ZADNJE NA FORUMU
 • Podešavanje intonacije

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 10-07 22:19

  Odgovora: 9

  Pogleda: 126

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 10-07 21:24

  Odgovora: 91

  Pogleda: 6328

 • Klasična gitara - izbor izmedju 3 modela

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 10-07 16:14

  Odgovora: 37

  Pogleda: 2712

 • Offline

  Komentirao: Zundapp

  Datum: 10-07 11:08

  Odgovora: 86

  Pogleda: 3833

 • USB audio interface

  Komentirao: Ivan Horvat

  Datum: 10-07 09:32

  Odgovora: 28

  Pogleda: 565

 • Mikrofonicna lampa

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 07-07 22:58

  Odgovora: 7

  Pogleda: 241

 • Crimson descendant artist (poslastica i ekskluziva)

  Komentirao: Strat04

  Datum: 07-07 20:40

  Odgovora: 2

  Pogleda: 95

 • Pitanja i prijedlozi o recenzijama....

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 07-07 12:21

  Odgovora: 9

  Pogleda: 186

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-07 17:17

  Odgovora: 1015

  Pogleda: 215777

 • Podforum "Modifikacije i nadogradnje"

  Komentirao: motörhead

  Datum: 06-07 14:24

  Odgovora: 0

  Pogleda: 61

 • Fender strat MIM humbucker pickup odabir

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:47

  Odgovora: 3

  Pogleda: 86

 • Boss CE-5

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:11

  Odgovora: 3

  Pogleda: 69

 • Laney Linebacker 50 Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:58

  Odgovora: 0

  Pogleda: 33

 • Laboga Studio Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:51

  Odgovora: 2

  Pogleda: 54

 • Peavey V-Type NTB TR

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 09:38

  Odgovora: 1

  Pogleda: 50

 • Njen oprostaj - Ljuba Alicic - Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 04-07 22:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 71

 • ProCo RAT

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 04-07 16:50

  Odgovora: 4

  Pogleda: 73

 • Koje gitare imate - 2020

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 03-07 08:34

  Odgovora: 139

  Pogleda: 5344

 • Marko Markovina

  • Datum:   13-12-2009 19:50
  • Autor:   Gitare.Info
  • Ispiši   Stranicu

  Gitare.Info: Pozdrav Marko!
  Marko: Pozdrav tebi i svim posjetiteljima Gitare.Info portala!

  Gitare.Info: Mnogi te znaju kao «onog frajera» iz Gitarskog centra. Reci nam ukratko kako si se našao u Gitarskom centru?
  Marko: Misliš znaju me kao 'onog lika iz gitarskog' ... Da...
  Pa čuo sam priču da Štef otvara dućan i pomislih ajd da i to vidim...
  Sljedeća scena, ulazim u dućan kad ono Gibsoni na sve strane... Tog dana sam se odlučio preseliti u Gitarski... Ostalo je povijest...  Gitare.Info: Pošto ovdje ima puno čitatelja koji ne žive u Zagrebu ili njegovoj bližoj okolici, postoji li kakva mogućnost slanja robe poštom?
  Marko: Naravno da postoji i roba stiže odmah slijedećeg dana... Bitno je naglasiti da ukoliko kupac nije zadovoljan, robu može vratiti uz povrat novca.

  Gitare.Info: Gledajući cijene proizvoda, da li se najviše prodaju jeftiniji proizvodi (pritom ne uključujemo trzalice, žice i slične potrepštine) ili se podjednako dobro prodaju i oni skuplji?
  Marko: Sve to ovisi, ljudi vole i kod nas potrošiti više novaca, premda sada u kriznim vremenima kupuju i one jeftinije stvari. Mi se naravno i sa skupljima trudimo izaći u susret koliko je to moguće no ni nama nije lako...

  Gitare.Info: Planirate li se proširiti na još neke proizvođače u bližoj budućnosti?
  Marko: Nastojimo povećati i poboljšati naš izbor opreme svakodnevno. Nedavno smo postali zastupnici za ModTone efekte i s njima smo prešli brojku od 20 proizvođača za koje smo zastupnici u Hrvatskoj. Sve se svodi na ono: "Grow or die".
  [/style]


  Gitare.Info: Osim što dijeliš savjete oko kupnje, započeo si i sa svojim projektom "Škola gitare". Logičan slijed događaja ( s obzirom da si prije toga već držao privatne satove gitare) ili nešto drugo?
  Marko: Radio sam u glazbenoj školi Blagoja Berse i davao privatne satove prije toga...
  Projekt je u Gitarskom počeo nekako spontano... Ljudima se svidjela moja svirka pa sam neke krenuo podučavati i tak to... Znaš već kak to ide, ak si dobar preporuče te drugome itd...

