ZADNJE NA FORUMU
  • Peavey Fury P-bass

    Komentirao: Mladenko

    Datum: 19-08 14:03

    Odgovora: 0

    Pogleda: 16

  • Pickupovi, drvo, konfiguracije, kombinacije i ostalo...

    Komentirao: Glam Boogie

    Datum: 18-08 16:28

    Odgovora: 620

    Pogleda: 47462

  • Pomoc. Promjena tonaliteta

    Komentirao: Glam Boogie

    Datum: 18-08 16:22

    Odgovora: 9

    Pogleda: 1311

  • Relax don do it...

    Komentirao: Glam Boogie

    Datum: 18-08 16:14

    Odgovora: 4566

    Pogleda: 658835

  • BUGERA Vintage22

    • Datum:   09-08-2010 09:10
    • Autor:   Dušan Skenderović
    • Ispiši   Stranicu
    Uvod

    Evo jednog od pojačala koja su trenutno u žiži pažnje i oko kojeg se poprilično lome koplja na temu da li je dobro ili nije pa je zato zaslužilo da se podvrgne jednoj detaljnoj inspekciji od strane nas nekoliko recenzenata koji ne robujemo predrasudama a već smo dokazani (nadam se) u objektivnom pristupu.






    Firma

    Oko ove firme vladaju prilične kontroverzije. Činjenice su sledeće: firma je ćerka firma (podfirma) velikog (po obimu proizvodnje i prometa) Behringer-a na temu kojeg je mnogo pisano. Ja tu neću puno diskutovati o tome već ću samo preneti u najkraćim crtama šta ja mislim o tome, a to prenosim malim fragmentom iz jedne moje forumske diskusije:

    “...Behringer je firma koja radi sve i svašta od muzičke opreme i vrlo je moguće da u ovom trenutku imaju jedan od najveći asortimana artikala tog tipa. Imaju daleko najniže cijene na tržištu i tu su neprikosnoveni, što ne znači da su i najslabiji. Kao i svi drugi proizvođači, imaju i bolji i lošijih proizvoda…”

    Iako ima onih koji se ne slažu sa mnom, ja tvrdim da su Bugera/Behringer vrlo pošteni i ne sakrivaju zemlju porijekla svojih proizvoda, za razliku od dosta proizvođača. Ono što je nepobitno je to da je vrlo teško u ovom trenutku pronaći na tržištu proizvođača koji daje bolji odnos plaćeno/dobijeno.

    Specifikacije

    Proizvođač je dao precizne specifikacije koje ću ja malo prokomentarisati:

    - ručno rađeni 22W gitarski kombo pogonjen sa 2 x EL84 lampama
    -ono “ručno rađeni” slobodno zanemarite, trgovačka posla
    - cool vintage izgled i osjećaj
    -to je 100% tačno
    - heavy-duty 12” BUGERA gitarski zvučnik za pravi vintage zvuk
    -zvučnik je sasvim OK, biće još pominjan
    - autentično 2-kanalno pretpojačalo dizajna iz ’60-tih sa 3 x 12AX7 lampama za sve od prefinjenog bluesa do razarajućeg cruncha
    -tačnije je reći da su u preampu 2 x 12AX7A i 1 x 12AX7B lampe
    - integrisani reverb sa izdvojenom kontrolom reverba
    -reverb se uključuje/isključuje preko footswitcha
    - vintage ekvalizer sekcija sa Bass, Mid, Treble i Presence kontrolama
    -standardni 3 + 1 EQ zajednički za oba kanala
    - normal i bright ulazi za fino dodjeljivanje karaktera zvuka koji paše svakoj gitari
    -bright ulaz preporučuju za gitare sa humbuckerom mada i strat voli bright ulaz
    - multi-gain nivoi na Lead kanalu sa Pre i Post Gain i na kraju Master volume
    -Pre i Post Gain daju mogućnost fine regulacije drajva
    - 2 moda rada pojačala, u pentoda i trioda režimu rada powerampa
    -vrlo osjetno je moguće promjeniti karakter i snagu pojačala
    - postavljanje impedanse na 4, 8 i 16 Oma
    -praktično bilo koji box može se upariti sa V22
    - visoko kvalitetne komponente i izuzetno otporna konstrukcija garantuje dugi vijek trajanja
    -to tek treba da se dokaže u praksi, navijamo za Bugeru


    Izrada


    Pojačalo izgleda solidno i čvrsto napravljeno, dosta je veliko dimenzijama (veće je nego Marshal JCM-900 50W combo 4501) i djeluje čvrsto i poprilično je teško (21.5 kg). Vrlo je kvalitetno zašarafljeno, šarafi ne idu direktno u drvo nego u metalne čahure koje su ubačene sa suprotne strane, kroz ugaone letvice tako da se ništa ne klima i ne može se rasklimati tako lako. Sve je dobro i čvrsto zategnuto. Šasija pojačala se drži čak sa 8 šarafa, 4 od gore i 4 pozadi. Ručka za nošenje je jaka i velika. Kabinet je otvorenog tipa (bass reflex).

    Finalna obrada je vrlo precizna i izgleda kao da je sa pojačala daleko višeg cjenovnog ranga: tolex je fin i mekan, dvobojan, grill cloth je sa sjanim vlaknima u sebi, spojevi su perfektno izvedeni, nigdje se ne poznaju šavovi. Sa prednje strane su po ivicama ubačene ukrasne gurtne. Komandna ploča je pregledno dizajnirana, uglavnom oku vrlo prijatno, leđima malo manje :) :






    Sve u svemu, spoljnom izradom ovo izgleda kao proizvod visoke klase. Da nema natpisa Bugera mnogi skeptici bi bili jako začuđeni koje je pojačalo u pitanju. Izgledom je pojačalo kopija preskupih i egzotičnih Matchless pojačala dok su komande i njihov raspored vrlo slične (ali ne baš potpuno iste) kao na Peaveyu Classic 30. Što se tiče tona, pojačalo svakako ima svoj identitet.
    Uz pojačalo stiže i dvostruki metalni footswitch za channel/reverb sa velikim prekidačima na kojima su led diodice u crvenoj i plavoj boji sa čak 6m kabla:






    Kontrole


    Tu su dva ulaza: Normal i Bright. Preporuka proizvođača je da se bright koristi za gitare sa humbuckerima. Meni normal ulaz potpuno odgovara i za SSS strat i za humove dok moj prijatelj, stari Fenderaš, voli uz strata i teleta onaj ekstra bright kao na Fender twin pojačalima. Bright ulaz daje baš to. Može i za surf, ko voli.

    Clean kanal ima zasebnu volume kontrolu. Drive kanal ima gain i volume kontrolu (to je onaj post-preamp gain). Oba kanala imaju zajednički master volume. Bass, mid, treble, presence i reverb su zajednički za oba kanala. Kanal se bira push-push prekidačem na pojačalu ili preko footswitch-a.

    Reverb se pali/gasi samo komandom na footswitch-u. Pored mid potenciometra se nalazi drugi push-push prekidač za više nego odlični aktivni mid-boost koji dodaje 15-tak dB u middle rangu zvuka čime se mogu dobiti jako zanimljive stvari, i na clean i na drive kanalu.

    Tu se javlja i moja trenutno najveća zamjerka pojačalu a to je što boost kontrola nije izvučena na footswitch. Ovako je prilično komplikovano prilaziti pojačalu i rukom paliti/gasiti boost a da je to na footswitch-u eto trećeg kanala za lead k’o grom. Čim prođe garancija pojačalu to ću napraviti pod obavezno.

    Potovi su sa chicken-head kapicama. Kao starom Marshall pokloniku nikad mi se takvi nisu sviđali mada moram priznati da je kod njih dobro i vrlo praktično to što se i iz daleka za sekund može tačno vidjeti u kom položaju koji pot stoji. Potovi su mekog hoda i vrlo su precizni. Jako mi se sviđa to što ih čak i u pentoda modu mogu podesiti za vrlo tihu sobnu svirku, čak puno lakše nego na mojim malim pojačalima od 5W i manje.

    Kapice potova su u istoj krem boji kao i tolex sa prednje strane kao i natpisi na kontrolnoj ploči. Ništa nije papagajski šareno već vrlo decentno pa i time Bugera kazuje da ovo nije igračka već profi naprava.
    Na kraju prednje strane, s desna, su plava lampica koja je isuviše jaka i jako bode oči i veliki, čvrsti standby i power prekidači.

