»Recenzije - Recenzije Gitara - Ibanez SZ320
»Kultni model ovog japanskog proizvođača
  https://www.gitare.info/page.php?id=17410

Autor: Pizvo, Dodano: 19-08-2010 19:32.


POVIJEST

Ibanez je od sedamdesetih godina na ovamo postao poznat kao proizvođač gitara orjentiran na modernog gitaristu, koji prati trendove i ne boji se inovacija. Jedan od značajnijih modela, koji je Ibanezu donio ugled i izvan krugova obožavatelja shreda u kasnim osamdesetima, je svakako hvaljena S (Saber) serija. Radi se o modernom pristupu gitari, koja je zamišljena kao spoj različitih svijetova. Njeno tanko mahagonij tijelo, spojeno sa izvrsnim modificiranim wizzard javor vratom i tremolom/floydom, te mnoštvo pozicija pickupova nešto mekšeg karaktera su savršeno sjeli u čitavu lepezu žanrova u kojima su gitaristi zahtjevali ergonomsku, laganu i svestranu gitaru, pogodnu za live ili studio, soliranje ili ritam. Uvedena 1987., ova linija gitara je do danas jedan od simbola Ibaneza, zajedno dakako s JEM i RG serijama. Tijekom godina se pojavilo mnogo varijacija unutar serije, poput SA (javor top i vintage tremolo), SV (prestige linija), te negdje početkom devedesetih i SC linijom. U to doba dolazi do cvjetanja alternativne scene u SADu, koja je počela privlačiti sve više mladih ljudi, a polako ali sigurno je u proboj krenuo i američki luksuzni proizvođać gitara naziva PRS. PRS je nudio priličan odmak od Fender/Gibson/Ibanez filozofija gitare i stvorio novi standard - 25" skalu, mahagonij/javor top tijelo tanje od Gibsonovog, ali veće, kontura sličnijih Fenderu, s dva moderna humbuckera i fiksnim jednodjelnim mostom. Ovakav model gitare je izvrsno sjeo novoj generaciji gitarista i Ibanez je ubrzo shvatio da se isplati ubaciti u to tržište. SC (Saber Classic) linija nije bila ono na što joj ime asocira, već potpuno nov pristup. Tijelo standardnog Sa je blago zadebljano, gitara je dobila fiksni most, dva humbuckera i skraćenu 25.1" skalu, u nastojanju da se feelom približi trendu. No kroz par godina, unatoč vrhunskoj izradi i kvaliteti te gitare, otkriveno je par nedostataka, na što u upozoravali i sami gitaristi, a i ja sam se u to imao prilike uvjeriti, pošto mi frend posjeduje jedan SC model - gitara je ipak djelovala i zvučala tanko i glatko, malo preopušteno za ciljanu publiku. Ibanezov odgovor je bio logičan - tijelo je zadebljano na standardnu debljinu Artist serije, vrat je dobio deblji i zaobljniji profil i postao je set-in, a na most je sjeo ganz novi Gibraltar III (do danas standard na svim Ibanez fixed bridge gitarama), kombiniran sa string trough sistemom. Rođena je SZ serija, koju su ubrzo kao svoj signature model prihvatili razni gitaristi: Marty Friedman (Megadeath), Mike Mushok (Staind) i Keziah Jones (elektro-akustična izvedba). Čak i danas, par godina nakon prekida prizvodnje, najjeftiniji modeli, SZ320 i SZ520, se mogu vidjeti live kod gitarista poput Matta Bachanda (Shadows Fall) i Paula Wolinskog (65daysofstatic). I to s razlogom.


OBLIK I IZRADA

Obzirom na reputaciju Sabera, na prvi pogled sprijeda se jasno može zaključiti o čemu se točno radi. Konture su standardni Saber, samo što je gitara puno deblja od svoje mršavije rođakinje. Generalno gledano, može se reći da je koncept nekakav superstrat-susreće-PRS. Tijelo je mahagonij s tankim javor topom i vidljivim bindingom, vrat je također mahagonij s rosewood fingerboardom, set-in sa 22 polja i izglađenim spojem zbog lakšeg pristupa višim poljima. Vrat je nešto širi i nešto deblji, medium pragova standardnog radijusa, ali i dalje poprilično brz i nevjerojatno udoban, od vrha do spoja s tjelom. 25.1" skala je prilično neobična i jedinstvena za ovaj model, ali učinkovito spaja lakše bendanje, stabilniji tuning i veću mogućnost prilagodbe oktava niskim štimovima, karakteristike koje su uglavnom nespojive. Most je standardni Gibraltar III, vrlo čvrst, sa dubokim sedlima iz kojih žica ne može nikako ispasti, zaglađenih rubova zbog ugodnijeg palm-mutea i vrlo velikog hoda za štimanje oktava na najluđim štimovima (jedan od razloga zašto je Mushok, koji svira na drop B, svirao na SZu i prije nego je dobio svoju signature bariton verziju.) Umjesto tailpeacea, gitara ima string trough sistem koji pomaže sustainu. Mašinice su solidne, čvrste, drže štim i pametno su postavljene radi što manje tenzije. Action je skoro prenizak za svoje dobro, vrlo je mekana i laka za sviranje, čak i sa debljim žicama. Sveukupan dojam gitare na prvi pogled je izvrstan, iako se radi o početnom modelu. Djeluje elegantno, čvrsto i moćno, savršenog je balansa, nije preteška, iako ima masu i udobna je za sviranje u svim položajima. Na izradu i završnu obradu, kao i kod većine Ibaneza, nema prigovora, vrlo uredno i pedantno složen instrument, što pokazuje i sve veću kvalitetu Made in Korea instrumenata,


