ZADNJE NA FORUMU
 • Klasična gitara - izbor izmedju 3 modela

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 11-07 19:03

  Odgovora: 39

  Pogleda: 2776

 • Offline

  Komentirao: pekki

  Datum: 11-07 13:52

  Odgovora: 87

  Pogleda: 3867

 • Podešavanje intonacije

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 10-07 22:19

  Odgovora: 9

  Pogleda: 150

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 10-07 21:24

  Odgovora: 91

  Pogleda: 6365

 • USB audio interface

  Komentirao: Ivan Horvat

  Datum: 10-07 09:32

  Odgovora: 28

  Pogleda: 599

 • Mikrofonicna lampa

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 07-07 22:58

  Odgovora: 7

  Pogleda: 256

 • Crimson descendant artist (poslastica i ekskluziva)

  Komentirao: Strat04

  Datum: 07-07 20:40

  Odgovora: 2

  Pogleda: 103

 • Pitanja i prijedlozi o recenzijama....

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 07-07 12:21

  Odgovora: 9

  Pogleda: 195

 • David Gilmour

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 06-07 17:17

  Odgovora: 1015

  Pogleda: 215928

 • Treble Bleed Mod

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 15:45

  Odgovora: 0

  Pogleda: 23

 • Podforum "Modifikacije i nadogradnje"

  Komentirao: motörhead

  Datum: 06-07 14:24

  Odgovora: 0

  Pogleda: 70

 • Fender strat MIM humbucker pickup odabir

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:47

  Odgovora: 3

  Pogleda: 97

 • Boss CE-5

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 11:11

  Odgovora: 3

  Pogleda: 70

 • Laney Linebacker 50 Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:58

  Odgovora: 0

  Pogleda: 37

 • Laboga Studio Reverb

  Komentirao: Strat04

  Datum: 06-07 09:51

  Odgovora: 2

  Pogleda: 57

 • Peavey V-Type NTB TR

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 06-07 09:38

  Odgovora: 1

  Pogleda: 52

 • Njen oprostaj - Ljuba Alicic - Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 04-07 22:28

  Odgovora: 2

  Pogleda: 73

 • ProCo RAT

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 04-07 16:50

  Odgovora: 4

  Pogleda: 76

 • Usporedna recenzija: 4 x TUBE OVERDRIVE

  • Datum:   17-08-2009 16:53
  • Autor:   Dusan Skenderovic
  • Ispiši   Stranicu

  Evo opet jedne uporedne recenzije. Ovaj put su u pitanju 4 overdrive pedale različitih kategorija, 2 jeftine i 2 skupe.
  Pedale su generalno testirane na pravom rokerskom pojačalu: MARSHALL JCM 900 HI GAIN, Combo, model 4501, mada su svirane i na FENDER Blues Junioru i PEAVEY Nano Valve-u. Svirane su na 2 gitare: ARIA Excel ProII sa pasivnim Low Impedance HSS pickupima i American Vintage FENDER Stratocaster ’57 reissue.  Prvo, osnovno o pedalama:

  1. Hughes&Kettner TUBEMAN
  Trokanalni preamp/overdrive (guitar recording station)
  Pogon jednom 12AX7 lampom  Tubeman je, kako tvrdi proizvođač, kompletna preamp sekcija iz poznatih trokanalnih H&K pojačala spakovana u pedalu i mislim da je potpuno u pravu. Ima 3 kanala: CLEAN, CRUNCH i LEAD koji imaju svaki svoj zasebni nožni prekidač i koji imaju zajedničku 3-kanalnu EQ sekciju i master volume. Kanali imaju led lampice, i to zelena, žuta i crvena, po kanalima. CH1 ima samo volume kontrolu, CH2 ima gain i volume a CH3 ima gain, voicing i volume. Od ulaza ima 1 standardni za istrument a izlaza su 2: TO POWER AMP i TO MIXER. Ovaj drugi uključuje u sebi i čuveni Kettnerov Red Box cabinet simulator. To sve znači da je H&K tu spakovao gomilu svoje top tehnike pa nije ni čudo što to i košta.

