ZADNJE NA FORUMU
 • Kakvo pojačalo imate?

  Komentirao: SteveP

  Datum: 21-03 18:16

  Odgovora: 2233

  Pogleda: 527980

 • Pickupovi, drvo, konfiguracije, kombinacije i ostalo...

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 21-03 10:50

  Odgovora: 405

  Pogleda: 39269

 • Ko voli nek izvoli (blues gitaristi s pokojim uletom jazza)

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 19-03 22:55

  Odgovora: 558

  Pogleda: 111666

 • Buđet mikrofon.

  Komentirao: Kensai

  Datum: 19-03 19:52

  Odgovora: 63

  Pogleda: 3567

 • Začinjavanje akorda dio 2

  • Datum:   15-12-2009 18:48
  • Autor:   JOSIP PEŠUT
  • Ispiši   Stranicu

  Ovo je nastavak članka u kojem sam objasnio kako doći do toga da koristite kompleksne akorde kroz praksu. U prošlom članku sam objanio kako ja gledam na progresije akorda i melodijske linije (glasove). Sada idemo malo dublje u tu temu.

  Uzmimo progresiju akorda C, Am, Em, Em, te ju svirajmo nekim osnovnim finerstyle-om. Svirajte bas note s palcem, a ostale sa drugih 4 prstiju desne ruke.  Fokusirajmo se na 3. melodijsku liniju (na 3. žici). U ovom trenutku ona izgleda ovako:  Idemo ju promijeniti u ovo:  Sada idemo vratiti sve ostale note:  Dobili smo puno novih akorda, bez da smo toga bili i svjesni! To i je svrha ovog gledanja na progresije akorda; da mi dobili interesantije akorde u progresijama, bez da inicijalno moramo znati sve akorde koje možemo koristiti u tim progresijama. Naravno, vrlo je korisno učiti te akorde nakon što ih dobijete. Evo objašnjenja novih 4 akorda:

  C7M (no5)  Ovo je C dur akord sa durskom septimom umjesto savršene kvinte (koja bi bila otvorena G žica), te ima (no5) oznaku, jer joj očigledno nedostaje kvinta, koju svi osnovni dur i mol akordi imaju.

  C6 (no5)  Ovo je C dur akord sa durskom sekstom umjesto savršene kvinte. Ovaj akord se također može gledati kao Am akord sa C u basu (Am/C), no u ovom slučaju, to je C6(no5).


  Amadd9  Ovo je Am sa dodanom nonom (H nota na 3. žici) umjesto oktave. Dosta često se koristi u tužnim pjesmama.


  Esus4  Sus akordi obično nemaju tercu, koja bi definirala da li je akord dur ili mol, pa jednostavno imaju suspendiranu kvartu umjesto durske ili molske terce. Ovaj akord samo čeka neku rezoluciju, koju možete napraviti da naknadno svirate E ili Em akord.

  Ajmo se sad vratiti na našu progresiju akorda. Idemo promijeniti 2. melodijsku liniju (na 2. žici). Ovako je izgledala u početku:  Sada izgleda ovako:  Ako dodamo sve druge note:  Evo opet novih akorda! Savjetujem da uvijek zapišete nove akorde, te kako zvuče i kakvu atmosferu rade.

  Cadd9  Ovo je jednostavan C dur akord sa dodanom nonom (D nota na 2. žici) umjesto oktave. Ta nona (devetka) čini akord smirujućim. Akord je dosta stabilan – nužno ne traži rezoluciju, no možete ju napraviti da nonu vratite na oktavu.

  Asus2  Iako vam se ovo može činiti kao Aadd9 akord, on to nije, jer nema tercu. H nota predstavlja sekundu isto tako kao i nonu, pa je to sad suspendirana sekunda. Probajte rezolvirati H notu na 2. žicu, na C, ili na C#, pa ćete čuti prirodu sus akorda.


  Emadd13  Ovo je Em akord sa dodanom molskom 13. (ili molskom sekstom na višoj oktavi).  Ovo je Em akord sa molskom septimom. Septime se najčešće mogu naći u blues, jazz i funk glazbi, iako su dosta ambientalni sami po sebi.

  Idemo sad pokušati kombinirati promjene melodijskih linija u našoj progresiji akorda. Pokušajmo promjeniti 1. i 2. melodijsku liniju istovremeno. To je ovako izgledalo u početku:  Sada to izgleda ovako:  Stoga, novo ruho naše progresije akorda izgleda ovako:  Imamo tu par zanimljivih novih akorda:  Ovaj akord je C dur sa dodanom nonom (D nota na 2. žici) i povišenom 11. (F# nota na 1. žici) (povišena kvarta na višoj oktavi). Ta povišena kvarta je potpis Lidijskog modusa. Pokušajte ju rezolvirati na G notu. Njen ambijen je odličan.

  Am7  Ovo je Amsa dodanom molskom septimom na višoj oktavi (G na 1. žici).

  Am6  Ovo je Am sa dodanom durskom sekstom na višoj oktavi (F# na 1. žici).


  Em7add9  Ovo je Em sa molskom septimom (D na 2. žici) i dodanom nonom (F# na 1. žici).


  Emadd9(b6)  Ovo je Em akord sa dodanom nonom (F# na 1. žici) i sniženom sekstom (C na 2. žici). Pokušajte svirati ovu progresiju: Em7add9, Emadd9(b6), pa onda Em. Vidjet ćete točno kako se odnose te melodijske linije.

  Ostavljam na vama da shvatite koji način za vas bolje djeluje – učenje biblijoteke akorda, te kako oni rade u svakoj progresiji, pa tek onda njihovo implementiranje, ili da mijenjate melodijske linije, te da ih imate u uhu, u prijevodu, da ih čujete prije no što ih napravite ili mijenjate. Za mene 2. način puno lakše funkcionira, no na kraju krajeva je najbolje kombinirati oba načina. Samo trebate biti skroz u tome što svirate.  Službena stranica Josipa Pešuta: http://www.josippesut.com
  Uživajte svirajući 'Licks of the month'!
  Pripišite se na novosti, da dobijete najnovije vijesti, te dodatne poduke i druge bonuse!

  HVALA VAM NA PODRŠCI!

  Slični tekstovi

  Pregledano 18003 puta
  Pregledano 8870 puta
  Pregledano 7426 puta
  Pregledano 6605 puta
  Pregledano 3712 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara