanr, i može posramiti neka velika imena u svijetu pojačala, jer ono što ono nudi zaista je i više nego što čovjek može pomisliti. Mnogi istiću da mu je mana zapravo ta glasnoća, ali nevjerojatno je koliko glasan može biti malac sa svojih 5 W lampe, i to je ono iznenađujuće i pozivno kod njega. Nadam se da će kroz idućih par godina ono dobiti i svoje veće predstavnike, jer zaista je to potrebno, pogotovo zbog sounda koji pruža. Tko ga ima prilike isprobati nega isproba, toplo preporučam za kućnu upotrebu, za probu, za manje svirke i pogotovo za snimanje u studiju jer je dobra stvar što se ono može odfrljiti, lampe mogu pjevati, a sound može dati puno više nego što bi dali nekakvi eminentniji proizvođači pojačala.

Preuzeto sa: Gitare.Info