ZADNJE NA FORUMU
 • Overdrive pedale

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 31-07 22:33

  Odgovora: 31

  Pogleda: 3021

 • Kakve pedale imate?

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 31-07 22:29

  Odgovora: 2394

  Pogleda: 631072

 • Kronologija prošlih vremena

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 31-07 22:03

  Odgovora: 389

  Pogleda: 81773

 • Slika dana

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 31-07 22:01

  Odgovora: 63

  Pogleda: 3068

 • Što ste slušali danas

  Komentirao: rudica

  Datum: 31-07 21:23

  Odgovora: 420

  Pogleda: 21820

 • Servis gitare

  Komentirao: Dekyyy

  Datum: 31-07 21:15

  Odgovora: 195

  Pogleda: 18807

 • Testiranje pedala

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 31-07 19:02

  Odgovora: 6

  Pogleda: 1097

 • Zundapp

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 31-07 17:09

  Odgovora: 121

  Pogleda: 7765

 • Re-Morse 2.0 (sa internacionalnim gostima)

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 31-07 14:26

  Odgovora: 5

  Pogleda: 116

 • Elektroakustična gitara

  Komentirao: motörhead

  Datum: 30-07 16:20

  Odgovora: 30

  Pogleda: 4834

 • Metal kutak - bendovi,albumi,preporuke

  Komentirao: motörhead

  Datum: 30-07 11:27

  Odgovora: 449

  Pogleda: 83415

 • PorcupineONE - SNIMKE

  Komentirao: porcupine1

  Datum: 28-07 13:42

  Odgovora: 92

  Pogleda: 9179

 • Relax don(g) do it... v2.0

  Komentirao: motörhead

  Datum: 28-07 13:22

  Odgovora: 20

  Pogleda: 638

 • Blackstar HT Dual Valve

  Komentirao: motörhead

  Datum: 28-07 13:07

  Odgovora: 2

  Pogleda: 69

 • Koje žice koristite?

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 27-07 21:54

  Odgovora: 1136

  Pogleda: 257069

 • Free pluginovi!

  Komentirao: pekki

  Datum: 26-07 12:37

  Odgovora: 38

  Pogleda: 4563

 • Electro-Harmonix

  Komentirao: The Stranger

  Datum: 25-07 14:15

  Odgovora: 8

  Pogleda: 228

 • D&裟Addario XT recenzija

  Komentirao: nijebitno

  Datum: 24-07 10:45

  Odgovora: 3

  Pogleda: 90

 • Reaper + NINJAM - formula za savršeni jam

  • Datum:   09-01-2010 12:15
  • Autor:   machinehead
  • Ispiši   Stranicu
  Uvod

  Jam preko interneta je nešto što će zasigurno svakog muzičara (u potrazi za novim mogućnostima) zainteresirati. Čuo sam pokušaje jamova preko svakakvih servisa i svi su katastrofalno loši. Osim ovog :)
  Ovaj jam je onoliko kvalitetan koliko to sudionici dopuste. To znač da ukoliko ste sposobni na jam prenijeti iznimno kvalitetan zvuk, takav zvuk će primati i drugi sudionici. Ako onda pretpostavimo da to mogu svi sudionici, sama kvaliteta jama se diže na jako visoku razinu.
  No, naravno, ovo je internet pa ne možeš očekivati savršenstvo, tako da je latencija zvuka neizbježna, a penje se do 50ms. Također, stabilnost vaše internet veze je bitna jer loša konekcija uzrokuje često odspajanje sa jam servera.
  Već unaprijed vidim komentare da ovo ne valja i da je skroz nekvalitetno i lijevo i desno. E pa gospodo, Vama je nekvalitetno, nitko Vam nije kriv što niste sposobni to dići na normalnu razinu. Vi slobodno zaobiđite ovu lekciju, a mi ostali ćemo jammati. Od 5-6 kolega je samo jedan dečko imao problema s ovim (odspajalo ga je sa servera). Danas su brzine interneta svugdje iznad 1 Mbit pa zaista ne može biti problema što se bandwidtha tiče.
  I jedna bitna stvar što se ADSL prometa tiče, troši zaista malo, relativno govoreći. Nekad kad sam imao paket od 5GB prometa mjesečno sam jammao nekih 5 sati na mjesec i nikad nisam prlazio taj paket. (al to su bila druga vremena, danas mjesečno ne mogu ispod 10GB uz obično sufranje). Dakle, poželjno je, ali ne i nužno imati Flat rate paket. Da ne spominjem da korisnici dial up interneta mogu zaboraviti na ovakve egzibicije.

