»Škola gitare - Glazbena Teorija - Notni Sustav - Učenje nota na gitari 2. dio
»
  https://www.gitare.info/page.php?id=16586

Autor: Josip Pešut, Dodano: 11-02-2010 11:33.

U ovom članku predstavit ću jednu igru s notama. Može vam puno pomoći u učenju nota na gitari.

Savjetujem vam da prvo pročitate prvi dio ovog članka, jer on opisuje neke stvari koje ćemo tu koristiti u detalje, kao što je uspoređivanje nota kroz oktave, priliježućih žica itd. Sad da objasnim igru, pa onda što sve možete s njom.

Nacrtajte tablicu s 5 stupaca:Nota – Ovdje upišete notu koju tražite. Možete ih pisati po redu ili nasumično. Stvarno nije bitno.

Žica – Ovdje upišete žicu na kojoj ćete tražiti dotičnu notu.

Način – Na koji ste način došli do note koju ste tražili? Na primjer, ako tražite D notu na 3. žici. Možda ćete odmah znati gdje se ta nota nalazi. Tada stavljate zvijezdicu (*) kod te kombinacije note i žice. Možda ćete morati krenuti tražiti tu notu od otvorene G žice, što vam govori da znate da se G nota nalazi na otvorenoj 3. žici, no to će potrajati dok ne dođete do D note na toj žici, pa bi možda bilo dobro da naučite da se na 5. polju D žice nalazi C nota, što nas dovodi do:

Što trebam naučiti – Kao što smo sad zaključili, trebate naučiti note blizu onih koje ne znate, a te note trebaju biti bar oktave (više ili niže) od note koju znate.Tako ćete puno brže i lakše pronaći ostale note.

Polje – Ovdje samo upišete traženo polje.

Evo primjera igre:Sad da objasnim što sam napravio. Prvo sam tražio C notu na 1. žici. Nisam ju znao na pamet, pa sam krenuo od D note na 1. žici unatrag (za koju sam znao da je na 8. polju). Također sam napisao da bi trebao naučiti uspoređivati tu C notu sa B notom na 1. žici. Čim više nota znate oko note koju tražite, to ćete ju lakše naći. I naravno, napisamo sam da C nota na 1. žici leži na 8. polju. Siguran sam da sad shvaćate proces za druge note.
Ako možda zapnete na nekoj noti i ne možete ju naći, krenite od otvorene žice, te zapamtite čim više nota na označenim poljima (3., 5., 7., 9. i 12.), koja su odmah do note koju ne možete naći.

Treba vam par minuta da riješite tu igru, a reći će vam puno o vašem poznavanju nota na gitari. Stupac 'Način' će vam reći koje note već znate, stupac 'Što trebam naučiti?' će vam reći na što se trebate usredotočiti ubuduće kod traženja nota. Na primjer, ako vam se dešava da uvijek tražite polja preko otvorenih žica, zabranite si to. Koristite samo oktave ili priliježuće žice (ako znate note na njima).

Konačni cilj je da možete sve note na vratu označiti sa * (note koje znate napamet). Najbolji način da izvučete iz ove igre najviše je da ju igrate par puta dnevno, pa onda svaki tjedan raspišite dijagram vrata gitare, a note koje znate na vratu označite sa *. Tako ćete i mjeriti svoj progres.

Idem odigrati još jednu igru, pa da onda vidimo kako izgleda dijagram vrata.Zapazite da sam sad naučio gdje je C na 1. žici. Može vam se dogoditi da ćete teško pronaći neku notu koju ste prošli put odmah znali. To je stvar usredotočenja. Zato svaki dan ovo igrajte.

Evo kako dijagram nota koje znam napamet izgleda nakon 2 igre:Da bude razglednije, tražio sam note samo na poljima do 12. Ako znate sve te note, onda možete dodati stupac gdje ćete upisivati note na poljima od 12. do 24.

To je to zasad. Čim više to igrate, to ćete više nota znati. Uživajte!


Službena stranica: http://www.josippesut.com
Posjetite stranicu, te uživajte svirajući 'Lick of the month'!

Preuzeto sa: Gitare.Info