ZADNJE NA FORUMU
 • Što ste slušali danas

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 05-08 23:55

  Odgovora: 430

  Pogleda: 22103

 • Slika dana

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 05-08 23:46

  Odgovora: 83

  Pogleda: 3374

 • Testiranje pedala

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 05-08 23:03

  Odgovora: 10

  Pogleda: 1141

 • Re-Morse 2.0 (sa internacionalnim gostima)

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 05-08 14:51

  Odgovora: 7

  Pogleda: 186

 • Overdrive pedale

  Komentirao: pekki

  Datum: 05-08 10:10

  Odgovora: 33

  Pogleda: 3081

 • što je to digitalna distorzija?

  Komentirao: pekki

  Datum: 05-08 09:18

  Odgovora: 4

  Pogleda: 57

 • Fireball - Demo 2012

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 04-08 22:27

  Odgovora: 7

  Pogleda: 130

 • Zundapp

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 02-08 17:07

  Odgovora: 133

  Pogleda: 7929

 • Blackstar HT Dual Valve

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 02-08 10:48

  Odgovora: 3

  Pogleda: 126

 • Metal kutak - bendovi,albumi,preporuke

  Komentirao: motörhead

  Datum: 01-08 22:07

  Odgovora: 450

  Pogleda: 83474

 • Kronologija prošlih vremena

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 01-08 13:08

  Odgovora: 391

  Pogleda: 81914

 • Servis gitare

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 01-08 12:59

  Odgovora: 199

  Pogleda: 18965

 • Kakve pedale imate?

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 31-07 22:29

  Odgovora: 2394

  Pogleda: 631397

 • Elektroakustična gitara

  Komentirao: motörhead

  Datum: 30-07 16:20

  Odgovora: 30

  Pogleda: 4874

 • PorcupineONE - SNIMKE

  Komentirao: porcupine1

  Datum: 28-07 13:42

  Odgovora: 92

  Pogleda: 9200

 • Relax don(g) do it... v2.0

  Komentirao: motörhead

  Datum: 28-07 13:22

  Odgovora: 20

  Pogleda: 677

 • Koje žice koristite?

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 27-07 21:54

  Odgovora: 1136

  Pogleda: 257217

 • Free pluginovi!

  Komentirao: pekki

  Datum: 26-07 12:37

  Odgovora: 38

  Pogleda: 4606

 • AKAI Professional Shred-O-Matic D1

  • Datum:   14-02-2010 14:37
  • Autor:  
  • Ispiši   Stranicu

  Višestruko hibridna pedala, lampa/dioda u smislu tehnologije izrade i overdrive/distortion u smislu funkcije i vrste efekta.
  Evo kako izgleda:

  Kao i dosta toga ranije, i ova pedala mi je dopala slučajno, nekim čudnim putevima Gospodnjim. Da je AKAI neko ime u gitarskim vodama, baš i nisam čuo pa sam bio malo skeptičan prema ovome ali sam svakako uvijek raspoložen za test nekog komada opreme pa je tako ovo završilo kod mene na kanalu.
  Prijatelj je došao do ove pedale na nekoj rasprodaji jer je stajala u prodavnici 2-3 godine a niko nije bio raspoložen da je kupi, vjerovatno prije svega zbog imena a i zato što je bila poprilično skupa. U originalu je koštala 200 i koji EUR. U međuvremenu je sprava i kompletna serija efekata kojoj pripada postala discontinued.
  Uz malo provjeravanja na netu saznao sam da je AKAI Professional u stvari neka nezavisna firma koja radi kojekakvu opremu za profi segment audio tržišta i koju je veliki AKAI uzeo pod svoje. Čak im je i sajt odvojen od onog velikog, konzumerskog Akai-ja. Evo ih ovdje: http://www.akaipro.com .