  Gitare.Info: Više informacija o školi? Kako je nastava organizirana?
  Marko: Nastava se održava grupno i individualno. Bitno je napomenuti da radimo u grupama od max 3 učenika kako bi se postigla što bolja koncentracija i učinkovitost.

  Grupe su formirane po dobi, znanju sviranja gitare i glazbenim ukusima.
  Tečaj traje tri semestra odnosno 9 mjeseci a moguće se upisati ili ispisati bilo kada. Nastava se održava dva puta tjedno po 45 min a raspored se prilagođava pojedincu onoliko koliko je to moguće.

  Zaista se trudim izaći u susret na sve moguće načine i mislim da sam zasad dobar u tome. Učenik koji odradi sva 3 semestra dobiva priznanje odnosno potvrdu o završenom stupnju.

  Za sve ostale informacije možete me jednostavno nazvati na 095/585 0814 ili posjetiti http://skolagitare.com.hr

  Gitare.Info: Osim tebe, školu gitare još čine i...
  Marko: Ivan Mihaljević zvan Miha (znate tko je taj momak naravno) i Eugen Makek... Neki su vjerovatno čuli band "Eat Your Brains", ako ne, neka odu na YouTube i čuju šta može taj momak povećeg bicepsa ili nek jednostavno odu na njihov koncert. Moram napomenuti da sam strašno ponosan što je druga gitara tog banda ujedno i moj učenik ... Ja odrađujem nekih 70 posto satova..

  Gitare.Info: U svome radu, svakodnevno se susrećeš sa raznim gitaristima. Koje su najčešće greške koje moraš ispravljati kod početnika i onih malo naprednijih?
  Marko: Najveći problem koji je ujedno i prednost ako ju se zna iskoristit je zapravo bombardiranje svakakvim informacijama na internetu, video školama, YouTube gitaristima...

  Danas su klinci doslovce informirani o svemu i to je dobro ako to iskoriste na pravi način... Mnogi to nažalost neznaju iskoristiti.

  S duge strane problem zna biti i brzopletost. Mnogi bi već nakon drugog sata svirali kao Yngwie ili Gilbert i nije im baš jasno da su za to potrebne godine i godine svakodnevnog vježbanja te da je dobro malo poraditi i na Claptonu, BB kingu i takvim gitaristima.
  Ma ne treba tu puno filozofirati, treba samo svirati i biti svjestan da uvijek možeš biti još bolji.


  Gitare.Info: A sad malo o tebi! Koliko dugo sviraš?
  Marko: Praktički odkad znam za sebe... Električnu gitaru sam počeo svirati u 6 razredu osnovne.

  Gitare.Info: Tvoji uzori?

  Lista mojih uzora je poveća pa ću eto nabrojati samo one po meni najbitnije.
  Najveća inspiracija tih dana kad sam počinjao bio je definitivno Angus Young... Prošao sam naravno fazu Hendrixa što je po meni obavezna lektira i dokotrljao se do Satrianija i Malmseteena... Zadnjih par godina slušam dosta SRV–a ... Po meni je ona jedan od najvećih ako ne i najveći...
  Sad moram spomenut i Gilberta i Shimu ( Demonstratus je u najmanju ruku inspiracija )... I mogu tako do preksutra... Pa ću jednostavno stati...

  Gitare.Info: Shime je u svom intervju-u za Gitare.info rekao za tebe: «Mislim da je on jedna od budućih nada hrvatske rock scene i gitare općenito.». Kako komentiraš ove riječi?
  Marko: Pa gledaj sad... Kada ti to kaže jedan od tvojih uzora onda je to stvarno velika čast ... Ima jako puno talentiranih gitarista koji su puno hrabriji i odvažniji od mene... Pogledaj samo YouTube... Za sada uživam u ovom što radim i stvarno mi se isplati... Što će biti u budućnosti to nitko ne zna...

  Gitare.Info: Koju opremu imaš kod sebe doma?
  Marko: Hm... Vjerovao ili ne imam samo Ibaneza Roadstara iz 1985 i Egnater Rebela. Ostalo mi ni ne treba kad u dućanu imam što god poželim...

  Gitare.Info: Još jedna od prednosti rada u dućanu! ..hehe.. Koji ti je onda najdraži komad opreme u Gitarskom centru?
  Marko: Ovo je teško pitanje, zaista teško... hm ... Bad cat BC 50 glava... Uzmi to i Gibsona i zvučiš kao Angus Young, uzmi to i Strata sa nekim Tube Screamerom i zvučiš kao SRV, najdraži mi je ipak u kombinaciji sa DOD-om na neku Yngwie foru ... Tko ne vjeruje neka proba, ali ne u stanu da ne porazbija stakla na prozorima i tko zna što još...
  Od gitara trenutno preferiram G&L Strata koji je naprosto fenomenalan.

