ZADNJE NA FORUMU
 • Kakvo pojačalo imate?

  Komentirao: SteveP

  Datum: 22-03 17:18

  Odgovora: 2248

  Pogleda: 528219

 • The Struts

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 22-03 17:08

  Odgovora: 3

  Pogleda: 69

 • Greta Van Fleet

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 22-03 17:01

  Odgovora: 3

  Pogleda: 66

 • Pickupovi, drvo, konfiguracije, kombinacije i ostalo...

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 22-03 16:30

  Odgovora: 413

  Pogleda: 39389

 • Gazde

  • Datum:   04-08-2009 18:19
  • Autor:  
  • Ispiši   Stranicu
  Kada su se prije 15ak godina pojavili na glazbenoj sceni, točnije na Požeškom festivalu, izazvali su najrazličitije komentare. Od onih - što nam to treba u narodnoj glazbi do oduševljenja odmakom od tradicionalnog, ne samo sviranja nego odjevanja i uopće pristupa sceni. Gazde su doista donijele nešto novo.

  Odjeveni u kožne jakne, do tada prispodobive jedino rokerima, svirali su tambure znatno žešće nego je to uobičajeno, trudili su se biti na usluzi novinarima, a i pjesma "Zbog tebe sam to što jesam" tandemu Zdravko Šljivac - Željko Krznarić, bitno se razlikovala po glazbenom sklopu i zvuku od svega što je bilo uobičajeno za tamburaše.
  Dečki iz Markuševca, Marko Bujanović, Damir Popović, Vladimir Kota, Silvio Šimunković, Mario Kršić i Robert Serić, vođeni Damirom Mikijem Mihovcem jasno su dali do znanja da na tamburaškoj sceni nikad više neće biti po starom. Meteorski uspon, od nepoznatih dječaka s ruba grada do medijske i estradne atrakcije, zbijen je u manje od mjesec dana.


  Publika ih je prihvatila, kritika je u početku bila suzdržana i zbunjena. Mihovec i Šljivac danas će reći - "Jednostavno, željeli smo tamburu približiti mladima." I uspjeli su. Četiri puta napunili su veliku dvoranu zagrebačkog Doma sportova. Dva puta KD Lisinski. A to mogu rijetki. Pobjeđivali na festivalima u Požegi, Pitomači, Brodu... Osvojili Porina za najbolji folk album, dobili Večernjakove Ruže popularnosti, Zlatnu pticu Croatia Records za 100.000 prodanih nosača zvuka, obišli sve kontinente od Australije do Amerike...


  I ostali normalni, skromni dečki. Dobri sa svim kolegama, publikom i javnošću. U mnogim segmentima postali su uzor drugima i obrazac kako se mora raditi želi li se ostati na sceni dugo. Njihovim izdanjima bave se muzikolozi i oni će reći posljednju riječ. No na to ćemo morati pričekati jer Gazde još nisu rekle sve što imaju.

  izvor: tamburica.net

  Slični tekstovi

  Pregledano 3317 puta
  Pregledano 13772 puta
  Pregledano 3310 puta
  Pregledano 1810 puta
  Pregledano 4405 puta

  » 0 komentara... Dodaj svoj!

  Još nema komentara