  Osnovno o uređaju

  Ovo je hibridna drive pedala, tj. i lampaški i solid-state overdrive/distortion u jednom uz dodatnu mogućnost doziranja glavnih parametara expression pedalom.
  Pedala nudi 4 moda rada, a to su:

  -čista lampa
  -čisti solid-state
  -kombinirani mod, koji ima dva načina mixa
  • Smooth
  • Passion

  Expression pedala se može iskopčati a može joj se i dodijeliti da se njome kontroliše level ili gain.
  Unutra je, standardno, 12AX7 lampa, fabrički je to SOVTEK. Tu se tako pruža mogućnost širokog spektra varijacija na temu lampe i samim tim i na ukupni zvuk. (12AX7 drugih proizvođača, 12AT7, 12AU7, ECC82, ECC83 ...) Rado ću isprobati par varijanti, čim nađem vremena za to.
  Od kontrola tu su OUTPUT (level), DRIVE (gain), LOW i HIGH tone. Napajanje je standardno 9V, samo adapterom, naravno ne može na baterije jer to vuče struje k’o ludo. Pedala originalno stiže sa KORG adapterom od 600mA i tu je uočljiv jedan problem. Pedala je, pogotovo na većim vrijednostima levela ili gaina, pravila zujanje, prepoznatljivi 50Hz brum. Pošto sam se već imao prilike susretati sa ovim problemom i znao sam šta je u pitanju, uzeo sam da je napajam sa drugim adapterima. Kad ono, iz lošeg u gore, pogotovo u lampaškom režimu rada. Krenuo sam da probavam sve adaptere koje imam od pedala (10-tak kom) i od svih, bruma nema samo uz 2 adaptera: od ZOOM-a G2.1u i od Behringera VT911. Pa još da čujem da neko kritikuje Behringer :) Znači, pedala je izbirljiva na napajanje.

  Izrada i kvaliteta

  Izrada je vrhunska i vrlo kvalitetna, kompletno kućište je od jednog komada livenog aluminijuma, expression pedala je takođe od livenog i brušenog aluminijuma, donji poklopac je debeo i masivan, isto metalni. Pedala je teška kilu i 200 grama! Potovi su sa teškim hodom, prekidač je velik, robusan i vrlo glasno škljocne pa imate jasan osjećaj kad ste ga pritisnuli a kad ne (za razliku od npr. ZOOM-a, koji radi nešto kao gnjec-gnjec). Tu je još i rotacioni preklopnik sa 4 položaja, za biranje moda rada i mini klizni prekidačić za biranje funkcije expression pedale. Po sredini kućišta su prorezi za hlađenje lampe i tu ima jedan vizuelni trik: pošto lampa u režimu rada na 9V praktično i ne svijetli, ispod lampe je postavljena jedna narandžasta led dioda koja svijetli kroz lampu pa je to onako dosta impresivno, pogotovo u mraku. Eto, da se djeca vesele :) Pri vrhu kućišta je još i led dioda koja prikazuje režim rada efekta. O tome ću kasnije. Ima pravi true hard-wire bypass, baš kao što kaže proizvođač.
  Nisam odoleo a da ne otvorim pedalu u ne zavirim malo da vidim stanje situacije. Pedala je prilično velika (22x19x7cm) a opet je prepuna elektronike i komponenti. U njoj su 2 prilično velike štampane ploče, na jednoj je polprovodnička a na drugoj lampaška elektronika, odvojene jedna od druge, odvojeno je i keramičko postolje za lampu a expression pedala ima dodatnu malu pločicu na kojoj je par pasivnih komponenti, veliki dvostruki potenciometar (2 pota na istoj osovini) i mehanizam po principu zupčaste letve. Sve vrlo precizno i vrlo solidno. Mali Žuti su osvojili vrhunsku tehnologiju i rade besprijekorno. (Na pakovanju pedale piše Made in Korea)