    I sa zadnje strane ima svačega. FX loop send i return konektori, konektor za footswitch, selektor impedanse 4/8/16 Ohm, 2 konektora za zvučnike. Tu je prekidač za mod rada snagaških lampi, pentoda/trioda i na kraju, standarno, osigurač i IEC Euro konektor za napajanje:





    Na kraju, ima još nešto vrlo interesantno. Sa donje strane šasije, pored Faradejevog kaveza koji je postavljen preko lampi, izvučeni su kontrolna mjerna tačka sa konektorom za voltmetar i mikro potenciometar za podešavanje BIAS-a. U uputstvu su date vrijednosti referentnog napona tako da uz obični mjerni instrument i stvarno minimum potrebnog znanja svako može sam podesiti optimalni bias nakon zamjene lampi. Ovo je fantastična mogućnost.

    Da je ovo pojačalo stvarno loše i rađeno od najlošijih komponenti, kao što kažu skeptici koji ga, uzgred, sigurno nisu ni vidjeli ni probali, onda stvarno ne bi imalo smisla ugrađivati nešto ovako, prilično egzotično i viđeno samo na višestruko skupljim pojačalima. Ne vidi se baš najbolje jer je preko toga poklopac od prozirne plastike pa pravi odbljesak:




    Zvuk


    Znači, zagrijavamo lampe i palimo pojačalo. Mod rada izlaznih lampi mi je primarno kao pentode.
    Prvo, clean kanal. Jednostavan i bez preterivanja odličan, rekao bih veliki zvuk. I laik bi odmah lako zaključio da svira čistokrvni lampaš. Svijetlog je karaktera, na dinamiku reaguje baš onako kako se i očekuje od vintage lampaša. Ima određenog midrange prizvuka u karakteru, kao stariji Marshalli.

    Iako mi je teško reći koji kanal mi je bolji moram prednost dati clean kanalu. Gitara sa humbuckerom se čuje baš kako treba, široko i odsječno a strat je tu pogotovo na svome. U kombinaciji bridge+middle magneta kako ja najviše volim, sa blago potisnutom bas kontrolom, dodatim middlovima i blago dodatim treble i presence radi baš bogovski.

    Malo reverba preko toga (akcenat je na malo) i eto fantastične osnove za ono što ja preferiram, Clapton, Knopfler, JJ Cale, Rea... Ako se strat prebaci na bright input i doda se boost na pojačalu, ojooooo !!!, eto i Oldfielda (pogotovo sa Blade stratom i njegovim aktivnim opcijama). Clean kanal se može natjerati u vrlo visoka pojačanja volumena a da ne prodrajva, znači clean je pravi clean. Clean kanal odlično prima pedale.

    Nakon određenog eksperimentisanja došao sam do konfiguracije u kojoj mi je digitalni procesor u FX loop-u i iz njega vučem samo prostorne i modulacijske efekte (distorzije i modeling iz digitalaca me apsolutno ne zanimaju) a na ulazu (koristim normal ulaz) imam u lancu volume pedalu, wah, EQ, noise reducer, tube screamer i varijabilnu lampašku drive pedalu.

    Tako to radi sasvim pristojno, baš po mom ukusu. Što se tiče clean zvuka želim da kažem da sam na V22 dobio i jedan specifični teški ton kojeg već odavno nisam mogao ubosti ni na čemu a da nije Roland JC120 ili neki Fender. To je zvuk iz stvari L'Ete Indien od Joe Dassina koju obožavam i rado sviram a dobio sam ga, naravno, sa šupljom gitarom, Gretsch Country Gentleman.


    Drive kanal. Iz njega se bez p’o muke izvlači širok opseg bluesy, crunch i klasičnih rock zvukova. Iako je i nazivom i koncepcijom ovo vintage pojačalo, gaina ima dosta. Počinje već od sasvim malih doziranja na komandi i ima ga do AC/DC teritorije pa još i malo više, samo na korak do hard rock voda. Ni sa punim gainom se, naravno, ne može dobiti metal ni hi gain ali uz malo šlepanja tube screamerom ili dodatnom drive pedalom eto i toga k’o od šale, pa ko voli.