  2. MESA/Boogie V-TWIN

  Dvokanalni preamp/overdrive, 3 moda rada
  Hand made (tako bar kaže proizvođač)
  2 lampe 12AX7 (ili jedna 12AX7 i jedna 12AT7)  V-Twin je dvokanalni, s 3 promenljivim modom rada koji se mora selektovati ručnim prekidačićem (ili eksternim nožnim). Nožni prekidači su BYPASS i CHANNEL. Prvi uvijek propušta signal bez ikakvih modifikacija dok drugi uključuje drive u dva nivoa. Na sredini postoji prekidač CLEAN/BLUES koji u stvari određuje karakter prvog nivoa drive kanala. Drugi nivo drivea je naravno SOLO. Pedala ima GAIN i MASTER kontrole i 4-kanalni EQ. Ima led diode u raznim bojama koje označavaju režim rada na malo neuobičajen način ali ništa na šta se ne može naviknuti za par sekundi. Sa zadnje strane gomila ulaza/izlaza: instrumentalni ulaz, ulaz za spoljnje switch pedale za biranje kanala i još jedna za BYPASS i 3 izlaza: za instrumentalno pojačalo, za miksetu i za slušalice.

  3. Johnson Tube OverDrive TOD9
  Dvokanalna overdrive pedala
  Ibanez Tube Screamer JRC4558D chip inside
  JOHNSON ima 2 kanala koji se moraju birati ručnim prekidačićem i koji su označeni sa TURBO i HOT. Ima standardne DRIVE, TONE i LEVEL komande i veliki robusni prekidač koji je toliko masivan i jak da ga je teško ukopčati rukom. Baterija (ukoliko ne koristite adapter) je standardno ispod poklopca prekidača koji se otvara vijkom. Ima instrumentalni ulaz i izlaz.

  4. Behringer VINTAGE TUBE OVERDRIVE
  Overdrive pedala
  12AX7 lampa
  True bypass  BEHRINGER je najjednostavniji od svih pedala sa testa: ukopčaj drive/iskopčaj drive. Ima prekidač i LEVEL, TONE i DRIVE komande. Ulaz i izlaz. Jednostavno i efikasno.

  Evo kako je to izgledalo kada je bilo postavljeno za testiranje:
  Neke opšte stvari:
  Sve pedale sa recenzije su čiste overdrive pedale a ne distortion ili fuzz, a to znači da se iz njih ne može izvući nikakav sitno zrnasti zvuk. Tu nema riže, tu ima samo masnog mesa. I to u debelim šniclama. Ni jedna od ovih pedala nije za metalce ali zato su za sve zamislive rock i blues zvukove kojima se može doživotno zaraziti i navući na električnu gitaru.

  Moram dati jednu važnu napomjenu vezanu za BEHRINGER. Kupio sam ga iz inata prijatelju koji pljuje po toj firmi. Kupio sam ga novog, na neprobano i nečuveno i – razočarao se ! Zvuk loš, šumova puno, drive kontrolom nemoguće namjestiti gain – ili ga je premalo, ili previše. Vrlo loše. Nakon par dana gnjavljenja, katastrofa: BEHRINGER utihnuo. Crk’o skroz! Padne mi još na pamet, prije nego što ga, sav razočaran, zakucam ravno u kontejner, da probam da stavim drugu lampu, možda je samo crkla lampa. Taman sam imao jednu novu Electro Harmonix-ovu 12AX7. Rastavim pedalu, ubacim novu lampu. Aleluja! Rešeni svi problemi. Postao je sasvim druga pedala! Sve što nije valjalo sad je došlo na svoje. Nema šumova, sustain nosi, drive se kontroliše. Likujem nad prijateljevom skepsom. I on se slaže sa mnom, mijenja mišljenje o Behringeru, barem o ovom. Znači, ko nabavlja ovu pedalu pod prvo obavezno da izbaci ljutu kinesku lampu i da stavi neku bratsku rusku 12AX7 ili još bolje ako je moguće pronaći Ei Niš ECC83. Tako se dobija ozbiljna i dobra pedala i kao takva je ovdje i recenzirana.