  Zvuk

  Pri opisivanju zvuka malko ću se pozivati na pedale koje sam već prethodno recenzirao (Uporedna recenzija – 4 x Tube Overdrive).
  Prvo bih rekao da mi uopšte nije jasno kako su došli do imena za ovu pedalu jer efekat nije ni blizu High Gain distorziji i sigurno nije nešto što bi shrederima bilo atraktivno, već je po meni to više overdrive koji zalazi i u distortion područje. To je glavni razlog zašto mi se toliko sviđa pa sam ga zato i otuđio od prijatelja i usvojio u svoje stado :)
  Da pokušam da opišem kako se to čuje:

  1. Tube mod

  U ovom modu pedala radi kao sasvim pristojni tube drive. Dozira drive u širokom rasponu ali uvijek tako da karakter gitare ostaje očuvan. Daje papriku ali u kolorit gitare ne dira; humbucker je humbucker, single je single, mahagoni je mahagoni a alder je alder. U ovom modu je pedala malo žešća nego H&K Tubeman a opet je blaža nego Mesa V-Twin s time da se uključuje i isključuje vrlo blago i fino, nema gruvanja ni naglih skokova ni u jednom smjeru. Pri maximalnim vrijednostima levela i gaina feed back poteže vrlo brzo i lako, čak i na sigle coilu ali se ne otima kontroli. Za bluesere i old-school rockere dušu dalo. Vrlo dobro urađen zadatak. Moram priznati da je to za mene bilo neočekivano prijatno iznenađenje od gitarski neatraktivnog imena AKAI.

  2. Diode (solid-state) mod

  U ovom modu je ovo više hardcore distorzija nego topli drive. Tako sam nekako i očekivao. Zvuk je ovako grublji i stisnut, nekako uži nego u tube modu. Sa manje prostornosti a više kompresije. Ovo bi se moglo koristiti kao super demonstracija razlika između lampe i tranzistora za sve one kojima je razlika nejasna. Tačno se osjeti šta se u zvuku gubi a šta dobija prelazom iz jednog u drugo i obratno. Skoro pa se razlika može opipati. Pri visokim postavkama parametara u solid-state modu se pomalo javlja rižavost. Ne puno, samo malo. Nije to ništa loše, mnogi vole baš tako i s ovime bi sigurno bili zadovoljni. Objektivno, diodna distorzija je kao i stotine drugih koje sam imao prilike čuti. Nemam joj šta posebno zamjeriti ali nemam zato ni ništa posebno da nahvalim. Neki prosjek.

  3. Mješoviti mod (Smooth i Passion)

  E, u ovome je i poenta cijelog uređaja. Clipping se mijenja u zavisnosti od dinamike sviranja. Na nižim nivoima signala to je lampom a kada se jače kresne desnicom onda se pali diodni clipping. Razlika između Smooth i Passion moda je u tome što je kod prvog prelazak postepen i postoji u sredini prelazno područje u kome rade i lampa i dioda i kako se lampa smanjuje tako se dioda pojačava, i obratno, dok je kod drugog prelaz oštar, do jednog nivoa lampa a onda oštro sječenje na diodu. Mislim da ne moram ni napominjati da Passion mod ima od mene potpunu ignoranciju i ne koristim ga uopšte. U mix modu led diodica prikazuje šta trenutno radi: kada je pogon na lampi onda svijetli crveno a kada je na diodi narandžasto, uz prelazne nijanse u Smooth modu. Ovakav mješoviti sistem clippinga nije nepoznata stvar i već je viđen na pojačalima. Najpoznatiji primjer ovakvog clippinga je Marshall JCM-900 i on mu daje taj toliko poznati karakter. Ova pedala je malo više bright karaktera nego JCM-900, kod Marshalla je malo više koncentracija na middle oblast. To mogu tačno da uporedim jer imam i JCM-900 pa mogu tačno da primjetim i opišem razliku. Ima se i širine i snage. Uz varijaciju tone potova može se naći i pravi woman sound a’la Clapton i masna oštrina kao AC/DC a i praštavi režeći Strat zvukovi. Akordi se ne razlažu, ostaju u definiciji.
  U ovom modu pedala se najbolje koristi tako da se prvo lagano dempfuju rifovi u uvodu pa to ide iz lampe a onda ga raspališ da zarežu diode uz svu snagu pa na kraju pustiš da se laganim smanjivanjem dinamike ponovo postepenim prelazom zatopli na lampi. Oni koji imaju stil sviranja sličan ovom mojem bi sigurno bili jako zadovoljni.