    Rižu se iz ovoga pojačala ne može izvući šta god da mu se radi, iz ovoga izlazi samo masni overdrive koji zadržava akorde u definiciji čak i sa puno gaina. Pojačalo je, kao što sam već rekao, sa izraženim middle karakterom pa tako, uz niže postavke gaina, zvuči vrlo autentično “Plexy” Marshalasto, dušu dalo za klasični rock repertoar a sve to za stvarno smiješne novce. Oni skeptični bi svakako ovo trebali čuti i probati ako žele biti objektivni. Kako pojačavamo gain zvuk naravno biva drukčiji, malo više generički ali i dalje odlično definisan, prijatan za uši i snažan.

    Pošto je ovo i inače pojačalo vrlo svijetlog karaktera, uz povećanje gaina ja preporučujem malo smanjivanja treble i presence registara. Tonske kontrole imaju zadovoljavajući, širok opseg rada i mogu bojiti zvuk u širokom spektru, za svakoga se tu može naći po nešto. Mid boost je i na ovom kanalu vrlo upotrebljiv i moram ponoviti da je prava šteta što nije i on izvučen na pedalu. Uz niže gain postavke (otprilike max do 12-13 sati) dodavanje boosta čini da pojačalo iz osnovnog tona zareži k’o pas spreman da ujede, prava poslastica za uši. Uz više gaina boost takođe dodaje određeni volumen i snagu ali to već nije tako osjetno da vam srce zaigra.

    Reverb je generički digitalac i od njega se ne mogu očekivati čuda. Pri nižim postavkama radi sasvim korektno i upotrebljivo. Previše reverba svakako nikad nisam ni koristio ni na jednom pojačalu pa me to i ne zanima. Za osnovnu koloraciju i proširenje headroom-a za čega meni reverb jedino i treba je zadovoljavajuće dobar. Prolazna ocjena.


    Isto tako, nemam posebno šta reći za FX loop. Radi dobro ono što se od njega i očekuje. Koristio sam preko njega Zoom G2.1u i Digitech GNX4 koje sam poredio i kopčane direktno na ulaz. Naravno, FX loop je čujno bolji za ove namjene. Mogu reći da Bugera V22 vrlo dobro prima pedale na ulazu i da isto tako vrlo dobro prima phaser, delay, chorus, flanger i ostale digitalne zezancije kroz FX loop zadržavajući svoj karakter.


    Trioda mod izlaznih lampi daje značajno smanjenje izlazne snage, po proizvođaču 40%, što u tom slučaju daje max snagu pojačala od oko 13W. Ne moram reći da se i 13W lampe čuje gromoglasno pa će vas i ako svirate u trioda modu mrziti svi iz vaše zgrade. Osim samog smanjenja snage dobija se i dodatni efekt a to je potpuna promjena karaktera zvuka pojačala.

    Dobija se prilično osjetna kompresija zvuka, headroom ima potpuno drugačiji oblik. Teško je to opisati riječima, zvuk u ovom režimu poprima ton koji dobro vuče na VOX u Brian May varijanti. We Will Rock You ide k’o na originalu. U svakom slučaju, pentoda mod je moj favorit i to je zvuk zbog kojeg sam toliko i zavoleo ovo pojačalo.


    Ja sam sa ovim pojačalom vrlo jednostavno postavio sebi širok dijapazon zvukova koje preferiram. Imam divni puni clean kanal koji uz dodatak boosta postaje rezak i prodoran, nalik na Fendere a još kad ispred svega ubacim blago podješeni TubeScreamer to bude vrlo moćno. Imam punokrvni Marshall drive na drugom kanalu tako da mi više ne nedostaje JCM-900.

    Kada to malo pošlepam sa TS eto metala k’o zmaj. Ako hoću drive koji nije a la Marshall onda na clean kanalu ukopčam moju Akai lampašku drive pedalu i dobijem bogati drive sasvim drugačijeg karaktera, nešto u pravcu 5150. Tražiti više od toga za old school rockera kao što sam ja bilo bi stvarno previše. Uz sve to imam i mogućnost prebacivanja na bright ulaz. I na kraju još sve ovo kompletno u trioda režimu rada što prebacuje kompletan zvuk u Vox pravcu! Mogućnosti su stvarno velike i pojačalo je vrlo upotrebljivo za razne žanrove i stilove.