ZVUK

Gitara ima dva humbuckera, volume za svaki pojedinačno, master tone i 3-way toggle switch, gdje su 1. i 3. pozicija humbuckeri, a 2. unutarnji single coil oba pickupa. Pickupovi su označeni kao Duncan/Ibanez, a u biti se radi o modificiranim Duncan Designed pickupovima, koji po specifikacijama odgovaraju Duncan Distortion/59 kombinaciji. Ovaj izbor pickupova također pokazuje priličan odmak od standardne Ibanez filozofije, jer se odmah na početnom modelu nalaze pickupovi renomiranog proizvođača (iako budget verzije), dok su na svim ostalima linijama to Ibanezovi pickupovi, kao i suradnja sa Seymour Duncanom, obzirom da je Ibanez poslovično vezan s Dimarziom. No iako su to tek Duncan Designed pickupovi, kombinacija je pun pogodak i pickupovi izvrsno leže namjeni ove gitare. A to je moderni alt. rock i metal. Iako ovo na prvi pogled zvuči kao da su pickupovi moderne scooped drive mašine, istina je vrlo daleko od toga. Zvuk je moderan i prilično moćan na bridge pickupu, koji ima medium/high output, ali je i vrlo definiran i zaokružen. Prirodnu hladnoću i dvodimenzionalnost DD pickupa uspješno nadomještava gomila mahagonija, pa je rezultat prilično balansiran zvuk pogodan za riffanje koje na drop štimu djeluju kao sudar tektonskih ploča, dok se pickup vrlo lijepo pročišćava odvrtanjem volume pota, iako je clean nešto sterilniji i zvonkiji nego je to uobičajno kod analognih LP pickupova. Usporedba s LPom stoji samo po debljini i donekle masnoći zvuka, ali je karakter specifičan i nema baš druge gitare s kojom bi se mogao usporediti, osim eventualno Schecter C1 Standard ili Cort KX1Q. Neck pickup je topao, mekaniji i puno manje agresivan, no za razliku od Distortiona, Duncan Designed 59 nije toliko vjerna kopija svog uzora, te zvuči modernije i bezkarakternije, što nije nužno mana obzirom na filozofiju gitare. Srednja pozicija na cleanu zvuči vrlo slično 2. poziciji standardnog Stratocastera i izvrsna je za funk i slične zvukove, ali je razlika u glasnoći s humbuckerima značajna. Pickupovi su generalno puno bolji nego što bi očekivali i ne zahtjevaju zamjenu zbog kvalitete, već eventualno zbog zahtjeva gitarista. Posebna pohvala ide toggle switchu koji je iznimne kvalitete, ručica je salivena iz jednog komada i vrlo čvrsta, hod je namjerno otežan, ali gladak u prijelazima i vrlo sugestivan pod prstima, a zavirivanjem pod backplate se otkriva i da ima mnoštvo pinova za različite opcije splitanja, parallel/series switchanja i svih ostalih popratnih mogućnosti pickupova. Jedna od prednosti gitare je i monstruozan sustain, možete trznuti žicu, otuširati se, presvući, otići na kavu i kad se vratite, i dalje će lagano zvoniti.

Za one koji žele znati detalje, gitara je dosad probana u bendovskim uvjetima na Marshall JCM900 SL-X glavi s Marshall 1960 kabinetom, te Carvin Quad X Preampu, EL34 100W powerampu i custom 2x12 Celestion T100 kabinetu.


ZAKLJUČAK I OCJENA

Negdje u zimu 2008. je netko u Ibanezu odlučio da je s izletima u modifikacije S serije dosta i SZ, kao i srodna SZR serija su ukinute, na opće zaprepaštenje ljubitelja Ibaneza, dok je dotična firma gamu proširila DN i RGA modelima koji su nastavili neke druge tradicije, no nijedna nije zasjela na mjesto SZa. Što ih je primoralo na taj potez, ne znam, jer je SZ serija postala prvi moderni dizajn gitare tog proizvođača koji je stekao kultan status zbog svoje svirljivosti, zvuka i ergonomije, a sve za presmiješno nisku cijenu. Dovoljno je samo pogledati ogroman broj recenzija, osvrta i tema na forumima diljem interneta da se stekne slika velike popularnosti i traženosti ovih modela, a pogotovo kad se uzme u obzir da nakon iscrpnog istraživanja već godinama (odkad sam htio kupiti dotičan model, ali sam se u međuvremnu odlučio za skuplju varijantu), još nisam naišao na i malo negativnu reakciju. Unatoč ovom, noviji Ibanezi gotovo neshvatljivo slabo drže cijenu na polovnom tržištu i SZ320, sa svoje 4 varijante finisha, je moguće naći polovne za oko 2.000 kn, dok su nove koštale tek 4.000. Sve nabrojano čini ovu gitaru vjerojatno najboljim omjerom cijene i kvalitete na današnjem tržitu instrumenata.

Za one koji gledaju instument vintage karaktera, ovo nije za vas. Za sve vas pak koji želite moderan instrument koji je u stanju odraditi i stadionski koncert ako treba, a s novim pickupovima postaje urnebesno dobra gitara, ili vam pak treba jeftina backup gitara za guljenje po klubovima u koje se ne usudite doći sa svojim PRS Custom 22, jedan savjet - počnite listati oglase... Ove se ne prodaju tako često. :)

Ocjena: 9,5/10


Do sljedeće recenzije
Pizvo

Preuzeto sa: Gitare.Info