  Dodatne mogućnosti

  Na kraju šlag: expression pedala. Može se iskopčati, što je besmisleno. Mogu joj se dodijeliti funkcije Level ili Drive potenciometra. To u praksi izgleda ovako: Ako je npr. pedali dodijeljena Output (Level) kontrola onda trenutni položaj Output pota određuje nivo Outputa sa pedalom u donjem, minimalnom položaju a gornji položaj ide do maximalne moguće vrijednosti parametra. Isti je princip i za Drive (Gain) kontrolu.
  Ja ovaj uređaj koristim tako da pedalom kontrolišem Drive parametar i to tako da Drive pot držim na minimalnoj vrijednosti pa onda pedalom imam kontrolu nad cijelim opsegom Drive komande. U donjem položaju pedale tako imam nešto kao preamp ili fini boost, dodavanjem stiže crunch a preko polovine, pa sve do kraja je paprika. Tako praktično kao da imam trokanalnu kontrolu nad pojačalom. Kao da je ispred mene Tubeman ili V-Twin. Naravno, držim ga u Mix modu, kao što sam već rekao sa Smooth prelazom. To radi jako dobro i na ovakav sistem se jako lako naviknuti.
  Zvukom sam jako zadovoljan. Toliko da mi je sada ovo glavna drive pedala. Kada hoću nešto baš ekstremno, onda preko AKAI-ja samo dodam Tubescreamer: drivea k’o u priči a riže ili Fuzza koje ni jedno ne volim ni na vidiku.
  Kao i sve lampaške drive pedale, dodaje malo šuma u kompletni zvuk. Više nego Tubeman ali manje nego V-Twin. Malo Noise Reducera ako svirate sigle coil na jačim postavkama i rešen problem.

  Zaključak

  Dobra pedala sa obiljem mogućnosti i vrlo konkretnim i karakternim zvukom. Uz pojačalo koje ima dobar clean i ovu pedalu dobijate praktično 4 kanala kojima nijedna modeling sprava ne može ni blizu da parira. Da je više ovakvih sprava valjda ni dobri stari Rock ne bi tako odumirao.

  Slični tekstovi

  Pregledano 8319 puta
  Pregledano 4601 puta
  Pregledano 2559 puta
  Pregledano 9675 puta
  Pregledano 3158 puta

  » 6 komentara... Dodaj svoj!

  haris kaže:

  Odlična recenzija...

  Koji ti je nick na forumu, da ti spucam plus?

  15-02-2010 15:27

  dusansk kaže:

  O Haris, pa to sam ja sa wireless-a, dusansk

  15-02-2010 22:08

  pekki kaže:

  Ako mogu samo par riječi kazati o stilu pisanja recenzija.

  Maestralan je. Perfektan. Vrlo detaljan, ali ni u jednom trenu dosadan i zamarajuć.
  Odlično popunjen sa subjektivnim linijama iskustva i što je najvažnije sa gustom mrežom
  ekspertize - puno gitarističkog vokabulara, stručnosti u opisivanju onog najbitnijeg što se mora znati u recenziji - mogućnosti.

  I nije rock mrtav, čovječe ;D

  18-02-2010 03:11

  dusansk kaže:

  Ma bojim se da umire.
  Uje*ace ga gramofoni i DJ-i iako me naveliko ubjedjuju da je i to rock, samo sto ja to ne kapiram.

  18-02-2010 15:41

  Glam Boogie kaže:

  Odlična recenzija.

  06-09-2012 02:02