  Još jedna napomena je da za ovo morate imati instaliran program Reaper (upute možete naći u sekciji Kućni studio -> Snimanje) i da je za razumijevanje ovih uputa poželjno usvojiti upute za Reaper budući da su usko povezane sa ovom tematikom.


  Instalacija

  NINJAM možete skinuti na http://www.ninjam.com/download.php
  (Na http://www.ninjam.com stranici također postoje upute i (izvrsne!!!) snimke raznih jamova)
  Instalacija je jednostavna, samo prođete kroz nju.


  Reaper postavke

  Otvoriti Reaper i ubaciti dvije trake  Postavimo prvu traku za snimanje (po defaultu bi trebao biti uključen Record: input)  U ovom trenutku bi trebali dobijati čisti zvuk gitare iz zvučnika kad sviramo (VU-metar će se popunjavati ovisno o glasnoći sviranja)
  Sada je potrebno poslati signal prve trake u drugu. Ovaj koristan feature možemo i inače koristiti ukoliko želimo na određenu snimku primjeniti više efekata tako da jedan ne utječe na drugi.
  Na prvoj traci pritisnemo gumb io, maknemo kvačicu sa Master/Parent Send: i pod -Sends- odaberemo drugu traku i zatvorimo prozor. io gumb prve trake bi sada trebao biti druge boje.  Čisto za razumijevanje, ako kliknete na io gumb druge trake, primijetiti ćete da se automatski dodala prva traka u -Receives- sekciju (zbog naše prethodne akcije).  Također, primjetite da sad VU-metara traka 1 i 2 skače kada svirate. To je znak da druga traka uredno prima signal.
  Sada treba dodati efekte na trake.
  Ukoliko želimo obojati zvuk gitare, pritisnemo fx gumb prve trake i dodamo neki efekt.
  U sljedećih par slika ću vam pokazati kako se dodaje GuitarRig pa ne morate slijediti taj (sivi) dio uputa ukoliko to ne želite.
  Pritisnuti gumb FX i dodati Guitar Rig VST plugin  Trebalo bi se pojaviti sučelje GuitarRig-a. U njemu odabrati željeni efekt  Sada bi nam zvuk gitare trebao biti obojan odabranim efektom.

  Na redu je druga traka. U nju smo poslali signal i na njoj ćemo namjestiti NINJAM. Kliknemo na fx gumb i dodamo VST: ReaNINJAM (Cockos)  Kliknemo na Show ReaNINJAM Console. Isključimo snimanje outputa koje je po defaultu ukjučeno da bezveze ne punimo disk (snimat ćemo na drugi način)  Zadnje što trebamo namjestiti su modovi snimanja.
  Za prvu traku nemamo potrebe za snimanjem, pa Recording mode stavimo na Disable  Ukoliko uz jam želimo snimiti i samo naš instrument, onda je prethodni korak nepotreban.
  Za drugu traku želimo u svrhu snimanja jam-a da se snima samo izlaz, pa Recording mode namjestimo na Output -> Stereo i odabremo Record gumb te trake  Na kraju, naše trake izgledaju ovako  Ako se i dalje mučite s ovim, probajte otvoriti projekt http://www.box.net/shared/2am9f4y2a3
  U njemu su sve moje do sada objašnjene postavke. (uvjet da bi se ispravno otvorilo je da imate GuitarRig3 VST plugin uz Reaper)


