ZADNJE NA FORUMU
 • *Blic pitanja*

  Komentirao: kizo3

  Datum: 17-09 11:51

  Odgovora: 3916

  Pogleda: 439972

 • Relax don do it...

  Komentirao: XSARA

  Datum: 16-09 21:16

  Odgovora: 4586

  Pogleda: 662609

 • Cort G110 elektricna gitara

  Komentirao: truli45

  Datum: 13-09 17:54

  Odgovora: 8

  Pogleda: 712

 • Upgrade gitare

  Komentirao: truli45

  Datum: 13-09 17:53

  Odgovora: 44

  Pogleda: 1675

 • Tapping Na Notama Legata

  • Datum:   16-09-2009 17:52
  • Autor:   JOSIP PEŠUT
  • Ispiši   Stranicu

  1. Uvod

  U ovom članku ću opisati tehniku koju često koristim u improvizacijama – sviranje legata na jednoj ili više žica i dodavanje tap nota koje već sviram legato. Na ovaj način mogu se dobit odlične ritmične i brze fraze, a također se mogu svirati i u sporim solažama – oboje daje super rezultate, a tehnika nije tako teška za savladati!  2. Izgradnja snage lijeve ruke

  Legato note na gitaru dobiju se sviranjem ljestvica dok zapravo ne istrzavamo žice, ili istrzavamo vrlo malo nota (obično zbog naglasaka). Na taj način fraze koje sviramo dobiju više fluidnosti. Da bi mogli svirati legato tehnikom, morate imate snažne prste na lijevoj ruci. Ja sam najčešće koristio vježbe (fig.1 – fig. 5) i njihove improvizirane varijacije da bi izgradio snagu prstiju.


  Fig 1:  Fig 2:
  Fig 3:  Fig 4:  Fig 5:  Također pokušajte svirati te fraze na što je više mogučih oktava, dok se usredotočujete uglavnom na čistoću nota i tok fraza. Najniže note je najteže svirati ovom tehnikom jer zahtjevaju velika iztezanja prstiju da bi mogla zvučati čisto. Vodite računa o tom da vam se note dobro čuju i bez distorzije.

  Kad sam počeo raditi legato tehnikom, često se znalo desiti da osjetim bol u lijevoj šaci. Ako se to i vama dogodi, nemojte se forsirati. Svirajte legato bez stajanja par sekundi ili minuta (ovisi koliko ste već ojačali ruku i koliko ste zagrijani) dok ne osjetite bol, a tada stanite na koju sekundu. Kada vam se ruka 'osvježi' ponovite proces ponovno, i ponovno, i ponovno. Vježbajući samo sat dnevno savladat ćete ovu tehniku unutar par tjedana, i ta bol se vjerovatno više neće pojavljivati ako ćete i dalje vježbati regularno.


  3. Izgradnja snage desne ruke

  U ovoj sekciji pojasnit ću kako napraviti da note koje sviramo tapping tehnikom zvuče čisto.

  Prvi primjer (fig. 6 i fig. 7) objašnjavaju tap note, no oktavu više od nota koje svirate na istoj žici lijevom rukom. Ako to učinite pravilno, čut ćete tap harmonik koji se blago pojavljuje ako dovoljno snažno radite tapping (bitan je odboj od vrata s prstom kojem radite tapping). Ovako vjerovatno i nećete uspjeti skroz izazvati tap harmonik, ali možete to napravit ako istu notu udarite oktavu više kažiprstom desne ruke.

  Fig 6:  Fig 7:  U drugom primjeru (fig. 8) odsvirate ton (u ovom slučaju to je A) sa lijevom rukom, pa onda istu notu oktavu više odsvirate tappingom. Ta bi nota trebala odzvanjati. Tu sad možete i s lijevom rukom dodavati vibrato. Eksperimentirajte.

  Fig 8:  U trećem primjeru (fig. 9) držite prstom lijeve ruke B notu pa radite tapping i slide sa prstom desne ruke. Ovom vježbom ćete PUNO ojačati snagu pull-offa prsta kojim radite tapping.


  Fig 9:
  4. Tapping sa legatom

  Konačno, tu ću prezentirati neke ideje kombiniranja legata i tappinga.

  U prvoj vježbi (fig. 10) imate prve 3 note A mol ljestvice (A, H i C) koje svirate lijevom rukom, a desnom rukom radite tapping na druge 2 note A mol ljestvice (H i C). Pokušajte uočiti razliku i mogućnosti.

  Fig 10:  Fig 11:  Fig 12:  U drugoj vježbi (fig. 13) imamo linearnu frazu u A molu na jednoj žici koja ide prema nižim notama, a u trećoj vježbi (fig. 14) nalazi se C Lidijska fraza iz moje pjesme 'Shine', u kojoj sam izmješao slide-ove, legato i tapping u jednožičani prijelaz. Pokušajte napraviti i sami slične prijelaze. Uzmite neku ljestvicu, pa se igrajte!

  Fig 13:  Fig 14:  U četvrtoj vježbi (fig. 15) imamo A mol frazu na 2 žice. Pokušajte ju odsvirati i u drugim ključevima istim sistemom.

  Fig 15:  U petoj i šestoj vježbi (fig. 16 – 17) imamo A mol legato kombiniran sa slide-om napravljenim prstom kojim radimo tapping. Zvuči brzo, a stvarno je lagano za odsvirati.

  Fig 16:  Fig 17:  5. Zaključak

  Prije nego što sam počeo raditi na ovoj tehnici, uvijek sam izbjegavao sviranje istih nota jednu za drugom, ali kao što vidite, postoje razne opcije koje se nalazu u ponavljanju određenih nota u određenom mjestu, da bi dobili različite ritmičke forme svirajući tapping tehnikom. Pokušajte na ove primjere gledati ne samo kao način na koji ćete poboljšati svoje tehnike, nego kao bazu na koju možete izgraditi svoje ideje za soliranje. Improvizirajte s tim tehnikama i pokušajte ih svirati u različitim ključevima i modusima. Ako te vježbe shvatite samo tako kao što su napisane, iz njih neće moći izvuči maksimum. Stoga, uključite volju za eksperimentiranjem i svoju maštu, i tko zna što će vam pasti pod prste! ;)

  Official Josip Pesut site: http://www.josippesut.com
  Visit the site and enjoy playing Josip's 'Licks of the month'!

  Slični tekstovi

  Pregledano 4303 puta
  Pregledano 5469 puta
  Pregledano 7744 puta
  Pregledano 5785 puta
  Pregledano 9442 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara