»Recenzije - Recenzije Albuma - Rammstein - Liebe ist für alle da
»s obzirom na ostale Rammsteinove albume 85/100
  https://www.gitare.info/page.php?id=15798

Autor: Guitar360, Dodano: 18-10-2009 18:45.
Dakle dočekao nas je novi album od Rammsteina. Opet moram ponoviti ovo je moja recenzija albuma. Nisam toliko vrsan u njihovom jeziku pa sam se negdje potpomogao. Uglavnom album je procurio svuda po internetu. Od zadnjeg albuma Rosenrot je prošlo četiri godine. U odnosu na Rosenrot, ovaj album je bolji ako se mene pita i isplati ga se nabaviti. Produkcija je bolja. Ima više muda. Mislim da im je puno bolje pogođena nego za prošli album. Više su se igrali sa kompjuterom, a to se manje čuje. Dakle stvarno album zvuči savršeno za semafore. Malo se više osjeti nekakav System of a down utjecaj. Flake (klavijaturist) je inače fan tog benda. Uglavnom na ovom albumu su nekako više metal, što nije bio slučaj ranije. Mislim da se polako transformiraju. Teatar je naravno i dalje tu. I ako vam se sviđa Rammstein inače, nema razloga prevelikog da sam se i ovaj album ne svidi. Svirka je bolja (i kompliciranija) na ovom albumu nego ikada prije. Doduše ne previše, ali dovoljno.
Pa hajmo na album. Opet moram ponoviti da je ovo moja recenzija dakle bit će puna MOJIH stajališta, a ne od nekoga drugoga. Pa ako se ne slažete sa ovim što sam napisao, boli me briga. Napišite svoju recenziju pa ju uploadajte. Nemojte ni čitati. Kreteni će biti sanirani. Hvala.Kuriozitet za bubnjare je da je bubnjar odnedavno prešao na Sonor bubnjeve i Sabian činele. Prije je imao Tama bubnjeve i Meinl činele. Iako je album koliko znam snimljen sa starom opremom na turneju će sa s novom opremom, što znači da će bubnjevi zvučati dosta drugačije nego prije. Inače zvuk bubnja se mijenja u odnosu na pjesmu. I kada smo kod turneje, cijene ulaznica su definitivno pretjerane, no vjerojatno će imati toliko pirotehnike i gluposti da se to stvarno treba poplaćati. Nije mi jasno zašto nisu išli na manju dvoranu poput Doma sportova. 20000 ljudi u Areni Zagreb će biti teško napuniti. Ne znam točno gdje su im koncerti okolo i da li u Domu sportova ima tada neko neodgodivo događanje (postoji mogućnost da je led radi hokeja ili nešto). Mislim da bi to smanjilo cijenu ulaznice. Iako imaju sve to što će dovući ipak mislim da su mrvicu pretjerali i to ne organizatori već sami bend. Mislim da nije potreba imati toliko teatra da se ide nauštrp siromašne publike. Ne razumijem šta će im toliko toga, makar će vjerojatno biti spektakl nad spektaklima.
Naravno rasprodali su sve živo već po Njemačkoj, Austriji itd. (4 koncerta u Berlinu)
Bit će koncert u Beogradu, znači Zagreb može očekivati Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i nekakav manji postotak iz ostalih zemalja. I pazite, Zagreb je četvrtak, dok je Beograd u subotu dva dana kasnije.Album počinje sa Rammlied što bi značilo (Ramm – pjesma). To je ona pjesma u kojoj se puno puta kaže “Rammstein”. Cijela pjesma je zapravo uvod u album. Ovoga puta pjesma govori o njima i njihovim fanovima. Dakle to je jedna od onih pjesma “Ili nas voli ili vozi...”. Pjesma počinje s uvodom gdje ima syntha i raznoraznih efekata, a kasnije se razigra i krene nered koji veseli Rammstein fana do kraja pjesme. Zapravo nema se tu puno reći, osim kada stisnu riječ “Rammstein” da te količina distozije i glasnoće lupi po glavi i ugura stanoviti dio reproduktivnog sustava nazad u tijelo. Pohvale bubnjevima jer moram naglasiti da su moderni na pravi način. Dakle ima duple, ali ne ubija non stop nego se kvalitetno koristi.Ich Tu Dir Weh znači ja ti “Nanosim ti bol”. Počinje s klavijaturama i odmah je jasno da će te pregaziti distorzija za nekoliko sekundi. To i napravi. Ovo je jako kvalitetan Rammstein. Igra s dinamikom je stalna. I zapravo pjesma se svako malo gradi da eskplodira. U refrenu Till pjeva! Nevjerojatno! Solo dionica je tipični Rammstein. Mnogi će ovu pjesmu ocjeniti kao System of a down tip pjesme, međutim ovo je Rammstein bez greške. Zapravo ne znam o čemu je pjesma. Nisam uspio razumjeti u potpunosti, ali koliko sam ja razumio ovo je pjesma o ženi koja je opsesivno vezana uz nekog tipa, dok je tip mrzi i muči namjerno. Vjerojatno podrazumjeva i sado-mazo igrice. Uglavnom ovo je 5 minuta Rammstein gušta.Waidmanns Heil znači lovački zov ili lovački pozdrav. Pjesma počinje nekakvim lovačkim rogom i krene gaženje. Koliko sam razumio ova pjesma je njihova verzija “Countdown to extinction”. Dakle pjesma je o ubijanju životinja. Opasnost vreba in a zemlji i na moru. Stvorenje mora umrijeti. Luđak čeka da ubije stvorenje jer je gušt nešto ubiti. Jako dobar Rammstein. Pjesma te definitivno odvede kroz “pustinju i prašumu”. Svirka je fenomenalna. Ovdje su se morali potruditi i dobije se 3,5 minute nereda.
Jedva čekam live izvedbu ovoga jer će rulja tu biti fenomenalna. Imaju dva mjesta u pjesmi gdje će to sigurno na nekom budućem live DVD-u zablistati. Pohvale bubnjaru opet. Po meni najbolja pjesma na albumu.Haifisch znači morski pas, odnosno ajkula... (drakula, ninđa kornjača, bubašvaba, mijau )
Pjesma traje 3:45. Po meni je najgora pjesma na albumu bez obzira na temu – nije mi ju drago slušati (imam dojam da fali nešto da me zainteresira). Pjesma govori o tome kako je Rammstein vjeran svojoj publici. I da se neće predati. Međutim Rammstein kao bend su usporedili s morskim psom. Dakle kažu da i oni plaču, baš kao i morski psi, samo što se to ne vidi jer su pod maskom odnosno jer su javne osobe, a morski psi mogu plakati koliko hoće jer žive u slanoj vodi pa se to ne vidi. Naime cijeli bend koliko znam ima nesređenu obiteljsku situaciju. Razvod je svatko barem jednom doživio. Imaju djecu “bračnu i vanbračnu” i to je zapravo jedan veliki kupus s te strane. Em što imaju svi svoje probleme, em što ih nema kući preko 6 mjeseci. Dakle ne zna se puno o njihovim privatnim životima, ali mislim da je dobar pokazatelj s čime su suočeni ova priča. Naime Richard Kruspe ima kćer koja se zove Khira Li Lindemann – Kruspe. Dakle ima isto prezime kao i pjevač i kao svoj otac koji svira gitaru. Dakle majka od Khire je prije bila udana za pjevača Tilla Lindemanna, međutim razvela se i zadržala je prezime. Nekoliko godina kasnije je imala vezu sa Richardom Kruspeom i rodila se mala Khira, no nikada se nisu oženili i razišli su se. Pa se zato mala zove Lindemann - Kruspe. No to se ne bi znalo da nije već pjevala sa Rammsteinom.
No kao vatra gori dalje i Rammstein roka bez obzira na sve.B********. Ovo nisam posve shvatio, ali koliko znam ovo je opet o nekom koitusu i nekoj dijaboličnoj igri koja okružuje nekakav takav odnos. Traje nešto preko 4 minute. Nije mi pretjerano zanimljiva. Definitivno je Rammstein. Dosta je žestoka. Nije prebrza. Izuzetno dramatična. Svi instrumenti ubijaju međutim fali mi ono “nešto”. Riječ je izmišljena i može značiti što god hoćeš. Ali značilo bi nešto poput sagni se i primi ga barem koliko sam ja uspio to dešifrirati.Frühling In Paris znači proljeće u Parizu. Traje 4:45
Počinje s akustičnom gitarom i Till pjeva. Nisam siguran o čemu je, jer je moje znanje njemačkog ograničeno. Ali mislim da je ovo o nekoj avanturi s nekom ženom u Parizu. Dakle kasnije upadne klavijatura i bubanj. I kasnije klavijature imaju neke jako čudne soundove koje su zapravo distorzirani gudači ili nešto tako. Nevjerojatno je koliko se može stvari utrapti u ovu pjesmu. Pogotvo pred kraj. Siguran favorit. Tu također nastavljaju svoju tradiciju sa igranjem sa stranim jezicima. Dakle 2 stiha su na francuskom. Tamo kaže da mu nije ničega žao. Ako netko ima točnija saznanja molio bi da ostavi pod komentare. Hvala.Wiener Blut. Bečka krv. (kome se da nek čita jer fakat nije za svakoga, zapravo najbolje preskočiti... Tko ne zna Njemački bolje mu je da ga ne zna). Poslušajte pjesmu bez prevođenja i ako vam se svidi onda je nemojte ni prevoditi. Ako vas baš zanima prijevod, onda budite spremni na neugodno iznenađenje i čitajte dalje.

A jjjjjjjjjjjjjjjjoooooooooooooooooooooooooooojjjjjjjjj! Budaletina, da budaletine veće ne mogu biti. Rijetko se rode takve budale. Ispričavam se na ovome svemu, ali stvarno nisu normalni. Mislim bilo je za očekivati, ali na ovaj način se nisam nadao. Stvarno nisam. A j**o, j**o, j**o, a stvarno j**o da ga j**o i Rammstein i sve. Jooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooojjjjj!
Dakle o čemu je riječ. Oni su napravili pjesmu koja se zove Bečka krv. Dakle pjesma se bavi slučajem Josefa Fritzla. Dakle ukratko slučaj se pojavio u travnju 2008., kada se u policijskoj postaji pojavila Elisabeth Fritzl (Josefova kćer) tvrdeći da ju je otac držao u podrumu 24 godine u skrivenoj sobi, te da ju je psihički i fizički i seksualno zlostavljao kroz svo to vrijeme. Kroz to vrijeme žena je rodila sedmero djece. Troje djece su bili zatvorena s njom svo to vrijeme. Troje su odgojeni od strane Josefa i njegove žene pod objašnjenjem da ih je netko ostavio na pragu. A zadnje dijete je umrlo od problema s disanjem i onda ga je Josef zapalio u vlastitom dvorištu. Dakle zlostavljao ju je otkad je djevojčica imala 11 godina. Ona je pobjegla od kuće u Beč. Tamo ju je policija uhitila i vratila roditeljima. Namamio ju je u podrum pod izlikom da mu netko treba pomoći odnijeti nekakva vrata u podrum. Tamo ju je nekakvim eterom drogirao i ugurao u tu sobicu. Tu je pakao počeo. A jooooj... Da bi se došlo do prostora gdje su bili zatočeni, moralo se proći kroz ukupno osam otežanih vrata sa elektronskim šiframa. Užas... Srećom zatvoren je doživotno, ali bi trebalo gasiti čikove po njemu svaki dan zajedno sa svim takvim izrodima.
I onda dođe Rammstein. A j**o. Pjesma počinje valcerom i tročetvrtinskom mjerom. I onda Till dijabolično i odvratno polako kaže dođi sa mnom, dođi u moj dvorac, zabava te čeka na najnižem katu. Tiho, tiho trebamo biti. Raj leži ispod kuće. Nema vrata, svjetlo se ugasi.
I onda krene teška brutala. – Da li si spremna! Dobrodošla u tamu! U tamu!

I onda opet dijabolično i odvratno. Nitko nam ne može smetati, nitko nas ne čuje, nitko nas neće otkriti. Budući da si sama posijat ću ti sestru. Pod kućom ljubavno gnijezdo.
Mislim odvratno. Stvarno nisu normalni.

U samoći i tuzi ćeš provesti vječnost – dobrodošla u stvarnost…

Užas, užas, užas…
Mislim bilo je za očekivati. I zovu se tako radi provokativnosti. Ipak su napravili Mein Teil koji je slučaj kanibalizma u Njemačkoj. No to su bile evidentno dvije budaletine koje su se našli biti budale preko interneta. Mislim jedan je stavio oglas na internet da hoće pojesti nekoga, a još veća budala mu se javila, pa je onda ostalo pitanje penisa i što je napravio sa penisom (mein teil – moj dio). Međutim ovo je već nenormalno jer su ovdje u pitanju žrtve. Mislim Slayer radi slične stvari, ali na posve drugačiji način. I Scorpionsi su svojevremeno napravili “Daddy’s girl” koja je isto odvratna i nakon što je čuješ padneš u bed, ali oni su osudili izričito sve te idiote zlostavljače koje treba pobiti. A „Bečka krv“ je vjeorjatno kritika policije u Beču koji su vratili djevojku kod zlostavljača. I mislim pjesma je stvarno odvratna. Mislim dobra je kada ne znaš njemački. Ali stvarno, mislim da je za ovo kontroverza zapravo slaba riječ. Trebala bi se izmisliti neka nova....