    Dok sam još u sekciji opisa zvuka da pomenem i zvučnik. Bugera svoje zvučnike radi u kooperaciji i u proizvođačkim prospektima stoji da su “... Designed by Jensen”.

    Ako znamo da su Jensen zvučnici bili fabrička ugradnja u Fender pojačala iz njihove zlatne ere, to znači da bi ovi zvučnici, u poplavi generičkih proizvoda nepoznatih karakteristika, morali biti dobri. U ovom pojačalu je 12” (31cm) zvučnik oznake 12G-70-J-8, sa značenjem: 12” Guitar speaker, 70W nominalne snage, Jensen designed, 8 Ohm. Radi sasvim korektno i daje pun gitarski zvučni opseg i uspješno zaokružuje sliku svih dobrih osobina pojačala.

    Sasvim je u skladu sa ostalim karakteristikama.
    Pojačalo je vrlo glasno, kipi od snage tako da je sigurno sasvim dovoljno za svirku uz bubnjara i cijeli band a da se neće desiti da pofali još malo glasnoće. Isprobali smo ga i na veliki box 4x12 sa Electro Voice zvučnicima sa čime je zvuk bio očekivano širi i jači ali meni ima neku posebnu čar sa svojim internim zvučnikom i tako mi se čak i više sviđa.


    Na kraju


    Šta reći za kraj ?
    Dosta ima prepucavanja vezano za ovo i za ostala Bugera pojačala. Samim tim što opisujem ovo pojačalo znači da ga imam i da sam time već odabrao stranu u ovom sukobu mišljenja.

    Potpuno odgovorno mogu da kažem (a u svoj stav ugrađujem i mišljenja svojih prijatelja) da je Bugera V22 vrlo dobro pojačalo kome bi bi vrlo teško bilo pronaći zamjerku i da je daleko skuplje nego što jeste a kamoli kad je ovako stvarno smiješno jeftino.

    Vrijeme će pokazati jesam li u pravu kad mislim da se rađa novi brand od koga će zazirati i velika imena a to nije samo moje mišljenje već i mišljenje nekih ljudi iz mog okruženja koji se objektivno jako dobro razumeju u pojačala. Diskusija oko pouzdanosti koja se razvila bez ikakvih realnih argumenata je po meni besmislena.

    Tehnologija kojom su rađena Bugera pojačala je identična tehnologiji i koncepciji po kojima se rade i novi Marshalli i Fenderi, da ne spominjem ostale. Hoću reći da ako je kod Bugere loše što su lampe na PCB-u a ne na zasebnoj šasiji, isto tako je to loše i na Marshallu i Fenderu i na Laneyu i na Peaveyu...

    A priče koje neki šire da su komponente posebno nekvalitetne i da su lemovi loši itd, itd... po meni nemaju nikave veze sa Bugerom već samo sa ukupnim trendom pada kvaliteta sve (ne samo muzičke) opreme. Iste takve komponente (vrlo vjerovatno i od istog proizvođača) idu i u Marshalle iz Vijetnama i u Fendere, Peaveye i šta sve već ne iz Kine i u mnoga pojačala koja se rade na dalekom istoku a proizvođači lažu po pitanju zemlje porijekla pa prodaju pod “Made in EU” ili “Made in USA”.

    Da se vratim na objektivne činjenice. Ovo pojačalo meni je došlo da zamjeni Marshall JCM-900 4501 combo koji je bio uz mene dugi niz godina. Da me ne shvatite pogrešno da tvrdim da je Bugera bolja nego Marshall, to nikako.

    Ali zato potpuno odgovorno tvrdim da mu je Bugera kod mene potpuno adekvatna zamjena i da nikako nije inferiorna čak ni velikom Marshallu, može slobodno stati uz njega. Clean koji je ne odličan nego fenomenalan, drive koji zvuči u najboljem Plexy maniru, dobar zvučnik, pristojan reverb, univerzalnost i obilje opcija, puno snage...

    Dalje, Bugera reaguje vrlo dobro na dinamiku sviranja i svirač se može (naravno, ako zna) vrlo dobro utišavati i pojačavati i bez diranja volume pota. Kad smo već kod volume pota na gitari, i reagovanje na njega je baš onakvo kako se i očekuje od dobrog lampaša: smanjivanjem od maximuma pa do polovine se samo smanjuje drajv a ne i volume a tek otprilike od polovine se smanjuje i glasnoća. Za onoga ko, kao ja, puno koristi volume pot na gitari ovo je baš ono što se traži.