  Gitare.Info: Sam si rekao da su Gibsoni bili jedan od razloga zašto si ostao u Gitarskom, a i česti posjetitelji su te mogli slušati na Les Paul modelima. Odkud sad odjednom ta promjena na Fender i Strat modele?
  Marko: Odkud promjena sa Gibsona na Fender? To je bar jasno...
  Dvije totalne suprotnosti koje svaka za sebe rade savršeno... Svaka ima svoj jedinstveni karakter... Zašto voziti samo Ferrarija kad imaš i Lamborghinija u garaži... :)

  Gitare.Info: Najdraža i najčešće korištena tehnika?
  Marko: Najdraža tehnika? ...hm

  Pa zapravo nikad ne razmišljam o tome na taj način... Zapravo još nisam u potpunosti savladao te svakojake termine i nazive , kad jako dugo sviraš to ti nije toliko ni bitno.

  Meni osobno najbitnija stvar je ton i vibrato ako to još nekako uspijem upakirat s nekakvom brzinom onda je to to.  Gitare.Info: Najdraži bend?
  Marko: ACDC mi je definitivno najdraži bend... Imao sam tu sreću da sam si mogao priuštiti 2 odlaska na njihov koncert. Jedan je bio u Beču a drugi u Beogradu.
  Premda je prošlo već dosta vremena još sam uvijek pod dojmom i mnogima već vjerovatno idem na živce zbog toga. Jedan mi je frend čak rekao da bi mi dobro došlo liječenje od AC/DC-a, na što sam mu odgovorio da od toga nema lijeka... Volio bih otići na bar još jedan njihov koncert recimo u Perth ili takvo što... Ma kvragu, otišo bi na svaki da mogu...

  Gitare.Info: Gostovao si na novom singlu Songkillersa - "Imanje". Kako je došlo do te suradnje?
  Marko: Do suradnje je došlo vrlo sponatno, znaš tako ti to ide.
  Znao sam tu i tamo nabacit kakav jam s Banetom tu u Gitarskom, pa eto obzirom na krizu i svašta-nešto kaže on meni ajmo u studio snimit blues. Baneta znaju po funkyju ali vjerujte malo tko se može mjerit s njim kad je blues u pitanju.
  ... i tako snimismo "Imanje", live at NLO studio.

  Gitare.Info: Snimanje spota je 17.12. u Purgeraju?
  Marko: Tako je! Ovim putem bi pozvao sve Vas da nas podržite i dođete na snimanje!  Gitare.Info: Drugi projekti za koje (ne)znamo?
  Marko: Možete me čuti i na upravo izašloj nikad objavljenoj stvari Dine Dvornika "SHLAPA". Ima i nekih privatnih projekata u suradnji sa frendom Srđanom Sekulovićem iliti Skansijem.

  Gitare.Info: I za kraj, što bi poručio mladim gitaristima?
  Marko: Onima koji puno filozofiraju da prestanu i počnu malo više svirati a onima koji sviraju da sviraju još više... Bitno je da vas to ispunjava i čini sretnima... Ostalo sve dolazi samo...

  Gitare.Info: Marko, hvala na intervjuu!
  Marko: Pozdrav svima i hvala vam Gitare.Info što ste mi ukazali čast ponudivši mi ovaj intervju.

  Slični tekstovi

  Pregledano 15469 puta
  Pregledano 14796 puta
  Pregledano 25407 puta
  Pregledano 3362 puta
  Pregledano 26390 puta

  » 6 komentara... Dodaj svoj!

  XSARA kaže:

  Ovaj cover Texas Flood-svaka čast.
  Šteta da nema više MM snimki na Youtubu.

  13-12-2009 20:47

  guitarplayer kaže:

  najs intervju :) i lik iz gitarskog,hoćemo još snimki na jubitou :D

  13-12-2009 23:15

  GoFgO kaže:

  Dobar intervju

  14-12-2009 19:49

  Antonini kaže:

  Dobar gitarist...intervju odličan!

  Drugi mlađi gitaristi osim eto njih par su za M.M-a

  14-12-2009 21:19

  nbedeko2 kaže:

  Super je deško :D Jako dobro svira.
  Odličan intervju.

  16-12-2009 17:57

  lushi kaže:

  Marko odlično svira ali je šteta što ga samo uživo možemo čuti u gitarskom centru, a ne na nekakvom koncertu ili slično. Valjda se u budućnosti i to promjeni, npr. Purgeraj 17.12.
  Ssmo naprijed.

  17-12-2009 14:16