  Izrada:

  Sve pedale su izrađene dobro.
  KETTNER je velik, težak, izrađen od kombinacije metala i plastike, na prvi pogled odaje utisak kvalitetne i skupe naprave. Ima metalne potove sa teškim hodom, masivne prekidače i prozorčić kroz koji se vidi lampa.
  MESA je tenk po svakom pitanju. Sav je od galvanizovanog metala i očigledno je napravljen da i izgledom pokazuje grubost. Potovi su metalni sa možda i preterano teškim hodom. Lampe su zaštićene teškim rešetkastim poklopcem. Prekidači su neočekivano sitni i meki ali, naravno, rade perfektno.
  JOHNSON je jedna od najsolidnije napravljenih pedala sa kojima sam se ikad susreo. Kućište je od livenog aliminijuma debljine 3 mm ! Vrlo je težak, k‘o pola cigle. Dimenzijama je veći od BOSS pedala na koje dizajnom liči. Potovi su mali ali vrlo dobri i precizni, sa teškim hodom, baš kako treba.
  BEHRINGER ima klasično kućište od savijenog lima, relativno čvrsto, kvalitetno izrađeno, bez oštrih ivica. Potovi su veliki, plastični, imaju preterano lak hod, što inače ne volim. Prekidač je solidan. Izgledom je potpuna kopija Electro Harmonix Big Muff PI pedale. Ima proreze za hlađenje lampe. Radi samo na adapter, ne može na bateriju.

  Zvuk:

  MARSHALL sam držao na clean kanalu sa svim kontrolama postavjenim na neutralno da bih što je moguće više isključio karakter pojačala na ukupni zvuk.

  KETTNER je na prvom kanalu kristalno čist. Uz volume i master volume može se vrlo fino podesiti kristalno čisti preamp. Stratocaster ovo jako voli. EQ kontrole rade u vrlo širokom opsegu promjene parametara i može se podesiti širok dijapazon tonova. Sve čistiji od čistijeg. Humbucker na Ariji je pun i topao. Vrlo je čujno izražena promjena zvuka splitanjem humbuckera. Sve se jasno čuje, svaki ton. Ovako podešeno mi vuče na zvuk Roland JAZZ Chorus pojačala. Crunch kanal ima praktično i pre-gain i post-gain kontrole plus master volume pa se može podesiti i kao popunjeni topli clean i kao široki opseg cruncha. Tu ima vrlo mnogo mogućnosti podješavanja zvuka. Od bluesa do mekših rock zvukova. Kod KETTNERa je sve to vrlo prefinjeno. Tu bih preferirao zvuk Sultans of Swing sa Dire Straits Alchemy koncerta koji smo podesili. Daju ga i Aria i Stratocaster.
  Lead kanal ima značajno jači gain i dodatnu voicing kontrolu koja je nešto kao contour kod Marshalla. Overdrive se fino podešava od vrlo blagog do punokrvnog rockerskog a voicing može, pored ostalog, dati zvuk neck magneta kao da je bridge i obratno. Vrlo interesantno. Sve ovo može, uz malo igranja, dati i AC/DC zvuk, i Def Leppard a Bogami i Iron Maiden. Pre-gain fino utiče i na sustain koji hoće da povuče i sa manjeg pojačanja na obje gitare. Prebacivanje sa kanala na kanal ide veoma glatko i brzo, bez ikakvih šumova. Kettner nema bypass i ne može se isključiti i to bih mu našao kao najveću manu. Zvuk mora uvjek prolaziti kroz jedan kanal što je problem jer se pedala ne može koristiti u kombinaciji sa drugim pedalama već samo sama jer stalno utiče na zvuk.