    Kada se pogleda malo po netu i po recenzijama kojih sada već ima poprilično vidi se da je Bugera V22 uglavnom opisivana vrlo pozitivno i u mnogo slučajeva u superlativima. Čak su mu i neki ugledni gitarski časopisi dali odlične ocjene u svojim testovima. Evo npr. Grumpyrocker,



    Iz ovoga je jasno je da toplo preporučujem ovo pojačalo jer sam njime vrlo zadovoljan. Teško se u ovoj klasi može naći bolje a da ne košta puno, puno više. Problem je samo što su to mnogi ukapirali pa je ovo pojačalo kod nas vrlo teško naći u prodaji jer uvoznik (u BiH slučaju Artist a pretpostavljam da je slična situacija i u Audiopro) ne može da pribavi ni približno dovoljno komada koliko može da proda pa za svaki primjerak koji stigne već čeka rezervacija. U svakom slučaju, ovo je pojačalo koje treba probati i poslušati ko god ima priliku. Mogu da tvrdim da sigurno neće biti razočaran. Baš naprotiv. Ja ga sviram (nažalost, zbog poslovnih obaveza, ne toliko često koliko bih voleo) uz puno uživanja.

    Slični tekstovi

    Pregledano 8499 puta
    Pregledano 14347 puta
    Pregledano 7796 puta
    Pregledano 4807 puta
    Pregledano 485 puta

    » 20 komentara... Dodaj svoj!

    Prototype kaže:

    sad cu na posudbu dobit bugeru, lampašku glavu od 120w, s boksom, cijena je oko 6 tisuća kuna, ako mi se svidi zvuk i mogućnosti, nadam se da ce me ugodno iznenadit, cijena već je, :D jako mi se sviđa footswitch, koji je na foru pedale, ne kao kod ostalih footswitch-a

    09-08-2010 17:53

    Ivan Horvat kaže:

    Pohvala za recenziju još bi samo fali clip da pojačalo malo i čujemo :P

    Ne kužim jedino na ovom isječku od "Grumpyrockera" Bugera V5 ima 22w isto ko i Bugera V22? Heh zebuna očito.

    09-08-2010 22:18

    dusansk kaže:

    Tu je, valjda prilikom postavljanja teksta, odsjecen kraj recenice pa iza Grumpyrocker ide jos i Ultimate Guitar i Guitarist Choice.
    A sad tek i ja vidim da na ovoj slicici sa Guitarist Choice ima stamparska greska vezana za snagu V5 a nisu ni prikazani u pravoj velicini pa V5 izgleda velik kao i V22. I Amerikanci se ocito znaju zbuniti

    09-08-2010 23:19

    haris kaže:

    Odlična recenzija... Nastav' tako :D

    10-08-2010 11:50

    baywatch kaže:

    Dusansk, na tvoju usporednu recenziju pojačala kupio sam Nanovalve prije godinu dana, promijenio do sada samo jednom 12AX7 lampu ( stavio Mesa ), famozno kućno pojačalo, tako da će i ova recenzija vjerojatno nekoga potjerati u nabavu.

    20-08-2010 20:02

    dusansk kaže:

    Drago mi je ako sam ti pomogao predlogom da nabavis nesto cime si zadovoljan iako je malo nezahvalno savjetovati jer je izbor opreme ipak dobrim dijelom i stvar ukusa (a o ukusima se ne raspravlja).
    Vidis kakve se borbe vode na forumu bas oko preporucivanja pojacala tako da se vise ne ukljucujem u jalove rasprave. Svi znamo da su najskuplja pojacala sigurno dobra ali malo ko od nas moze to sebi da priusti. Zato treba razmatrati i alternative.
    Uglavnom, meni se Bugera jako svidjela, ja je nabavio i zadovoljan sam. Treba je probati bez predrasuda pa svako sam zakljuciti svidja li mu se ili ne.

    20-08-2010 22:37

    baywatch kaže:

    Istina, ali eto ja proba i zadovoljan, kao što ću probat i nekakav Blade čim prilike dozvole, naravno na mom pojačalu, mislim da po svim preporukama treba primarno stvar uzeti u probu, a onda odlučiti.