  Spajanje na server

  Otvorimo NINJAM konzolu (fx gumb druge trake), File -> Connect...  U svrhu testiranj se spajamo na server test.ninjam:2049, upišemo korisničko ime (proizvoljno) i odaberemo Connect anonymously. Pri spajanju će se pojaviti License Agreement koji prihvatimo i spojimo se na server. Trebali bi odmah čuti metronom, a nakon 8/16/x otkucaja (ovisno o mjeri metronoma) bi trebali čuti i druge sudionike ukoliko takvih ima i sviraju  U ovoj konzoli ima nekoliko bitnih stvari:
  *Master volume (pri vrhu) – za namještanje ukupne glasnoće jama na računalu
  *Metronome – za namještanje glasnoće metronoma (ukoliko se svira uz podlogu može se i Mute-ati)
  *Local Channels – kanali koji dolaze sa Vašeg računala (obično je jedan, no može ih biti i više ukoliko imate ritam mašine, mikrofon, BTove)
  *Remote Channels – kanali drugih sudionika jam-a (u ovom primjeru 3 sudionika), ovdje možete poglasniti ili stišati svakog sudionika posebno
  *Chat – standardni chat koji je često jako bitan (teme, namještana, itd), pri prvoj upotrebi je dobro na chatu pitati da li vas drugi sudionici čuju i da li čuju ekeft koji ste namjestili i da li ima velikih smetnji
  Uživajte u sviranju!


  Snimanje

  Ukoliko želite snimati jam, samo spustite NINJAM prozor i počnite snimati sa ovim postavkama u Reaperu
  Ubacivanje BackTracka u jam

  Ukoliko želimo ubaciti podlogu, otvorimo mapu u kojoj se podloga nalazi i povučemo podlogu u Reaper u prostor za snimke. Bitno je da u prostoru za snimke spustimo podlogu ispod postojećih traka (ako se i dogodi nesreća, samo povucite u prazan prostor podlogu, isti je efekt). Na taj način će se automatski kreirati treća traka unutar koje će biti naša podloga.  Za početak pustite podlogu i probajte pomicanjem vertikanog klizača namjestiti maksimalnu glasnoću trake na oko -10dB.
  Sada je samo potrebno kliknuti na io gumb nove trake, isključiti Master/Parent Send i poslati ju u traku u kojoj je namješten NINJAM (ako niste preimenovali trake i ako ste radili po uputama, to je traka 2).
  Stanje bi trebalo izgledati ovako  Pod pretpostavkom da ste spojeni na server, stisnite Play ili Record gumb u player sekciji (ukoliko želite snimati jam). Sada bi svi članovi jama trebali čuti vašu podlogu.
  Pripazite da je glasnoća vašeg instrumenta također dobro podešena da se ne bi instrument ili podloga gubili u miksu.

  Drugi način za ubacivanje ritma su razne mašine i sekvenceri koji nam dopuštaju neograničeno dugu podlogu, ali sa time se sami pozabavite ukoliko Vas zanima.

  Nadam se da će Vam ovo koristiti i da ćete se pritom dobro zabaviti

  Pozdrav,

  machinehead

  Slični tekstovi

  » 4 komentara... Dodaj svoj!

  Encrypt kaže:

  Meni neće snimati jam.

  Kad pritisnem na onaj crvenu krug za snimanje, snima mi samo input, samo snima što ja sviram.

  10-01-2010 16:21

  machinehead kaže:

  kad si tulav da naparaviš sve po uputama kako sam napiao

  10-01-2010 16:25

  Encrypt kaže:

  Zato jer nisam radio po tvojem tutorijalu.

  Svejedno hvala.

  10-01-2010 16:29

  johnny__BH kaže:

  sve mogu nastimat.. al nmg koristit presete iz guitar riga nikako.. :S :S :(

  09-02-2012 15:48