  MESA radi po dugačijoj filozofiji. Kod nje nema stanja u kojem je pedala isključena, već se uključuje ili bypass ili preamp/drive. Tako se treba naviknuti da bypass radi kad je upaljena bypass lampica a drive radi u jednom od dva moda koji se zovu CLEAN/SOLO i BLUES/SOLO a to su u stvari preamp, crunch i drive kanali. V-TWIN je prepun snage u bilo kojoj kombinaciji. Ipak su tu 2 lampe. Proizvođač čak preporučuje da se jedna od 12AX7 lampi zamjeni sa 12AT7 koja daje manje gaina ukoliko je pedala prejaka.
  Clean je ovdje sa puno više kolorita nego kod KETTNERa. I Stratocasterovi single coil magneti dobijaju puno na punoći. Da me neko natjera da pogađam na slijepo, rekao bih da se čuju Gibson P-90 magneti, pogotovu na Ariji čiji single coil magneti imaju i inače više topline nego Stratocasterovi. Humbucker na Ariji zvuči kao da svira neka poluakustična gitara. MESA tu stvarno čini čuda. S razlogom je ovo komad vrhunske profi opreme.
  Blues, tj. crunch kanal daje Rolling Stones tonove. Ni više, ni manje.
  Drive kanal je stvarno moćan, masan, velik. Teško je riječima opisati kako se to moćno čuje. Prepun je harmonika i ako se svira akord i rif i solo. S obzirom da je prepun snage, Stratocastera lako natjera na pištanje čim se malo priđe pojačalu. Aria ima na magnetima veliki output a vrlo je otporna na mikrofoniju pa je feed back lako kontrolisati. Solo iz Live Wire od AC/DC sa onim držanjem tona u nedogled izvodi se k’o od šale. Na drive kanalu treba biti umjeren sa bas kontrolom jer se može pretjerati pa se na to čak i Marshall buni. Treble i presence daju puno mogućnosti za podešavanje tona i stvarno se da dobiti svašta, od HI gain strat zvuka do Leb i Sol - Kao kakao (Vlatko Stefanovski je inače jedan od gitarista koji se kunu u V-TWIN). Jedino bih morao da dam primjedbu na brzinu prebacivanja sa bypass na drive (ne i obratno). To ponekad (ne uvijek) zna potrajati i 0.2-0.3 sekunde a to u sred sviranja zna biti puno.

  JOHNSON je jedna vrlo interesantna pedala koja radi nevjerovatno dobro. To je jedan od brojnih klonova čuvenih IBANEZ Tube Screamer pedala i napravljena je na bazi MAXON/IBANEZ čipa JRC4558D koji je jedan od najboljih iz 4558 familije koja se godinama koristi. Posebnost ove pedale je u tome što u jednoj pedali dobijate i IBANEZ ts-808 i IBANEZ ts-9. Naime, prekidačićem TURBO/HOT birate u stvari zvuk ts808 ili ts9! I sve to za male novce! Nema smisla nabrajati ko sve koristi IBANEZ ts pedale.
  Malo je nelogičan natpis na biranju moda pa je tako TURBO mod u stvari ts808 koji je malo više vintage a HOT je ts9 koji je malo oštriji i papreniji i sa malo više snage. U oba moda zvuk je sa puno širine, sam po sebi je nekako middle boost karaktera. Tone kontrola radi baš kao i na IBANEZ originalima, a to znači da na jednu stranu dodavanjem donjih registara ne ukida visoke i obratno tako da je nemoguće dobiti ni muljav ton u jednu stranu a ni kreštav u drugu.
  TURBO mod je dušu dao da bude booster. Jako lijepo daje volumen postojećem tonu i vrlo dozirano mu dodaje drive bez da mu mjenja karakter. Ovaj mod ima još jednu divnu osobinu a to je da je drive zavisi od snage udarca po žicama. U praksi to zvuči tako da se finim trzanjem praktično i ne osjeti dodatni drive dok snažnijim trzanjem stiže sva paprika iz pedale. Ovo, uz korištenje volume pota na gitari, daje mogućnost pokazivanja majstorstva gitariste i pruža puno zadovoljstva prilikom sviranja. Zato ga jako volim.
  HOT mod daje više gaina i volumena i dodaje puno sustaina bez pištanja. Čak ni Stratocaster ne zapišti sve do ekstremnih pojačanja. Akordi ostaju definisani bez obzira na nivo drivea. Sustain drži dugo i nosi punom snagom zaista dugo i na kraju se lagano utišava, nema naglog nestajanja. Na ovome smo svirali The Loner od Gary Moore-a (naravno na Ariji) i to zvuči vrlo ubjedljivo.

