DRUGE RECENZIJE

Blade Texas Deluxe

  • Autor: Jibboom
  • Datum: 15-07-2009 14:35
  • Ispiši Stranicu
[style=1]Ajmo se malo pozabavit sa ovom švicarskom firmom koja ima renome proizvođača kvalitetnih gitara.

Za početak par slika gitare...

[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c376/minidalby/blade1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c376/minidalby/blade2.jpg[/IMG]

[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c376/minidalby/blade4.jpg[/IMG]

[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c376/minidalby/blade3.jpg[/IMG]

Kolko mi se čini, radi se o korejskoj proizvodnji jer kolko sam pohvatao, samo skuplji modeli se rade u Švicarskoj.

Link na stranicu proizvođača
http://www.bladeguitars.com/

Link na domaćeg zastupnika
http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?glavna_kat=19&kat=97&art=1934

Ovdje je ujedno vidljiva i cijena gitare - 4360 kn


IZRADA:

Tehnički podaci:
tijelo: alder/joha /w flamed maple top
vrat: maple/javor
fretboard: rosewood/palisandar
mehanika: zlatna
tremolo: Levinson M54 vintage style tremolo
pickupi: 2 x Levinson VS-1 single coil, 1 x Levinson LH-55 vintage humbucker
elektronika: VSC3 treble/bas boost i middle boost, standardni 5-way switch
radijus fretboarda: 320mm/12.5 inča

Izrada je kod današnjih gitara srednje klase vrlo dobra i nemam na nju nikakvih primjedbi, dosjed vrata i tijela je čvrst, nema lufta, probao s listom papira i ne ulazi unutra. Pragovi su postavljeni standardno dobro, ne vire van fretboarda, uglavnom, na gitari sve štima, nema nigdje šlampavosti pri izradi. Vrat je dosta širok (uspoređujem s JEM-om na kojeg mi je ruka naviknuta) i srednje debljine, nije tip "lopate", a nije ni shrederski ultra tanki vrat. Meni osobno je veliki plus veliki radijus fretboarda zahvaljujući kojem se žice mogu postaviti vrlo nisko. Ručica tremola ima malo čudan kut pod kojim izlazi iz tijela ako se ušarafi u tremolo, dosta visoko stoji i malo je nezgodno loviti ju ako ste naučeni na nisko postavljene ručice kao na floydovima, teško je trzati i istovremeno držati ručicu u ruci. Ostala ergonomija je dobra, konture tijela su dobre i "komande" (potovi i switchevi) su dobro postavljene. Mašinice su dobre, gitara se ne raštimava ni nakon par sati svirke.

ZVUK:

Prvo što se primjeti dok se gitara pikne u pojačalo je to da je vrlo izravna, svaki ton izlazi vrlo čisto van! Zvuk je na svakoj poziciji switcha čist, razumljiv i izvanredno definiran. Krenimo od singlova, oba singla su čisti sa super doziranim treblovima, ne tuku u uho ni dok ih se gazi, a opet ima ih tolko da bi se moglo reć da su kristalno čisti. Gitara općenito obiluje midlovima, a 4, 5, i 6 žica su više u nekim bas middle frekvama koje se dobro poklapaju s mojim Laneyjem i izlaze van izvanredno. Vjerujem da svi koji imaju Stratove znaju o čemu govorim. Međupozicije su također kristalne, tipično stratovske. Hum je dosta debel na cleanu, sa manje treblova i čak malo slabijeg outputa od singlova koji mi se čine dosta nabrijani. Uglavnom, zvuk je dosta širok, jako čisti treblovi, brdo midlova i bas midlova, dok bi možda za jače basove trebalo neko "deblje" pojačalo tipa Fender HRD-a i uz obilje sustaina na cleanu! Akordi zvuče puno, svaki ton unutar akorda se razumije. To je bilo što se tiče pasive...

Između ostaloga, ono po čemu su Bladeovi poznati je njihova VSC elektronika koja ima tri moda - u sredini je pasiva, dakle ovo o čemu sam gore pričao. Prebacivanjem mikroswitcha u donji položaj se uključuje middle boost, a u gornjem položaju se istovremeno boostaju bass i treble frekve. Ali to nije sve... na stražnjoj strani gitare je poklopac za bateriju na kojem su tri rupe, kao što je vidljivo na slici gore. Ispod rupa su tri mala trimera kojima se određuje koliki će biti boost određenih frekvencija, dakle taj boost nije tvornički određen, nego si sami možete odrediti kolko hoćete boostati u kojoj poziciji. Tabelu sa preporučenim položajima potova možete pogledati ovdje.

Za clean je preporučljiv bass/treble boost kojim se dobija još kristalniji karakter zvuka, dok se istovremeno ne žrtvuju basovi, dakle gitara ne zvuči šuplje i plitko jer se boostaju i bas frekve. Meni osobno se najviše dopada zvuk srednjeg singla boostan na ovaj način, ako se potovi stave na oko 3 sata oba, taj srednji single zvuči kao da ga svira Stevie Ray Vaughan! Pljunuti SRV ton! Za napomenu - žice su devetke!