    21-08-2010 02:39

    jimi_17 kaže:

    da nije egnater rebela 30,odma bi uzeo ovo pojacalo..imao sam ga priliku probati i stvarno je odlicno :)

    26-08-2010 11:54

    dusansk kaže:

    Evo najnovijeg kataloga Bugera proizvoda:
    http://www.bugera-amps.com/PDF/Downloads/2010_BUGERA_Catalog.pdf
    Fino se moze vidjeti sta je u ponudi.

    04-09-2010 17:04

    PowerOn kaže:

    kako mi je neobicno citati recenziju Bugera V22 kao "Bugera V22 vrlo dobro pojačalo kome bi bi vrlo teško bilo pronaći zamjerku" a minut prije Peavey Classic 30 kao "ja ga ne bih kupio, itd itd..."

    29-04-2011 17:05

    dusansk kaže:

    Kad sa ja to i gde spominjao Peavey Classic ?

    03-05-2011 23:35

    etkfrru kaže:

    ha ha ovo je super, ti bi Dusane trebao definitivno raditi u marketingu (ako vec ne radis)

    09-05-2011 16:20

    How_Yes_No kaže:

    Jučer se jedna Bugera V22 uselila u moju kuću. Hvala ti dusansk (čuli smo se preko PP-a), tvoja recenzija i PP bili su presudni da se odlučim nabaviti ju. Predobar clean, a i drive je odličan. Nisam zažalio. Vjerujem da ni neću. Jedna od stvari koja mi je zanimljiva: sva pojačala se mogu naći po oglasima, ali Bugere NE. A u roku par dana nova pošiljka nestane iz dučana. Zar to ne govori dovoljno da su ljudi prezadovoljni sa njima?

    22-09-2011 10:00

    RichieSambora kaže:

    Odlicna recenzija, mislim da cu si nabavit jednu takvu. Slazem se s tobom sto si rekao da ce poznati koristiti ta pojacala u buducnosti. Evo u katalogu od Audio Proa je cijena 2800 kn pa su stavili akciju za 2500 kn, a sad je 3500 kn!!

    14-03-2012 18:53

    Mark12345 kaže:

    Inače ti je za cash 2800. Dobijaš popust od tih 3350.

    14-03-2012 20:18

    RichieSambora kaže:

    Da danas sam pitao u Audio pro kaze da je to bila greska da je 3350.

    14-03-2012 22:23

    Guitar_Maiden kaže:

    Planiram kupiti uskoro navedeno pojačalo, pa da pitam ima li možda koje pojačalo da je bolje a da je u tom cjenovnom rangu (oko 2700 kn)? Probat ću ga prije nego što ga kupim, bitno mi je da je clean dobar, ostalo čupam s pedala. Koristio bih ga za probe s bendom i za svirke, e sad za svirke ne znam hoće li biti dovoljno glasno tih 22 W ali se lako ozvuči...

    31-08-2013 16:15

    Kvaka22 kaže:

    Još jednom, nakon duze vremena, procitah recenziju. Odlicna. I jos nesto, za skepticne prema Bugeri: evo treca je godina kako me moja Bugera (V55) vjerno sluzi.

    18-09-2013 15:31

    -johnny- kaže:

    čitam ovo nabrzinu...nisam upratio nigdje...kakav je za live svirke a da ga se ne ozvuči..?

    16-12-2013 22:35

    Nikola9686 kaže:

    Koju pedalu koristiš da od akai pa da imaš zvuk u pravcu metala? :D

    pojačalo je jako solidno clean mi je bolji već drive mada drive koristim za soliranje, a ritam mi je većinom metal al' idem u pravcu modernog metala...
    želio bi dobit vuk kao bullet for my vallentine nit žestok nit lagan onako osrednje :D moderni metal!
    Dušane daj mi samo ime pedale ili još koji predlog za ovo da čujem? :D

    (Ne pljuvati komentar (bilo tko) boli me k**** što netko ne sluša bullete il sluša metalicu i slayer, pa se dere samo slyer ubij druge itd.) slušam šta hoću ne šta hoćete vi drugi, znači ne govorit ''sranje'' ne zanima me meni valja! (Dušane ne odnosi se na tebe) :)

    15-01-2014 06:54