  BEHRINGER se nakon zamjene lampe pretvorio u ozbiljnu pedalu. Negdje sam na netu pronašao da je ova VT911 pedala kopija CHANDLER Tube Driver pedale. To ne mogu da potvrdim jer nisam nikad probao Chandler pedale. Ono što mogu da kažem je da BEHRINGER daje pravi punokrvni rokerski zvuk. Na nižem nivou drive komande potpuno opravdava ono VINTAGE iz naziva i fino se izvlače zvukovi old-school gitarista. Pedala ima prilično snažan output tako da level komandu nikad nisam ni odvrtao do kraja jer onda uključenjem daje preveliku razliku u odnosu na bypass. Tone kontrola nije baš za pohvaliti. Krajnji položaji su po meni neupotrebljivi: na jednoj strani su visoki tonovi potpuno ubijeni dok su na drugoj iritantno kreštavi bez dovoljno basova. Upotrebljivi radni opseg je od 2 do 8 na skali i to je već sasvim zadovoljavajuće i daje pristojan dijapazon varijabilnih tonova. Tonom podješenim na 2-3, uz korištenje neck magneta sa smanjenom tone kontrolom na gitari dobijete vrlo pristojan WOMAN sound koga su mnogi gitaristi puno eksploatisali (npr. Clapton). Najinteresantniji zvuk ove pedale, zbog čega je i zaslužila da se recenzira u ovakvom društvu, se dobija kada su i tone i drive komande podešene na 5-6. Dobije se pravi MARSHALL drive zvuk, bolji nego što ga može dati bilo koji modeling procesor koji sam čuo a u zadnje vrijeme sam ih čuo baš gomilu. Baš kao da sam JCM 900 prebacio na drive kanal ! Isti efekat daje i na drugim pojačalima, ne samo na pravom Mashallu. Znači, ako ovu pedalu utaknete u nekog bledunjavog tranzistorca dobićete u stvari hibridno pojačalo sa prvim stepenom lampaškim koje zvuči nalik na JCM. Na ovom podešavanju smo satima svirali sav rock repertoar it 70-tih i 80-tih godina i nauživali smo se prirodnog zvuka. Uključenje je glatko, bez krčanja i škljocanja što inače znaju da rade jeftine pedale. True bypass je stvarno true, propušta signal netaknut a to mi se jako dopada.
  Postoji još jedna verzija ove pedale koja se zove VINTAGE TUBE MONSTER i ona je identična ovoj samo što ima 3-pojasni EQ umjesto TONE kontrole i ima u sebi ugrađen Noise reduction sa podesivim tresholdom. Prvobitno sam tu pedalu i namjeravao da kupim ali nisam je pronašao nigdje (a tražio sam u 3 države) pa sam onda kupio ovaj slabiji model, VT911.

  Zaključak:

  Porediću međusobno samo pedale unutar svojih klasa jer nema baš puno smisla porediti KETTNER i BEHRINGER jer je, pored ostalog, TUBEMAN punih 9 puta skuplji nego VT911.
  Sve pedale su dobre i svaku od njih mogu toplo da preporučim. Bez obzira što su međusobno vrlo različite, zajedničko im je to što sve daju zvuk koji je prirodan, zvuk koji nije „plastični“ ni generički, zvuk koji ne zuji nego reži. Svaka od njih (na svoj način) daje vrlo definisani drive kroz koji se čuje sve što odsvirate, a Bogami i sve što pogrešite :) Nijednom od ovih pedala ne može se dobiti muljajuća distorzija iza koje se može skrivati.
  Znači, i KETTNER i MESA su ultimativne rock mašinerije kojima je nemoguće naći manu. Namjenjeni su vrhunskim gitaristima i za studio i za žive svirke. KETTNER mi je nekako prefinjeniji u odnosu na MESU. Recimo ovako: ako se gleda iz perspektive TUBEMANA onda V-TWIN deluje kao grubijan iz Hells Angelsa a iz perspektive MESE ispadne da je KETTNER aristokratski prefinjen, možda i malčice pi*kast, mada bih ja možda ipak dao minimalnu prednost za KETTNER.
  JOHNSON i BEHRINGER su svaki za sebe vrlo dobri. JOHNSON je univerzalniji dok je BEHRINGER rockerskiji i papreniji. Ne bih se znao odlučiti za jednog od njih. Zato ih imam oba :)
  Dalje, KETTNER i JOHNSON ne daju skoro nikakvih dodatnih šumova, dok MESA i BEHRINGER hoće da dodaju šuštanje uz zvuk tako da bi uz njih morao ići nekakav noise reduction ili noise gate.