I onda kreteni još nakon toga odmah stave pjesmu Pussy. Jadan im Bog. Pussy je sam po sebi pomaknuo granice. Tekst nije nešto čudno za Rammstein. Kombiniranje engleskog i njemačkog. To ionako Švabe rade. Čak i dekliniraju. Međutim spot za pjesmu je zapravo čisti porno i time su po valjda 5. put pomakli granice spotova (koji su uvijek zanimljivi) pogotovo u Europi. I ovo je baš euro-hit pjesma.
Za necenzuriranu verziju se snađite ako vam je gušt to gledati.


Uglavnom ovo je “Amerika” tip pjesme u kojoj se bend izruguje nekoj temi, a ova pjesma je o sljedećem. Pjesma govori zapravo o gubitku ljubavi inače u svijetu i o seksu bez obaveza i pogledu na žene i muškarce kao na seksualne objekte. Dakle jeftini hedonizam. Pjesma je puna jeftinih seksualnih aluzija. Zapravo slična je kao pjesma Bloodhound Ganga (Foxtrot Uniform Charlie Kilo – poslušajte ako niste), samo što je Rammsteinova dobra produkcija + Scooter + metal + love parade. Love parade je bitan element sounda pjesme zato što je to ono što se događa u njihovom gradu. Ovako nešto:


Liebe ist für alle da što u prijevodu znači “Ljubav je za svakoga”. Oko 3,5 minuta.
Koliko sam ja shvatio to je pjesma o nekom manijaku koji je izgubljen u životu i koga očito nikada nisu voljeli. I taj psihopat jednog dana zgrabi neku ženu i siluje ju jer ga izluđuju obline raznih žena pretpostavljam na plaži. Kaže ljubav je za svakoga, pa i za mene, a kasnije kaže ljubav je za svakoga, ali ne za mene.
U ovoj pjesmi Till skoro zapjeva. Pjesma je zapravo tipičan Rammstein. No pjesma je moderna u svakom slučaju. I zapravo dosta je dobra. Tko je navikao na rammstein i ovo će mu se svidjeti. Ima solo dionice pri kraju pjesme u kojoj se očito događa cijeli čin silovanja. Taj dio pjesme je fenomenalan. To je kao Slayer samo s klavijaturama i jako puno whammy efekta. Tipični Rammstein solo zapravo, ali moram pohvaliti bubnjara koji je ako se mene pita savršeno shvatio modernu glazbu i koristi duplu pedalu ukusno.


Mehr znači “više” (treba mi više). Pjesma o pohlepi koliko sa razumio. Za svime. Međutim pjesma mi nije nešto. Ne da mi ju se slušati previše. Hvala bogu postoji gumb “skip”. Po dinamici je zanimljiva, pogotovo jedan lakši dio tamo gdje je obično solo, ali ne vidim da bi ova pjesma mogla postati favorit osim ako ne naprave spot za nju. Tipični Rammstein.
Roter Sand znači Crveni pijesak. Koliko sam shvatio tema je tuga. Dakle postoji jedna žena i dva tipa. Jedan od tih tipova je netko iz benda. E sada mi nije točno jasno o kakvom je trokutu riječ, ali definitivno jedan od tipova (ovaj iz benda) umre i ne dobije djevojku. Dakle spominju se dva pištolja i ima western priču dvoboja. I u dvoboju pogiba ovaj iz benda. I kaže da ostane crveni pijesak i dvije čahure, a jedan umre od poljupca baruta. Tako nekako.Ima i produljena verzija albuma, ali tu nisam čuo...
Sve u svemu album je definitivno dobar. Puno zanimljiviji nego Rosenrot u svakom slučaju. No ne mogu ga ocjeniti nekakvom fenomenalnom ocjenom. Negdje 85/100 bi mi bila neka realna ocjena u spektru Rammsteina. Jer oni nikada nisu ni imali fenomenalan album na kojem je sve dobro. Uvijek ima nešto što zaostaje, ali u nekakvom Rammstein spektru to je 85/100.

Preuzeto sa: Gitare.Info