E sad, da vidimo kako ovo radi na drajvu... Singlovi na drajvu očekivano nemaju previše gaina, ali se fino osjeti karakter gitare i kroz drive, dok hum također nije previše nabrijan, kao što mu i ime kaže - vintage humbucker. Na manjim količinama gaina hum na pasivi radi zadovoljavajuće, onako fino blueserski i dosta debelo zvuči, nije tanak, rekao bih da ima Duncanovski karakter (barem ako usporedim sa par Duncana koje sam imao priliku svirat). E sad tu opet nastupa VSC! Uključivanjem mid boosta dobije se isti rezultat kao da ste ispred drive kanala pojačala bacili neki tubescreamer! Hum propjeva i na manjim količinama gaina se javi brdo harmonika, dok singlovi na laganom crunchu dobiju dovoljno snage i za solo. Na jačim količinama gaina se ne osjeti tolko taj efekt kao na slabijim postavkama, ali tu je opet dobitak u frekvencijama tako da se sve skupa lakše probija kroz mix benda van.

Svi pickupi dinamički izvanredno reagiraju na jačinu trzanja, bilo singlovi, bilo međupozicije, bilo hum.

ZAKLJUČAK:

Kolko god sam se trudio biti što objektivniji pri opisivanju karaktera zvuka, tolko sad moram bit subjektivan i reći da je ovo prva gitara koja me oduševila ZVUKOM nakon JEM-a i to tolko da joj nisam ni zamjerio to što nema floyd koji mi je inače must have! Zvuk na pasivi je vrlo korektan na svim pozicijama, pogotovo na cleanu. Za drive je mid boost prejebena stvar koja u osnovi blues gitaru pretvara u rock nabrijanka! Glavna karakteristika joj je versatilnost, zahvaljujući elektronici imate praktički 3 gitare u jednoj i skoro da nema tog stila koji se nemože svirati na njoj! Izrada je također vrlo, vrlo korektna i u biti nemam nikakve zamjerke na gitaru osim na prije spomenutu ručicu tremola, ali to mi u biti i nije veliki minus jer imam drugu gitaru s floydom, a sva ostala tremoliranja mogu izvesti sa prstima. Čak i kad se kupuje nova, za tu cijenu je teško nabaviti neku gitaru s toliko zvukovnih mogućnosti, dok se po oglasnicima vrte za oko 3000 kn. Ako vam treba gitara stratolikog zvuka, ali s ponešto dodatnih mogućnosti, ovo je super deal i vjerujem da svatko može pronaći zvuk koji mu paše, čak i ako mu osnovni, pasivni zvuk nije tolko po volji. Naravno, uz uvjet da ne patite na to što na headstocku ne piše "Fender".
Do slijedeće recenzije, pozdrav!
Đibo[/style]

» 19 komentara... Dodaj svoj!

les paul kaže:

super recenzija!

15-07-2009 16:07

Jura_VT kaže:

jako mi se sviđa ova gitara... i pohvala autoru recenzije!

15-07-2009 17:01

AC/DC kaže:

a jel bolja opcija npr california standard

15-07-2009 17:58

Jibboom kaže:

Kolko vidim po specifikaciji, razlika je u humu u drvetu tijela. Nebi trebala bit neznam kako velika razlika.

15-07-2009 18:17

Juuuurgen01 kaže:

Odlična recenzija moram sad probati ovo

15-07-2009 18:21

Jibboom kaže:

Ispravak... ne "u humu u", nego "u humu i"

15-07-2009 18:26

Juuuurgen01 kaže:

Đibo priča indijanski :)))))))))))))))

15-07-2009 21:26

Jibboom kaže:

Tako je, a Điibbuum je na indijanskom - Onaj koji priča gluposti!

15-07-2009 22:17

Sriver FX kaže:

Dobro si sve ispisao, ali mislim da si trebao malo vise nestrucnoj populaciji pribliziti sve... Mnogo si nahvalio gitaru da ce ljudi pomisliti da je savrsena pa i bolja od samog fendera... No dobro, za nas ovde su tvoje reci sasvim dovoljne :) bravo!

16-07-2009 01:30

Jibboom kaže:

Na koji način da približim nestručnoj populaciji?
Vjeruj, nije hvala bez razloga, pitaj bilo koga tko je svirao ove gitare. A da je bolja od Fendera, to nigdje nisam rekao niti spomenuo!

16-07-2009 07:01

Punker95 kaže:

svaka cast zapisat cu sebi mozda je kupim za krizmu!

16-07-2009 16:14

Jibboom kaže:

Preporuka - rabljena! Osjetno jeftinija, a s koferom...

16-07-2009 17:03

AC/DC kaže:

Čuo sam da je ova đitra kvalitetnija od Fendera MIM, jel to istina il?

17-07-2009 13:25

maki kaže:

dobio sam danas ovo čudo od gitare, nešto savršeno... konačno gitara koja mi odgovara, mislim da jedno duže vrijeme neću mjenjati gitaru :D

Ovaj VSC je nešto odlično, iznenadilo me kakvi se sve zvukovi mogu dobiti

22-07-2009 20:12

Jibboom kaže:

2 ACDC - to sam i ja čuo, al nemogu tvrditi jer nisam probao MIM. Al da je ovaj VSC jebena stvar, je, definitvno!

22-07-2009 23:28

Glam Boogie kaže:

Što neko nije pisao o toj gitari prije 5-6mj.Čini mi se dobra pilas obzirom da sam vremenom zavolio strat oblikom i zvukom.Odličan

22-09-2009 19:16

Cro_patriot kaže:

super zvuk

03-12-2011 11:37

lpekas kaže:

jel mozda znate moze li se naci ova gitara u ducanu? jer je vise nema u audipro

03-07-2012 11:41

Strummer kaže:

koji finiš. obožavam širinu vrata i svirljivost

16-06-2014 15:03