  Rezime:

  Šta odabrati ?
  MESA V-TWIN
  ako preferirate, recimo, Vlatka Stefanovskog i zvuk sa puno karaktera.
  H&K TUBEMAN
  ako težite prefinjenom vrhunskom zvuku ili ako želite H&K pojačalo.
  JOHNSON TOD-9
  ako vam treba širok opseg zvukova, od Edge-a, preko Tom Petty-a do Steve Ray Vaughan-a.
  BEHRINGER VT911
  ako želite da napravite „maršalizaciju“ malokrvnih pojačala za malo para.

  Post Scriptum:

  U ovu recenziju je planirano da uđe još jedna pedala, Damage Control WOMANIZER, ali zbog recesije nikako da je kupimo :) Čim stigne biće detaljno istestirana i dodana ovoj recenziji.

  Slični tekstovi

  Pregledano 10777 puta
  Pregledano 7484 puta
  Pregledano 4807 puta
  Pregledano 7638 puta
  Pregledano 8585 puta

  » 15 komentara... Dodaj svoj!

  GoFgO kaže:

  Šta reci za ovakvu recenziju?

  :amused: :D

  21-08-2009 00:15

  13. kaže:

  bravo, svaka čast!!!

  21-08-2009 00:38

  Tremolo kaže:

  Svaka čast na trudu i svemu ostalome!

  21-08-2009 10:36

  Jugulator kaže:

  E to je recenzija! Čitati recenzije iskusnog recenzenta je milina. Nadam se da će biti više od istog autora.

  21-08-2009 11:55

  Crunch kaže:

  Svaka čast, skidam kapu. Odmah plus dobijaš. Bravo.

  21-08-2009 19:20

  Guitar360 kaže:

  Tube factor ima više muda nego tubeman...

  23-08-2009 16:46

  Telac kaže:

  Odlično!

  25-08-2009 16:01

  dusansk kaže:

  Tube Factor sam probao na kratko, ima tome bar 2 godine. Ne mogu ih porediti kad ih nisam koristio istovremeno. Znam samo da je Tube Factor odlican ali Tubeman je svakako kompletniji. Samo jos da nije skup k'o djavo.

  25-08-2009 23:46

  DyerMaker kaže:

  wow, odlična recenzija. mislim da cu si ja uzeti johnsona kad budem kupovao. tnx

  25-08-2009 23:58

  ssoommii94 kaže:

  hhmmm sve se nema,recesija je :D
  a na slikama se vidi oprema u velikoj vrijednosti,super recenzija :)

  29-08-2009 19:06

  Djole kaže:

  odlicna recencija......

  01-09-2009 16:56

  rocker587 kaže:

  Super recenzija, al koja je ono zelenkasto-crna gitara na prvoj slici???

  20-04-2011 00:03

  Zeleni_Zub kaže:

  Hocu li ista dobiti ako kupim ovu behringer pedalu?
  Od opreme trenutno imam:
  Gitara - Yamaha RGX 721 DG
  Pojacalo - Bugera BC15
  Overdrive na Bugeri je jednom rjecju MASTAN (u pravom smislu rijeci), ali fali mu malo cistine :)

  10-07-2011 17:19

  11-The_Wall kaže:

  Jel moguće da je ovo s lošom lampom bilo samo do tog što si ga ti kupio ili je to na svi m modelima?zanima me i koliko bi došlo mijenjanje te lampe?

  23-08-2011 16:24

  Invalid53 kaže:

  Evo upravo sam kupio Behringera i mogu reć da na mojem tranzistorcu daje lijepi puniji drive.. Još kad se iskombinira s driveom pojačala je jednostavno MILINA.. Isprobao sam ga i na Laneyu VC15, e to je tek pravi zvuk.. Jednostavno, ko ne voli lampe kurac mu je kraći.. :D

  26-10-2011 22:26